PEUGEOT 406 - kupovina

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • malivuk406
    CBC Senator XXL
    • 04.04.2007
    • 490
    • Nbg

svaki, ali svaki dan sam u Bg guzvi, od ranog jutra do 5 popodne... tako da je auto svaki dan u toj ludnici, a nemam uopste laganu nogu na gasu jer tako nigde ne bih stigao... + sto u vecini slucajeva stranka zuri... do sad sam par puta merio potrosnju, i nikad nije presla 8l... isao sam pre neki dan u Zagreb, na auto putu nisam vozio ispod 150-160, i trosio je nesto malo preko 8 l...

Comment

• CikaKure
      CBC Senator XXL
      • 14.08.2005
      • 668
      • Beograd

@bugarin
      Majstori (mnozina) su mi tako rekli (ja majstor nisam) - pretpostavka je da sam majstore mogao naci u servisu, i da nisam sam smislio kako je to u redu, pa ovde to iznosim. I na tu temu nije bilo disonantnih tonova od strane vise njih.

Kazes da si cuo od ljudi koji voze benzince da im je potrosnja kao i kod HDI motora, ako ih normalno vozis (i kazes kao se to uklapa u 9-10l) a u knjizi (uputstvu za upotrebu) za model koji ja posedujem stoji da je potrosnja u gradu 12,9l sto nije bas isto (govorimo o 30% razlike). Pretpostavka je da se deklarisana potrosnja odnosi isto na normalne uslove voznje, sa normalnim kvalitetom goriva.

Iznenadio bi se da pogledas deklarisanu potrosnju modela 1.6 koja nije drasticno niza, 1.8 je tu negde vrlo blizu 2.0, a 3.0V6 benzinac ne odskace dramaticno od svih njih.

@ostali
      Pokusavam da realno prenesem neka iskustva iz eksploatacije automobila koji posedujem, bez sminke i ulepsavanja, kome su mnogi u ovoj zemlji skloni (ne prozivam nikoga iz ove teme, da ne bude zabune).
      Beograd-Minhen-Beograd, 8,8l/100km, pri solidnom gasu, pogotovo po Bavarskoj, benzin tocen najvecim delom van Srbije
      Beograd-Bec-Trst-Beograd malo preko 12l plina na 100km, brze voznje.
      Beograd-Novi Sad-Beograd, 10-11l plina, kada se ne forsira, uz prolazak kroz naseljena mesta, starim putem.
      Gradska voznja: Cerak-Trg Republike - Cerak, jutarnji i popodnevni spic, 16-18l plina, kako kad.
      Klima automatska, uvek aktivna.

Evo pada mi na pamet jos jedna stvar, koju su mi rekli u MAJSTORI u servisu - da je kvachilo na benzincima znacajno dugotrajnije nego na dizelima.

Postade ovo kvalitetna diskusija.
      Da je srece da je vise ovakvih i o drugim automobilima (posebno o onim velikim)

Comment

• bugarin
        CBC Član
        • 04.06.2008
        • 75
        • Pozarevac

Jedan moj drugar je vozio sluzbeni 406 1.8 i relacija je bila svaki dan za Beograd sa nesto malo voznje po gradu i sa dosta voznje po Pozarevcu i okolini,njegova prica je da ne prelazi 8 u proseku.Ja ovo ne mogu da potvrdim jer nisam vozio ali po toj prici uklapa se u potrosnju kao hdi sa 110 ks.

Comment

• malivuk406
          CBC Senator XXL
          • 04.04.2007
          • 490
          • Nbg

@CikaKure, pa na kolko se onda na njima menja? na 500k?
          na mom je zajebano kvacilo zbog plivajuceg zamajca koji ima neke opruge u sebi, i prilicno je skup... (nov 500E) a samo kvacilo nije problem...
          kad pogledas da vecina kolega sa toliko hvaljenim Passatima menjaju na oko 250k moj je extra... (promenjen komplet na oko 290, ali recimo da je tad imao bar 340...)
          pazi, ja cu pricu o mom autu ulepsati samo kad ga budem prodavao nisam takav, pricam o mom konkretno, i ono sto se meni desavalo u prilicno teskim uslovima exploatacije...

