nisam potcenio dizela,iako ste vi to mozda shvatili tako...a sto se tice gazenja,ja hocu jednostavno da kad mi dodje da gazim, da gazim do maksimuma,a sa dizelom to ne bih imao srca da radim.
dizel je jednostavno drugacije konstrukcije sa specificnim osobinama. dizeli su strahovito napredovali kao posledica napretka u materijalima i narocito izuzetno precizne regulacije sistema ubrizgavanja. za dizel motor se kaze da je "sva snaga u glavi" u smislu ona je kriticni element konstrukcije.
dodatno danas dizela prakticno i nema, jos samo VW ih pravi. svi su presli na Turbo motore sa dizel gorivom i turbina je ono sto im daje danasnju zivost.
kada i benzinci odumru i predje se masovno kao main stream na Turbo benzince opet ce se pokazati inertnost dizel goriva kao takvog.
rade se u svetu kamiona tuniranja turbo dizela sa dizanjem turbine na 3 bara pa cak i vise. nezgoda je sto moraju posebno oblozeni klipovi i ostali posebni materijali da se ne bi motor samounistio. i skup je sport pa se fabrike zadovoljavaju sa slromnih 0.5 do 0.7 bara sto je tek pocetak mogucnosti dizela. ali tada nestaje i ekonomicnost.
a staro je pravilo da je najbolji lek za udobnost motora u voznji (obrtni momenat i elasticnost) zapremina i broj cilindara pa su V12 izvanredni motori i po snazi i po momentu/elasticnosti i komfornom radu bez vibracija.
ali i trose + su skupi za siroke mase sto su jedine mane.
sto, sta fali. dve jake konstruktorske skole koje su decenijama na marginama trzisnog segmenta sada imaju sansu da poprave GM i nauce Amere kako se konstruisu odlicni auti.
pa Alfina proizvodnja se seli u Svedsku, a motori dizeli za Saab dolaze mali iz Alfe a veliki iz Opela.
kao sto u Volvo sada ubacuju Pezoove male dizele a Fordove benzince.
sto, sta fali. dve jake konstruktorske skole koje su decenijama na marginama trzisnog segmenta sada imaju sansu da poprave GM i nauce Amere kako se konstruisu odlicni auti.
pa Alfina proizvodnja se seli u Svedsku, a motori dizeli za Saab dolaze mali iz Alfe a veliki iz Opela.
kao sto u Volvo sada ubacuju Pezoove male dizele a Fordove benzince.
veliki su veliki i postaju sve veci konglomerati
Ma salio sam se...ujedinili se moja 2 najveca protivnika...hehe
ha ha, sto protivnike
sta ces da kazes kada BMW udje pod kapu Forda ili GMa sto je samo pitanje vremena manje vise posle nekoliko neuspesnih pokusaja preuzimanja
evo Yamaha daje motore Fordu, nove V8 turbo od 650 konjica
...a sto se tice gazenja,ja hocu jednostavno da kad mi dodje da gazim, da gazim do maksimuma,a sa dizelom to ne bih imao srca da radim.
nema potrebe da ga gazis,dizel na 3000 o/min ide ko benzinac na 5000-6000 o/min
kod dizela se najbolja ubrzanja postizu izmedju 2000 i 3000 obrtaja, sto znaci da nema potrebe da ga drzis preko 3-3.5 k ob. jedino radi postizanja konacne brzine,a u vecini slucajeva nema potrebe za tim,jedino ako vozis golfa 2 d
Comment