Re: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke
lepo , lepo ,.... max...
meni je zao kad sam ja kupio moju sutradan je stigla crvena sa initiale opremom kod tog lika isto godiste i za iste pare, ali ja vec pazario ovu moju... bas joj cuci crvena boja ... i nije dugo bila na prodaju - svega 5 dana i prodata je ...
@ristovski
ja koliko znam ubacis bilo koji disk koji imas od mapa i to bi trebalo da nestane (ispravite me ako gresim)
a sto se tice francuskog ili ti upozorenja to moze da se iskljuci na dijagnostici , ako vec nemas dugme za glasovna upozorenja .
i da ne zaboravim novim clanovima - dobrodosli
@ max3m87 @ AUTO PRELEP
sad vidim gde parkiras i zasto imas problema sa ostecenjima na autu, i ja muku mucim sa bezobzirnim vozacima koje neinteresuje kad sa svojim vratima odvale pola farbe sa mojih vrata ili sa branikom ostave potpis duzine 30 cm, ja svoju desnu stranu parkiram prema zidu a levu dalje od susednog parkinga ali dzaba uvek me neko dohvati a moja je plava boja tako da se sve vidi. zasad jos necu nista popravljati ni farbati ali me to ceka jednog dana.
PS i mene hvata MAXmanija , crkle mi dve sijalice na podizacima.
@ markofpi
kod mene je isto toliko masno pa mi kazu da je to u redu da su to samo isparenja,
@savke
Hvala Savke na dobrodoslici!!
Problem sa uljem je resen,u menjacu je bilo vise ulja nego sto je potrebno da bude, za 1 litar vise, pa pri vecim brzinama dolazilo je do veceg grejanja,samim tim i kompresije pa je izlazilo ulje na odusak menjaca.
Da,slazem se, dosta je presla, ali isto tako znam da je svaka laguna to godiste koja je usla u Srbiju presla preko 250 000 km pa opet kad idjes u auto ne osecas se kao da si usao u kociju.Problem se javio pre 2-3 meseca i ako ga uskoro ne resim menjam auto.
@markopfi,
u pitanju je crevo koje ide iz interkulera u turbinu i u njemu se skupljaju isparenja od ulja i na tom spoju svaka laguna je malo vlazna, ako je turbina na svom spoju suva, onda nemas brige.
Obrati paznju na ta dva creva u pozadini , ona su od vode za grejanje, to ulje koji ti kapa pada direktno na crevo i polako ga slabi .
Mom prijatelju je to jedno crevo puklo u kanjonu Morace odmah mu je motor podigao temperaturu .Morao je da radi generalnu!!!!!!!!!!!
Inace za to sto ti pusta ulje kriva je jedna gumica koja kosta tri stotine dinara.
Pozdrav
Originally posted by SerbianHero
@lagunas,
jel mu je motor prokuvao pa je radio generalnu?
Kao sto vidis to crevo je odmah uz sasiju automobila on nije ni primetio da mu voda curi jer je vozio a voda se slivala niz sasiju .Samo mu se odjednom temperatura popela u crveno i upalilo se STOP. Neki majstor mu je to crevo zamenio ali mu se pojavio zvuk tipa stekanja dizne medjutim to je bio klip koji usled pregrevanja deformisao.
Pozdrav svim vlasnicima Laguna.
Od skora sam i ja ponosni vlasnik Lagune:
2001 Laguna II ph1 1.8 16v, karavan, TNG (Holandija), nemam pojma koji nivo opreme (podaci sa stuba mi baš nisu jasni).
Kao i svaka druga, i moja Laguna je puna idiotskih kvarova (posle ću da vas davim sa tim), a jedan od njih sam uspešno rešio - Čitač kartice.
Primetio sam da na 99% polovnih laguna ista stvar ne radi - START na dodir, a uz to ide i problem sa unutrašnjim svetlima pa sam tek pošto sam rešio problem video da se svetla u kabini pale po vađenju kartice (pre otvaranja vrata).
Znam da ima mnogo sličnih postova, ali se nadam da će ovaj bar nekome pomoći:
Problem je u malom plastičnom delu koji kad se kartica gurne pritiska mikro prekidač, on jako lako puca.
