Nebitno koj provajder ili...?
Problem sa kompom!
Collapse
X
-
Originally posted by manceObavestenje za one koji imaju kablovski net:
Na kablovskom netu s'vremena na vreme ide malo jaci napon tako da ako ste preko usb-a uglavnom izgore ploca i graficka, a nekad i sire. Snaci obavezno preko mrezne sigurnije je! Ovo je proverena informacija! Znam puno ljudi koima se to desilo, nekima i dvaput(tvrdoglavijim).
Koji je to modem, da vidim kako je uradjen?Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
11.04. 0:12 #2
Rule #51: Sometimes — You're Wrong!
Comment
-
-
A sto jednostavno ne kupis drugu graficku,posto ova "umire" zbog staza?
A to sto se tice modema i usb-a..jel to vazi i za ADSL modeme?Pretpostavljam da.Power of dreams !!!
Comment
-
-
Neveruje da vazi za ADSL posto ti modemi nemaju veze sa kablovskim modemima...iskreno nikad nisam cuo da je neki USB uredjaj povukao mnogo stuje iz USB porta racunara pa je zbog toga izgoreo...vise puta mi se desavalao da sam USB uredja nema dovoljno struje (napona ) ili sta vec i da normalno funkcionise bez dodatnog napajanja....da ti modemi neriknjvaju zbog nekog napona koji dobiju putem kablovsve veze pa da lje spale i USB port ?
Comment
-
-
Comment
-
-
Pogledacu kako je izveden taj modem i zasto bi on spaljivao ista, onda bi tek ADSL modemi, a najvise obicni modemi trebalo da spaljuju racunare 100V naizmenicne kad zvoni telefon...
A ti imas jednostavno resenje da ne kupuješ ruter usmi jos jednu mrežnu i recimo (opet da ti bude jednostavno) koristeci network wizard bridžujes ovu karticu na onu na kojoj je modem a tu na kojoj je šeruješ...
znaci CABLE MODEM <-> PC1 NET1 <BRIDGE> PC1 NET2 <-> PC2 NET1
I onda nemas problema...Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
11.04. 0:12 #2
Rule #51: Sometimes — You're Wrong!
Comment
-
-
Iskreno ovi Web Star modemi,gore pomenuti,zivo sranje,kada moram tak oda se izrazim,meni ponekad iz cista mira prekine da radi...?
Ne bukvalno,ali net ne sljaka,onda cackanje,obavezno reinstalacija itd. dok ga ne ubedim da sme da se opusti i da mu niko nece nista...
Inace,ja koristim mreznu kartu,posto imam dva kompa,tako da mi savrseno odgovara preko USB-a,njih imam 8...ako se nesto sprzi,ne da j boze,onda 'cu vidim..."Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
- Lousie Smith
Comment
-
-
Ne postoji nikakav "fantom" napon kod cable modema na strani prema PC-ju. Jednostavno kabl mreza JESTE napajana naponom od 48 volti (ustvai napajaju se pojacivaci) ali signal ide preko blok kondenzatora koji blokira jednosmerni napon pa samo signal dolazi na ulaz modema. Izlazi iz modema su prakticno isti bilo da je ADSL ili kabl modem i normalno ne postoji nikakav napon koji moze da spali PC.
Pise se gore o nekom velikom naponu. Normalno je napajanje USB stabilizovanim naponom od 5VDC. Kad bi to tako bilo sta li bi se tek desilo kad grmi. Postoje zastite na kablovskoj mrezi i to ne zbog krajnjeg korisnika nego zbog opreme vlasnika mreze koja je ocajno skupa kao i njeno odrzavanje.
Comment
-
-
Originally posted by dfastSkoni karticu, i dobro je ocisti od prasine, mozes i alkoholom da je ocistis. Zatim uzmi fen za kosu i sa sto jacom temperaturom podgrevaj jedno desetak minuta. Elektronicari koriste hot-air duvaljku, ali ja sam par kartica tako izvukao. Lem koji zna da bude loseg kvaliteta jednostavno krene da zeza.
Videcemo kako ce se ponashati...tnx..Power of dreams !!!
