RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke [ARHIVA]

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • savke
    CBC Senator XXL
    • 14.02.2006
    • 575
    • Novi Sad, Temerin
    • Laguna 2 ph2, Golf 3

Re: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Imaju maloprodaju u temerinu, ali ja sam bio u veleprodaji posto nisu znali da mi objasne koji mi je bolji da uzmem ovaj ili AGM akumulator koji je nesto skuplji ali ima 3X duzi rok trajanja. Ako budes kupovao tamo bolje idi u veleprodaju, posto malo bolje znaju sta prodaju nego ovi u radnji.

Ispostavilo se da su ti AGM stvarno bolji, ali da ima jedna zackoljica. Ne smeju da stoje ispod haube, posto ne podnose visoke temperature. Namenjeni su za automobile koji imaju akumulator u putnickom prostoru.

Kapacitet akumulatora od recimo 75Ah znaci da ako na njega nakacis potrosac od 1A moze da ga napaja 75 sati. To nema neke preterane veze sa maksimalnom strujom koju alternator moze da daje prilikom odredjenih obrtaja.

Lagunin (makar kod dizela) alternator daje struju od 120A pri cini mi se 3000 ili 3500 obrtaja.

Drugim recima u toku voznje od preko 1500 obrtaja alternator proizvodi vise nego dovoljno struje da napaja sve potrosace u automobilu u da jos pri tome dopunjava akumulator bez problema.
    Struja iz akumulatora se trosi prilikom paljenja auta i prilikom malih obrtaja (rada u mestu na leru), a tada ti je potreban akumulator sa sto vecim kapacitetom da bi imao dovoljno zaliha struje za sve potrosace.

P.S. Ako neko hoce da kupi moj predhodni akumulator BlackHorse 66A koji je izgleda stavljen kada je uvezen auto neka mi se javi. Do februara je u garanciji. Primetio sam da mi pomalo slabije vergla kada se laguna ne pali 2 dana, a temperature su ispod 0. Moze on da radi jos dosta ako se dopuni, pogotovo na benzincu, ali u BlackHorse nemam poverenja posto sam u proslosti imao samo losa iskustva sa njima. Ne verujem da moze da se reklamira posto u stvari nije ne ispravan, ali ako neko ima neku vezu mogao bi mozda da proba da dobije novi.

@cale, gledao sam to ali u pitanju su dimenzije akumulatora a ne kapacitet. Na sajtu BlackHorsa tvrde da je njihova zamena ovaj od 66A, ali samo zato sto je tih dimenzija koje pisu u fabrickim specifikacijama. Inace i ovaj veci od 315mm moze da stane, tako da je odluka pala na njega. Za akumulatore vazi pravilo da bude odredjenih dimenzija, plus sa prave strane i da nema manji kapacitet od fabricki propisanog.
    Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!

Comment

• hope
      CBC Senator
      • 03.06.2010
      • 212
      • ca

juce odem do radnje sa aku,da pitam mogu li da mi dopune jer mi je auto teze(ujutru)palio pre 7-10 dana kada je bilo oko nule,a to mi bilo cudno jer su mi pre toga punuli akumulator(ostala svetla pa se ispraznio,posle ukljucio automatska svetla)
      kaze cikica da moram da ga donesem kod nejga u radionicu da proveri moze li da se puni,ne budem lenj i odnesem mu aku u radionicu i on kaze da oko na aku treba da bude zeleno(pun) a da je kod mene skoro crno(poluprazan) a kada pobeli (prazan),izmedju ostalog klasicna prica da slabo ko zna kako se puni aku i sl.
      ostavim ja juce aku da se dopuni i danas ga uzmem i namontiram,pali bez teskoce a i da napomenem da je prica sa bojama izgleda tacna jer mi sada sija zeleno.
      ali sacekacu prvi minus pa da vidim kako ce da reaguje
      zaboravio sam da napisem da sam isao u radnju zbog drugog aku i da je on ima voltazu ali nema snagu,ali to nije bitno nego odnesem ja njega na otpad jer kao daju 300-400 dinara kada ono lepo iznenadjenje 22kgx40din=880 din,e onda se setih da sam imao u 2 u radionici i da me covek molio da mu dam jer mu treba da pravi olovo za pecanje...sada znam sta je pravio

Comment

• savke
        CBC Senator XXL
        • 14.02.2006
        • 575
        • Novi Sad, Temerin
        • Laguna 2 ph2, Golf 3

Znam da kolega cesto nosi akumulatore na otpad i to ih vuce prikolicom u djurdjevo posto tamo za njih dobija lepe pare. Inace, to oko sto kao sija zeleno nije uvek bas tacno. Polovina akumulatora koje je vukao prosli put su sijali zeleno kada gledas to oko a neki od njih nisu imali ni 8V u sebi.

