Zimska guma ili letnja sa šarom od najmanje 4 mm dubine i lanci
Mene ovo interesuje, gde to pise, hocu malo detaljnije da proucim? Kako je definisano u kojim uslovima je potrbno imati zimske gume, odnosno lance i letnje sa min 4mm sare? Koja je min dubina sare za zimske gume zimi? Isto 4mm?
Evo ovde je sve lepo objašnjeno, s tim što to važi za trenutni zakon, a po novom ja mislim da je tazlika samo u tome da se zimske gume očekuju na svim točkovima, a ne samo na pogonskim
Propisana dubina šare nema veze sa zakonom o saobraćaju, već je to sastavni deo tehničkog pravilnika. Kada novi pravilnik stupi na snagu (odnosno kada ga usvoje) biće dostupno i više detalja. Dok ne stupi na snagu, važiće pravila koja se primenjuju sada.
Mene više interesuje kako su odredili u kojim uslovima vozilo mora da ima zimsku opremu odnosno zimske gume? Da li je to vremenski npr. od 15.10 do 15.3. ili je "za vreme snežnih padavina i snežnog pokrivača"? Kako je po trenutno važećem zakonu to definisano, ne mogu da nađem taj podatak ni u zakonu ni u pravilniku..?
Svuda se pominju neke probne vozačke dozvole pa mi nije jasno, da li će oni koji polože posle 10. decembra(ili kad već počinje da se primenjuje) dobiti drugačiju dozvolu ili će biti kao u BiH pa će se gledati "godine iskustva" ?
Kako je rekao jedan covek pri MUP-u, posto smo morali da pitamo za drugara jer on nece poloziti do 10. decembra, i tokom 2010. ce se nastaviti po starom planu polaganja, ali ce se poostriti neki kriterijumi. Tek 2011 ce biti to sa probnom dozvolom i 6 meseci obuke.
Comment