Da li laguna 2 ima progresivni servo?Konkretno,1.9dci,2002god,privilege oprema..
RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke
Collapse
X
-
Onda nema progresivni servo.Gore sam pisao o problemu sa stabilnoscu na mojoj laguni,i kako je tekao proces resavanja istog.Medjutim,iako je to sve dosta dobro,i dalje mi je previse lagan na volanu kada vozim brze.Posto nema progresivni servo,uzrok ovoga je najvrovatnije ugao tockova.Nisam stigao jos da odradim reglazu posle gore opisanih intervencija(zamena viljusaka).Moram to da zavrsim ovih dana.Koliko sam se informisao na forumima jedino ovo ljudi navode kao uzrok laganog volana na vecim brzinama.Eventualno luft na letvi volana.Ali vec nekoliko njih je konstatovalo da je taj luft kod mog auta prihvatljiv.
Druga problem o kome sam hteo da pitam,resio sam u medjuvremenu.Naime,pre godinu dana auto je poceo da trza u 1. i 2.brzini.I to samo pri jacem dodavanju gasa jedan trzaj na 2000 obrtaja.Kasnije su se ponekad javljala i dva uzastopna trzaja.U ostalim brzinama nije se to desavalo.Jedan majstor mi je taj problem resio na mesec dana.Posle opet isto.Nikad mi nije do kraja objasnio o cemu je rec.Moram da spomenem da na dijagnostici nije bilo gresaka.Dok sam resavao problem sa trapom svakog od majstora koji rade i ostalu mehaniku sam pitao u vezi ovog.Niko nije imao neko resenje.
Pretrazio sam forume i nasao temu u kojoj je kolega markofpi imao identican problem.Na kraju nije napisao kako je resio problem, pa sam ga pitao na PP.Kaze da je trzanje nestalo posle ciscenja EGR ventila.
Odradio sam ciscenje.Mozda je moglo i malo bolje da se ocisti,nisam bas imao vremena.Kad sam sve vratio nazad,otisao sam na probnu voznju.I,to je to.Nema vise trzanja.Vec sam bio navikao na to trzanje,i sad mi je delovalo kao da leti.Da napomenem da EGR i nije bio previse prljav,bilo ga je jedino malo teze izvaditi.Ono sto sam jos primetio,usisna grana je iznutra uzasno prljava.Unutrasnji precnik je smanjen sigurno za pola od naslaga garezi na zidovima.Morala bi se skinuti komplet grana da se to ocisti.Kako bi auto poleteo posle toga..
Eto,mozda nekome bude od pomoci.
Na kraju,da se osvrnem na brojne komentare o kvalitetu ovog automobila.Posebno,price o primercima proizvedenim u prve dve- tri godine.Islo se dotle da su neki tvrdili da je laguna 2 "katastrofa" auto.
Moja laguna je 2002.godiste.Kod mene je sedam godina.Ovo gore su prvi problemi koje sam imao sa autom.Do sada sam menjao samo potrosni materijal.Ulje,filteri,pakne,brisaci..Doduse,ne prelazim puno,oko 10k godisnje.Ali,najvise gradske voznje,a to su ipak najgori uslovi za auto.
Ali,nisam je ni bas jeftino kupio..Last edited by VlastaT; 03.11.2013, 15:45.
Comment
-
-
Tako je. I zato sto je tako dobar auto, ova tema ima samo 131 stranu
Comment
-
-
Skidao sam ladicu kod suvozača kako bih otklonio kvar na motorčiću ili klapni jer imam problem sa grejanjem. Tačnije kod suvozača funkcioniše sve kako treba što se tiče grejanja ali kod vozača duva samo hladan vazduh. Nisam uspeo da se snađem.
Usput sam zamenio filter klime ili kabine. Evo slike čisto da vidite kako je izgledao stari koji verovatno nikad nije menjan:
Evo slike kako izgleda ladica kod suvozača. Da li neko zna da li uopšte može to da se odradi odatle ili ne ?
Laguna karavan, 1,9dci 2003 god, 88kw
Comment
-
-
Originally posted by Acabatistuta View PostEvo slike kako izgleda ladica kod suvozača. Da li neko zna da li uopšte može to da se odradi odatle ili ne ?
Uređaj ima dva mixer motora, svaki za svoju stranu. Osim toga, poseban motor za grejanje šoferke, tj. odleđivanje (deicing distribution motor), kao i motor za distribuciju u zoni nogu (low blown distribution motor).
Sve u svemu, mnogo petljancije!
Comment
-
-
Ja samo da se 'pohvalim' da mi vec neko vreme instrument tabla podivlja u voznji.Bez nekog pravila, nekad se desi jednom u toku voznje, nekada ni jednom, a nekada po par puta. Desava se da se sama da tako kazem restartuje i kao kada palim auto odradjuje test control system sa sve znakom start da mogu startovati motor.
Ili se na primer desi da ona kontrolna dioda crvene boje pocne konstantno da svetli, a tada mi se zamrzne ili padne na nulu obrtome i pokazivac goriva ili obrtomer i brzinomer ili sve odjednom...znaci kompletan mix pa kako sta zabode. Onda mi obavezno prijavi gresku za air bag ili da mi esp ne radi. Da li je neko imao slican problem i sta moze biti uzrok tome!?
Comment
-
-
Originally posted by Franjo View PostNe može! Pošto se radi o automatski kontrolisanoj (digitalnoj) klimi, da li si pokušao, da isključiš AUTO i ručno podešavaš? Da proveriš, šta ti i kako radi. Ako su klapne u pitanju, ili motor distributora vazduha, mora se skinuti i tabla!
Uređaj ima dva mixer motora, svaki za svoju stranu. Osim toga, poseban motor za grejanje šoferke, tj. odleđivanje (deicing distribution motor), kao i motor za distribuciju u zoni nogu (low blown distribution motor).
Sve u svemu, mnogo petljancije!
Izgleda de ću morati tako do daljnjeg da vozim jer nema šanse da nekom majstoru ostavim auto da to petlja
Comment
-
-
Originally posted by markofpi View PostJa samo da se 'pohvalim' da mi vec neko vreme instrument tabla podivlja u voznji.Bez nekog pravila, nekad se desi jednom u toku voznje, nekada ni jednom, a nekada po par puta. Desava se da se sama da tako kazem restartuje i kao kada palim auto odradjuje test control system sa sve znakom start da mogu startovati motor.
Ili se na primer desi da ona kontrolna dioda crvene boje pocne konstantno da svetli, a tada mi se zamrzne ili padne na nulu obrtome i pokazivac goriva ili obrtomer i brzinomer ili sve odjednom...znaci kompletan mix pa kako sta zabode. Onda mi obavezno prijavi gresku za air bag ili da mi esp ne radi. Da li je neko imao slican problem i sta moze biti uzrok tome!?
Comment
-
-
-
I meni je dok sam imao lagunu II instrument tabla divljala par puta.
1 put sam resio kod elektronicara, 50e
2 put sam odradio DIY varijantu koju cu sad opisati:
- izvadim kljuc
- izadjem iz vozila
- zavrnem rukave
- levom rukom uzmem novac
- desnom rukom se rukujem
- bezim brzo koliko mogu dok se nesretnik ne predomisli
Comment
-
Comment