Comment
-
-
Posto je problem uspesno resen da vam kazem sta mozete da ocekujete od problema vezanih za GPU. Moderne graficke imaju prilicno brze GPU koji su malih dimenzija a greju se zestoko i to posebno kad su zahtevne aplikacije 3d i slicno. Najcesca mana kucista GPU je ta sto ono nije ravno i hladnjak ma kakav bio jako lose naleze na njega a cesto i manje od 50%. Naravno da tu pomaze i silikonska pasta ali nije ni ona svemoguca. Vremenom dolazi do zamaranja lemnih mesta i do pucanja (mikro pukotine) i delimicnog ili povremenog nestanaka kontakta posebno kad se GPU ohladi jer kad se ugreje siri se i daje kontakt. Neko to zove "los lem" ali nije. Ja bi pre rekao siromasan lem jer je raster nozica dosta gust i postoji rizik od spoja a onda se kartica vraca ponovo u masinu za lemljenje i zeza celi proces. Po tome su godinama bili poznati Sony televizori koje je cesto bilo dovoljno posteno prelemiti da prorade kao kad su bili novi. Da sve bude tragicnije hladnjaci na grafickim su smesno losi za tu kolicinu disipirane toplote sto doprinosi zamoru ne samo lemnih mesta nego i unutrasnjuh spojeva na silicijumskom substratu sto smanjuje drasticno vek trajanja chipa. Ako bi poredili CPU i GPU ovaj drugi nije nista postedjen ali je daleko losije fizicki uradjen nego CPU. Na kraju kompleksnost GPU je daleko veca nego CPU ali je manji klok.
Znaci. Ako je ikako moguce ostvarite neko dodatno hladjenje GPU-a a posebno ako je neki zesci.
Svojevremeno sam ravnao kuciste GPU-a da bi legao hladnjak jedno 2x veci od fabrickog sa vecim ventilatorom koji se sporije vrteo (zbog buke).
Sada recimo imam MSI sa GeForce 5500 cipom. Onaj originalni hladnjak kad sam pustio karticu se posle minut usijao. Da, da. Nije mogao prst da se drzi na njemu ni par sekundi. Pa to je ludo. Srecom imao sam Zalman hladnjak kupljen za nesto drugo slucajno sa heatpipe pa sam namontirao i sad je samo mlako. Ebiga, kosta samo hladnjak oko 30 evrica a graficka je bila oko blizu 100 u tom momentu. Sta da vam kazem. Stedi se na veliko. Sto je uzasno i one skupe graficke (300+ eura) imaju jako lose hladnjake.
Comment
-
-
Ne kontam,kako si ravnao kuciste GPU-a da bi legao hladnjak?
GPU se i pri najmanjim ostecenjima,recimo okrzane ivice,moze baciti...pocnu artifakti da "rade" i to je to...
I ne bih se slozio da hladnjaci nisu dovoljno dobri,narocito na karticama jacih serija,imaju veliki hladnjak+cooler,i sve to drzi temperaturu ispod propisanog maximuma koji je recimo nVidia propisala..."Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
- Lousie Smith
Comment
-
-
Ko ti to kaze? GPU konkretno GeForce ima uzdignute coskove i udubljenje u sredini. Sigurno sam skinuo jedno 0,10-15mm. Ideja uopste nije moja vec sam naravno to procitao negde na netu. Ne bi mi inace palo na pamet da uopste gledam GPU vec umazan pastom da li je ravan ili ne. Nije mi prvi put da vidim kucista integrisanih kola ali eto nisam znao da je GeForce takav. Graficka je sada u penziji ali cela MB sa njom jos uvek radi. Mrzi me da sve to rasturam i da ti napravim macro snimak da vidis kako to izgleda. Postoji nacin da se to ne radi ali se taj "nacin" nema skoro nigde kupiti. Naravno mislim na "silicone pads" a to je nesto slicno kao ono sto stoji originalno zalepljeno na hladnjak CPU-a pa ako jednom dignes hladnjak sa CPU-a moras posle da stavljas pastu. Postoje takodje u termoprovodne mase koje se stavljaju preko komponenata (recimo HD) i debele su i po 5 i vise mm. Svega ima na netu da se vidi ali nema da se kupi u radnji a to je isto kao i da ne postoji.
Naravno da se moze unistiti svako kolo ako se struze gornja plastika ili keramika. Zavisi samo koliko ko duboko zagrebe.
