RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • fejesf
    CBC Početnik
    • 16.12.2011
    • 9
    • debeljaca
    • Lagua II 1.9dci

Odg: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Pozdrav svim lagunasima. Verni sam citalac ovog foruma i puno sam vec ovde saznao o svom ljubimcu! Imam jedno pitanje. Citajuci sve postove nisam nasao odgovor. Naime rec je o 1.9 dci 120ks 2001 god laguni sa 6-o stepenim menjacem. Dali moze on iz menjaca da izbacuje ulje pri vecim brzinama od oko 180km/h. Ako ga ima vise u menjacu nego sto bi trebalo?

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Može, pod određenim uslovima. Da li si primetio, da ti izbacuje na nekom mestu, ili samo teoretski? Lako je proveriti, da li je nivo ulja viši od propisanog maksimuma.

Comment

• fejesf
        CBC Početnik
        • 16.12.2011
        • 9
        • debeljaca
        • Lagua II 1.9dci

Kada sam otisao kod majstora i podigli smo auto na dizalicu nije moglo da se odredi odakle curi ulje. Bilo ga je na sve strane. I od voznje je prskalo i kod levog blatobrana. Ispustanjem ulja iz menjaca je utvrdjeno da ima vise od dozvoljenog oko litar, znaci bilo je u njemu 3,5 litara. posle je sipano 2,5 lit ulja i nakon probne voznje nisam primetio da prska ulje. da napomenem da je kod onih manzetni bio suv menjac. jel na menjacu postoji neki odusak gde je izbacivao to ulje?

Comment

• Cosmo
          CBC Početnik
          • 11.04.2012
          • 1
          • Kg

Originally posted by mupe View Post
          Eh, ja imam bluetooth obd 2 adapter. Nije baš 100% kompatibilan sa renoom, ali bez problema čita greške na mom android telefonu, kao i parametre u toku vožnje. :-)
          Javi u čemu je bio problem kad ga središ.
          U kom pogledu nije komatibilan sa Renoom, tj. šta ne može da očita. Da li ga vredi uzeti, i da li ima veze godište auta sa kompatibilnošću?
          Hvala...

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

[QUOTE=fejesf;556831]... Ispustanjem ulja iz menjaca je utvrdjeno da ima vise od dozvoljenog oko litar, znaci bilo je u njemu 3,5 litara.../QUOTE]

U servisnom uputstvu, napisano je velikim slovima: ZABRANJENO JE sipanje lubrikanata iznad maksimalno dozvoljene količine!
            Važi za sve sisteme: motorno, menjačko, kočnice i servo.

Ako se pravilno sipa, vozilo u horizontalnom položaju, nije ni moguće prepuniti, jer je maksimum donja ivica otvora za punjenje. Prilikom punjenja, NIJE DOZVOLJENO ni otvaranje oduške (ventil) menjača, na gornjoj strani menjača.

Znači, postoje 5 mesta, na kojima je moguće curenje ulje iz menjača: dve manžetne (najčešće), ventil-oduška, semering osovine i davač. I, eventualno, mehaničko oštećenje (probijanje, naprsnuće) kućišta menjača.

Comment

• fejesf
              CBC Početnik
              • 16.12.2011
              • 9
              • debeljaca
              • Lagua II 1.9dci

Hvala na odgovoru! mora da je pustao na tom ventilu oduska.

Comment

• gafni
                CBC Početnik
                • 05.12.2009
                • 9
                • NIS

Ljudi jel moze neka preporuka za amortizere za lagunu? I zadnji i prednji, citam svasta nesto da su KYB dobri, ali ajde recite vi sta mislite.
                Takodje ako neko otprilike zna cene, popuste itd. neka stavi.
                A takodje bi trebao da menjam gornji nosac motora, pa mi recite koji da zaobilazim a koji su donri.

Hvala unapred, pozz

Comment

• mupe
                  CBC Senator XXL
                  • 05.10.2006
                  • 822
                  • bg
                  • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by Cosmo View Post
                  U kom pogledu nije komatibilan sa Renoom, tj. šta ne može da očita. Da li ga vredi uzeti, i da li ima veze godište auta sa kompatibilnošću?
                  Hvala...
                  Ne podržava razne mogućnosti clip-a. Ne možeš da menjaš jezik na instrument tabli, da podešavas glasnoću parking senzora, itd...

@franjo - u pk6 menjač može da se sipa više ulja nego što je potrebno, a za proveru nivoa je potreban specijalan alat. Ako se sipa više, menjač ga izbacuje napolje pri čemu može da dođe do pregrevanja i ozbiljnih oštećenja.

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Originally posted by mupe View Post
                    ... u pk6 menjač može da se sipa više ulja nego što je potrebno, a za proveru nivoa je potreban specijalan alat.
                    PK6 menjač punjen je sa 2.2 l ulja, koje se ne menja i zato je potreban alat, koji pominješ, prilikom provere, da li gubi ulje. Napomena, da nije dozvoljeno punjenje iznad dozvoljenog maksimuma (2.2 l), stoji i za taj menjač.

Comment

• mupe
                      CBC Senator XXL
                      • 05.10.2006
                      • 822
                      • bg
                      • Laguna 3 GT 2.0T 205

Naravno da stoji, ali si ti napisao da nije moguće sipati više od maksimuma, jer je količina ograničena položajem otvora za sipanje ulja, a za to sam rekao da nije tačno, za ovaj konkretan menjač. Za veliku većinu drugih je ovo u potpunosti tačno.

Comment

• markofpi
                        CBC Senator XXL
                        • 27.07.2006
                        • 1552
                        • Bezanijska Kosa

Moze li senzor pritiska u pneumatiku za Lagune II restyling da ide na Lagunu II 2002. god.!? I da li je bitna boja!?
                        Gde se i po kojoj otprilike ceni moze ispraviti alu felna!?

Comment

• mupe
                          CBC Senator XXL
                          • 05.10.2006
                          • 822
                          • bg
                          • Laguna 3 GT 2.0T 205

Bitna je boja. Crni su za alu, a plavi za čelične felne. Ja sam ispravljao jednu felnu kod danka i jednu kod lav auta. Zadovoljniji sam ovim drugim.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

4 senzora pritiska u sastavu ventila emituju radio signale na različitim frekvencijama. Da bi ispravno funkcionisali, potrebno je, da vozilo ima transmiter, koji detektuje signale i prosleđuje (žicom) do ECU (UCH). Označeni su različitim bojama, radi pravilne montaže:
                            zeleni = prednji levi
                            žuti = prednji desni
                            crveni = zadnji levi
                            crni = zadnji desni
                            Ako vozilo nema primo-predajnik (transmitter), ili je isti neispravan, nemoguće je prikazivanje stanja pritiska na displeju. Na takvom vozilu, obično je postavljen običan ventil za tubeless.

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

Ispravan mi je transmitter samo sam sad u dilemi zuti ili crni!? Prednji desni ticak je u pitanju.
                              I da li sa Lagune II restyling pasu na moju Lagunu 2002. god.!?

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

Senzori odgovaraju, samo obrati pažnju, da ne mogu istovremeno, na jednom vozilu, raditi dva senzora za isti točak! Na primer dva crna, jer ih transmiter prepoznaje po 6 cifrenom kodu, ispisanom na kućištu senzora. U ECU je svaki točak kodiran 4 cifrenim kodom. Da bi sve funkcionisalo, potrebno je u ECU aktivirati funkciju svakog senzora pojedinačno. Provera rada senzora je jednostavna: ispustiš gumu ispod 1 bara (oko 0.6).

Comment

Working...
                                X