F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

U Belgiji stupa na snagu nova startna procedura

I prvi čovek Formule 1 podržao je ovu promenu pravila.

Bernie Ecclestone pozdavio je promenu startne procedure kod samih bolida, koja će u potpunosti biti primenjena ovog vikenda.

"Mislim da su za današnje stanje u Formuli 1 krivi inženjeri, koji su tako dobro dizajnirali bolide da sada možete da i njih stavite i obučene majmune. Novi start je samo prvi korak i pomak u dobrom smeru." kazao je Ecclestone.
    Ipak, neki timovi nisu bili baš zadovoljni ovom odlukom, jer su svoje bolide dizajnirali već po ranije postavljenim pravilima.
    "Sa ovim pravilom mi smo napravili korak nazad po pitanju tehnologije zarad bolje zabave na stazi." dodao je šef Mercedes Toto Wolff.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Evo šta znače nova startna pravila za vozače

FIA je od VN Belgije promenila određene procedure u bolidima koje su vezane za start.

Još na početku sezone ljubitelji Forumle 1 dosta su kritikovali pravila, jer jedan deo bolida više ne kontroliše vozač već to čine inženjeri. Očigledno je da je start jedan od važnih momenata trke, pa su do sada vozači imali veliku pomoć inženjera tokom starta u procesu postavljanja kvačila u najbolju poziciju. Do sada su inženjeri mogli da sa svoje pozicije prate i pomognu svom vozaču, gde bi iz ranije odabrane analize mogli da sugeršiu koji je najbolje rešenja za sam start.

Ipak, od VN Belgije, komunikacija između njih neće biti moguća i vozač će morati da živi sa podešavanjima koje je izabrao pre napuštanja garaže. Sada je na vozaču da proceni koji će biti najbolji momenat za postavljanje kvačila u određenu tačku, kako bi imao što manje proklizavanja.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Oba McLarenova vozača dobijaju po dva motora u Belgiji?

Pored toga Honda je izjavila da je za novu specifikaciju motora potrošila 3 tokena.

Prema rečima vodećih ljudi iz McLarena, postoji mogućnost da pošto će oba vozača već dobiti novi motor za trening, tim svojim vozačima dati još jedan svež agregat za trku. Svakao, ove promene biće ispraćene u skladu sa pravilima, ali ljudi u timu smatraju da ove kazne neće imati tako veliki uticaj kao što je to bio slučaj u Mađarskoj.

"Mi smo povećali naš broj agregata koje planiramo da iskoristimo na narednim trkama, jer onda ćemo biti kažnjeni za samo jednu promenu. Mi ne možemo da startujemo dalje od začelja grida, pa zato bih mogli da dva puta tokom vikenda da promenimo motor?" rekao je šef tima Eric Boullier.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Rosberg najbrži na prvom treningu u Belgiji

Oba vozača Mercedesa zauzela su prve dve pozicije na otvaranju vikenda u Belgiji.

Toplo i sunčano jutro na stazi Spa sačekalo je vozače po povratku sa njihovih godišnjih odmora. Temperatura vazduha je 18 a staze 20 stepeni.

Posle uvodnih 15 minuta i nekoliko instalacionih krugova, Carlos Sainz je prvi vozač koji je zabeležio vreme na treningu od 1m54.645s. Lewis Hamilton je odmah po izlasku na stazu izvezao krug za prvu poziciju (1m51.993s), dok je njegov timski kolega imao puno problema sa bolidom koji je izgubio snagu.
          Posle prvih stintova na stazi je usledila kratka pauza, pa su tako vozači tek u drugom delu sesije ponovo izašli na stazu. Ipak, posle par minuta na izbačena je crvena zastava zbog udesa Pastora Maldonada u zaštitnu ogradu. Pauza je trajala oko 10 minuta a vozači su od tada imali još pola sata da završe svoje programe.
          Od tada Rosberg je uspeo da reši svoje probleme sa motorom, pa je tako postao vlasnik najbržeg vremena od 1m51.200s. Do kraja sesije vremena se nisu mnogo menjala, pa je tako Rosberg ostao na prvoj poziciji. Iza njega sa dve desetinke zaostatka našao se Hamilton a iza njega našli su se Ricciardo, Raikkonen i Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

I drugi trening pripao Rosbergu

Nico Rosberg postavio je ponovo najbrže vreme na drugom treningu za VN Belgije.

