Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mupe
    CBC Senator XXL
    • 05.10.2006
    • 822
    • bg
    • Laguna 3 GT 2.0T 205

Re: Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Originally posted by 206
    Radar detektor je univerzalno zabranjen za koristenje, ali NIKO ne moze da ti zabrani da ga posedujes.
    Koliko se sećam, Mađari su imali propis po kom je bilo zabranjeno i posedovanje detektora. Mom prijatelju se desilo da je detektor ostavio kod kuće, ali mu je na staklu ostao zalepljen onaj držač. Na granici su mu bukvalno preturili ceo auto da bi pronašli detektor. Sećam se da je kazna bila ogromna... Srećom, nije ga poneo sa sobom...

Uzgred, zar nije u većini zemalja EU dozvoljena upotreba detektora? Čini mi se da su baš Mađari morali da menjaju propise kada su ušli u EU.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Tačno tako, ovo za Madjarsku. Nije sme da bude u kolima i plaćao si kaznu i oduzimali su ga (radar detektor) i promenili su zakon zbog Evrope.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• skyline
        CBC Senator XXL
        • 31.07.2007
        • 3149
        • Cacak

znaci i kod nas ce smeti da se nosi cim udjemo u EU
        Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Originally posted by srdjanissan

10. Policajac kad sačini zapisnik, ponudiće građaninu da potpiše taj zapisnik, a građanin to može a ne mora da uradi?
          Ne će ponuditi, već će dati na potpis, a ako odbiješ, može to konstatovati na samom zapisniku. Potpis je ujedno potvrda, da ti je uručio primerak zapisnika. Primedbe na zapisnik se unose u sam zapisnik. Odbijanje da ga potpišeš je ometanje rada službenog lica i može se rešiti na drugi način, tj. privođenjem u PS i uzimanjem izjave, pa možeš i za taj prekršaj da odgovoraš.

Ni u ostalom nisi u pravu, jer se radi o skraćenom postupku, u kojem nadležni organ na osnovu zapisnika i kao što kažeš "slobodne ocene dokaza o učinjenom prekršaju", donosi rešenje na koje imaš pravo žalbe u kojoj ćeš izneti činjenice (dokaze), koje nisu cenjene u prvostepenom postupku.

Pošto se radi uglavnom o nepobitnim stvarima, kakvu izjavu da daje u zapisnik kontrolisano lice, ako nema deo obavezne opreme, ako je prekoračio dozvoljenu brzinu i postoji video zapis, ako je parkirao na nedozvoljenom mestu i sl.?

Comment

• lancia
            CBC Veteran
            • 03.10.2007
            • 114
            • Beograd
            • Lancia kappa 5.20 t

Originally posted by zlocesti
            E ovate ja bi voleo ako neko zna da mi objasni par stvari .... ali samo ako je 100% siguran u to sto prica ....

** Da li obican prasinar ima prava da zaustavlja auto, proverava saobracajnu, vozacku, dize haubu, ceprka po gepeku?
            DA sme
            i samo da znas da to nije obican prasinar
            postoji saobracajna policija i poredak ili policija koja radi na sprecavanju izvrsenja krivicnih dela i narusavanja JRM (javni red i mir)
            inace oba imaju ista ovlascenja i u obavezi su da rade kako po saobracaju tako i po JRM

** Sta sve saobracajac mora da ima na sebi da bi propisno zaustavio neki auto ?
            Mora da ima propisnu unifopmu i obelezja policije

** Da li po novom zakonu saobracajc sme izvrsiti zaustavljanje vozila ( bez predhodnog prekrsaja ) a da pre toga nije obezbedio mesto?
            Sme da te zustavi kad god mu se to prohte, pravdace se rutinskom kontrolom vozaca... poznato je da se najvise takvim kontrolama utvrdi da je vozac neispravan, da vozi bez vozacke dozvole ili u alkoholisanom stanju

** Sta se podrazumeva pod obezbedjenim mestom za zaustavljanje ?
            svako mesto gde se ne ugrozava bezbednost drugih ucesnika u saobracaju

** Dali moze da odbije da da broj znacke ako ja, ili ti mi, to od njega zahtevamo.
            NE to nikako ne sme da odbije cak je duzan da ti da sve svoje podatke
            ime i prezime broj sl legitimacije ili znacke obe moraju a i imaju isti broj
            a i u obavezi je da ti kaze jedinicu ili stanicu policije u kojoj radi