Comment

• hope
          CBC Senator
          • 03.06.2010
          • 212
          • ca

posto sam isao prvo da proverim neki drugi akumulator mislim da je varta(nije imao lampicu),ima je normalnu voltazu ali majstor je rekao da nema snagu,tako da sam njega predao na otpad jer je rekao da nema nista od njega tj da ne vredi da se puni
          sto se tice mog slucaja potvrdilo se tacno to za zeleno/crno/belu(pun/poluprazan/prazan) boju ali sledecih dana ce biti minus pa cu definitivno saznati da li je pomoglo punjenje

Comment

• gogi11
            CBC Senator XXL
            • 26.10.2009
            • 790
            • Sever Srbije - Novi Sad

Originally posted by savke
            Evo kupljen je novi akumulator za lagunu. Exide 85Ah 800A. Ovo je bio najveci koji moze da stane. 3 Godine garancije. 13.350 din

E ovo je prava stvar , to ce da sljaka valjano godinama . Takav u mojoj bivsoj laguni je bio 2004 godiste (dakle punih 6 evo i 7 godina uskoro) i savrseno je sluzio svrsi !!
            Inace firma iz Kraljeva je generalni uvoznik a u Temerinu kod Andreja se moze pronaci isti.
            Dobar posao Savke.

Comment

• hope
              CBC Senator
              • 03.06.2010
              • 212
              • ca

ako ti nije tesko, posalji na pp koja je firma iz kv

Comment

• savke
                CBC Senator XXL
                • 14.02.2006
                • 575
                • Novi Sad, Temerin
                • Laguna 2 ph2, Golf 3

Inace bio sam prvi put sada kod njih u veleprodaji. Hala je nekih 20mx10m i krcata je akumultorima. Genijalan prizor.

Comment

• debeli73
                  CBC Član
                  • 16.05.2010
                  • 75
                  • Kragujevac

Originally posted by savke
                  Nema problema sto se toga tice. Alternator gura koliko moze i dopunjava akumulator, a on u sebi akumulira energije u zavisnosti od kapaciteta.

Tu nisu problem Ah već amperi to jest udarna snaga. Koliko ja znam maksimum za 1.9dci je od 740-780 Ampera. Fabrički se ugrađuju od 760 Ampera i 80 Ah.

Comment

• savke
                    CBC Senator XXL
                    • 14.02.2006
                    • 575
                    • Novi Sad, Temerin
                    • Laguna 2 ph2, Golf 3

Pojasni mi malo ovo. Inace nigde nisam nasao podatak ni za jedan automobil o tome da ne sme da se stavi akumulator jaci od....

Inace u garanciji za akumulator pise da ima 3 godine garancije pod uslovom da je isti ili jaci od propisanog za taj automobil. Niko nigde ne spominje ma ne sme biti jaci od...

Secam se da sam na matoroj skodi iz 78' vozio akumulator od 120Ah iako je imala alternator od 45A. Posle 4 godine nista nije falilo ni akumulatoru ni alternatoru. Kolegi bio crkao jedan na kamionu, pa je kupio dva nova a taj je bio meni prodao.

