Problem sa kompom!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dfast
    CBC Senator XXL
    • 26.05.2005
    • 1302
    • Hoofddorp NL /Bgd

Nvidia gpu nije bas tako osetljiv koliko se misli, a to ce overklokeri sigurno potvrditi. Ravnjanje ili smirglanje kulera se odavno radilo ali i zbog tadasnjeg nedostatka kvalitetnih pasti na trzistu. Danas to vise nije problem jer se mogu naci vrlo dobre termoprovodne paste koje dobro odradjuju posao. Sto se tice smirglanja procesora (cpu) radilo se i to na oklopljenim jezgru kao sto je celeron mendokino, kao i stari amd k6 koji su imali poklopac preko jezgra. Naravno i P4 je oklopljen i to se moze primeniti i na njega mada je i on prilicno gladak. Ravnjanje ili poliranje golog jezgra je nepotrebno jer je perfektno glatka povrsina a i opasno jer se ne sme ici bas duboko.
    Da se vratim na Nvidia gpu, tacno je da je jezgro udubljeno u odnosu na ivice nekoliko stotih i skidanjem ivica se moze dobiti na boljem hladjenju. Pogotovo za one koje buka nervira, mogu skinuti ventilator i postaviti pasivni kuler za kvalitetnijim telom. Pod kvalitetnijim telom se podrazumeva bakarni jer je bolji od aluminijumskog.
    Jos nesto, temperature variraju zavisno od biosa, ploce... Najbolje je postaviti neki nezavisni bazdareni termometar kada se rade ovakve akcije. Ja sam ispao iz fazona igranja tako da mi je Gf4200ti u kompu poprilicno ladna.

Comment

• Aki
      CBC Senator XXL
      • 04.08.2006
      • 1133
      • Beograd
      • Yugo 1603, Yugo 1301

Ja imam 6600GT vec nekih godinu i po dana,i u idle modu ne prelazi 45c,a dok radi po opterecenjem 60-ak,inace GIGABYTE je proizvodjac...Ja sam i njen cooler skidao,cistio i stavljao bolju pastu,ali to je igranje sa garancijom,to ne primaju nikada kao reklamaciju...
      Slazem se da su hladnjaci uglavnom nedovoljno glatki,ali dok u garanciji radi kako treba, ne zanima me,a obicno kod mene ne dozivi da joj istekne garancija,vec bude promenjena,ova sada je prva koja je toliko dugo opstala...
      "Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
      - Lousie Smith

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Termoprovodne paste na bazi srebrne prasine iako najbolje od svih nikada nece zameniti fizicki kontakt polirane na poliranu povrsinu plus takva pasta izmedju da popuni ako ima sta jos. To i jeste razlog zasto proizvodjaci hladnjaka koji drze do sebe poliraju svoje proizvode kao sto se to mora i sa CPU od trenutka kad je disipacija postala ogromna a dodirna povrsina jako mala. Po par procenata na svakom kriticnom mestu i efikasnost hladjenja se polako skupi i do 20% i vise.
        Sto se garancije tice... Pa ne crkava to

Comment

• -Vedran-
          CBC Senator XXL
          • 03.10.2004
          • 3255
          • Beograd

Dosta o grafichkim kartama Sad malo bios.
          Jel neko od vas nekad update-ovao BIOS. I ima li to svrhe raditi?
          Power of dreams !!!

Comment

• gille
            CBC Senator XXL
            • 24.09.2006
            • 593
            • Belgrado

Ima ako imaš problema sa nekim hardverom, ili ACPI-jem, ili ti treba podrška za velike hardove, ili se ploča ponaša problematično. Ako sve radi kako treba, bolje ne diraj ništa, možeš da sahraniš ploču.

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

Najcesci problem je prepoznavanje novijih procesora. Update je jednostavan, potreban ti je u 90% slucajeva ispravan flopi, fajl sa sajta proizvodjaca i EXE program za ubacivanje novog biosa.

Pre zamene biosa iskopiras stari (iscitas u fajl) i u 90% slucajeva to ti je to.

Procedura ti je sledeca:

1. butabilni flopi, sa exe programom na njemu (za upload biosa) i novim biosom
              2. Podignes racunar sa flopija
              3. startujes exe
              4. kazes mu koji je fajl za upload
              5. on proveri ispravnost fajla
              6. upise novi bios
              7. restartujes racunar
              8. Uz malcice srece procedura je zavrsena...
              https://t.me/pump_upp

Comment

• Aki
                CBC Senator XXL
                • 04.08.2006
                • 1133
                • Beograd
                • Yugo 1603, Yugo 1301