Comment

• bugarin
            CBC Član
            • 04.06.2008
            • 75
            • Pozarevac

Iskustva su razlicita kao i price ali jedno je sigurno,Pezo je jedan od najkvalitetnijih automobila i to niko ne moze da pobije.Koji god da vozim i koliko god da trosi nikada mi nece biti zao jer su to automobili koje najvise volim.

Comment

• CikaKure
              CBC Senator XXL
              • 14.08.2005
              • 668
              • Beograd

Ne znam na koliko se menja kvacilo ni za dizel ni za benzinac. Kazem sta su mi rekli (Majstori). Ne znam sta je i kako je sa pasatima, ali mislim da je pezo dosta kvalitetno napravljen auto, i da su servisni intervali sasvim korektni. Nemojte me pogresno razumeti, moj je stav da ni taj plivajuci zamajac nije preskup, jer je interval zamene prilicno veliki (bar po mojim saznanjima). Po meni, mnogo je vaznije da je taj deo dostupan, i da se moze nabaviti, i da se sve to uradi na nacin da ne dangubis mnogo, troseci svoje i tudje vreme, kao i zivce.

Nisam rekao da govoris ulepsavajuci, ni ti ni drugi u postu, ali mi te price o potrosnji benzinca od 8l u proseku postaju malo dosadne i izlizane. Sta je prosek i kako ga deklarise (kako vozi, gde vozi, u kakvim okolnostima, u kom intervalu meri taj prosek, sa koliko ljudi u kolima, itd.) - to je vec relativna prica. Rekoh i sta je moj drug pricao za svoj BMW, gde sam se ja slatko smejao.

Zato sam izneo egzaktne podatke i moje iskustvo sa potrosnjom, mozda bude nekome od koristi.

Evo dok sam radio edit svog prethodnog posta, vi iskucaste vec 2 nova. Svaka cast. Samo udrite po tastaturi. I ja se pitam sta je dobar izbor nakon 406ce u zemlji Srbiji, pa zato bih voleo da mogu da procitam ovakve diskusije i u drugim sobama/temama, i naravno da naucim nesto.

Comment

• malivuk406
                CBC Senator XXL
                • 04.04.2007
                • 490
                • Nbg

i ja sam to razmisljao, a onda sam zakljucio da cu da kupim noviji sa manje km i boljom opremom...
                + sto je 406 po meni jedan od najlepsih polovnjaka...

Comment

• CikaKure
                  CBC Senator XXL
                  • 14.08.2005
                  • 668
                  • Beograd

Bas se setih - kolega sa kojim putujem na posao-s posla (jedne nedelje vozim ja, jedne on), ima Citroen Saxo, 1.4 benzinski motor, nema klimu, i kaze da mu trosi 8-8,5l u gradu. Isti takav moror je ugradjivan u Pezo 106 i Pezo 206, 75Ks. Toliko o pricama vlasnika o potrosnji njihovih benzinaca, i prici kaka 406 benzinac trosi kao i HDI kad se vozi "normalno".

Comment

• maniac
                    CBC Član
                    • 07.04.2006
                    • 91
                    • NBG

Potrosnja ulja kod benzinaca je normalna stvar,pogotovu kod novijih euro3 motora + 16 teflona,pa mora do ode malo..
                    Moj je kupljen nov u Veranu i od prvog dana ima potrosnju od oko 1-1,5l na 10 000km,bez obzira na viskozitet i marku ulja. Ja konkretno sipam vec 50 000 km 0W-40 i konstantna je potrosnja,ali nikada ne dozvolim da nivo padne vise od jedne trecine meraca,ne bi trebali ni vi..
                    Juce sam dobio povratni mail iz firma cije ulje koristim,jer sam zeleo da predjem na nesto gusce ulje(makar preko leta) i naveo im kolika je potrosnja,evo odgovora..Advise for engine oil Peugeot 406

show details Jun 11 (2 days ago)

Reply

Dear Mr. Jovanovic,

An oil consumption of 1.71 litre every 10.000 km is from a technical
                    point of view not really a problem. It is far within the Peugeot
                    tolerances. So it is not necessary to switch to an other product. Helar
                    0W40 is premium full synthetic engine oil which is a very good choice
                    for your Peugeot 406. When you do not feel very comfortable with the oil
                    consumption you can switch without any problems to the more viscous
                    Emperol 5W50 during the whole year. Emperol 5W50 is still available for
                    export, so you can check your local dealer if he has the product on
                    stock.

