F1 2017

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Brend Alfa Romeo se vraća u Formulu 1?

Prema zadnjim informacijama brend ovog italijanskog proizvođača mogao bi da se nađe na bolidima Haasa i Saubera.

Prvi čovek Ferrarija Sergio Marchionne je posle duple pobede njegovog tima na Hungaroringu izjavio da želi da proširi uticaj Fiat Chrysler grupacije u svetu, što se jednim delom odnosi i na Formulu 1. Pored toga, ovaj Italijan razmatra učešće nekih od svojih kompanija u Formulu E u kojoj su nedavno kao konstruktori ušli Mercedes i Porsche.
    Dobro obavešteni izvori navode da bi i Alfa Romeo mogla da se vrati u Formulu 1, pre svega kao brend uz podršku Ferrarija. Naime, ime ovog proizvođača treblo bi da se nađe na klijentskim timovima Ferrarija, što se pre svega odnosi na Haas i Sauber i ovaj projekat mogao bi da se realizuje već sledeće godine.

“Mi već neko vreme tražimo rešenje kako da Alfu Romeo vratimo u Fomrulu 1. Ona je u srcu velikog broja ljudi.” kazao je Marchionne.
    Ova kompanija sa sedištem u Milanu je osvojila prva dva šampionata u najbržem cirkusu i to 1950. sa Giuseppe Farinom i godinu dana kasnije sa Juanom Manuelom Fangiom. Alfa Romeoa je bila od 1961. do 1979. nezavisni dobavljač motora a od 1979. do 1985. se ponovo vratila kao konstruktor gde baš nije imala puno uspeha.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Kimi Raikkonen i mali Thomas nominovani za pestižnu Laureus nagradu

Gest koji su finski vozač i Ferrari učinili na VN Španije prepoznao je ceo svet.

Kimi Raikkonen morao da ovogodišnju trku na stazi Katalunja završi nešto ranije, pošto je njegov bolid zbog kontakta bio poprilično oštećen. To je razočaralo veliki broj njegovih fanova a posebno malog Thomasa iz Francuske koga je kamera uhvatila kako u suzama proživljava završetag trke svog omiljenog vozača.

Ljudi iz Ferrarija odmah su reagovali, pa su tako malog Thomasa i njegovu porodicu ugostili u svom motorhomu, gde je imao prilike da upozna svog idola, poseti garažu kao i da je dobio progodne poklone koje su mu popravile raspoloženje. Ovaj potez takođe su prepoznali i organizatori Laureus nagrade, koji su Kimija Raikkonena i Thomasa nominovali u konkurenciji za najbolji sportski momenat.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

McLaren učiniće sve da zadrži Alonsa

Španac za ove dve i po godine provedene u McLarenu nije uspeo da zabeleži neki bolji rezultat.

Fernando Alonso izjavio je da još ne zna gde će nastaviti svoju karijeru, kao i da su sve opcije i dalje u igri. Vozač McLarena jasno čeka odluku svog tima o tome koje će motore koristiti naredne sezone, kako bi u septembru mogao da odluči o svojoj budućnosti. Tim iz Vokinga trenutno ima tesnu vezu sa svojim partnerom Hondom, a već je upitao Mercedes, Ferrari i Renault o mogućoj saradnji a prioritet McLarena je da zadrže Španca u svojim redovima.
        “Ako mene pitate, ja bih voleo da zadržimo Fernanda Alonsa. Znam da ćemo se potruditi da sve učinimo kako bi on ostao, ali znamo šta i on zahteva. Mislim da je dobar momak i uvek sam lepo sarađivao sa njim.” kazao je Jonathan Neale.
        On je dodao da tim još nije odlučio koje će motore koristiti naredne sezone.
        “Poprilično sam ohrabren po pitanju McLarenove budućnosti. Puno toga se desilo u poslednjih 12 meseci. Već smo napravili korak napred. Mi već polako radimo na novom bolidu i zato su nam već sada potrebni neki odgovori. Naravno da je prvo pitanje motor i mi do septembra moramo da znamo šta da radimo. Nismo doneli još nikakvu odluku, puno razgovora vodimo sa Hondom kao i sa FIA-om i FOM-om.”

