nisam hteo odmah da kazem da ce ta slika izazvati komentare ... ali sam predpostavio
Pozdrav za novopristigle clanove
ovih dana hocu da odem kod mog drugara elektricara da vidim ima li sanse nesto da se iskombinuje sa postojecim sistemom telefona u kolima i mobilnim.da li neko ima nesto da kaze na ovu temu ??? -moguce, nemoguce, radi neradi ,..... cisto da znam.
Hteo bih pitati jos i ovo: da li iko ima spisak "opcija" koje mogu da se aktiviraju softverski? Recimo da se svetla ugase nakon zakljucavanja vrata a da pri tom nisam ugasio svetlo, da li moze da se podesi da se vrata automatski zakljucavaju kad krene auto, .... i tako stosta jos ,...
Danijele mnogo toga softverski moze da se podesi a za to narano ides na kompjuter, kod mene licno majstor mi je ponudio neke opcije tj bas za svetla da se aktivira automacko paljenje i gasenje nakon starta motora ili gasenja. Zatim ima opcija da se prozori sami zatvore kada zakljucas auto , to smo aktivirali ...ali na zalost kod mene ovo nece da funkcionise -nepoznat razlog. Mislim da nema opcija za automacko zakljucavanje auta pri odredjenoj brzini ali imas ti dugme na koje odradis to da kazem manuelno! zakljucas vrata iznutra ili spolja.
Sve funkcije koje imas u kolima se aktiviraju ili deaktiviraju i pomocu kompjutera ali ima i nekih funkcija koje se jedino preko kompjutera aktiviraju. Pita me majstor za senzore kishe... ja rekoh to je vec aktivno ...
za prozore znam da ako dva puta pritisnes ..ili duze drzis (nisam siguran) taster za zakljucavanje kola da ti se tada zatvore prozori, za senzore za kisu mislim da je aktivan jer radi kako podesim (mislim , cim krene da pada kisa) a sto se tice zakljucavanja vrata znam za dugme ali sam mislio da moze i drugacije , da ne mislim na to.
Evo uputstva za aktivaciju svetla, ako u paketu posedujes senzor za automatsko palenje , kao i uputstvo za aktivaciju automatskog zakljucavanje vrata dok se vozi, tj kad se pokrene auto.
hvala cale !!!
sad bi ja da pitam sledece ... da li iko ima u elektronskoj formi uputstvo za Lagunu na engleskom (cisto sumnjam da ima na srpskom) i gde bi isti mogao preuzeti, ili mi neko poslati na mail.
vidim da je to sve iz nekog "prirucnika" pa ako me jos nesto interesuje mogu pogledati, primeniti i ako mi nije jasno pitati .
moj prirucnik je na ,valjda, holandskom i nista ne razume m
hvala rilazi , sigurno ce posluziti !
nesto sto sam primetio juce uvece :!!!
auto je ugesen, svetla upaljena, sedim, pritisnem kocnicu i cackam tockic za podesavanje visine svetala i.....
na 2,3 i 4 mi se svetla pocnu poigravati !!! 3-4 puta gore-dole pa pauza, pa opet.... kad pustim kocnicu to poigravanje svetala prestane!
to sam primetio zato sto sam bio iza kombija i svetla sam lepo video. sta to znaci ima li ko iskustva sa tim?
znaci kad pritisnem kocnicu i pomeram tockic za visinu svetala, na 0,1 mi nista ne radi ali vec na 2,3 i 4 mi se pomera svetlo !
Pozdrav svima, vlasnik sam Lagune II (2002. god) od jula 2009. god. Mislim da je ovo jedna od boljih kupovina kada se poredi cena i šta se sve dobija za te pare.
Pročitao sam sve postove do sada i evo nečeg što će možda biti interesantno...
@mupe je pomenuo tipičan problem sa četiri migavca http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.ph...art=25#p668431
a ja sam upravo došao iz servisa gde su mi zamenili stari prekidač koji je trokirao... tj. morao sam dobro da se iscimam da bih ga isključio.
Cena novog sa zamenom 3200din.
Normalno tražim da mi daju stari da bih ja mogao malo da se poigram sa njime...
Da napomenem da ovo može da pomogne u slučajevima gde prekidač može da se isključi samo posle više pokušaja....
Ako ne možete nikako da ga isključite onda je verovatno polomljena dole objašnjena "kukica"
Onda je papirić jedino rešenje...
Skida se bez većih poteškoća... najpre crveni trougao jednostavnim povlačenjem na gore... potkačiti šrafcigerom ili sl.
Zatim na samom prekidaču postoje četiri žabice, dve sa vozačeve i dve sa suvozačeve strane... gurnu se ka unutra i prekidač se povuče na gore...
Otkači se kabal i ostaje sam prekidač koji treba otvoriti...
Najlakše ga je otvoriti pomoću dva manja šrafcigera... zavući ih pored bele plastike kako bi se otkačile žabice... jedna sa jedne i dve sa druge strane... a zatim izvući beli deo plastike.
Na jednom unutrašnjem boku crne plastike vidi se problematični metalni pokretni deo na čijem vrhu se nalazi kukica koja је blago savijen na gore.
Taj savijeni deo treba laganim pritiskom ispraviti tako da stoji pod pravim uglom u odnosu na bok plastike.
Imam malo težu ruku tako da sam navalio previše i polomio taj deo...
Ne znam od kakvog je metala kad je ovako krhko...
U suštini nisam mnogo ni pazio obzirom da sam već rešio svoj problem na skuplji način... ali vi pazite...
ako to polomite to je to... moraćete da zaglavljujete papiriće... ako uspete onda ste rešili problem.
^^ Ja sam, u međuvremenu, pokušavao da popravim prekidač sa ćaletovog clia i nisam uspeo. Nije ništa bilo vidno iskrivljeno, očistio sam ga, podmazao i... ništa. Uvek se zakoči na uključenom položaju. Čim se malo kucne, odglavi se. Uglavnom, kupio sam drugi i promenio ga.
@CDanijel76 - Probao sam ovo sa kočnicama i podešavanjem visine farova, i to se isto dešava i kod mene, ali samo na položaju 2. Ubi me ako znam u čemu je stvar...
Ni jedno od tih sredstava za ispiranje motora ne bih nikom preporučio ako ih nije ranije koristio na tom autu. Naime, šta misliš koliko ima naslaga ako je auto prešao 150 000 - 200 000 km ( što je sa većiniom naših auta slučaj, mada sam u fazi kupovine auta nailazio većinom na Lagune sa 270 000 - 330 000 km ), a ranije nije ništa čišćeno. Mislim da bi kasnije usled " odvaljivanja " većih komada mogla nastati veća šteta nego korist. Za čišćenje dizni još i nekako, ali još nisam čuo da je neko sa tim sredstvima rešio problem ( možda samo kao prevencija ), ali kada nastane problem onda ne moj džabe bacati pare nego skini dizne i u ultra- zvučnu kadicu i sl.
Nisam ni mislio da se time resava bilo kakav problem kao ni to da ce se motor time 100% ocistiti ali opet razmisljam ako tih sredstava ima u prodaji znaci da ipak necemu vrede i ako ce bar za promil nesto pozitivno uciniti obzirom da nisu skupa ja bih taj tretman primenio.
Comment