Vreme na početku drugog treninga je bilo malo toplije nego na prvom treningu. Nakon uhodavanja sa prvog treninga, vozači su odmah krenuli punim gasom u lov na vremena. Medđutim, nedostatak prijanjanja na nekim delovima staze pogotovu kod krivina 14 i 7, otežao je nekima postavljanje nabržeg vremena.
            Prvo najbrže vreme postavio je vettel - 1:52.606, Botas ga je pratio sa 1:52.608. Nedugo zatim Raikkonen postavlja 1:52.292, Hulkenberg ga prati sa 0.218s zaostatka. Sledeće najbrže vreme postavlja Kvyat sa 1:51.135 a odmah zatim Rosberg 1:51.052 na medium komponenti, kao i predhodnici.
            Vettel se vraća na prvo mesto sa 1:50.940 i soft komponentom. Ericcson postavlja 1:50.6, ali Rosberg spušta na 1:49.385 i prvi je koji vozi ispod 1:50. sva vremena su na soft pneumaticima. Prati ga Hamilton sa 0.302s zaostatka.
            Kvyat i Nasr su došli pod istragu zbog nebezbednog pustanja Kvyata iz boksa koji je zamalo doveo do njihovog sudara, a incident izmedju Hulkenberga i Pereza je takođe pod istragom zbog blokiranja na Bus Stop sikani.
            Na 25 minuta pred kraj, u krivini Blanchimon izleće ROsberg i crvena zastava je istaknura. Rosberg je pretrpeo eksploziju zadnjeg desnog pneumatika ali srećom nije udario u ogradu. U tom trenutku, ROsberg je bio na soft gumama. Sesija je nastavljena nakon 10 minuta bez zaustavljanja vremena.
            Odmah nakon restarta sesije, Marcus Erricson je jako udario u zid u krivini 9 i sesija je ponovo prekinuta.
            Do samog kraja nije došlo do značajnijih promena na vrhu a Romain Grossejan je stao na sred staze u samom finišu sesije.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Ferrarijevi vozači uvereni u napredak

Raikkonen i Vettel su danas imali određenih problema, ali njih dvoje nisu ni malo zabrinuti.

„Današnji dan nije bio najbolji za mene, ali sutra možemo da napravimo napredak i nećemo biti deseti u poretku. Siguran sam da će bolid biti podešen kako treba, pošto danas nije bio najbolji“, izjavio je Vettel.

Njegov timski kolega Kimi Raikkonen je danas imao bolja vremena i Finac je rekao da nije zabrinut stanjem svojih pneumatika.
              „Danas je bilo manjih problema sa prednjim gumama što nije bilo savršeno, ali nije bilo ni katastrofalno. Postoji dosta stvari koje možemo da uradimo kako bi smo popravili situaciju. Sutra ćemo dati sve od sebe i videćemo šta možemo da uradimo u nedelju“, rekao je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Rosberg: Imao sam sreće što nisam završio u zidu

Nemac kaže da je imao sreće što nije došao u kontakt sa zidom nakon dramatičnog pucanja gume na treningu za VN Belgije.

„Osećaj na stazi je danas bio dobar i zadovoljan sam svojim tempom. Na drugo j sesiji sam imao šokantan momenat kada mi je pri brzini od 300 km/č pukla zadnja desna guma. Osećaj je grozan kada vam se tako nešto dogodi pri toj przini. Verovao sam da ću završiti u zidu i prava je sreća što nisam. Sada moramo da sprovedemo istragu sa Pirellijem kako bi videli šta se dogodilo“, izjavio je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Ricciardo: Bilo bi lepo kada bi smo zadržali pozicije sa treninga

Red Bullovi vozači su nadrugom treningu bili treći i četvrti, a Ricciardo veruje da bi to bio odličan rezuotat kada bi mogli da ga ponove i u nedelju.