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Marchionne potvrdio da je imao razgovor sa Lewisom Hamiltonom

Najverovatnije da će Ferrari na VN Italije potvrditi svoju vozačku postavu za narednu sezonu.

Sebastianu Vettelu i Kimiju Raikkonenu na kraju ove sezone ističe ugovor sa timom iz Maranela, što je dovelo do špekulacija o vozačkoj postavi Ferrarija za narednu godinu. Ipak, posle VN Mađarske na kojoj je tim pokazao odličan timski duh i zabeležio dvostruku pobedu na kojoj je prisustvovao i Sergio Marchionne. Ferrari bi trebalo da već u Italiji objavi da će zadržati trenutnu vozačku postavu ali je prvi čovek tima kazao da je vođena duskusija i sa drugim vozačima među kojima je i Lewis Hamilton.

“Završetak karijere za njega u Ferrariju bi svakako bila privilegija, ali za sada nismo išli daleko u detalje sa Lewisom. Nismo pričali toliko o daljoj budućnosti.” kazao je Marchionne.
          Britanac trenutno ima ugovor sa Mercedesom sve do kraja 2018. godine a pored toga Hamilton nikada nije vozio bolid u Formuli 1 koji nije imao Mercedesove agregate.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Pirelli razmišlja da uvede još jednu komponentu guma

Italijanski proizvođač razmišlja da od naredne sezone obogati svoju ponudu pneumatika.

Pirelli je već polako ušao u završni proces sređivanja pneumatika za 2018. gde do prvog septembra moraju FIA-i da dostave novu specifikaciju svojih guma. Ipak, Italijani imaju rok da do kraja godine definišu njihov sastav pa su zbog toga već zakazani testovi na stazi Pol Rikar sa Mercedesom u spetembru, u oktobru sa Sauberom i Force Indijom u Meksiko Sitiju dok će McLaren biti na raspoedu posle trke u Brazilu na stazi Interlagos.

“U zavisnosti od rezultata, odlučićemo se i za broj komponenti.” kazao je šef Pirellija Mario Isola. “Moje mišljenje je da treba da bude šest. Ako pogledate u pravilima broj komponenti se odlučuje po našem predlogu, tako da FIA uvek to prihvati jer nema razloga da odbije. U suštini mi možemo da homologiramo 10 vrsta – 5 baznih i 5 rezervnih komponenti. Za sve to nije nam potrebna saglasnost timova. U Abu Dabiju posle trke imaćemo test sa svim bolidima, koji bi trebalo da bude i generanla proba za nas.”

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Giovinazzi i Leclerc testirali sa Pirellijem i Ferrarijem u Barseloni

Italijanski dobavljač nastavio je da radi na razvoju svojih pneumatika.

Za ovu priliku Ferrari je odlučio da da šansu svojim mladim nadama, gde su ovogodišnji bolid delili Antonio Giovinazzi i Charles Leclerc. Italijan je bio na dužnosti tokom četvrtka dok je Francuz u petak dobio priliku da testira SF70H kao i da radi na novim Pirellijevim komponentama.

I pored ovoga, Ferrarijevim inženjerima bilo je jako zanimljivo da uporede ove podatke, kao i da čuju povratne informacije od ova dva mlada vozača.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Horner ne veruje da Renault može da isporuči više snage

Šef Red Bulla poželeo je više snage od francuskih agregata u svojim bolidima ali nije siguran da li to može da dobije.

Tim iz Milton Kinsa nije baš na najbolji način započeo sezonu, gde je zaostajao čak 1.5 sekundu u odnosu na Mercedes i Ferrari. Ipak, posle VN Španije na kojoj je Red Bull prezentovao svoj veliki aeropaket, ova razlika je smanjena na 0.5 sekundi ali sada do izražaja dolazi snaga samog agregata.

“Bolid je sve jači i jači po pitanju trkačkog tempa, a to smo mogli da vidimo na VN Mađarske. Sada, kada bi smo mogli da još malo izvučemo na polju agregata bilo bi lepo. Max Verstappen je bio dosta brz u Q1 i Q2 ali u završnom delu kvalifikacije nismo mogli da se nosimo sa našim rivalima.” kazao je Christian Horner.

