Nissan Primera 1.6 16V 98'

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • tadija
    CBC Član
    • 14.11.2006
    • 67
    • Novi Beograd

@Ivvan
    Pa nisam 100% siguran da li mogu da nadjem novu za 30eur, nego vidim da je Srdjan pomenuo neshto oko 3000din, pa ako ima za toliko, to je ispod 40eur, a polovna mi je 30eur, u tom sluchaju bih uzeo novu.
    Skoro sam radio chishcjenje dizni to ultrazvuchno, pa zato sam mislio samo da se provere... (tad kad sam radio, ne znam da li su ih proveravali, ostavljao sam kola i nisam bio tu...)
    Hocje li mi ta NGK sonda definitivno odgovarati i raditi za moj auto?

@zux
    U tom pravcu i ja razmishljam... Da uzmem novu sondu i pumpu i chep, a polovan hladnjak. A kako da ispitam da li negde pushta kada drzim u ruci komad hladnjaka? Jel ima neki servis za to?

@Srdjan
    Na vrhu hladnjaka gde su oni metalni zubasti spojevi sa plastikom, tu prshti voda kada se daje jachi gas... Tako da nije dilema gde se gubi voda. Pumpu menjam iz predostroznosti, jer sam chuo da ona moze da bude uzrok kvara hladnjaka, a majstor je video po koju kapljicu na pumpi, mada ne moze da se tvrdi da li je ona neispravna ili je iscurelo sa hladnjaka po njoj... Srdjane, jel mogu da stavim i neku pumpu koju prodaje M-power ili da trazim originalnu?

Comment

• zux
      CBC Senator XXL
      • 10.05.2005
      • 773
      • Beograd-Filmski grad

Ne kupuj delove u ovlascenim servisima i prodavnicama, jer su cene nenormalno visoke
      Raspitaj se kod M-a sigurno ima zamenske delove (nemacki ili italijanski proizvodjaci, jer i ovlasceni servis ti ne prodaje uvek deo na kojem pise nissan-japan, a naplati ga kao da je original)
      Pumpa ne bi trebala biti vise od 30-40eur, lambda sonda je maltene univerzalni deo (jedan model odgovara vecem broju automobila), tako da ce se po katalogu lako naci koja ti odgovara, a cena je oko 3 puta manja od one koju su ti dali u vasicu
      Sto se provere hladnjaka tice, napunis ga vodom, zatvoris sve otvore za creva, osim jednog i na tom jednom drukas pritisak
      Nije bas neka metoda, ali ako hladnjak negde pusta tako ce se pokazati (tako ga proveravaju i oni u servisima koji rade krpljenje hladnjaka)
      I jos jedan savet, kad vec menjas i pumpu i hladnjak, otvori se za jos 15tak eur i zameni i termostat i termoprekidac i onda si zavrsio sa sistemom za hladjenje (bar ces znati da si sve zamenio i bices miran)

Comment

• Srdjan
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 2416
        • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by tadija
        Skoro sam radio chishcjenje dizni to ultrazvuchno, pa zato sam mislio samo da se provere... (tad kad sam radio, ne znam da li su ih proveravali, ostavljao sam kola i nisam bio tu...)
        Odes kod njih i lepo proveris, naravno ako imaju sa cime da provere...
        Srdjane, jel mogu da stavim i neku pumpu koju prodaje M-power ili da trazim originalnu?
        Ja sam stavio neku japansku 18.02.2006godine i platio 2.500din i sigurno nije bila original ako gledas cenu, ali evo danas posle godinu dana i predjenih 52.000km od prosle godine funkcionise perfektno... Kontaktiraj ovde korisnika JapanX, on drzi prodavnicu za japance i vidi ima li on kakvu vodenu pumpu... Ja sam moju kupio u prodavnici Centar N koja se nalazi na Tosinom bunaru...
        Dakle zakljucak sledi da ne mora originalna pumpa da se kupi, zato sam gore komentarisao one cene i da to moze dosta jeftinije da se nabavi... Pozdrav!
        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• tadija
          CBC Član
          • 14.11.2006
          • 67
          • Novi Beograd

@zex
          Hvala na savetima. Sad prvi put ?ujem za taj termostat i termodava?? Jel to univerzalno za sve automobile, ili da se cimam da tražim baš za moj? Jel moram josh i to?

@Srdjan
          E super, znam gde je centar N, tamo sam uzimao filtere i ulje kad sam kupio auto, videcju i tamo, hvala! Mada M-power kaze da moze da mi nabavi identichnu pumpu koja je sad ugradjena u moj auto, za nekih 55 EUR...

Comment

• zux
            CBC Senator XXL
            • 10.05.2005
            • 773
            • Beograd-Filmski grad

Naravno da ne moras da menjas termostat i termodavac, to sam ti predlozio cisto da bi zavrsio sa svim delovim vezanim za sistem hladjenja
            Najbukvalnije objasnjeno
            Kada je motor hladan rashladna tecnost ne cirkulise kroz hladnjak, kada se temp. tecnosti poveca termostat se otvara (ta temp. zavisi od temperature na kojoj je predvidjeno otvaranje termostata, 82-86-90C i sl.... ) i pusta tecnost da prolazi kroz hladnjak i tako cirkulise celim sistemom za hladjenje
            Dakle ako ti je termostat neispravan (stalno zatvoren ili stalno otvoren) dolazi ili do pregrevanja motora, ili stalno radi u pothladjenom stanju (na temp. nizoj od predvidjene)
            Termodavac je element koji meri temp. tecnosti koja je u hladnjaku i na osnovu te temp .odredjuje kada ce se paliti ventilator hladnjaka

Nemoj sada da me neko napada kako sam ovo nestrucno objasnio, jer sam se unapred ogradio da je ovo najbukvalnije objasnjenje, kako bi covek shvatio ulogu termostata i termodavaca

Comment

• M-power
              Moderator
              • 10.01.2005
              • 10060
              • Bg; Banovo Brdo
              • CorsaC, astra H,

Video si cene novih delova i nisu tako strasne te se ne isplati uzimati polovne.