Best regards,

ing. Tom Bruggeman
                    Technical Marketing Services
                    Kroon-Oil B.V. - Almelo
                    Chamber of Commerce NL-06046651
                    Tel: 0546-818165
                    tb@kroon-oil.nl
                    www.kroon-oil.com

-----Original Message-----
                    From: Dejan Jovanovic [mailto:dejanjovanovic.75@gmail.com]
                    Sent: Wednesday, June 11, 2008 1:03 PM
                    To: info kroon-Oil
                    Subject: Aanvraag informatie

Informatie-aanvraag via de website van Kroon-Oil
                    __________________________________________________ _______________

Taal : English

Naam : Dejan Jovanovic
                    Bedrijf : Independant taxi driver
                    E-mail adres : dejanjovanovic.75@gmail.com
                    Adres : Nehruova 54, flat 69
                    Postcode : 11070
                    Plaats : Novi Beograd SERBIA
                    Telefoon : +38163223114

Inhoud van het bericht

Hello Kroon people !

I'm using Helar 0w-40 in my '02 Peugeot 406 2.0 petrol with 90000
                    kilometers on clock.It is LPG converted.
                    Also 90% is city(taxi) driving. I'm VERY pleased with Helar 0w-40 (using
                    it for 50000km,change every 10000) and RPC gear oil and I have noticed
                    that engine oil consumption is higher during summer months,about 1.7l
                    should be added for the interval of 2 months or 10000km.
                    Question 1: Would you recommend using Emperol 5w-50 due to higher
                    viscosity on 100`C during summer or maybe it's ok for full year.
                    Question 2: Where is Emperol 5w-50 ? I am sure that I have seen it few
                    months ago in the product list.
                    Any advice about changing the engine oil viscosity, or should I stick to
                    Helar 0w-40 ?

Best Regards
                    Dejan Jovanovic

Remote host: 77-105-49-134.adsl-1.sezampro.yu
                    Browser: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.14)
                    Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14
                    __________________________________________________ ____________

Sto se tice potrosnje za 2.0 sa sekventom,u gradu je oko 12-13 sa klimom oko oko 14,voznja autoputem 170-200 trosi tacno 14l. Auto put do 160 trosi oko 11l .Sto se benzina tice,na otvorenom,a da nije auto put,normalna voznja potrosnja je oko 7l

Jos nesto oko odrzavanja,zadnji lezaj kosta oko 8000 SKF.
                    pozz
                    http://www.youtube.com/watch?v=edLnXzAwHVc

Comment

• malivuk406
                      CBC Senator XXL
                      • 04.04.2007
                      • 490
                      • Nbg

javio mi se "svajcarac", pogresan broj je objavljen...

Comment

• CikaKure
                        CBC Senator XXL
                        • 14.08.2005
                        • 668
                        • Beograd

Sad cekam da ti crni vuk ovd kaze "Au, Litar koma sedam ulja na 10k??????" uz par emoticonsa poput Sokiran Sokiran Sarkazam Tuzan Tuzan, onda ce da ti doda minimum 60-70.000 na kilometrazu koja ti pise na satu (ovo onako linearno cenim, na osnovu mog "slucaja", ma nema veze sto je kupljen nov, oni su ti prodali auto sa laznom kilometrazom) a boga mi i da ti bugarin koji malo zna o benzincima, ali je dosta toga cuo da savet da ides kod majstora jer mu to nije normalna pojava.
                        Mada, i ta potrosnja ti nije nesto normalna, 14l sa sekventom (eto, ako dodamo jedno 15-20% za vakumski sistem, eto nas na 17-18l, ko kod mene) - kazu ljudi da im benzinci trose kao HDI, ako ih normalno vozis.

Manijace (ili da kazem Dejane Jovicu, na osnovu tovjih emailova koje si ovde iskopirao), drago mi je da si se javio, i sada mi je lakse, jer nas je bar trojica ovde koji mislimo i javno kazemo da takva potrosnja ulja nije drama (racunam tebe, Toma i sebe), naravno uz par majstora koji umeju da kazu svasta.

