RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stanojej
    CBC Član
    • 04.03.2012
    • 40
    • Ugljevik

Odg: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Originally posted by Plavke View Post
    @stanojej Ne kupuj drugi čitač, jer ti je sigurno samo pukao jezičak u čitaču kartice, a to smo već dobro obradili ovde, evo ti link pa malo uživaj u održavanju svoje Launice: http://www.cbc.rs/showthread.php?110...l=1#post470656 .
    A još i mislim da bi taj novi čitač morao preko dijagnostike da uskladiš sa radom kompjutera, a i nisam baš siguran da bi radio sa tvojim karicama. Gde god sam tražio karticu radi kućišta rekli su mi da su im uparene sa čitačem pa neće da ih prodaju.
    sišao sam u garažu izvadio čitač i otvorio ga ali je sve na svom mestu obje plastike koje pritiskaju mikrpprekidače su tu i mikrpprekidači su ok nisu odlemljeni ili slično neznam na šta bi sada posumljao

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Originally posted by stanojej View Post
      kad ubacim karticu i ako se kontakt pojavi znači li to da je čitač ok i možes li mi pojasniti sta je ECU a sta je accu
      Tako je! Čitač kartice je deo kontrolnog (sigurnosnog) sistema (UCH), radi sprečavanja neovlašćenog upada i pokretanja vozila. Veza je bežična, jer kartica emituje njen ID kod. ECU je injection computer, koji dobija signal od UCH za start motora, a accu je skraćenica za akumulator. Na shemi UCH, primetio sam, da u vezi starta motora imaju dva senzora: papučice kvačila i praznog hoda menjača. To je ono, o čemu smo raspravljali, da treba držati pritisnutu papučicu kvačila (spojke) i menjač u neutralnom položaju (leru).

Comment

• Plavke
        CBC Član
        • 11.05.2010
        • 47
        • Nova Pazova
        • Renault Laguna II 1.6

Sad sam pročitao tvoj prvi post u kojem kažeš da nekad samo cakne nekad zavergla a nekad upali normalno, meni je zimus po onom snegu auto bilo desetak dana u garaži i ispraznio se akomulator i dezilo mi se da je prvo samo caknuo i pogasio sve lampice. Kad sam drugi pur startovao jedva je zaverglao ali je upalio. Kad sam ga provozao jedno 15 min. posle nije bilo problema. Proveri kleme na akomulatoru i naravno akomulator, možda nema dobar kontakt ili je akomulator prazan.

Comment

• kimi r
          CBC Član
          • 27.04.2012
          • 55
          • Nis
          • Laguna 2 1.8 16V

Originally posted by todor17 View Post
          Pozdrav ljudi ova tema je fenomenalna toliko dobrih saveta na jednom mestu, citam istoriju grupe kao roman stigao sam na 180 stranu. Od skoro sam postao vlasnik Lagundze, otisao sam sam u Holandiju i pazario je. Dosao sam uz mao problema jer je auto posle predjenih 100km poceo da trokira, borili smo se jedno 50km u neko doba je proradio, od tada radi prelepo tiho i vuce kao zmaj. **** mi se dobro oznojilo. Inace uzeo sam benzinca 1,8 u dinamik opremi sa felnama 17inca.
          Hteo bih da ugradim gas u Novom Sadu imate li neku preporuku kod koga to uraditi
          Dobrodoso u klub, moja je isto Dynamic iz Holandije,alu felne 17 inca,-Radi odmah veliki servis to sto se gusila moze da bude, filter, mozda cak i svecice,to je sirok spektar mislim potrosne robe...za servis vec ne znam, posto sam iz Nisa.Pozzz