„Ako bi smo uspeli da ostanemo na ovim pozicijama na ovoj stazi, to bi bilo idealno. Sutra će nam drugi timovi verovatno biti bliži, ali hajde da sačekamo i vidimo. Nadam se da ćemo zadržati tempo. Bilo bi dobro kada bi smo pronašli još malo tempa na opcionoj gumi i večeras ćemo raditi na tome“, izjavio je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Maldonado: Nisam imao sreće kod svog udesa

Venecuelac je na prvom treningu prema svojim rečima imao nesrećan udes tokom koga je dosta oštetio bolid.

„Izgubio sam kontrolu u sred krivine kada sam zakačio ivičnjak nakon čega sam završio u zidu. Nisam imao sreće pošto je malo falilo da spasem bolid. Ipak, neću sada da kukam zbog toga. Staza je teška, a drugi sektor je prilično uzan. Ipak, mislim da smo danas obavili sve neophodne testove, a Romainov tempo je bio dobar. Dan nije bio potpuno savršen zbog brojnih prekida, ali definitivno imamo potencijal“, izjavio je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

55 mesta kazne za vozače Mclarena

Button i Alonso će u subotu i nedelju koristiti više novih komponenti motora zbog čega će trku započeti sa začelja.

Alonso je odgovoran za 30 mesta kazne od ukupnih 55, dok je Buttonu pripisano 25. Međutim i pored brojnih novih komponenti, Alonso tvrdi da Honda nije napravila veliki pomak.

„Mislim da nemamo toliko više snage koliko su mediji pisali. Cifre o kojima se špekulisalo su jednostavno nerealne. Ipak, krećemo se u dobrom pravcu i to je bitno. Startovaćemo trku sa začelja, ali ova godina je za nas faktički samo testiranje. Sve ovo novo što donosimo je u planu da bude sastavni deo paketa za 2016. i nadam se da ćemo ovog vikenda imati dobar test. Ova staza nam inače ne odgovara, tako da je bolje da na njoj odradimo kazne“, izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Williams: Dan je prošao po planu

Massa i Bottas su jasno stavili do znanja da Williams kao i obično petkom nije jurio ozbiljnija vremena.

„Bilo je lepo vratiti se u bolid nakon duge pauze. Danas smo imali standardan dan tokom koga smo radili na aerodinamici i gumama. Prikupili smo dosta podataka i znamo da današnja vremena nisu reprezentativna. Nastavićemo da jačamo kako vreme bude odmicalo“, izjavio je Bottas.

„Ovo je bio tipičan prvi dan tkračkog vikenda za Williams. Danas nismo jurili vremena već smo radili po unapred zacrtanom programu. Prekidi su nam onemogućili da testiramo trkački tempo onako kako smo želeli, ali trebalo bi da budemo konkurentni sutra“, rekao je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Force India: Trenutno smo u dobroj poziciji

Indijski tim je danas imao pozitivan prvi dan na stazi Spa-Francorchamps.

„Auto je danas bio prilično dobar i zadovoljan sam osnovnim podešavanjima. Sada ćemo nastaviti sa finim podešavanjima i pokušaćemo da pronađemo još par desetinki. Međutim, mislim da mso u dobroj poziciji. Brojni prekidi drugog treninga su nas onemogućili da testiramo trkački tempo i gume, ali situacija je ista za sve“, izjavio je Hulkenberg.

„Dan je bio prilično produktivan i pored brojnih crvenih zastava. Prikupili smo informacije, možda ne onoliko koliko smo želeli, ali zadovoljni smo. Danas smo imali potpuno različita podešavanja na oba bolida, atako da imamo sa čime da radimo večeras“, rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Sauber: Čeka nas još puno posla

Oba vozaca Saubera zadovoljna su učinkom na slobodnim treninzima.