On nije siguran da li Red Bull može još nešto više da dobije na polju performansa agregata, jer Renault polako sve svoje resurse usmerava na razvoj motora za 2018.
                “Mislim da morate da pričate sa našim dobavljačem motora da bi ste razumeli šta oni tačno planiraju.”

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Red Bull potvrdio da se vode razgovori na relaciji Toro Rosso-Honda

Kako je počela letnja pauza tim iz Faence došao je u centar pažnje.

Posle testa na stazi Hungarorng u padoku se prenela vest kako je Ron Dennis zainteresovan za kupovinu Red Bullovog juniorskog tima. Bivši prvi čovek McLarena je pre smo nekolio nedelja prodao svoje deonice u ovom timu, pa se dosta priča kada on sada želi da se vrati u Formulu 1 sa nekom novom ekipom.
                  “Pa, Ron sada ima 300 miliona dolara koje je zaradio prodajom svojih deonica.” kazao je Helmut Marko.”
                  Kako prenose pojedini mediji Marko se prošle nedelje susreo sa Hondinim zvaničnicima pošto japanska kompanija želi da nadoknadi gubitak koji je nastao otkazivanjem saradnje sa Sauberom. Na pitanje novinara El Confidencial da li su ovi navodi tačni, prvi šef operative Red Bulla je odgovorio: “Videćemo šta će se desiti.”
                  Takođe, veruje se da bi ove priče mogle da kruže sve do septembra, pošto bi tada McLaren trebalo da donese odluku o svom dobavljaču agregata.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Sainz želi samo mesto u Red Bullu

Mladi Španac izjavio je da ga sada trenutno zanima mesto u timu iz Milton Kinsa.

Carlos Sainz je na početku ove godine dobio određene informacije po kojem bi trebalo da i u narednoj sezoni vozi za tim Toro Rooso, što se njemu ni malo nije dopalo. Zbog toga, Španac je bio nesiguran da li će svoju karijeru nastaviti pod pokroviteljstvom Red Bulla, pa je tako bilo informacija da bi mogao da se preseli u Renault ili McLaren. Ipak, vozač Toro Rossa izjavio je da je izračunao sve rizike i da želi da ostane tu gde jeste.
                    “Napravio sam svoju računicu i odredio sam svoje opcije. Možda bih se sada drugačije izrazio. Nije mi bilo prijatno kada su Helmut Marko i Christian Horner išli protiv mene, ali i to se ponekad desi u Formuli 1. Ali to bi trebalo da je završena priča i sada okrećemo novi list. Moj jedini cilj je da budem Red Bullov vozač u budućnosti. To je ono što želim.” kazao je Sainz.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Lowe: Borićemo sa do samog kraja sa Force Indijom

Britanski tim želi da što pre prestigne za sada svog najvećeg rivala.

Tim Force Indije pred odlazak na letnju pauzu ima velikih 60 bodova prednosti u odnosu na ekipu Williamsa. Tim iz Gruva nije najbolje započeo sezonu, dok je njihov rival u prvih pet trka sa oba vozača završavao u bodovima. I pored toga, tehnički direktor Williamsa Paddy Lowe kazao je da oni ne odustaju od svog cilja.
                      “Mi nećemo odustati od bobre za četvrto mesto. Mislim da možemo da bude dosta jaki, pre svega na stazama koje dolaze. Takođe, nadam se da možemo da zabeležimo i bolje plasmane i donesemo veći broj poena. Možda smo mogli i u prvom delu sezone da uradimo neke stvari dosta drugačije, ali pokušaćemo to da ispravimo u nastavku.” kazao je Lowe.
                      Williams je tokom testa u Mađarskoj isprobao neke delove na aero i mehaničkim oblastima, koje bi trebalo da poprave performanse bolida na stazama koje zahtevaju visoko prijanjanje.
                      “Mi ne pružamo najbolje performanse na stazama sa velikim prijanjanjem. To su Monako, Mađarska i Singapur. Za ove prve dve smo videli a za Singapur želimo što bolje da se pripremimo. Testirai smo i neke interesantne delove koji možemo da razvijamo i za narednu sezonu.” dodoa je tehnički direktor Williamsa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Renault: Kubica nema problema sa našim bolidom

Inženjer francuskog tima kazao je da Poljak nema problema sa fizičkim predispozicijama za upravljanje bolidom.

