TU3 65KS Ne znam šta im bi da ga stave u 405. Već na 120.000 je počeo da troši ulje, jer je jednostavno nedovoljno snažan za toliku karoseriju. Na 170.000 sam konačno sredio glavu, izmenjao dihtunge, ležajeve i karike i sada na 190.000 jedva da troši ulje i sasvim ok izgleda iznutra, pošto nisam štedeo na delovima (kupovao sam upravo one za snažnije varijante), ali ne nadam se da ću preći preko 260.000 pre nego što počne ponovo da zeza. Bez obzira na sve sasvim sam zadovoljan kako me služi, već 17 godina, a i kad konačno trokira, nov komplet hilzne, klipovi, karike, ležajevi i obrade izađu oko 400e, tako da ću ga srediti i terati dalje.
PSA Motor 1360 ccm ???
Collapse
X
-
Izvinjavam se što me nema. Malo se radilo. Težak je 1100kg. Nije da se nešto preterano mrciniše po putu, koliko je ljudi zadovoljno sa guzonjom dizelom... Tako da ima jedino taj problem servisiranja motora, ali ne ulaže mi se više u ovaj auto, jer će uskoro verovatno doći još jedan. Međutim sve je na čekanju pošto ne znam da li ću te novce ulagati u auto ili neki posao i koliko ću izvući prvo od denacionalizacije, a potom i ekspropriacije, pošto živim u blizini površinskih kopova. Znate kako je, večito se nešto nateže oko evra. Da se vratim na temu, što se ovog auta tiče sam sam svoj majstor, tako da me samo delovi koštaju, a oni nisu previše skupi. Čisto gledam da ga održavam u solidnom stanju dok se ne nađe neko drugo rešenje ili nešto više novca, pa će biti ne Mi16, nego T16
Comment
-
-
Da li vas TU3 zveci i pusta cudne zvuke iz glave do 2000rpm?
Moj na leru radi "k`o dizel" ali cim krene u obrtaje sva cekicanja se gube i motor rezi i radi lepse sto je veca tura.
Kada sam se raspitivao o ovome svi "majstori" su mi rekli da je to normalno i da se svi oni tako cuju.
Pouzdano znam da je sa motorom sve u redu jer vec 50k gura bez greske a i dalje je veoma jak - ispod 10s do 100km/h.
Na nekom britanskom forumu sam nasao da ovi motori kada su nastelovani na maximum na leru ne rade dobro(i moj je nemiran na leru).
Ima li neko iskustva sa ovim?
Comment
-
-
Je l' karburator ili injection? Ja sam imao problema pre s karburatorom i radio je malo nemirno, a meni TU uvek zvuci kao dizel ali je munja, tako da mi ne smeta. . . A sto se tice problema, imao sam problema i sa diznom stalno se zapusavala, ali se onda na leru gasio. . . Mozda svecice? Kazu da su svecice uzrok nemirnijeg rada motora . . .
Comment
-
-
Napaja se preko karba.
Svecice su uvek ok-menjam ih na 10000km - NGK. I kablovi su NGK. Sa paljenjem nikada nisam imao problema.
Jedini kvar na motoru (do sada) je bila slomljena vodjica ventila. Tom prilikom su zamenjene sve vodjice i gumice, kais, dihtung..
Slomila se u preticanju
samo je poceo da puca i ne ubrzava.
Do 4k radio normalno a posle pucanje iz izduva i trokiranje-cetvrti izduvni ventil nije ventilirao dovoljno.
Ako i tvoj radi k`o dizel onda je valjda ok.
Mada secam se da je ortak iz gimnazije imao xr-a a taj se nije cuo(unutra).
Ipak to je bilo pre 10 godina a taj xr je tada imao 5 godina i 70k.
Comment
-
-
Uvek ga cujem po malo.
Na leru, doduse, samo po blagim vibracijama na volanu a po obrtomeru vidim da je nemiran.
Nije bucan nimalo sem na autoputu ali to dolazi od karoserije tj. zbog otpora vazduha a ne motora.