Ja sam polomljeni deo pronašao u samom čitaču, ali i ako ga nema može da se reši. Pošto je mesto gde je puklo jako male površine i nebi baš najbolje držalo da se samo zalepi, trebalo bi naci nešto da "premosti" plastiku.
Ja sam iskoristio šnalu od mrežne parice (na to sam prvo naleteo u fioci) i ispostavilo se da savršeno odgovara.
1. Izvaditi čitač (prvo se vadi pepljara), otkačiti kablove sa leve strane.
2. Skinuti zaštitnu kutiju: Sa jedne strane su dve šnale, sa druge jedna velika (oznaceno na slici)
3. Sa zadnje stane skinuti ploču (ima jedan šraf i 3 šnale - slika)
4. Da bi moglo lepo da se zalepi treba postaviti karticu na mesto (umotati u papir zbog lepka)
5. Zalepiti polomljeni deo
ako mu se klip iskrivio,onda tvoj kolega nije vozio nego je auto sam vozio a on spavao i to hrkao kilometrima ako su mu se klipovi iskrivili,on izgleda nije stao sto mu se digla temperatura nego sto je toliki dim izbijao iz haube pa vise nije mogao da vidi kuda vozi
Prvo da se pohvalim da sam pre par dana postao vlasnik Lagune 1.9, 2006...
Sve pohvale forumu i savetima i ljudima koji su ispisali ovih cirka 150 stranica... procitah prvih 50ak i poslednjih 20, tako da se unapred izvinjavam ako je negde bilo reci o ovome sta mene muci...
Vozim ja tako, tempomat na 100km/h i opalim rupu i urnisem 16` alu felnu...guma na otpad i sl... Nisam znao da odmah pozovem nadlezne sluzbe da naprave zapisnik i sl.... tako da ...ebi ga...
Pitanje je ( mozda i oglas ): Potrebna 1 felna (slika malo nize) posto su mi rekli da mooooozda moze da se ova napravi ali da to nije bas 100% sigurno i da postoji sansa da pukne i sl prilikom ispravljanja...
Inace sam zadovoljan, jos ne znam potrosnju, nisam jos ispraznio prvi rezervoar ... karavan je u pitanju, crna, shiber, 110ks (valjda) , sve ok, sem toga sto sam dobio samo 1 karticu...
pitanja za iskusne...onako uz put da ih prosvercujem :
1. Mp3 je u njoj, ali sllaaaaaabo cita MP3, audio disk kaaaao i cita... ali MP# jok (Verbatim CD na X1 rezan) nece....krene, pola pesme i skoci na drugu, tako sa prvih nekoliko i onda error... i .... Vredi li cistiti to nekako (i kako ) ili ne? Savet?
2. Laguna ima Carminat sistem ( ne znam BAS u slovce koja je oznaka i sl... ali ovako izgleda: http://www.pifauto.com/images/35915_...wOreYABtN8.jpg pitanje je: moze li se na to chudo zakaciti rikverc kamera ( tj da li postoji VIDEO ULAZ na displeju (ili bilo gde u blizini, naravno ) Napalili su me neki likovi da moze, i da ima ulaz, pa ja da proverim pre nego rasturim to i posle ne umem da sastavim, naravno ..... Ako ne...i obicni parkong senzori ce zavrsiti posao... Navikao sam, sta cu
3. Opet mi neki Lagunas pomenu, da ne moze BASH na svakoj da se uklope 15` gvozdene ( za zimu), pa i to neko samo da potvrdi, da li moze da se na ovo moje cudo zakaci odgovarajuca 15` metalna felna ili ne? (zakacuje mu felna negde u celjusti kocnice, i sl.... nisam bas razumeo...pa nije moglo...)
4. koja je procedura za reprogramiranje "brave" ili sta vec (da mi ne dodje "vlasnik" druge kartice i upotrebi je neke noci ), tj kako da resim nove 2 kartice a da se stare poniste i tako to?
5. seticu se ja jos necega . ne sekirajte se
Inace sam poslednje 3 god vozio 307 2.0 i za sada tek pravim razne paralele izmedju 2 firme i dve klase automobila...
Hvala svima unapred i nadam se skorim odgovorima.....
Comment