Voznja po snegu- par pitanja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Zloca
    CBC Senator XXL
    • 21.12.2005
    • 510
    • Novi Sad
    • Astra bertone turbo

Re: Voznja po snegu- par pitanja

Kada se covek dobro snalazi na snegu, ima dobre gume, vozilo u dobrom stanju onda se lako i dinamicno krece zavejanim putevima. Ali, sta raditi sa nesigurnim vozacima kojima losije gume ulivaju dodatni strah pa mile ulicama? Zaobici ih i ostaviti da se pate na brzini od 20km/h? Dobra ideja!

Ili mozda nije...
    MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

• mirdza
      CBC Senator XXL
      • 14.03.2005
      • 2437
      • Katowice (PL) / Banja Luka
      • AGP / W126

Pa dobro, ljudi, kako vi kocite (ili kakve su vam gume) da vam se stalno ukljucuje ABS? Ne sjecam se kad mi se zadnji put aktivirao na suhom, a na klizavom kucne samo ponekad (kad je goli led)...
      Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

@zloca

mozes i gusenice montirati, ali i dalje te obavezuju saobracajni propisi.

zimske gume, oprema, pomagala, tehnike i trikovi ne sluze za brzu vec za bezbednu voznju. najbolja zimska tehnika je ipak, ostati kuci
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• iggyboy
          CBC Veteran
          • 18.03.2008
          • 148
          • pozarevac
          • stilo 16v

Originally posted by zverko
          Stilo isto tako, francuzi cini mi se isto ...
          Potpisujem za stila
          Mora bas lagano da se pritiska pedala jer ako se nabode onda abs odbija pritisak i mnogo se teze staje , vec nekoliko puta se blago pritisne kocnica i auto staje.U svakom slucaju mnogo bolje koci nego moj bivsi auto kome je bio neispravan abs (lancia delta mk2)

Comment

• sErGiO
            Moderator
            • 30.01.2007
            • 2769
            • Neko selo pored Beogr
            • Alfa Romeo 156SW

Ovako izgleda kad se "uleti" malo brže kolima sa motorom napred i prednjim pogonom po neraščišćenom snegu

Comment

• Alien108
              CBC Veteran
              • 03.06.2008
              • 129
              • Beograd

Uvek mi se čini da više udesa i nepažnje bude od strane korisnika automobila sa prednjom vučom.
              Zadnja vuča po snegu očito mnogo pre "signalizira" svoje limite pa su i korisnici ovakvih automobila možda više na oprezu.

Sećam se Nive do Zlatibora, vozio sam po kolovozu sa snegom bar duplo brže od većine, skoro kao po suvom.
              U takvim uslovima verovatno ne postoji ubedljivije prevozno sredstvo, pravi snežni Ferrari!
              Lada bez ABS-a i jedno kočenje nizbrdo na mostu bilo je dovoljno da se prisetim koliko je ABS poželjan.
              Srećom ne kočim prekasno, bez motora i predozirano pa je bilo dovoljno prostora za zaustavljanje uz dosta korekcija da bi se održao pravac.

Kako bilo, odgovarajuće i dobre gume, ispravan kočioni sistem i ogibljenje su jedan od osnovnih preduslova za sigurnu vožnju, naročito zimi.
              Lično uvek isprobam kočenje i ponašanje automobila u toku vožnje, naravno gde ne ugrožavam ostale učesnike.
              Svako blokiranje točkova pri kočenju utiče na pravac kretanja do tačke kada je održavanje željenog pravca potpuno onemogućeno, zato ABS ne bih isključivao!

Veoma je malo vozača čije su veštine i tehnike kočenja iznad savremenog i ispravnog ABS sistema.

Comment

• Zloca
                CBC Senator XXL
                • 21.12.2005
                • 510
                • Novi Sad
                • Astra bertone turbo

Originally posted by Chubbs
                @zloca

mozes i gusenice montirati, ali i dalje te obavezuju saobracajni propisi.