** I da li mozemo mi koa gradjani i optuzena strana da slikamo mesto zaustavljanja, prekrsaja ako mislimo da cika pandur nije u pravu, i ako on ne uradi nesto po propisu da osporimo kaznu tj "presudu"
            DA imas pravo na zalbu to ti cak i u zapisniku koji NISI u obavezi da potpises stoji
            znaci smes da slikas, osim ako to zsnakom nije zabranjeno, kao recimo ispred stranih diplomatsko konzularnih predstavnistava

ovo ti sa sigurnoscu od 100 % odgovaram na postavljena pitanja jer sam policajac i upoznat sam za zakonom i propisima i nacinom obavljanja poslova

sve sto ti neko drugi bude drugacije rekao nije u pravu

znaci imas prava da se zalis, imas obavezu da postupas po naredjenju OSL, a ako smatras da nije u pravu, svedoka i pravac stanica policije i podnosis predstavku protiv rada odredjenog sluzbenika
            zajebi Google pitaj Doru...

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Zašto je onda meni lično komandir saobraćajne Policije rekao da ne smem da snimam policajce u obavljanju dužnosti ?! Hteo sam da slikam položaj kola iz kojih su me, navodno, upucali radarom. Kao, ni na jednoj slici lice policajca ne sme da se vidi ?! Meni je to rečeno od strane OSL-a koji je komandir ovim kokošarima u patrolnim kolima ...
              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• aleksabgd
                CBC Član
                • 04.12.2009
                • 84
                • beograd

Mislim da je novi zakon u saobracaju mehanizam drzave za punjenje budzeta i finansiranje raznoraznih agencija a bar jednu ako se nevaram organizuje i vodi ministarstvo unutrasnjih poslova.Kako drugacije objasniti drakonske kazne koje ne da nisu u skladu sa nasim standardom nego nemaju veze ni sa cim.Konkretno covek provodi u kolima u proseku 8 sati dnevno-posao mu je vezan za automobill,za to prima platu od 30000-40000 din mesecno i postavlja se pitanje kako da plati odredjenu kaznu za prekrsaj koji ce sigurno napraviti???Neko ce sad reci a nemora da pravi prekrsaje ali gospodo ko god je po Srbiji vozio automobil zna da ima milion mesta koja nisu adekvatno obelezena tipa isprekidane linije za preticanje itd i naravno to znaju oni koji pisu kazne i tu cekaju zrtve.Kako imati poverenje u policiju kada juce stojadin jovanovic kaze : necemo mi jos da jurimo one koji nemaju prsluke,znaci lepo je rekao oni jure ,oni nekontrolisu saobracaj sta dalje reci...

Comment

• 206
                  Admin od ispočetka :)
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Originally posted by Franjo
                  10. Policajac kad sačini zapisnik, ponudiće građaninu da potpiše taj zapisnik, a građanin to može a ne mora da uradi?
                  Ne će ponuditi, već će dati na potpis, a ako odbiješ, može to konstatovati na samom zapisniku. Potpis je ujedno potvrda, da ti je uručio primerak zapisnika. Primedbe na zapisnik se unose u sam zapisnik. Odbijanje da ga potpišeš je ometanje rada službenog lica i može se rešiti na drugi način, tj. privođenjem u PS i uzimanjem izjave, pa možeš i za taj prekršaj da odgovoraš.
                  Daj molim te nadji mi kojim clanom kog Zakona je propisano da MORAS da potpises zapisnik, i da se odbijanje potpisivanja istog tretira kao ometanje OSL-a u vrsenju duznosti?
                  The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• lancia
                    CBC Veteran
                    • 03.10.2007
                    • 114
                    • Beograd
                    • Lancia kappa 5.20 t

Nisi u obavezi da moras da potpises zapisnik

Originally posted by prolupator
                    Zašto je onda meni lično komandir ...
                    samo mogu reci jednostavno

Vrana vrani oci ne vadi....

Comment

• aleksabgd
                      CBC Član
                      • 04.12.2009
                      • 84
                      • beograd

Ma ljudi naravno da zapisnik nemoras da potpises,problem je u tome sta se desava kod sudije ,da li ono sto napise policajac moze da se obori ili i tu vazi: Vrana vrani oci ne vadi....

