Za kola mislim da nije potrebno mada sam navikao godinama sam imao u Lanci, konkretno za kamion nije loše jer ne treba davati kontakt da bi se video napon aku. Svi kamioni novije generacije poseduju voltmetar, redje ampermetar, s tim što negde način funkcionisanja je ovakav ili onakav, kada to kažem recimo na Ivecu napon se vidi samo prilikom davanja kontakta, Volvo ,Scania prisutan je konstantno. Svi noviji rashladni agregati Thermo King, Carrier na kamionskim prikolicama poseduju i ampermetre i voltmetre. Lično meni bi bio zanimljiv da ga postavim u Iveco. Dugo stajanje u mestu i zimskom periodu crpi baterije po prilično. Ja sam utvrdio pad napona u hladnom periodu to mi je negde izmedju 1-1.5V ali meni bi bilo zanimljivo. Za kola lično mislim da nema potrebe.
Problematika pražnjenja akumulatora!!!
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Siera - ima verzija do 90v, a najcesce su u prodaji sa radnim opsegom 0d 8 do 30 volti.
Chubbs - npr. lampica alternatora ce kod prepunjavanja akumulatora reagovati kada je vec kasno (licno doziveo na Renaultu 25, unisten dobar aku zbog neispravnosti alternatora, kada se lampica upalila, kiselina je vec bila svuda pod haubom, a garancija na aku se ne priznaje kod ovakvih pojava.
Inace, model koji je postavio kolega ima, osim numerickog displeja, i dve signalne lampice (upozorenja), za prenizak i preveliki napon.
Dakle, ne vidim ni jedan argument protiv ovakve sprave, jer je cena niska, korist visestruka, a kvalitet je provereno OK, jer nije nikakva nauka napraviti ovakav voltmetar, niti su elementi skupi, pa da neko pravi i prodaje losu mernu jedinicu.Last edited by banekg; 26.09.2012, 19:15.Long Live CBC!!!
Comment
-
-
@vulkan
Distributer je svima poznata firma Andreja iz Temerina tako da oko toga nema problema.
@zoranbg
Unimer vec imam ali sam zeleo nesto sto ce mi omoguciti da citam podatke u toku same voznje.
@banekg
Vise mi se svidja ova verzija sa kablom, mada ne znam koliko je on dugacak.
@Chubbs
Svrha...hmmm...mozda su razlozi za tebe neshvatljivi ali moji razlozi su sledeci:
1. Kao sto vec rekoh zelim da u toku voznje imam podatak o naponu i eventualnim indikacijama za prepunjavanje/nedovoljno punjenje.
2. Desavalo mi se da sam regler menjao vec 2x za veoma kratak vremenski period, a imao sam srece da poslednji put ne s*ebem prakticno nov acu. Dok je kontrolna tabla prikazala i meni dala signal za gresku bilo je skoro kasno. Da li te reglere prave tako ili je meni jednostavno zapao los ne znam ali to je epilog koji me je naveo da razmislim o nabavci ovakve spravice.
Moje pitanje je vise bilo fokusirano koliko je ova sprava pouzdana, a sad da li mi je stvarno potrebna ili nije o ukusima ne treba raspravljati
Comment
-
-
Imam ovu verziju sa kablom - razlog je sto se moze montirati gde god je zgodno, dok ovi drugi idu samo u upaljac. Takodje, taj model ima lampice upozorenja, a sto se tacnosti tice, uporedba je vrsena sa jako skupim Siemens unimerom i pokazuje isto u desetu.Long Live CBC!!!
Comment
-
-
Comment
-
-
apropo naslova, da ne citam sad 10 strana. jedan od razloga za praznjenje akumulatora je i prasnjav, da ne kazem prljav akumulator a pogotovo kad je napolju hladno i vlazno jer je prljavstina u kombinaciji sa vlagom dobar provodnik struje. bar jednom godisnje je potrebno oprati akumulator nekim odmascivacem. kleme i kontakte na akumulatoru ocistiti od prljavstine i oksidacije, ako je ima, i naprskati WD40.deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
Comment