Problem sa kompom!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Bane R
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2006
    • 1769
    • Beograd

Bravo bezopasni, u jednoj rečenici (drajveri) si pokazao da si vuna

Problem je, kao što djukic kaže, 90% u napjanju... (samo što je "onih" 10% kod računara uvek veliko i uvek moguće).

Comment

• maxxer
      CBC Član
      • 27.05.2007
      • 39
      • Rakovica

Ne bih da se mesam, ali ...

Kani komp ti je zreo za servis, ako nisi siguran u to sto radis nemoj ni pokusavati sam. Bolje ga odnesi u neki servis ili bar nekome ko radi taj posao ili se bar bavio time. Ustedeces sebi mnogo zivaca i a bogami i vremena.

Neka ti urade kompletnu dijagnostiku, komponentu po komponentu.

Pomenuti problem oko paljenja moze biti do bilo koje komponente u racunaru i bez pregleda i dijagnostike ne bi moglo da se kaze do cega je, a veruj mi moze biti do svacega.

Sto se tice resetovanja u odredjeno vreme to vise lici na softverski problem nego na sam hardver. Jako je bitno da prcitas sta ti izbaci kao razlog restarta. To ti pise na plavom ekranu koji ti se javlja neposredno pre restarta. Ako vec neko nije objasnio kako da iskljucis autorestart kod pojavljivanja plavog ekrana reci opisacu ja proceduru.

Pozdrav.

Comment

• Bane R
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2006
        • 1769
        • Beograd

Bez ljutnje maxxer, ali očigledno da nikada nisi bio u nekom servisu niti se bavio istima.

Kompjuter je jako glupa i jednostavna sprava. U tim servisima rade propali studenti etf i mašinca, kao i propali srednjoškolci iz tesle. Obični šrafcigeraši, nikakvi eksperti.

Ne postoji takva stvar kao što je "dijagnostika". Sve sve svodi na tipičan osećaj koji se stiče iskustvom.

Da bi se komp radio trebaju ti pet stvari: grafička, memorija, procesor, ploča i napajanje. Da bi se uključio treba ti samo ploča i napajanje... ako neće, onda je jedno od ta dva - nema dalje.

Resetovanje tokom rada je klasičan hardverski problem i, bez ljutnje, kompovi nikada ne znaju zašto su se restartovali.

Ja se protivim servisu, jer jednostavno oni ne mogu da provedu ceo dan sa kompom (kao što vlasnik može)... koliko sam se puta naslušao priča da je komp stigao iz servisa "u redu" i opet zezao posle 5 sati.

Kao što smo već napisali, ploča ili napajanje, a uopšte nije nemoguće i jedno i drugo.

Ovaj problem što ima Kani je jako čest i jako iritirajući, ali će se rešiti.

Comment

• Kanarinac
          CBC Senator XXL
          • 08.10.2004
          • 2870
          • BG,Weedikovac

@Djukic Banovo brdo si mislio jel tako?
          Ako jeste kad da dodjem?

I love my

Comment

• dranix
            CBC Senator XXL
            • 04.10.2004
            • 3079
            • Antwerpen/Belgium
            • Saab 9-3

