A ima za 4400 din. Toyo Proxes 4R u istoj dimenziji....ja ih kupio pre par meseci
Gume - iskustva, proizvodjaci ...
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Posle 5 god. #vernog sluzenja#, odlucio sam se da zamenim kako set zimskih, tako i set letnjih guma. Naime, za zimske sam koristio HENKOK na celicnim felnama (185/65/15), a na alu felnama sam koristio YOKOHAMA db 205/60/15.
Ovih dana sam odlucio da na celicnim felnama postavim (posle pracenja foruma i vasih iskustava) postavim Winter1,jer smatram da ce mi zavrsavati posao, a dilema mi je KOJE LETNJE (moram jos sada da razmisljam), a u pitanju su mi 2 kombinacije KLEBER DYNAXER ili BARUM Bravius, pa Vas molim za preporuku, jer mi je bitno da nisu mnogo bucne (u pitanju je ALFA ROMEO 156 koja ionako ima malo bucniji motor, pa jos i gume ako su bucne - onda j...ga)...
Ili mozda neka treca solucija???
POZZ, Srdjan
Comment
-
-
Dobro, postoji i Q, ali to je mnooogo sporoooo...
@levca: Imao sam Kleber Dynaxer, meni se jako dobro pokazala. Doduse 185/65/14 u H indexu na autu od 1300kg. Nije bucna, lepo drzi u krivini, vrlo je kvalitetna po kisi. Mozda je opet uzmem kad potrosim ove plastikanere koje sam dobio s autom ...
Comment
-
-
Originally posted by levca5Ovih dana sam odlucio da na celicnim felnama postavim (posle pracenja foruma i vasih iskustava) postavim Winter1,jer smatram da ce mi zavrsavati posao, a dilema mi je KOJE LETNJE (moram jos sada da razmisljam), a u pitanju su mi 2 kombinacije KLEBER DYNAXER ili BARUM Bravius, pa Vas molim za preporuku, jer mi je bitno da nisu mnogo bucne
Kleber Dynaxer HP2 su mi na aluminijumskim felnama i što se mene tiče to je guma koju ću dugo, dugo koristiti. Vrlo udobna guma, tiha, po kiši fenomenalna. Guma se različito ponaša od dimenzije do dimenzije, ali znam da je odlična i u 15-ici, jer je koristi na Opelu vulkanizer kod koga kupujem gume, inače moj dobar prijatelj.
Dakle, ove dve gume toplo preporučujem.
Comment
-
-
Originally posted by gti16vOriginally posted by prolupatorT naravno, najsporija guma ...Q=160km/h T=190km/h H=210km/h
.
Btw,Winter1 ima i u Q seriji,ali samo u 13".
Dalje,@levca5,neotpisuj jos Barum Bravuris.Brat na Vektri "B" ih ima 4x205/60/15.Vozio sam se i vozio sam auto.Primetio da je prilicno tiha,spram da Vektra ima relativno tihu 1.6 16V masinu.I ostale karakteristike gume su relativno dobre ("drzanje" puta i sl.).Neznam jos jedino za trajnost,presle su tek 15-ak k km.
Originally posted by ChallengeZa one koji škrtare na gumama ili nemaju para za dva seta guma, Winter1 je pogodna jer ni leti nije bučna i manje se troši nego Sava Eskimo S3 (koja je, btw. i vrlo bučna leti)..Sve do 50-60km/h i nema problema ali brze od toga,bas je izrazeno predupravljanje
.Plasim se da bi osetno brzi ulazak u neku krivinu uzrocio nekontrolisano zanosenje zadnjeg kraja auta
.
U relativno istim uslovima,na istim putevima nisam imao ni najmanje probleme ovog tipa,dok sam vozio Hitris umesto Wintere.
Winter1 je zimska guma i nema mnogo sta da trazi na 20C i vise.Kazem sve ovo jer sam stekao utisak da nikako ne bih smeo da vozim Winteru tokom leta,sto se preporucuje u citatu.Jedino da vozim,malo i ispod ogranicenja za konkretnu deonicu,sto je bzvz.
Neznam da li bi situacija bila nesto bolja da je guma nesto sira...
Video sam dosad x vozila koja se voze cele godine na Winterama.Zivo me zanima kako voze leti i ostanu im citava vozila...
Comment
-
-
Drukni joj još koju atmosferu, možda će biti malo bolja situacija...
Šalu na stranu, i ja primećujem da mi se Wintera "uvija" ispod auta pri oštrijim manevrima, i donekle se ovo može kompenzovati povećanjem pritiska u gumi. Mislim da niko nije ni tvrdio da joj je jurcanje jača strana?"Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."
Comment
-
-
Pa ni jednoj zimskoj gumi jurcanje nije jaca strana jer su po prirodi konstrukcije sa mekanim karkasom pa ljuljaju znatno vise nego letnje koje su cvrsce.
Posto je i gumena masa od koje su zimske gume isto meksa pa jos ako se vozi na visokim temperaturama eto jos veceg problema.
Sta vas to cudi?
Pretpostavka je da se zimi vozi i po snegu (mekani visoki karkas) ali i znatno sporije nego leti pa to onda navodno nije mana. Za zime bez snega i u klimatskim uslovima bez jako niskih temperatura se obicno zimi voze all season gume a ne tipicne zimske. Cesto se voze i preko cele godine takve gume jer nema ni tipicnog vruceg dugotrajnog leta.
Resenja za sve u vidu kompromisa kao i uvek ima.
Pod pretpostavkom da se pridrzavate ogranicenja brzine i trenutnih uslova na putu ne verujem da bi ste ikada dosli u situaciju opasnu po zivot ma koje gume vozili osim ako nisu bas celave.
Pored svih nedostataka gume i nepovoljnih uslova a najvise se radi i temperaturi. Daleko od toga da je toliko lose mada nije idealno i nema lufta za zezanje.
Comment
-
-
OK,ja sam ih prvenstveno i uzeo zbog ocekivanja snezne zime.Ranije sam vozio Winteru na 128 (i to 165/70/13) i bio skroz zadovolajn.Nemam razloga da sumnjam u njene mogucnosti u odgovarajucem joj okruzenju.
@Dranix,slazem se.Samo sam bio iznenadjen da je bas toliko osetljiva.
@Duke,vec jesam-druknuo.Na redovnih 2.0 dodao 0.3 jer su zimske i jos 0.1 jer je toplo i desava se opisano.
Comment
-
-
HITRIS
Originally posted by HeinzU 195/50 15 Hitris sam plaćao 2800 din, a prva normalna guma (Toyo T1R ako se dobro sećam) koštala je 4500 din. Michelin i Bridgestone su bile oko 5500 din. Po meni, ne može Hitris da bude 2x lošiji ali dobro...
A u vezi energy saving pneumatika, imate test u emisiji Fifth Gear: nema govora o nekim uštedama goriva, u pitanju su mizerne cifre. Samo marketing. Jedva same sebe otplate, ako i to uspeju
Comment
-
Comment