Robert Kubica je prošle nedelje proveo ceo dan testirajući ovogodišnji Renaultov bolid u kome je prikazao veoma dobra i konstntna vremena. Zbog toga u javnosti pojavile su se i priče da bi Poljak mogao da se naredne sezone nađe na mestu trkačkog vozača.
                        “On nema problema da vozi hibridan bolid.” kazao je Ricardo Penteado. “Najbitnija stvar u celoj priči da je on prilikom testa nikada nije imao goriva samo za jedan krug. Kubica je vozio veliki broj krugova i pravio konstantna vremena. Izvezao je dve trkačke distance. Bilo je 40 stepeni napolje i nikada se nije požalio na uslove. Iako je ima povređenu ruku, od njega smo zahtevali dosta promena na volanu i on je sve to izvršio u normalnom vremenu.”

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Honda sa novom specifikacijom motora želi da bude ispred Renaulta

Japanski poizvođač ulaže velike napore kako bi povećao snagu svog motora.

I pored velikih špekulacija o daljoj budućnosti McLarena i Honde, japanski proizvođač se na sve načine trudi da poboljša svoju pogonsku jedinicu. Upravo oni imali su vikend bez problema na VN Mađarske a Honda je najavila da će posle letnje pauze uvesti i novu, četvrtu specifikaciju motora.
                          “Mi želimo da nastavimo da se poboljšavamo po pitanju performansi, ali teško je uhvatiti Ferrari ili Mercedes.” kazao je Yusuke Hasegawa. “Na kraju sezone želimo da prestignemo Renault. Vozači su za sada zadovoljni upravljivošću motora ali sada hoćemo da imamo više snage. Na tome trenutno radimo.”
                          McLaren još nije odlučio o svom novom ili starom dobavljaču motora a ova odluka se očekuje u septembru.

Comment

• YUgisa
                            CBC Senator XXL
                            • 05.06.2008
                            • 793
                            • Subotica
                            • Yugo 1.1 EFI

Samo tako mogu ostati u karavanu jer u suprotnom su im male sanse sem ako Renol ne odbije druge timove sto ne verujem jer nemaju razloga za to kao Mercedes i Ferari. Inace sam hteo prvo da prokomentarisem pa to i nije neki uspeh, ali onda sam se setio da je ipak to Honda u pitanju, tako da bi i bio uspeh
                            Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

...a i bilo bi zanimljivije...

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vetel: To što rivali kopiraju Ferrari je dobar znak

Nemački vozač okarakterisao je ovu situaciju kao dobar znak za svoj tim.

Ferrari je ove godine za sada napravio najjači bolid u svojoj V6 eri, što je dovelo do situacije da se italijanski tim upusti u ravnopravnu borbu sa Mercedesom. Ova dva tima su se do polovine sezone vidno odvojila od drugih, gde je Ferrari ostao u borbi pa je Sebastian Vettel trenutno vodeći u šampionatu vozača.
                                “Činjenica je bila da u poslednjih nekoliko godina nismo imali najbolji auto i pored toga nismo bili najjači tim. Ipak, ove godine je sasvim druga priča, gde u svakom segmentu mi polako napredujemo. Mi smo doneli puno stvari, testirali dosta delova, gde su i ostali timovi kopirali naša rešenja. To je dobar znak za ovaj naš projekat pa sada tako moramo da nastavimo sa jakim radom. Bili smo konkurentni sa svakom stazi. Tačno je da je Mercedes bio malo ispred nas, ali mi smo uspeli da iskoristimo naše šanse.” izjavio je Sebastian Vettel.
                                Nemac trenutno ima 14 poena prednosti u odnosu na Lewisa Hamiltona i on je ubeđen da Ferrari ima resursa i sposobnosti da izdrži borbu do kraja.
                                “Tim je u mnogo boljoj formi ove godine i imamo potrebna sredstva da nastavimo ovim putem. Uveren sam da imamo prave ljude za ovaj posao. Znamo kako da napravimo jak bolid a ove sezone smo unapredili i motor.”

Comment

Working...
                                X