druze, obrati paznju kad zaustavis auto, posle voznje da li ti se u kabini cuje da kazem neko klokotanje, kao kad vri voda. Ako se cuje, odradi upravo sto ti je Srdjan rekao...ja sam imao slican problrem, samo bez dima i paljevine. Tu je nesto debelo zeznuto...i nemoj da te majstori cepaju ze cene delova, kao sto su mene...160 e dihtung, malo morgen. Javi se nekim ljudima sa foruma, ima 3 puta jeftinije. Japanx, npr.
Nissan Primera 1.6 16V 98'
Collapse
X
-
E pa hvala na novim savetima.
Probacju to sa turiranjem i mehuricjima pa cju da vidim...
@StreetRacerCA, pazi, kad zaustavim auto, ne chujem to klokotanje, ali mi se od kako sam qpio kola, kad zaustavim, chuje pucketanje sitno, mada mi je neko rekao da se to hladnjak chuje, i kao da je to ok i normalno i da se ne uzrujavam oko toga...
I hvala na savetu za qpovinu dihtunga, to npr. nisam znao koliko koshta...
P.S. kolega je skoro na puntu zamenio taj dihtung za 600 dinara...
Comment
-
-
Ispravka: dihtung poklopca ventila je qpio za 600 din, i majstoru platio 400 da mu zameni. Moja greška...
E, a ta obrada glave, jel ona nešto šteti životnom veku motora, jel postoje neke posledice posle te obrade?
Btw, Srdjane, gde si ti to radio?
Comment
-
-
E Sr?ane, probao sam ono sa turiranjem i mehuri?ima u boci za antifriz i nema mehuri?a! Antifriz miran, kao bara.
Nego primetio sam jednu drugu stvar, možda pomogne u dijagnozi...
?ini mi se da antifriz izbija na jednom mestu (pokuša?u da objasnim, pošto mi aparat nije bio pri ruci):
To je sa leve strane hladnjaka, odmah pored, kao neka cevka, sa zelenkastim poklopcem (koji se zavr?e) na kome piše "H" i pored njega ima jedan zvezdasti šraf, i dole se ta cevka nastavlja i ulazi u neki deo ispod motora. E tu sam probao 2 puta da obrišem krpom antifriz kad sam ga video, ali posle svakog puta kad sam gledao, tu oko zelenog ?epa je bilo mokro. Probao sam kao da ga još malo zategnem (probao sam i sa zvezdastim šrafom), ali oni ve? jesu jako zategnuti da ih nisam mogao okrenuti još...
Jel ovo pomaže za dijagnozu?
Comment
-
-
Originally posted by tadijaIspravka: dihtung poklopca ventila je qpio za 600 din, i majstoru platio 400 da mu zameni. Moja greška...
E, a ta obrada glave, jel ona nešto šteti životnom veku motora, jel postoje neke posledice posle te obrade?
Btw, Srdjane, gde si ti to radio?
Obrada glave ne steti zivotnom veku motora ali u tvom slucaju to nema potrebe raditi jer ti je dihtung dobar...
Ja kada sam menjao dihtung nisam obradjivao glavu jer smo ustanovili da nije kriva tako da nije bilo potrebe za ravnjanjem...Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
Poz svima, evo pokushacju da ne duzim...
Bash nocj pre nego shto cju oticji u Auto Vasicj, auto mi stane na plin, a na benzin ide. Ja pogledam ispod haube, kad ono isparivach zaledjen.
Ujutru skontam da je postignutoj radnoj temp. motora rasparivach hladan.
Mislio sam da je do antifriza, ali bilo ga je malo u onoj posudi. Medjutim, otvorim ja chep od hladnjaka i skontam da je prazan skroz. Sipam antifriz, zagrejem motor, rasparivach zagrejan. Ok, kontao sam ja da mi hladnjak pushta vodu, rekoh videcju to sad kod Vasicja (to se sad pretvara u najvecji prioritet).
Stignem kod Vasicja, sachekam da dodjem na red, majstor ga nakachi na komp, nema nijedne greshke. Pri davanju gasa, hladnjak prshti na sve strane, te me tamo posavetovali da probam negde da sredim hladnjak ili ako ne moze da ga zamenim, jer oni to ne rade. Na kompu su izvalili da sonda radi neshto slabo, te mi rekoshe i nju da zamenim. Kad je gledao auto odozdo, primetio je malu crvenu kapljicu na vodenoj pumpi i posavetovao me i da nju zamenim jer ona moze biti uzrok unishtavanja hladnjaka.