"Na prvom treningu probali smo različita podešavanja za naš bolid, kao i da smo pratili potrošnju guma na određenim stintovima. Ipak, meke gume su štetile našem balansu. Nažalost, pred kraj dana napravio sam grešku, kada sam zakačio travu i izazvao incident. Tokom trkanja to se nekad dogodi. Pre toga za mene ovo je bio jako pozitivan dan." kazao je Marcus Ericsson.

"Danas sam imao dva dobra slobodna treninga. Zadovoljan sam balansom što nam je otvorilo dobar pravac u podešavanju bolida tokom ostatka vikenda. Tokom druge sesije uradili smo prava podešavanja za bolid, ali sam tokom određenih krugova naišao na gužvu na stazi. Ovo je dobar početak vikenda za nas." rekao je Felipe Nasr.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Toro Rosso: Znali smo da nam Spa neće odgovarati

Oba vozača tima zadovoljna su učinkom na stazi.

"Lepo je ponovo vratiti se u bolid pogotovo na stazu kao što je ova. Uživao sam u prvih nekoliko krugova jer ja prvi put vozim ovde u bolidu Formule 1. Znali smo da ovo za nas neće biti baš najlakši vikend, jer nam staza baš ne odgovara. Ipak, uspeli smo da imamo pozitivan dan. Uradili smo većinu našeg zacrtanog plana iako smo imali nekoliko problema sa crvenim zasatavama." kazao je Carlos Sainz.

"Bio je ovo dobar dan za nas. Uživam na ovoj stazi i lepo mi je što sam ovde. Zadovoljan sam kako je ovaj dan prošao, ali imamo još neke stvari da doradimo pre svega na polju balansa." rekao je Max Verstappen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Hamilton u prednosti nakon trećeg treninga

Britanac je bio skoro pola sekunde brži od Rosberga, dok su Ferrariji bili na trećem i četvrtom mestu.

Na početku sesije su u akciji uglavnom bili vozači iz sredine poretka pa su se tako u vrhu smenjivali Grosjean i Verstappen.

Rosberg i Hamilton su bili prvi od od vozača iz većih timova koji su izašli na stazu, ali oni nisu odmah imali najbolja vremena pošto je Hulkenberg sa krugom 1m51.104s držao prvo mesto.
                                Njega je prvi sa vrha skinuo Daniel Ricciardo sa četiri desetinke boljim vremenom, ali je malo kasnije odgovorio Hamilton sa krugom 1m50.635s. Rosberg je za to vreme bio treći, dok je Raikkonen bio četvrti.
                                Prvi čovek na mekim gumama je bio Ricciardo i on je sa njima najbolje vreme popravio na 1m49.930s, dok je Verstappen skočio do drugog mesta, ali sa sedam desetinki zaostatka. Kvyat je nešto kasnije potvrdio Ricciardov tempo svega pola desetinke sporijim vremenom.
                                Ostali vozači su se uglavnom odlučili na još jedan pokušaj sa srednje-tvrdim guma pre prelaska na meke i u tom periodu je najveći napredak napravio Vettel koji je došao na treće mesto.
                                Vodeći timovi su na meke gume počeli da prelaze u poslednjih desetak minuta, a prvi su na stazi bili Mercedesi. Prvo je Rosberg vozio 1m49.482s, dok je Hamiltonneposredno nakon toga bio ubedljiv sa 1m48.984s. Vettel je zaostao šest desetinki za Hamiltonom dok je Raikkonen bio još dve desetinke iza. Perez je bio sjajan na petom mestu dok su Ricciardo i Kvyat bili šesti i sedmi. Hulkenberg je potvrdio tempo Force Indije osmim mestom, dok su prvih deset kompletirali Bottas i Massa.

Comment

Working...
                                X