Ajd i ja da dodam nesto u vezi elko-a na MB.
            Prvo da bi zezali mora da su fizicki pukli. Menjao sam pa znam. I jos nesto. Stavio sam sa vecim probojnim naponom (16v) i u drugaciji polozaj od fabrickog a ne da duva cooler od CPU direktno na njih. Nikad se nije ponovilo. Da kazem i to da mi pc NIKADA nije padao. Jednostavno su popucali jednog leta kao petarde njih 3 komada za dva-tri dana ali je MB radila besprekorno i dalje. Koliko bi tako to je pitanje.
            Ne preporucujem nikome takvo zezanje posebno bez odgovarajuceg alata.
            Da li je razlog padanja napajanje moglo bi se zakljuciti po starosti racunara komponentama sistema (opterecenju) i na osnovu temperature jer postoji temp. zastita na nekima ali i zastita CPU-a takodje.
            Moze da pada iz zbog temperature chip set-a ali i zbog ram-a.
            Uopste nije lako utvrditi zasto se to desava a najverovatnije je problem hardverski ukoliko koristite normalne sisteme zastite od napada.
            I kad pada to se desava obicno jako retko tako da je jos teze naci uzrok.
            Ne zanemarite i stanje niskonaponske mreze u Srbiji kao vazan faktor u svemu tome.
            Znaci, da servis tj. srafcigerasi nece otkloniti kvar kvazi nikada ako nema sta da se vidi ocima a i onda im ne bi verovao jer je vreme skupo i nemaju oni kad da se zezaju sa tim.
            Jednostavno ne moze da se naplati pa se niko i ne zeza osim ako nije pod garancijom pa bas mora.
            Ja predlazem da se poveca protok kroz kuciste tj. smanji temperatura i izduva ceo pc kompresorom dobro kao i da pc bude sto nize postavljen.
            Prasina se cisti svaka tri meseca preventivno uvek. Ne mora bas uvek tako cesto ali ako se to ne kaze ne cisti se nikada ali se zato overclock-uje redovno.

Comment

• maxxer
              CBC Član
              • 27.05.2007
              • 39
              • Rakovica

Ma ne ljutim se Bane(r), a od tog posla sam ziveo cetiri godine , posotje uredjaji za dijagnostiku i postoje nacini da se proba svaka komponenta ponaosob. Tagodje postoje softveri za dijagnostiku i opterecenje kompoenti.

Koliko sam ja razumeo racunar se pali ali nema slike a ne da nece uopste da se upali.

I racunar ne zna sta mu je ali zna operativni sistem zbog cega je izbacio plavi ekran.

Nisu svi servisi u Beogradu srafciger servisi. Slazem se ima ih jako puno ali nisu svi . Ja sam i batalio taj posao zbog srafciger gerile.

BTW nisam propali student elektrotehnike niti sam zavrsio teslu.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                - 42 -
                • 03.02.2005
                • 2235
                • Novi Sad

Ajmo redom,

?ovek je rekao da se ra?unar podigne i da nema sliku (svako jutro kad prvi put palim komp da on krene da radi al se na pali monitor ko da se grafichka nae pali pa posle restarta upali) to je mogu?i problem sa drajverima..., ho?eš da ti izvedem na skroz ispravnom hardveru da ti se resetuje/gasi ra?unar u random intervalima.

Radim ovaj posao 13 godina za pare (pre toga sam bio mladi ljubitelj), i ne može samo da se zameni napajanje pa da se proba, zato i zovem ?oveka na kompletan servis i pregled, reši sve u jednom potezu, onako ?e da se zeza, ali kako ko ho?e nek radi, znam da sam daleko, i vi ako mu nudite pomo? , onda pomozite stvarno.
                Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                11.04. 0:12 #2
                Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• uglavnom.bezopasni
                  - 42 -
                  • 03.02.2005
                  • 2235
                  • Novi Sad

@bane Da bi se uklju?io treba ti samo plo?a i napajanje...

Evo ti i plo?a i napajanje i uklju?i?e se, a obe stvari su neispravne...
                  U ispravnom slu?aju moraš još da staviš procesor, onda ?e možda i otpištati da mu nije nešto u redu sa memorijom, a kad dodaš i memoriju...

Ako želite mali kurs funkcionisanja PC ra?unara (pole možemo pre?i i dalje, umrežavanje, veliki sistemi) i na nivou hardvera i na nivou softvera...
                  Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• uglavnom.bezopasni
                    - 42 -
                    • 03.02.2005
                    • 2235
                    • Novi Sad

@bane kompovi nikada ne znaju zašto su se restartovali

Sve biser do bisera...

Comment

• djukic
                      CBC Senator XXL
                      • 27.03.2005
                      • 2526
                      • Beograd

Kani ja sam na novom beogradu kod Hajata. Mislim da ti nije problem doci.
                      Sto se tice iskustva od 13+ godina, ja stvarno nemam vremena da se prepirem, raspravljam a nemam ni razloga.
                      Nisam sujetan, nema potrebe da me neko uci iz cega se sastoji racunar i sta je sve potrebno da bi isti radio.