Comment

• stanojej
            CBC Član
            • 04.03.2012
            • 40
            • Ugljevik

bio kod majstora lepo čovek priključio na dijagnostiku pogledao greske i rekao da je ipak upitanju čitač kartica i rekao da kad kupim drugi čitač obavezno probam odmah i da ne nasedam na fore dok nalegne ili tako slično mora odmah da pali bez problema obrisao mi neke greske od pre koje sam imao zbog senzora pritiska koje mi je i isključio i nekih sijalica koje sam već bio promenio sad nemam na kompu nijednu grešku to je to sad se bacam u potragu za čitačem pa ću videti da li je to pozdrav svima i hvala vam koji ste trudili da pomognete

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Da li je greška do čitača, ili nečeg drugog, možeš videti po indikatoru imobilajzera i lampice čitača. Indikator, lampica svetluca oko 60 puta u minuti, signalizira:
              - da je imobilajzer aktivan;
              - da kartica, ubačena do kraja u čitač, nije prepoznata;
              - greška u sistemu;
              - problem sa injection computerom, ili el. zaključavanjem volana.

Ako se lampica gasi, nakon ubacivanja kartice u čitač, ili je upravljač otključan, nije greška do čitača, već neka u sistemu od velikog broja stavki, koje UCH rekognoscira (proverava), pre no što izvrši naredbu start. Jedna od stavki je i DEF greška senzora pritiska, koju si pomenuo.

Na čitaču, najčešće stradaju pomenuta dva mikroprekidača: srednjeg i krajnjeg položaja kartice, kojima se uključuju dva releja napajanja sa +12V za uređaje i injection computer.

Češći je problem sa imobilajzerom, koji se ne može reprogramirati, što znači, nemoguće koristiti sa drugog vozila, već isključivo novi - neprogramiran (blank).

Važno je znati, da se istim sigurnosnim kodom programiraju: imobilajzer, kartica, el.zaključavanje volana, UCH i injection computer.

Ne sumnjam u znanje tvog majstora, ali često promakne neka sitnica, koja dovodi u pitanje tačnost dijagnoze. Znači, dovoljno je, da na primer, po ubacivanju kartice UCH otključa volan, ili da se na displeju pojavi ona poruka o startu, pa da isključi grešku u vezi čitača.

I, btw, nisi naveo, koliko kartica imaš, tj. da li imaš hands-free karticu?
              Last edited by Franjo; 06.05.2012, 18:13. Reason: edit

Comment

• stanojej
                CBC Član
                • 04.03.2012
                • 40
                • Ugljevik

imam samo jednu karticu nju sam dobio kad sam kupio auto neznam kakva je sada u vezi auta mogu da kazem da sam ga i danas vozio i da auto neprijavljuje nikakvu gresku stim sto nekad hoce da pali nekad ne a kad hoce mora biti pritisnuto kvacilo i start dugme se mora drzati da bi auto verglaao dok ne upali to je to za sada

Comment

• stanojej
                  CBC Član
                  • 04.03.2012
                  • 40
                  • Ugljevik

da li neko moze da mi kaze gde se nalazi zastitna mrezica od sunca na vratima gepeka imam ih na zadnjim vratima i koristim ih imam kukice na vratima gepeka za zakacivanje mrezice ali nikako da nadjem odakle se izvlaci mrezica

Comment

• thomas
                    CBC Član
                    • 04.10.2009
                    • 97
                    • Subotica

Zavesica ti se nalazi u 'dasci' poklopca gepeka a ne na vratima,

Comment

• CDanijel76
                      CBC Veteran
                      • 11.01.2010
                      • 144
                      • Novi Sad