Prijatan je zvuk motora - cuje se "iz daljine" do 5000rpm a posle jako brzo ode u crveno uz vrisak.
Comment
-
-
He,a pogotovo sad kad imam neku rupicu u auspuhu pa kad dam malo jae gas zvuk je u najmanju ruku kao da vozim GTI,salim se ja volim moj TU motorcic i naprosto sam zaljubljen u njega,i meni sto se njega tice je sve ekstra,sve mi se svidja kod tog motora,jednostavan malo trosi prijatan mi je i za usi i sve, iako cu da ga menjam
Comment
-
-
PSA 1360
Originally posted by CannoNDa li vas TU3 zveci i pusta cudne zvuke iz glave do 2000rpm?
Moj na leru radi "k`o dizel" ali cim krene u obrtaje sva cekicanja se gube i motor rezi i radi lepse sto je veca tura.
Kada sam se raspitivao o ovome svi "majstori" su mi rekli da je to normalno i da se svi oni tako cuju.
Pouzdano znam da je sa motorom sve u redu jer vec 50k gura bez greske a i dalje je veoma jak - ispod 10s do 100km/h.
Na nekom britanskom forumu sam nasao da ovi motori kada su nastelovani na maximum na leru ne rade dobro(i moj je nemiran na leru).
Ima li neko iskustva sa ovim?
Inace, ide na plin i na leru je jako cudan, upravo sto si ti rekao, drhti, neravnomerno radi i slicno. Mozda je razlog za to sto je kompresija na mom motoru neravnomerna 9.5-9.5-10.5-7 i vuce malo ulja, pa ga to gusi. znacu vise kada izvucemo iberlauf iz filtera za vazduh.
Pored svega navedenog auto na visim obrtajima radi jako lepo i bez cimanja.
Razmisljam da jednog dana, kada dobijem na LOTO-u uradim generalku ili uzmem iz 206 neki fini tu3s koji je malo presao.Peugeot 205GT '89.
Comment
-
-
Kupi ceo sat(obrtomer, brzinomer..) pa zameni. Samo utaknes dzekove i vozi.To bi te kostalo tri puta manje.
Ja bih samo stavio oil catch can-odlicna je pozicija iberlaufa za to kod TU.
206ice nose iste TU motore k`o 205ice. Jedina razlika je sto 206 nema modele koji se napajaju preko karba. Ono (TU3)S stoji kao oznaka za karb.
U tvom slucaju je najisplativije da paljenje i postojeci sistem ubrizgavanja(sa sve usisnom granom) zadrzis a agregat zamenis. Generalna je totalno neracionalno resenje jer ce polovni motor koji je pres`o 150k preci jos toliko a kostace te otprilike 150e naspram generalne koja bi kostala oko 600e a koliko bi "drzala" zavisi od puno faktora.
Ipak je tvoj dosta pres`o ako si ga uzeo sa 300k. TU3 prelaze po 400k ali rasterecenije varijante. Ovi napregnuti izdahnu ranije.
Juce sam morao da zamenim komutator paljenja i "cekicanje" na malim obrtajima je poprilicno nestalo!
Comment
-
-
Ubacio sam osigurac u 1. rupu i sada sve radi, osim pokazivaca predjene kilometraze. Koliko bi taj djavo mogao da kosta? Jer me bas interesuje koliko sam presao, a samim tim i potrosio. Hvala na pomoci za Oil Catch Can, to sam vec negde video (postavio sam sliku).
Malo pitanje, kada bih uzeo sa 206 neki TU3 motor (75ks), onda bih na njega prikacio svoju usisnu granu (dakle i Solex 32-34 karburator), a sa njegovih "direct injection" brizgaljki bih skinuo dovod goriva, tako da gorivo dolazi preko usisne grane, kao kod mog starog TU3S? Ako sam u pravu - JUHU! Ako nisam - DOUH!
Pozdrav drugari.
[/img]
Peugeot 205GT '89.
Comment
-
Comment