zimske gume, oprema, pomagala, tehnike i trikovi ne sluze za brzu vec za bezbednu voznju. najbolja zimska tehnika je ipak, ostati kuci
                Mene i ne terete za brzu voznju, vec sto sam pri dozvoljenoj brzini pretekao kolonu od sva tri automobila sto su se nabila jedan drugom u d*pe i milela na pravcu od 500m gde je ulica siroka komotno za 4 trake, ali su zvanicno 2. Ko je bio u KG-u zna kako izgleda ulica od Metroa (tj. Tempa) do Elektrosumadije.
                MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Moze li neko da mi objasni kako da presaltam brzinu bez kvacila...kako da pogodim broj obrtaja...http://www.youtube.com/watch?v=BMEqOGejlrw cini mi se da pokojni Collin salta bez kvacila

Comment

• maliomladinac
                    CBC Senator XXL
                    • 21.11.2008
                    • 995
                    • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

E pa drugari, overih i felnu i ratkapnu veceras
                    Pri brzini od 20kmh krenuo da skrenem, ulazim u krivinu, ide auto putanjom kojom ja zelim i odjedno samo auto nastavio pravo a ne u pravcu u kom je krenuo... Rezultat je udaranje direktno celom povrsinom felne(celicne) u ivicnjak...

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
                    061/665-94-23

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Dakle ABS je većini vozača koristan pa čak i vrhunskim. Ipak treba znati i sa njim kočiti. Uopšte zimi treba ređe kočiti i obazrivije. I uglavnom meko. ABS je zapravo najkorisniji na ledu a to je najopasnije. Tačka.
                      I na kraju: Iako je najbolje da se što ređe pali što su iskustva odličnih vozača sa automobilima sa odličnim kočnicama.
                      Chubbs je objasnio kako se koči i sa i bez ABS po snegu (u principu), dovoljno.
                      Pa da završimo ovu priču.
                      Inače slažem se da: "najbolja zimska tehnika je ipak, ostati kuci" (Chubbs). Ako je vejavica ili čist led zaista morate imati jak razlog da bi vozili. Čak se i posao da srediti pa i odložiti (ako ne stignete na odredište isto ga niste odradili a još i šteta pride i ne daj bože povreda).
                      "Vanzemaljac" je takođe dao dobar prilog, NJiVA je za sneg zakon a "jedno kočenje nizbrdo na mostu" je dokaz da ništa nije svemoćno na ledu (most i nizbrdica, kombinacija snova) te samo manja brzina može da vas spasi.
                      Zloćo:
                      "Zaobici ih i ostaviti da se pate na brzini od 20km/h? Dobra ideja!" lepo si dokazao da nije. Tetiraj to kao BAD LUCK, ako sitničarimo po ZOBS-u prekršio si ga (koliko god malo i koliko god bilo kontroverzno). A panduri bi trebalo da (bar u gradu) doprinesu da SPORAĆI ne ugrožavaju saobraćaj (i ovo je loše, naprave kolonu, pa se zalepe jedan drugom u branik, pa čukanja koliko voliš). Ima i nešto u vezi spore vožnje i ugrožavanja S. ali nije za ovu temu i u praksi je neiskoristljivo.

Nego da se vratimo na pravu temu - VOŽNJA PO SNEGU.
                      Juče i jutros, utaban sneg, oko 5-6cm na putu (po gradu neka "slana voda" - fuj, dovoljne su raskrsnice i usponi, za so, pa da bude suvo ovako svuda mokro i klizavo), sneg suv. Milina i uživancija. Deca niz ulicu a mi uz ulicu (nije gužva i naravno ne u isto vreme), nice and easy! Čak sam morao da iskoristim znanje iz MAZIVA pa da rešim problem ("tata neće sanke brzo da idu") jedinstvenim ekološkim mazivom koje je 200% biološki razgradljivo, šta više jestivo je. Svinjska mast! Da vidiš kako onda lete sanke.
                      Doduše po takvom snegu hoće da se nahvata led po tragovima guma. Oprez.
                      Šta mi se desilo na putu ka selu (manjem selu)? Klasična situacija:
                      Uzak put, oćišćen samo jednom širinom raonika, tj. 1,5 (kada se vraćao). Setim se Zloćinog:
                      "pa se najcesce vozi blizu bele linije*, vozila se mimoilaze veoma blizu. To je tako i treba tako voziti. ..." Tako i ja, ne popuštam. U principu i treba tako ... Ali ne lezi vraže, tip vozi kao da se igra "kukavice". Čak je prešao 0,5m na moju traku. Jbg, moraš brzo reagovati, skrenuo sam sa puta, desnim točkovima, doduše malo je rašćišćeno i postoji kolotrag (bolje za početak lošije za kraj), po povratku na put (a iza Night Rider-a je išlo još jedno vozilo, eh da sam bio sam i u starom autu, video bi on ko je Mad Max ) naravno zadnji kraj prokliza. Ništa strašno, mala (blaga) korekcija volanom ('polu kontra') i lagano dodavanje gasa (zaista prelazi težište na zadnju osovinu) i ENDE.
                      Malo sam izdramatizovao priču jer nije bilo ni blizu opasnog ali može da vam se desi i da bude. Ovo se odigaralo na putu gde znam svaki cm2, snegu koji nije mnogo klizav i pri maloj brzini (50km/h na početku i kraju i manje duž oranja kanala).
                      Da sam nastavio "kukavica" morao bi da skrenem na još gorem mestu gde bi se možda i okrenuo.
                      Dakle samo polako!