@ cale , @ pavke ... hvala...odradio sam u Novom Sadu na klisi za 2300 din, momci su zavrsili za 2 sata.
                      jedino sam imao problema kod skidanja posto mi se prozor mogao spustiti samo 5 cm, te sam ga morao siliti da ga mogu otkaciti.
                      inace je sve glatko islo, naravno zahvaljujuci postovima kolega sa istim problemom od ranije.
                      e da , 2300 din je zamena sajle, kotura plasticnog na motoru i jednog klizaca koji sam uspeo polomiti prilikom spustanja prozora na silu .
                      i jos nesto sam "popravio" posto sam citao da je nekome senzor za kisu problem... a i meni je nesto lose radilo od prosle godine kad su mi menjali vetrobransko staklo! naime , pogresno su stavili silikonsku gumu koja se nalazi izmedju stakla i senzora!!!
                      uspeo sam i to da zamenim bez vecih teskoca opet zahvaljujuci objasnjenju oved
                      taj problem nisam primetio pre (ili mi nije smetao) zato sto retko vozim auto a jos redje po kisi. godisnje ako predjem 5ooo (racunajuci godisnji odmor kada predjem oko 2000km)
                      sto se tice paljenja aut...moj ne vergla ako je u brzini i nisam stisnuo kvacilo! inace pali na kratak pritisak dugmeta i naravno navika mi je da je povucena rucna.
                      @stanojej , zavesica ti je u dasci gepeka ako ti je limuzina , jer za karavan nemam pojma
                      --->>> nikad ne reci nikad !!! <<<---

Comment

• cale
                        CBC Senator
                        • 22.03.2009
                        • 297
                        • Backa Topola

I ne moze da ti pali kad je u brzini, tako je kod svih , cim izbacis iz brzine zasija ti onaj spoljni krug na dugmetu za paljenje ,a i teba paliti tako sto auto izbacis iz brzine i ne pritiskas kvacilo, a rucna kako ti je volja!!!
                        NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Originally posted by stanojej View Post
                          Imam samo jednu karticu ... neznam kakva je ...
                          Provera je jednostavna: Kad ubaciš karticu u čitač do kraja i pojavi se poruka na displeju, da je prepoznata, izvučeš je do pola i pritisneš na start dugme. Ako upali, tada je hands-free, te je možeš (motor upaljen!) slobodno izvuči iz čitača i tako voziti. Prilikom gašenja motora, jednostavno pritisni dugme, kao kad je kartica u čitaču.

Preporučio bih ti, da nabaviš još jednu, rezervnu karticu, jer u slučaju gubitka, ili oštećenja ove, imat ćeš dosta problema, dok nabaviš i kodiraš novu.

Novo vozilo se isporučuje sa dve kartice, sa mogućnošću, da se nabavi i kodira još dve, ali samo jedna može da bude hands-free.

Comment

• stanojej
                            CBC Član
                            • 04.03.2012
                            • 40
                            • Ugljevik

Originally posted by thomas View Post
                            Zavesica ti se nalazi u 'dasci' poklopca gepeka a ne na vratima,
                            hvala pogledacu

Comment

• stanojej
                              CBC Član
                              • 04.03.2012
                              • 40
                              • Ugljevik

Originally posted by Franjo View Post
                              Provera je jednostavna: Kad ubaciš karticu u čitač do kraja i pojavi se poruka na displeju, da je prepoznata, izvučeš je do pola i pritisneš na start dugme. Ako upali, tada je hands-free, te je možeš (motor upaljen!) slobodno izvuči iz čitača i tako voziti. Prilikom gašenja motora, jednostavno pritisni dugme, kao kad je kartica u čitaču.

Preporučio bih ti, da nabaviš još jednu, rezervnu karticu, jer u slučaju gubitka, ili oštećenja ove, imat ćeš dosta problema, dok nabaviš i kodiraš novu.

Novo vozilo se isporučuje sa dve kartice, sa mogućnošću, da se nabavi i kodira još dve, ali samo jedna može da bude hands-free.
                              nemam dve kartice bivsi vlasnik mi je rekao da je jednu karticu izgubio i od tada koristi ovu koju mi je dao mislim da ovo nije hands-free kartica jer nemoze da se izvuce dok auto radi imam u blizini ovlasten servis renoovih bozila pa cu otici da se raspitam o nabavci nove kartice hvala

Comment

• stanojej
                                CBC Član
                                • 04.03.2012
                                • 40
                                • Ugljevik

ok

Comment

Working...
                                X