Sad, da sam neki deda, rekao bih "j... li vam repu, brzopleti ste i unosite pometnju tamo gde nemate licno iskustvo, nego pricate price iz trece ruke". Ma nema veze, nisam deda, ali evo kazem to.

Kao sto rekoh odlicna tema, odlicna diskusija, verujem da ce mnogima koristiti.

Comment

• malivuk406
                          CBC Senator XXL
                          • 04.04.2007
                          • 490
                          • Nbg

a
                          ja sam se nasao malo sokiran jer moj uopste ne trosi ulje... (a benzince ne vozim od '96...)
                          nego, video sam danas 406 koji je presao 518.000 km. (kod prvog vlasnika, kraj '99, restilizovani, 2.0 HDi sa 110 konja.)
                          unutra samo vozacevo sediste otislo malo u Q (mada i on ima preko 100 kila), volan presvucen kozom, spolja ogreban na par mesta, na parkinzima ga cesali, i naravno kederi se opet raspali... redovno se polira, servisira, na motoru nista nije radjeno sem 2x komplet kvacilo (decko inace voli da ostavi utisak kad krece sa semafora), pre 5k promenjeni amortizeri, ociscene dizne i promenjen alternator sa remenicom radilice...
                          inace, i on planira da ponovo kupi isti, 2004.

Comment

• Milan.87
                            CBC Član
                            • 18.05.2008
                            • 76
                            • N.Beograd

E svaka mu cast.
                            Meni je pricao neki lik kako je imao 406hdi i da je navodno presao oko 700k, na motoru nista nije radio, sad ne znam dli je to istina to mi nesto mnogooooooo

Meni moj hdi ne trosi ulje uopste, i dugo posle zamene je zuto. menjam ulje na 10000km. a presao je 180k.

Sto se tice potrosnje, u gradu trosi oko 7, 7.5 a na otvorenom (do crne gore) trosi oko 6, 6.5l na auto putu nikad nisam ni merio. Da moj je 90ks.

Comment

• mishkom
                              CBC Senator XXL
                              • 07.08.2007
                              • 591
                              • N/A
                              • N/A

Ehh ne trosi hdi... Zavisi od stila voznje Przite ga malo, pa da vidis kako ima da trosi....

Kada sam uzeo moj ulje bilo preko maximuma.. Onda sam ga ja przio maximalno, uz to je isla potrosnja od 8l, bilo grad, bilo otvoreno, jer uvek je bilo "pedal to the metal" I tako jedno 3.000km, ulje je palo na par mm iznad max.znaci 2-3mm E, a onda je tata vozio auto i nivo ulja nije mrdnuo Stim sto on vozi 90, a ja 190

Eto tako, tako da nemoj da se lazemo da auto ne trosi ulje..

A inace to sto trosi, ne mora nista da znaci

Comment

• Mitosaurus
                                CBC Početnik
                                • 13.06.2008
                                • 6
                                • Beograd

Originally posted by Milan.87
                                E svaka mu cast.
                                Meni je pricao neki lik kako je imao 406hdi i da je navodno presao oko 700k, na motoru nista nije radio, sad ne znam dli je to istina to mi nesto mnogooooooo

Meni moj hdi ne trosi ulje uopste, i dugo posle zamene je zuto. menjam ulje na 10000km. a presao je 180k.

Sto se tice potrosnje, u gradu trosi oko 7, 7.5 a na otvorenom (do crne gore) trosi oko 6, 6.5l na auto putu nikad nisam ni merio. Da moj je 90ks.
                                Ja sam uzeo 406hdi 90ks pre dva meseca, presao je 193k od toga sam ja presao 4000. Nije kap ulja potrosio, zamenio sam mu korpu ilamelu i vrlo sam zadovoljan sa njim. po gradu trosi oko 7,5, na auto putu pri brzinama oko 140-150 5,5-5,8 stvarno sam prezadovoljan.
                                Ima jedna stvar koja me nervira a to je prekidac sa leve strane volana( pored koturica za nagib svetla) na kome je nacrtan auto i strelica u levo. Kad ga pritisnem upali se zuta lampica na njemu. CEMU TO SLUZI????

Comment

Working...
                                X