* tu je zapravo i nema, put je 5m po suvom a tek nekih 3,5-4m po snegu.

P.S.
                      U povratku je počela vejavica. Čak je povećala trakciju ali je vidljivost gadna. Nije za put bez potrebe, ako ste blizu polazite odmah, ako ne sačekajte da prođe makar ostali i na "Svetom Nikoli" (makar ga domaćini i ne slavili). Ne prskajte tečnost ako je sneg suv!! Samo brisači.
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Legendo,
                        To je radio pokojni Sena još kao klinac. I naravno legenda Collin. (ironija života, odoše najbolji).
                        Šta će ti pa to? Sumnjam da se iko bavi ovim "hobijem".
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
                          CBC Senator XXL
                          • 28.03.2009
                          • 1345
                          • Beograd

Hocu da naucim za nedaj Boze...u sred voznje na kombiju propadne mi kvacilo i ne moze ni u jednu brzinu...nekako izbacim na ler i zovnem servis...dodje neki brkica,covek 60-tak godina i dok sam ja razmisljao ko ce da me slepa,covek upali kombi u 2-goj i gas ide masina...onda mu na odredjenom broju obrtaja(2500-3500)zavisno od brzine,polako gura menjac i ulazi u veci stepen kao sa kvacilom...u nizi stepen,spusta obrtaje i isto ubacuje...na semaforu ga gasi na kocnici i ista procedura...menjac nigde nije zapeo...objasnjavao mi je covek da uklapa broj obrtaja motora i menjaca,ali nista mi nije bilo jasno pa ako neko zna da mi objasni...ja sam probao na novoj lameli ali i ne ide bas

Comment

• banekg
                            CBC Senator XXL
                            • 06.09.2010
                            • 1274
                            • Nis
                            • Toyota Carina e 2.0

Tako su radili stari kamioni.
                            Long Live CBC!!!

Comment

• Marcus
                              CBC Senator XXL
                              • 19.10.2007
                              • 631
                              • Novi Beograd - B62

Originally posted by maliomladinac
                              E pa drugari, overih i felnu i ratkapnu veceras
                              Pri brzini od 20kmh krenuo da skrenem, ulazim u krivinu, ide auto putanjom kojom ja zelim i odjedno samo auto nastavio pravo a ne u pravcu u kom je krenuo... Rezultat je udaranje direktno celom povrsinom felne(celicne) u ivicnjak...
                              Identicna stvar i meni pre neko vece, samo bio kosi ivicnjak pa sam samo proklizao na njega... Desna strana mi se popela na ivicnjak, srecom bez ikakvih ostecenja, bar koliko sam ja primetio...

Inace, 6 mi je godina kako vozim zimi, ne pravim neku razliku izmedju leta i zime kada mi je kilometraza u pitanju, tako da sam se poprilicno navikao... Iako mnogi tvrde suprotno, meni je prve 4 godine bilo mnogo lakse da kontrolisem auto jer je bio automatik, a ove 2 godine manuelni oce mi zada po neku muku na snegu, mada to prepisujem "neiskustvu" sa manuelcem... Ima ovde dosta stvari koje sam procitao i koje primenjujem u poslednjih par dana, i mogu reci da nisu losi saveti koje dajete

Comment

• zverko
                                CBC Senator XXL
                                • 19.08.2005
                                • 7085
                                • BGD
                                • Audi A4

stvarno si legenda... aaaloo...? sekvencijalni menjac...
                                deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

Working...
                                X