Puma iz prve ugradnje je 55eu ostale su nesto nize....sonda je 42 jura sa 3 zice (cena ista kao i za 4).
              To date there has never been a faster car built for the public road and,
              it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• sri98
                Admin od Trpeze
                • 24.10.2004
                • 7262
                • Republic of Konjarnik
                • Toyota Corolla E 210

Sa 3 zice mu treba.

Tadija, ako je razlika u cifri mala,naravno da je bolje nova nego remontovana pumpa.
                Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• tadija
                  CBC Član
                  • 14.11.2006
                  • 67
                  • Novi Beograd

@zux
                  Aha, e jasno mi je, hvala puno.
                  Pazi, iz objashnjenja zakljuchujem da to ne bih menjao, jer mi se motor nikad ne pregreva niti je previshe/predugo hladan, znachi termostat je ok, a ventilatori se pale verovatno kad treba, tako da mislim i da mi je termodavach ok. Za sada to necju menjati, ali nauchio sam chemu sluzi.

@M-power
                  Svaka chast za cene i ljubaznost, najverovatnije cju ti potvrditi porudzbinu.

@sri98
                  Slazem se, uzecju novu pumpu i sondu, a polovan hladnjak.

Comment

• M-power
                    Moderator
                    • 10.01.2005
                    • 10060
                    • Bg; Banovo Brdo
                    • CorsaC, astra H,

Originally posted by tadija
                    @zux
                    znachi termostat je ok, a ventilatori se pale verovatno kad treba, tako da mislim i da mi je termodavach ok. Za sada to necju menjati, ali nauchio sam chemu sluzi.
                    Pojasnjenje. Termodavac ti je pokazivac stanja temperature motora (rashladne tecnosti) sto za ECU sto za pokazivac na instrument tabli.

Taj sto pali-gasi ventilator se zove "termoprekidac" ventilatora

Sada znas sve
                    To date there has never been a faster car built for the public road and,
                    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• zux
                      CBC Senator XXL
                      • 10.05.2005
                      • 773
                      • Beograd-Filmski grad

U pravu si M
                      Izvinjavam se na dezinformaciji

Comment

• tadija
                        CBC Član
                        • 14.11.2006
                        • 67
                        • Novi Beograd

E ovako ljudi,
                        posle dosta vashih saveta, naruchio sam od M-power-a novu NGK sondu i originalnu vodenu pumpu, takodje novu. (hvala M!)

Ostala mi je dilema za hladnjak. Nashao sam neki polovan za 70 EUR, skinut sa primere p11 2.0, mislim da je isti kao shto ja sad imam unutra.
                        I nashao sam u nekoj firmi Velas, nov hladnjak, prozivodjach Belgija Deus, za moj auto, za 110 eur. U firmi Koala mi nude nov, neka marka "nisens" za 150 EUR.
                        Zbog finansijskih mogucjnosti, najradije bih uzeo ovaj za 70 eur, jedino se mozda malo premishljam izmedju njega i ovog u Velasu, ali me kopka malo shto je ovaj iz Velasa tako jeftin, mozda je losh, pa mi mozda ovaj polovan ispadne bolji, itd... Shta vi mislite?

P.S. Da li smem da koristim vodu umesto antifriza, ovih par dana dok sve to ne sredim, jer cju svejedno menjati ceo antifriz pa da se ne razbacujem sada?

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

Svaki polovan deo moze da traje X godina, a moze i sutra da rikne, to je standardan rizik.

Preziveces par dana sa vodom, ali posle stavi rashladnu tecnost jer to ima i drugih funkcija sem sprecavanja mrznjenja.

Sredi to lepo jer je steta da se rasturi 1 od najboljih motora koje je Nissan ikada napravio.

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

kada bih uzimao za sebe, izbor je Nissens.
                            pouzdano, kvalitetno, provereno, ime bez rizika.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• tadija
                              CBC Član
                              • 14.11.2006
                              • 67
                              • Novi Beograd

Poz svima...
                              Kod M-a sam qpio vodenu pumpu (prva ugradnja), NGT Lambda sondu sa 3 žice, Galax antifriz G12, u Koali sam našao nov hladnjak NISSENS, a u nekoj drugoj radnji HKT ?ep za hladnjak.
                              Sutra idem kod Vasi?a u Barajevo da mi sve to lepo promeni i nadam se najboljem... Obavesti?u vas kako je prošlo...

Comment

• sri98
                                Admin od Trpeze
                                • 24.10.2004
                                • 7262
                                • Republic of Konjarnik
                                • Toyota Corolla E 210

Za te intervencije Vasic nije neophodan, ali neka, nece da skodi, makar ces imati garanciju na radove.

Comment

Working...
                                X