Comment

• lancia
                        CBC Veteran
                        • 03.10.2007
                        • 114
                        • Beograd
                        • Lancia kappa 5.20 t

samim ne potpisivanjem zapisnika ne prihvatas cinjenicu koju je izneo OSL i samim tim ne priznajes da si napravio prekrsaj i sudiju uopste ne zanima da li si ili nisi pitpisao zapisnik, vec on saslusava tebe kao okrivljenog i sa tvojim dokazima koje podnosis protiv OSL ili u tvoju korist, sudija donosi presudu

potpisao ili ne nema kod sudije vaznost...

mozete misliti drugacije ali to je tako kako jeste

Comment

• aleksabgd
                          CBC Član
                          • 04.12.2009
                          • 84
                          • beograd

Da li je uopste bitno da li ces potpisati ili ne zapisnik kad jedna od zakonskih odredbi glasi ovako:
                          - Policijski zapisnik dobija značaj neoborivog dokaza na sudu.

Comment

• lancia
                            CBC Veteran
                            • 03.10.2007
                            • 114
                            • Beograd
                            • Lancia kappa 5.20 t

Gde to pise

mi smo malo cudni
                            ogranicenje je 60 a mi vozimo 90 i vise km na sat pa zaustavi nas policija jer je radar ocitao brzinu i nama djavo kriv

pa ko je tu kriv policajac mozda sto je bio tamo gde nije trebao ili mi koji smo vozili brze

ma dajte ljudi retko kad se desi da je pandur u krivu
                            jer mi smo ti koji ne postuju propise a oni su tu da nas sankcionisu

desi se da oni nisu u pravu ali to je retko uvek imaju argument zasto su te zaustavili i zasto su ti pisali prijavu

Comment

• 206
                              Admin od ispočetka :)
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Originally posted by aleksabgd
                              Da li je uopste bitno da li ces potpisati ili ne zapisnik kad jedna od zakonskih odredbi glasi ovako:
                              - Policijski zapisnik dobija značaj neoborivog dokaza na sudu.
                              GDE ovo pise?

Sve sto u Zakonu pise o ovome, je sledece:

Члан 322.
                              Веродостојна исправа којом се доказује извршење прекршаја, јесте у смислу овог закона:

1) видео или фото запис на коме се јасно могу видети: возило којим је извршен прекршај, регистарски број тог возила, и битна обележја прекршаја,
                              2) тахографски уложак или други запис са тахографског уређаја,
                              3) записник о извршеној контроли учесника у саобраћају сачињен у складу са Законом о општем управном поступку,
                              4) записник о извршеном увиђају саобраћајне незгоде, односно увиђајна документација,
                              5) записник о надзору извршеном на основу овог закона,
                              6) записник о извршеном контролном техничком прегледу,
                              7) записник о извршеном мерењу масе и осовинског оптерећења,
                              8) извештај о анализи крви и/или других телесних материја на садржај алкохола и/или других психоактивних супстанци у њима.

Dakle, gde pise da je neoboriv ili neosporiv? Samo se kaze da je, izmedju ostalih navedenih dokumenata, verodostojan i prihvatljiv kao dokaz na Sudu - sto ni u kom slucaju ne znaci da je u SVAKOJ situaciji i DOVOLJAN, a pogotovo ne da je neosporan i neoboriv. U ovom slucaju "verodostojan" znaci da se moze prihvatiti kao dokaz bez dodatnog svedocenja lica koje ga je sacinilo, sto do sada nije bio slucaj.

U procesu pred Sudom, obe strane iznose dokaze, Policija Zapisnik koji se prihvata kao verodostojan bez dodatnog svedocenja, ja iznosim svoju odbranu koju sudija ocenjuje kao verodostojnu ili ne. Posle toga uporedjuje tezinu DOKAZA koji postoje, ili ne - sto konkretno znaci da NIJE OBAVEZNO da Sudija poveruje Zapisniku ako nije potkrepljen, recimo, video zapisom, kod odredjenih prekrsaja - samo nece smatrati za potrebno da zove policajca na suocenje, to je sve.

Evo pravnika, ima ih ovde koliko hocete, pa nek' tumace...
                              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

@lancia: Kad sam kriv, poklopim se, platim i idem dalje ... u 30% slučajeva nisam bio kriv već je bila klasična nameštaljka i otimačina novca ... šta s tim ?!
                                Malo li je 30% ?!

"Vrana vrani oci ne vadi...." - to sam čuo s raznih strana, a znam i kako veeelika većina dobija posao u Policiji (koji si, čiji si...) ... i opet, šta s tim ?!
                                Dokle će više Policija biti starija od države i zakona?! I to istog zakona koji bi isti trebali da sprovode ?!
                                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X