Comment

• debeli73
                      CBC Član
                      • 16.05.2010
                      • 75
                      • Kragujevac

Ja sam posumnjao , kada sam imao tzv "slučaj mačka" da je acu crkao. I onda sam krenuo da tražim. U ovlašćenom servisu mi je rečeno da mogu da uzmem bilo koji ali da je maksimalna udarna snaga 780 A i naravno da odgovara po dimenzijama. Rekao mi je da ukoliko se uzme jače amperaže (dakle nisu bitni Ah ako je slabiji sve je ok samo crkne pre) može da dođe do crkavanja osetljivijih instrumenata. Takođe je rekao da to i ne mora da se desi ali jedan jači pik i moguće je.E sad tvoj je 800 A ne verujem da je baš to tolika razlika da bi bilo opasno. To je naročito osetljivo kod lošijih akumulatora gde te amperaže i nisu toliko tačne.
                      Inače na mom acu koji je fabrički stoji nalepnica na kojoj piše Renault sa strane Varta i oznaka 12V , 80 Ah, Test 760 A EN

Comment

• savke
                        CBC Senator XXL
                        • 14.02.2006
                        • 575
                        • Novi Sad, Temerin
                        • Laguna 2 ph2, Golf 3

Znaci 800A na mom akumulatoru znaci da moze da da do 800A struje (ovolika struja se koriste samo prilikom alnasovanja) a da pri tome ne dodje do velikog pada napona. Do crkavanja elektronike moze da dodje ukoliko akumulator nema dovoljan kapacitet i na trenutak prilikom alnasovanja dolazi do preteranog zagrevanja akumulatora i do krivljena ploca u njemu i naravno do pada napona ispod dozvoljenog.

Ako je kod lagune maksimalna udarna snaga 780A, sto znaci da je to maksimalna struja koju ce alnaser povuci prilikom alnasovanja, znaci da je preporucljivo da akumulator bude minimum 780A. Inace u TecDoc katalogu sam nasao kao zamenski akumulator tacno za moju lagunu i tacno za moj motor i akumulatore od 120Ah.

Comment

• mupe
                          CBC Senator XXL
                          • 05.10.2006
                          • 822
                          • bg
                          • Laguna 3 GT 2.0T 205

^^ Upravo tako, maximalna struja (ne snaga, ona se meri u vatima) koju akumulator može da isporuči ne može ni na koji način da loše utiče na bilo koji sklop u automobilu. Ako je akumulator slabiji od traženog, onda bi došlo do pada napona u trenutku kad uređaj (najčešće anlaser) pokuša da povuče veću struju nego što akumulator može da isporuči.

Nešto slično napajnju na PC - ako je slabije nego što treba, pašće napon i odoše komponente. Ako je jače, nikom ništa... ono radi i ne znoji se.

Comment

• naumovski
                            CBC Član
                            • 11.12.2010
                            • 12
                            • nis

jel moze neko da mi da save, uzeo bih ovaj auto, e sada nzm da li je bolje uzeti diselasa ili benzinca. na jednom auto placu sam naisao na jednu lagunu , svidja mi se, ali radnik mi kaze da uzmem bolje citroen xaru, jer se lagunama kvare brze motori.... ova kaguna je 2001 godiste 1.9 dti

Comment

• gogi11
                              CBC Senator XXL
                              • 26.10.2009
                              • 790
                              • Sever Srbije - Novi Sad

Originally posted by hope
                              ako ti nije tesko, posalji na pp koja je firma iz kv
                              Ajde u ponedeljak kada budem pri racunaru gde imam podatke o toj firmi poslacu ti sta ima .

Comment

• slavenm
                                CBC Veteran
                                • 11.10.2010
                                • 128
                                • Bijeljina

@naumovski,
                                druze, po ko zna koji put, pregledaj ovu cijelu temu, prelistaj sve postove od pocetka i trebao bi da steknes prilicno dobru sliku o tome kakav je ovo auto,
                                to "brze se kvare motori" ne bih da komentarisem, uglavnom svaki motor ugradjen u svaki renault, uz PRAVILNO odrzavanje trebao bi bez greske da predje 500 000 km pa i vise, pogledaj samo da Renault motore kao sto su 1,9 dci , 2,0 16V, 1,6 16V, 1,8 16V, ugradjuje u sve svoje modele automobila, a motori koji su nesto osjetljiviji na nase podneblje (citaj lose gorivo, slabiji kvalitet ulja i nikakva etika odrzavanja) su 2,2 dci, 2,0 16V IDE!
                                Eto ukratko, ali ipak procitaj temu od pocetka i dosta toga ce ti biti jasno
                                pozzz

Comment

Working...
                                X