...a ako imas normalnu(noviju) plocu BIOS update-ujes iz Windows-a preko programa koji dobijes na cd-u uz plocu,skines novi BIOS sa oficijelnog sajta proizvodjaca ploce koju imas,ucitas ga u program,update-ujes,restartujes komp i to je to...
                Ja sam moj BIOS na konkretno ovoj ploci(GIGABYTE K8N-Sli) update-ovao 7x...sve do poslednje verzije koja je izasla,i sljaka kao zmaj...
                Naravno,ti upadje-ujes samo najnoviji BIOS,ja sam bio azuran pa je ispalo 7x .
                E da,i nema vise onog drzi palceve da supe,jer nove ploce imaju rezervni BIOS za slucaj da nesto podje naopako,tako da nemas frke,samo cepaj...
                "Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
                - Lousie Smith

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Da ali i za nove vazi da je bolje sa boot diska jer izbegnes mogucnost neispravnog windowsa, virusa i slicno...
                  https://t.me/pump_upp

Comment

• -Vedran-
                    CBC Senator XXL
                    • 03.10.2004
                    • 3255
                    • Beograd

AkiMan, bash sam i skinuo neki program MSI Live Update, preko koga se to radi. Inache plocha jeste neka starija, evo i linka da pogledas o cemu se radi: KLIKNI

Tnx svima na infu
                    Power of dreams !!!

Comment

• 75ts
                      CBC Senator XXL
                      • 28.04.2005
                      • 651
                      • Beograd-Mirijevo

Nemaju sve novije ploce Dula Bios to je odlika ugalavnom GA-ploca.

Mozes da butujes i sa CD-a, ali sve zavisi koji je Win na cd-u.kolko se ja secam to nemozes sa Win XP-om to mozes samo sa 98com i da ides na varijntu Commnad promt only bez ucitavanja bilo kakvih Himem.sys ili memoriskih modula, pa tek onda bokreces AMI ili Award program za updajtovanje biosa
                      Pored navedenih procedura update biosa, postoji varinata da sama ploca ima ugdjenu software za update, koji se pokrece za vreme POST-a (ono kad odbrojava memoruju) pristisnes odredjenu kombinaciju tastera (ALT+F2) ili vec kako zavisi od ploce i pise uglavnom u donjem delu ekrana i posle toga mu samo disketom das odgovarajuci rom fajl o to je to.

E da i reci koju plocu imas..pa da vidmo.

Comment

• -Vedran-
                        CBC Senator XXL
                        • 03.10.2004
                        • 3255
                        • Beograd

Okachio sam Akimanu link - poruka iznad tvoje
                        Power of dreams !!!

Comment

• dfast
                          CBC Senator XXL
                          • 26.05.2005
                          • 1302
                          • Hoofddorp NL /Bgd

Probao sam taj Msi live i nije uspeo kod mene, posle butovanja ostao je stari bios.
                          Inace isplati se updejtovati bios, u ovom tvom slucaju imas podrsku za semprona i aplebred durona, kao i resenu gomilu problemcica iz osnovne verzije biosa.
                          Nije problem sve to odraditi , imas cak i uputstvo na gotovo svakom sajtu proizvodjaca ploca kako se to radi, ali za prvi put najbolje odnesi nekome koji je to radio vise puta. Ako se flash ne odradi kako treba i komp prijavi neku grasku posle zapisivanja novog biosa, ne resetovati kompjuter nego flashovanje odraditi ponovo. Ako upisivanje nije ni zapoceto onda nema problema, moze se probati sa razlicitim flash programcicima.

Comment

• 75ts
                            CBC Senator XXL
                            • 28.04.2005
                            • 651
                            • Beograd-Mirijevo

Axa vidim..dobro jest starija ploca..ali kao sto si reko imas Live update..tako da moes preko neta da tj iz Windowsa relativno lako da updejtujes bios..on ce mi se cini ponuditi opciju da uradis i preko flopija lia ti bolje izaberi preko neta da se nebi ******o sa disketama..desavalo mi se da zaglavi prilikom rada, (n pri flesovanju) ali nikada nije bilo problema i uvek je porsle sve ok.
                            Uglavnom samo isprati proceduru i bice sve ok...samo proveri prvo dali ti je u biosu uljucena opcija za update biosa.

Comment

• -Vedran-
                              CBC Senator XXL
                              • 03.10.2004
                              • 3255
                              • Beograd

Power of dreams !!!

Comment

• Black Knight
                                CBC Senator XXL
                                • 13.10.2004
                                • 2020
                                • Novi Beograd, kicblo

Ja sam dosta vremena proveo u proucavanju flasovanje raznih firmware-ova ili ti BIOS-a.Imam i pozitivnih i negativnih iskustava.Sta te interesuje? a pozitivna...

Pa recimo jedno 20-ak ploca sam uspesno spalio, ovaj flasovao USPESNO bios, medju kojima je i moja P4B533-M.

A i recimo ne samo ploce vec i moj dvd-cd dual layer pisac Sony DRU-700A koji sad radi na flashu od NEC-ka CGJ5 itd...

sustina je, ako nemas neku potrebu (a cini mi se da imas) ako ti nije uredjaj jako zastareo i imas hardware koji je nowije generacije nego tvoja ploca slobodno update-uj, ali STROGO oazi na postupak!
                                Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

Working...
                                X