Sto se kvaliteta hladnjaka tice i da li je to dovoljno potrazi na netu fotke graficke MSI FX5500-T128 pa da vidis kakav mocan hladnjak ima. Ja ne pisem o onome sto postoji nego o onome sto imam i sta sigurno znam. Na taj hladnjak ne moze uopste da se montira ventilator jer nije predvidjeno. Mozda bi mogao onaj 40x40 a to nije nista skoro.
Onda idi kod Zalman-a na site pa pogledaj ZM80A-HP i bice ti jasno sta sam uradio.
Ovaj forum nije za to ali mogu da kazem da jos nikada nisam koristio nista iz PC tehnike a da nisam morao da modifukujem da bi bilo ljudski. Ili je bucan ventilator ili je los hladnjak za chipset, ili pucaju elektroliti, ili je mali hladnjak. Sve u svemu uvek nesto fali zbog stednje fabrika. E jos nisam imao neki skupi Mac mozda su oni bolji.
Comment
-
-
Pa vidi,kada se izkrza samo jezgro nema mu spasa,a to da li smem 1mm ili 1,5mm ne bih isprobavao na skupim komponentama...Ja sam smirglao,bukvalno,moj Celeron 2.0 pre par godina,i nista mu nije falilo,radio je kloknut za 40% bez problema nekih 1-1 i po dana...
A sto se tice hladnjaka,jbg,imas hladnjaka koji stvarno nisu dovoljni,ali zato ja uvek pazim sta kupujem,i nikada nisam imao problema a uvek sam imao Top class komponente..."Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
- Lousie Smith
Comment
-
-
Pa slusaj. Ova graficka je bila samo 80 eura. Znao sam ja to odmah ali sam namerno probao da vidim koliko je hladnjak vruc. Nije tako radila vise od 5 minuta. Takodje sam znao i sta imam u furdi kod kuce. Sta bi dobio skupljom grafickom? Bucni ventilator loseg kvaliteta? Ovako 80+30 bez buke sa pasivnim hladjenjem. Mislim da se razumemo. Nije to bilo opasno smirglanje ali se tacno vidi prema svetlu da nije ravno kuciste i kad se stavi po dijagonali ravna stranica sublera. Ja sam na toj staroj karti ustvari hteo da smanjim brzinu ventilatora i da smanjim buku ali mi se hladnjak nije dovoljno grejao a GPU jeste i pored kvalitetne paste.
Kod ove druge novije nisam vise ni hteo da se zezam sa smirglanjem a i sam GPU je ravniji mada ne potpuno ravan.
Sto se tice kvaliteta uopste i normi meni NIJE normalno da bilo sta radi na 80°C nego mi je mnogo i 45-50°C. Koliko god da das para uvec ces dobiti mrsav kvalitet ali zato ima da se kupi i bolje kod drugih proizvodjaca specijalizovanih za buku, hladjenje, itd. Nikad ne overclock-ujem nista od komponenata pc-ja a kad bi to sada uradio ne bi ni mogao da postignem temperaturu sa kojom se klinci hladnokrvno igraju. Malo sam zaostao sto se tice visokih rizika a i ne bavim se zahtevnim stvarima gde je primarna brzina. Nikad se nisam igrao igricama a igram se i sada samo drugacije.
Cinjenica je da se ogromna vecina hladnjaka treba polirati na mestu gde nalezu na CPU jer su previse grubi a ja to zovem NEDOVRSENI. Kako to da su Zalman lepeze i Al i Cu polirane? Zar je i to tako tesko kad radis pc za sebe? 15 minuta posla. Povrsina preko koje se disipira toplota sa CPU-a je jako mala za njegovih 80 i vise vati. Ako pored toga nemas jos ni kontakt pa onda ne valja ventilator, pa mali hladnjak, pa losa pasta, pa overclock, dobro to i radi kako radi. Na kraju ti ostane samo buka i ne znas kad ce da rikne mada ima temperaturnu zastitu a i to ako onaj NTC naleze lepo. Ako ne....
BTW. Novu graficku kartu sam morao da kupim zato sto mi je nova MB predvidjena za graficke sa manjim naponom inace ne vidim da je bolja od stare.Nije mi nikako bio cilj da dam 300 eura za nju kad ne znam sta bi sa tom "silom" od performansi.
Comment
-
Comment