Za dizne takodje oni nemaju sprave za ispitivanje i rekli su mi da odem negde gde ima da mi ispitaju dizne da li dobro bacaju (gde to mogu da uradim?), pa ako ne da i njih menjam.
Savetovao me je takodje da qpim nov chep za hladnjak iako ga popravim iako zamenim, kaze to je bitno.
Poshto mi je na kraju dao cenovnik:
- hladnjak 375 eur
- vodena pumpa 77 eur
- chep za hladnjak 19 eur
- lambda sonda 174 eur
- dizna (komad) 164 eur (x4)
i on mi je rekao da bi mi jbg bolje bilo da potrazim polovne delove.
Pocheo sam da trazim polovne delove, i usput naidjem na neka pitanja na koja se nadam da cje mi neko odavde odgovoriti:
- Kako da znam da li bi mi odgovarali delovi sa npr p11 2.0 ili sa almere koja ima isti motor kao ja (1.6 16v)?
Koliko sam se ja neshto raspitivao i chitao, ja sam zakljuchio ovako:
Hladnjak bi mi pasao za bilo kog od pomenutih, a sonda i pumpa iskljuchivo sa istog motora (nebitno da li je almera ili primera).
Za dizne ne znam.
Posle razgledanja u programu Autodata, mislim da moj auto vecj ima ugradjen hladnjak od primere 2.0. shto znachi da je verovatno vecj bio problematichan. Mozda je problem u toj vodenoj pumpi?
U prilogu cju sada staviti i slike da vidite kako to izgleda ispod moje haube, a i zbog saveta za odgovarajucje delove:
sve
hladnjak (da li je ovo hladnjak sa motora 2.0.?)
sonda (da li bi mi odgovarala sonda sa 2.0. ili sa almere 1.6?)
kucjishte filtera (da li je problem ako mi ovo crevo stalno ispada iz kucjishta, jer je polomljen neki drzach, pa ga ja stalno vracjam?)
crevo (usis mi je okrenut u pravcu kretanja auta, neki savet kako da ga skrenem?)
Preko oglasa sam nashao polovne delove po cenama:
hladnjak - 70-150 eur
sonda - 20-70 eur
vodena pumpa - 30eur
dizne - nisam josh trazio
I na kraju, kratak rezime pitanja:
1) Koji delovi mi odgovaraju sa primere (p11) 2.0. i sa almere (n15) 1.6. 16v?
2) Da li vodena pumpa moze da prouzrukuje shtetu na hladnjaku?
3) Da li savetujete popravku ili zamenu sa polovnim hladnjakom?
4) Da li mi je chep za hladnjak zaista toliko bitan da bih ga kupio za svaki sluchaj?
5) Vasha iskustva i saveti sa kupovinom polovnih delova?
6) Preporuka za servis za hladnjak koji bi mogao da mi popravi ili zameni hladnjak i za proveru dizni (da se vidi da li su fizichki ispravne)?
Ipak mi nije uspelo da ne oduzim...
Nadam se da imate razumevanja, snage i volje da mi i dalje pishete i pomazete.
Pozdrav!
Comment
-
-
ajoj....sta da ti kazem. pumpu ne moras da menjas, uradis je u turbo servisu u uzicu, mislim da imaju i kanc u bgd, to ti je 30 e al je vise nikad ne menjas. to oko hladnjaka, nisam siguran sta da ti kazem, samo znam coveka koji je vise para potrosio na krpljenje hladnjaka nego na kupovinu novog. jbg.
ja sam se trenutno preorijentisao na benzin. isao sam kod gage, sve su nastelovali, cak i onaj blesavi ler gas, ostalo je kablove da zamenim, 65 e. medjutim, i dalje, dok je hladan, sauh mu podigne obrtaje na 2000. to bas i nije normalno? posle, kad se ugreje, radi lepo.
Comment
-
-
Originally posted by tadijaPoshto mi je na kraju dao cenovnik:
- hladnjak 375 eur
- vodena pumpa 77 eur
- chep za hladnjak 19 eur
- lambda sonda 174 eur
- dizna (komad) 164 eur (x4)
i on mi je rekao da bi mi jbg bolje bilo da potrazim polovne delove.
