RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • VlastaT
    CBC Član
    • 11.08.2013
    • 18
    • Sremska Mitrovica
    • Laguna2 1.9DCi,120ks

Laguna II-problem

Da se jos jednom javim povodom problema sa stabilnoscu na mojoj laguni,mozda nekom bude od koristi.
    Pre par dana sam stavio nove amortizere,kao i solje istih.Zamenjen je i prednji most,sa drugim polovnim.Nov je skup,i ne isplati se.Razlog su bile lose caure(silen blokovi) na njemu,a one se ne menjaju posebno.
    Auto se ponasa mnogo bolje,dramaticno bolje.Cuo sam dosta puta koliko novi amortizeri menjaju utisak u voznji,ali sam ipak iznenadjen.Zanimljivo da nijedan majstor kome sam pricao o svom problemu nije spomenuo amortizere.Tek kada sam sve ostalo sredio,citajuci na raznim forumima,shvatio sam da oni mogu biti uzrok problema.
    Sto se tice cuvenog testa za amortizere,nasloni se celom tezinom na krilo iznad amortizera pa naglo pusti,to kod mene nije dalo objektivnu sliku.Auto je momentalno prestajao sa ljuljanjem,i delovalo je da su potpuno ispravni.Medjutim,bocni udari vetra,prolazak pored kamiona na auto putu,uskakanje u kolotrag,predjena kilometraza,sve je to pokazivalo da to ipak nije bas tako sjajno.Kad sam uradio test na onoj vibro spravi,pokazalo se da su losi.
    Kako sam ih zamenio,i drzanje pravca je dosta bolje.Taj lagan osecaj na volanu,je sad drugaciji.
    Inace,sa servom volana je sve u redu.
    Posebno bih spomenuo osecaj prilikom kocenja,tu mi je najuocljivija promena.Ne mogu bas da opisem tu razliku,ali je osecaj mnogo vece bezbednosti.Nije to samo osecaj,koliko sam citao,stvarno se smanjuje zaustavni put.
    Novi amortizeri su kajaba,gasni.
    Ostaje da zakljucim,mada se samo namece,da treba redovno kontrolisati amortizere.I menjati najboljim sto budzet moze da dozvoli.
    Hvala,jos jednom,svima koji su pokusali da mi pomognu!

Comment

• kimi r
      CBC Član
      • 27.04.2012
      • 55
      • Nis
      • Laguna 2 1.8 16V

Tstera za AIR BAG?

Prijatelji Lagunasi imam Lagunu 2.2001. karavan, i tek sam danas provalio posle 2 godine,da mi pri konataktu ne radi sijalica za Air Bag. Mozda je iskljucen a mozda i ne radi, ali da li neko zna gde se nalazi taster za ukljucivanje i iskljucivanje AIR BAG-a, trazio sam ga danas kod desnih vrata gde stoji i nalepnica nema ga pa nema..verovatno nisam dobro trazio...HVALA UNAPRED...ali imam dva deteta i voleo bih da znam da li radi, gde je taster i koliko uopste AIR B. ima laguna 2 ja mislim4 dva napred dva na stubovina...-bocno..ali ono sto me zanima gde se nalazi taster za on/off cisto da proverim da li su uospte u funkciji? pozdrav i unapred hvala!?

Comment

• hope
        CBC Senator
        • 03.06.2010
        • 212
        • ca

to je sistem koji nije predvidjen da se gasi,postoji sam taster za gasenje suvozacevog air bag a i to sluzi da kada se na suvozacevom mestu nalazi korpa/sediste za dete da se iskljuci,samo taj air bag.lako mozes videti koliko ih ima, gde god pise air bag znaci da ga tu i ima,pa prebrojis i toliko ih imas(zavisno od paketa i trzista).a sto se tice provere da li rade, moguce je ali samo na jedan nacin(sudar) a ne daj boze da dodjes u situaciju da to proveris.

Comment

• kimi r
          CBC Član
          • 27.04.2012
          • 55
          • Nis
          • Laguna 2 1.8 16V

Hvala ti, znam za to za decu, medjutim cudi me da nema nigde, npr.moj kolega ima C4 i ima taster bukvano on/off za gasenej svih i parcijalno za prednje desno sediste.Hvala u svakom slucaju

Comment

• sasa laguna
            CBC Početnik
            • 17.12.2013
            • 6
            • stara pazova
            • reno laguna ll

Laguna ll problem

CAO svima vozim lagunu ll 2001. god. i resio sam da ugradim bazuku i pojacalo.... Posto pojacalo vuce dosta struje mora da se spoji direktno na akumulator e sada imam jako veliki problem kuda provuci kabal do akumulatora a da ne moram da skinem pola instrument table....pomagajte

Comment

• Plavke
              CBC Član
              • 11.05.2010
              • 47
              • Nova Pazova
              • Renault Laguna II 1.6

@kimir - Možda ti neradi samo sijalica za airbag, jer kad je greška na sistemu airbag ta sijalica sija i u vožnji a ne samo u kontaktu. Nisam siguran da airbag može da se isključi preko dijagnostike, može biti da je samo crkla sijalica a nije isključeno ni da je prodavac izvadi da bi lakše prodao automobil. Nadam se da je ono prvo. Pozdrav!

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Originally posted by hope View Post
                to je sistem koji nije predvidjen da se gasi,postoji sam taster za gasenje suvozacevog air bag a i to sluzi da kada se na suvozacevom mestu nalazi korpa/sediste za dete da se iskljuci,samo taj air bag.
                Prilično tačno, ali, ipak se gasi, prilikom bilo kojeg zahvata na sistemu SRP! Airbag kompjuter se zaključa odgovarajućim dijagnostičkim alatom i zatim isključi el. napajanje. Nakon toga, može se diskonektovati svaki deo sistema: svaki airbag pojedinačno, sigurnosni pojasevi i sedišta, kao i senzori.