Da bi se racunar ujutro upalio moramo da krenemo redom:

1. Vlasnik treba da ustane (obavezno)
                      2. Treba da se umije (nije obavezno ali je pozeljno)
                      3. Treba da ima struje
                      4. Treba da pritisne dugme za paljenje (obavezno)

Posle ovoga trebalo bi da se pojavi slika na monitoru. Ako je nema uzrok sigurno netreba da trazi tako sto ce deinstalirati drajvere (rece ti za neki USB Wire.. Lan sta li je to? ) jer nemoze ni da ukljuci racunar da dodje do windows-a linux-a ili tako neceg.

Prvo od jednostavnih stvari, a najjednostavnija je promena napajanja. Ako dalje radi negubis vreme teraj dalje, normalno preventivno bacis pogled, izduvas kulere i to je to....
                      https://t.me/pump_upp

Comment

• dranix
                        CBC Senator XXL
                        • 04.10.2004
                        • 3079
                        • Antwerpen/Belgium
                        • Saab 9-3

Pa ajde sad.
                        Jel moze da otvori BIOS?
                        Sta ako ne moze? Driveri,a? Graficka?
                        Svasta je moguce ali ipak se sve svodi na pretpostavke.
                        I ja bi verovatno znao da mi je racunar ovde ali nije.
                        Oprema za hardversku dijagnostiku postoji u vidu karte koliko se secam i to odaaaaavno (jos iz doba DOS-a). Kako bese pronadjite na netu ako to jos uvek neko proizvodi i ako nekome danas uopste treba tako nesto.
                        Takodje bios ima seriju zvukova za pojedine greske.
                        Ostalo je cista siva nauka sto se servisa tice. Menjas delove kao automehanicari pa ako proradi dobro je, ako ne......

Comment

• maxxer
                          CBC Član
                          • 27.05.2007
                          • 39
                          • Rakovica

U pravu si sto se tice kartice za dijagnostiku, sada postoje savremenije varijante na PCI portu. U Bg-u se mogla naci MSI varijanta za 50ak evra. Ona radi dijagnostiku ploce i modula povezanih preko nje (memorija, procesor, graficka, modem itd...). Takodje postoje i profesionalnija resenja za dijagnostiku ali su ona mnooooogoooooo skuplja.

Ako mu racunar ne odlazi u POST nema sanse da je do drajvera, jer ih tek ucitava sa podizanjem operativnog sistema.

Ako se pali kuler na napajanju a nema slike veoma velika verovatnoca da nemoze da upali procesor, memoriju ili grafiku. Puno puta sam video da neke firme ne kace prilikom sklapanja racunara zvucnik kucista za plocu tako da ne moze da se cuje dijagnostika ploce.

BTW Kani ako neresis problem baci mi PM pa da se dogovorimo da ti resim problem, mislim da sam ti ja geografski najblizi.

Pozdrav.

Comment

• Kanarinac
                            CBC Senator XXL
                            • 08.10.2004
                            • 2870
                            • BG,Weedikovac

A eto meni josh jednog problema!Mozhda suzi problematiku na grafichku.
                            Nakachim web kamericu i sve radi fino(preko msn-a ide) i onda ili msn zaglupi i blokira pa mora da se iskljuchi msn ili se samo resetuje kom.Inache sam sad pogledao tem CPU u biosu i bila je 75C.Jel to mnogo?

@Djukic Javljam se shto pre da dodnesm komp samo da se snadjem za auto poshto je moj trenutno u autu

I love my

Comment

• Black Knight
                              CBC Senator XXL
                              • 13.10.2004
                              • 2020
                              • Novi Beograd, kicblo

jeste!
                              Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• -Vedran-
                                CBC Senator XXL
                                • 03.10.2004
                                • 3255
                                • Beograd

Meni ne prelazi nikad 60 stepeni...ali dobro to malo zavisi i od tipa procesora...
                                Power of dreams !!!

Comment

Working...
                                X