Hladnjak bih sad ostavio po strani, zamenio bih cep hladnjaka i vodenu pumpu tako da ta 2 elementa odstranim kao krivce za curenje antifriza. Dalje kada menjas vodenu pumpu, obavezno promeni komplet antifriz i onda si miran barem 2 godine. Znaci ovo je obavezno, i po meni primarno. Ako i dalje bude gubio antifriz, onda gledaj na crevima gde gubi ili gledaj hladnjak ako je on busan i tu se krug zatvara, nema sta trece da bude.... Inace ja sam menjao vodenu pumpu i kupio sam novu za 2.500dinara pre koju godinu, tako da sada ne bi trebalo da bude vise od 3.000din sto je dosta jeftinije nego kod Vasica... Dalje podigni haubu i pogledaj koliko zicica ima lambda sonda, da li je sa 2,3 ili 4... To ti je bitan podatak i onda kad to saznas kontaktiras ovde korisnika M-power da ti nabavi novu NGK koja u najgorem slucaju kosta oko 50eur, ne vise, moze samo biti jeftinija ako je sa manjim brojem zica... Dakle i ovo uzimas novo i ne pokusavaj da trazis polovno....
U vezi dizni, nadjes servis koji radi ciscenje dizni ultrazvucno i koji ima masinu da posle ciscenja pogleda kako dizne bacaju i onda ces znati da li uopste ima potrebe da menjas dizne ili ne... Ja znam za servis u Cacku, ali verovatno ima dosta takvih servisa u beogradu pa ce se verovatno neko javiti da kaze gde to mozes odraditi u bg...Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
Sve ti odgovara sa Almere N15, identicno je. Broj motora ti pocinje sa GA 16?
Dizne mozes da uradis bilo gde u BG, ima na forumu i tema o tome (SEARCH), a izuzetno su pristupacne da se mogu skinuti i bez skidanja raila (ja radio tako) te u bilo kom servisu za ciscenje ne mogu da te odvale od cifre (po meni max 10e po komadu).
Za sondu vidi kod eMa u radnji (imas i za to posebnu temu). To isto mozes sam da zamenis za 5 minuta.
Imas u oglasimo redovno lika iz Kaludjerice koji ima neki otpad za nissane (mislim da je 063 259....).
Cep moze verovatno i od micre ili bilo cega drugog, samo da odgovara velicina.
Sto se tice pumpe za vodu, sasvim je ok da uradis remont kao sto je rekao streetracer.
Ima japanX nekog lika koji privatno radi Nissane, radio je ranije valjda kod Vasica, vidi sa njim za kontakt.Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
Comment
-
-
@StreetRacerCA
Zar mi nije bolje da za 30eur uzmem drugu pumpu, (sad saznajem da za slichne pare mogu i novu da nadjem) nego da je remontujem?
Meni kad je hladan podigne se do npr. 1200 i posle se vrati, tako da mislim da to nije ok sa 2000...
@Srdjan
Meni hladnjak prshti na sve strane, jel mogucje da cje prestati ako stavim novu pumpu? Ja mislim da bih njega takodje morao da zamenim?
Ima u mom prethodnom postu slika sonde, onaj kabl ima 3 pina, jel to znachi da je moja sonda sa 3 zice?
da li ta nova NGK sonda moze da bude bolja od polovne original sonde za Nissan?
To chishcjenje dizni sam radio, mislio sam sad samo da se provere kako bacaju...
@Sri98
Da, motor mi je GA16DE.
Za chep bi chini mi se trebalo da odgovara i neki pritisak, moj je npr. na 0.9 bari.
Za tebe isto pitanje, zar nije bolje da uzmem novu pumpu nego da je remontujem ako je cena skoro ista?
@all
Hvala svima!
Comment
-
-
Ako za 30evra mozes da uzmes novu pumpu mislim da nije mnogo.
Sto se sonde tice ta nova NGK je 100% (ne moze vise od ovoga) bolja nego bilo kakva polovna
Ako dizne nosis da provere kako bacaju, onda ce oni i da ih ociste ako ne bacaju dobro.
Ostaje samo da se vidi za hladnjak.Turbos make torque,and torque makes fun
Comment
-
-
Originally posted by tadija@Srdjan
Meni hladnjak prshti na sve strane, jel mogucje da cje prestati ako stavim novu pumpu? Ja mislim da bih njega takodje morao da zamenim?
Samo mi nije jasna jedna stvar, sta ti znaci to da hladnjak prsti. Gde prsti, kako prsti, kada? Jel negde busan?Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
Comment