Lako možeš videti, koliko ih ima. Gde god piše air bag (SRS), znači, da ga tu i ima, pa prebrojiš i toliko ih imaš (zavisno od paketa i tržišta).
                Ipak, počni od šoferke, jer je to označeno u donjim uglovima! Najbolji pokazatelj, ako nije menjana, usled pretrpljene havarije. Ako je vozilo havarisano, velika je verovatnoća, da su vreće uklonjene i sistem deaktiviran.
                Što se tiče provere, da li rade, moguće je, ali samo na jedan način (sudar)...
                Ima još načina, kao udaranjem velikim čekićem, prilikom rada na donjem postroju, zbog čega je preporučeno, da se prilikom takvih radova kompjuter zaključa, kao što sam gore naveo. O uređajima sa jakim elektromagnetim poljem u blizini airbag kompjutera, da ne pričam. I pravilo, da se kompjuter zaključa, prilikom transporta.

Comment

• mupe
                  CBC Senator XXL
                  • 05.10.2006
                  • 822
                  • bg
                  • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by sasa laguna View Post
                  CAO svima vozim lagunu ll 2001. god. i resio sam da ugradim bazuku i pojacalo.... Posto pojacalo vuce dosta struje mora da se spoji direktno na akumulator e sada imam jako veliki problem kuda provuci kabal do akumulatora a da ne moram da skinem pola instrument table....pomagajte
                  Od akumulatora uvedeš kabl u levo krilo. Imaš otvore i to nije problem. Kabl povučeš celom dužinom krila i dok su vozačka vrata otvorena izvučeš ga kod šarki. Najlakše je da provučeš neku tanku šipku i da ga njom povučeš. Teleskopska antena može da pomogne. Tu, na stubu, ima jedan gumeni čep. Probuši ga, tanko, i uvedi kabl u kabinu.

Posle radi šta god hoćeš.

Comment

• kimi r
                    CBC Član
                    • 27.04.2012
                    • 55
                    • Nis
                    • Laguna 2 1.8 16V

Originally posted by Franjo View Post
                    Prilično tačno, ali, ipak se gasi, prilikom bilo kojeg zahvata na sistemu SRP! Airbag kompjuter se zaključa odgovarajućim dijagnostičkim alatom i zatim isključi el. napajanje. Nakon toga, može se diskonektovati svaki deo sistema: svaki airbag pojedinačno, sigurnosni pojasevi i sedišta, kao i senzori.

Ipak, počni od šoferke, jer je to označeno u donjim uglovima! Najbolji pokazatelj, ako nije menjana, usled pretrpljene havarije. Ako je vozilo havarisano, velika je verovatnoća, da su vreće uklonjene i sistem deaktiviran.

Ima još načina, kao udaranjem velikim čekićem, prilikom rada na donjem postroju, zbog čega je preporučeno, da se prilikom takvih radova kompjuter zaključa, kao što sam gore naveo. O uređajima sa jakim elektromagnetim poljem u blizini airbag kompjutera, da ne pričam. I pravilo, da se kompjuter zaključa, prilikom transporta.

Hvala Vam ljudi svakako, kada je rec o soferki na njoj stoji oznaka za AIR BAG e sad mzoda je i menjana pa uzeta sa neke druge Lagune..npr. bez papira....

Comment

• sasa laguna
                      CBC Početnik
                      • 17.12.2013
                      • 6
                      • stara pazova
                      • reno laguna ll

Originally posted by mupe View Post
                      Od akumulatora uvedeš kabl u levo krilo. Imaš otvore i to nije problem. Kabl povučeš celom dužinom krila i dok su vozačka vrata otvorena izvučeš ga kod šarki. Najlakše je da provučeš neku tanku šipku i da ga njom povučeš. Teleskopska antena može da pomogne. Tu, na stubu, ima jedan gumeni čep. Probuši ga, tanko, i uvedi kabl u kabinu.

Posle radi šta god hoćeš.
                      hvala puno!!!!

Comment

• sasa laguna
                        CBC Početnik
                        • 17.12.2013
                        • 6
                        • stara pazova
                        • reno laguna ll

kratko pitanjce, da li je dovoljan kabal 2x1.5 za struju od akumulatora do pojacala????

Comment

• mupe
                          CBC Senator XXL
                          • 05.10.2006
                          • 822
                          • bg
                          • Laguna 3 GT 2.0T 205

Zavisi od pojačala

Comment

• sasa laguna
                            CBC Početnik
                            • 17.12.2013
                            • 6
                            • stara pazova
                            • reno laguna ll

Pojacalo je alpine POWER OUTPUT 35wx4 (RMS) 12v i na njega ce biti prikopcana samo bazuka.....

Comment

• mupe
                              CBC Senator XXL
                              • 05.10.2006
                              • 822
                              • bg
                              • Laguna 3 GT 2.0T 205

Ja sam za moje pojačalo (JBL, 150w rms) provukao 6mm2, ako se dobro sećam.

Masu nemoj da vodiš sa akumulatora, nego poveži na neki šraf u kabini.

Obavezno na + vod montiraj osigurač, što bliže akumulatoru.

Comment

• sasa laguna
                                CBC Početnik
                                • 17.12.2013
                                • 6
                                • stara pazova
                                • reno laguna ll

znaci da je ovaj kabal 1.5 previse tanak....citao sam po drugim forumima da je dobro da se ubaci i kondezator da cuva i pojacalo i akumulator.....

Comment

Working...
                                X