Pitanja i zanimljivosti

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • luci
    CBC Senator XXL
    • 13.03.2006
    • 1103
    • odzaci

jesam li ja nesto pobrkao ili je firebird u startu zasnovan na platformi camaro........... firebird je imao podeljenu masku na pocetku a i kasnije mi se cini da ima makar neki pokusaj

Comment

• Horsepower
      CBC Senator XXL
      • 29.12.2005
      • 2000

Camao i Firebird su delili platformu od pocetka do kraja, a do pocetka 1980ih imali su isti interior (Hemi, ispravi me ako gresim).

Dizajn je bio dosta slican do '76, a onda su krenuli svojim putem, posebno posle '82.

Comment

• HEMI 426
        CBC Senator XXL
        • 23.12.2005
        • 1833
        • Novi Sad -United States of Liman

Tacno, Camaro i Firebird su mehanicki skoro identicni automobili ali je Firebird uvek bio za nijansu luksuzniji, jaci i sportskiji ( od pocetka ). Enterijer tokom 70 tih im je bio malo drugaciji sa tim sto je kod Firebirda ( pogotovo kod Trans Am-a ) imao hromiran finis.

Camaro 79

Firebird 79

a ovo je tabla iz Camara 76 ( nije se mnogo menjala od 70 i predstavljanja te generacije )

Comment

• luci
          CBC Senator XXL
          • 13.03.2006
          • 1103
          • odzaci

primecujem da se firebird i trans am nekad poistovecuju a nekad distanciraju.......... u cemu je stvar

Comment

• HEMI 426
            CBC Senator XXL
            • 23.12.2005
            • 1833

razlika je ( grubo receno ) u opremi i motorima ali najbolje ce na to pitanje odgovoriti Horsepower, on bolje poznaje Camaro/Firebird/Trans Am ekipu 70tih i 80tih od mene

Comment

• Horsepower
              CBC Senator XXL
              • 29.12.2005
              • 2000

Najveca razlika je bila motor. Dok je Camaro dolazio u osnovnoj, Z28 i SS verziji, Firebird je dolazio u osnovnoj, Formula i Trans Am verzijama.

Znaci SS kod Camara i Trans Am kod Firebirda su bile najjace opcije. Ne samo sto se tice motora, nego su imali i vise standardne opreme kao i vece branike i rep i otvore na haubi (otvori na haubi su bili opcija na non-Trans Am, ali su bili standardni na Trans Am).

Evo da docaram:

'70 Firebird Formula

'70 Firebird Trans Am

'02 Firebird Formula

'02 Firebird Trans Am

Comment

• luci
                CBC Senator XXL
                • 13.03.2006
                • 1103
                • odzaci

primecujem kod `70 trans am shacker hood to mi se dopada je to serijski ili se doplacivalo........... retko sam to vidjao na bilo kom modelu... jel to bila cesta opcija

Comment

• HEMI 426
                  CBC Senator XXL
                  • 23.12.2005
                  • 1833

Shaker Hood je bila cesta opcija na muscle cars i manje vise svi modeli su je imali, ime je dobila tako sto kad se digne hauba, usisnik ( koji viri ) ostaje na motoru i vibrira i trese se kako motor radi ( odatle shaker )

Comment

• luci
                    CBC Senator XXL
                    • 13.03.2006
                    • 1103
                    • odzaci

to si vac objasnio meni genijalna stvar.....

koliko je tesko autu koji nema ram air ro ugraditi pa jos i da je shacker

Comment

• Ivvan
                      Moderator
                      • 29.09.2004
                      • 1574
                      • Nis
                      • SAAB 9000

U principu je jednostavno,na internetu postoje dosta firmi koje prodaju imitaciju,koja se fizicki zakaci za motor,izbusi se hauba i trese,ali nema funkciju

Ja sam planirao da napravim funkcionalni ram air shaker i malo je falilo,ali pobego mi auto na kom je trebao da se montira
                      Turbos make torque,and torque makes fun

Comment

• HEMI 426
                        CBC Senator XXL
                        • 23.12.2005
                        • 1833

ali ako si bas lud, mozes da napravis i ram air sistem bez sheakera i bez busenja haube, koristeci Chryslerov patent Cross Ram-a koji se koristio kasnih 50tih i ranih 60tih na 300 Letter Series modelima. Kasnije je to koristio i Chevrolet na Camaru Z28 ( 1969) ali samo u nekoliko primeraka.
                        Sistem je genijalan, na svakom kraju motora postoji jedan 4orogrli karburator koji hrani suprotnu cilidarsku stranu ( odatle i cross ram ) u okvru cevi koje vode smesu postoje ventili i membrane koji rade i propustaju smesu vise kako se motor vise vrti. dug put koji ima da se predje ( od karburatora do glave ) znaci da se uz pomoc tog sistema smesa ubacuje pod odredjeni ( progresivnim ) pritiskom u cilindre. U praxi to znaci da se pri voznji ostvarivao "supercharger" efekat odnosno auto se ponasao kao da ima kompresor! Ne samo da je skakao na semaforu kao lud nego je i extra cimao pri velikim brzinama, neverovatan spoj. Ipak, mana sistema je bila u tome sto se taj supercharger efekat pojavljivao u relativno malom podrucju obrtaja i imao je manji efekat kako su se obrtaji povecavali. Bez obzira na to, izuzetan patent!!!

a ovo je jedan od automobila koji je imao 413 Wedge Cross Ram ( i to kao standard ) Chrysler 300 F 1969 "Letter Car"

Comment

• Ivvan
                          Moderator
                          • 29.09.2004
                          • 1574
                          • Nis
                          • SAAB 9000

Promeni samo prve tri slike,ne vide se
                          Turbos make torque,and torque makes fun

Comment

• HEMI 426
                            CBC Senator XXL
                            • 23.12.2005
                            • 1833

e steta za slike, to su bas poprecni preseci!
                            aj da nadjem nesto slicno...

ovako izgleda mainfold ( usisnik koji ide ispod karburatora ) za kasnije modele Mopar motora po tom cross ram sistemu ali je bez ventila i membrana koje su karakteristicne za ranije masine

Comment

• luci
                              CBC Senator XXL
                              • 13.03.2006
                              • 1103
                              • odzaci

inace sam u TS-u citao o liku koji je na pasata stavio ram air kao sistem ima i slika ali nemam kako da je skeniram...............

to je sve u svemu super sistem imacu ga na umu.........

Comment

• SaL
                                CBC Veteran
                                • 12.01.2006
                                • 121
                                • Srbija

Da bre ljudi ajmo akciju da napravimo damo svi po 1000 E i napravimo neku fica-rod, a sta mislite ali ne ko PAklena Pomorandza, nego bash ROD, a sta mislite o tome, edan crate, 350, malo chroma, air ride pa da jumpujemo malo, a?

A sto se tice Ram Air-a kazu da nije ni za sta,

Speed "ram pressure"
                                77-mph ( 0.1 psi )
                                109-mph ( 0.2 psi )
                                134-mph ( 0.3 psi )
                                155-mph ( 0.4 psi )
                                173-mph ( 0.5 psi )

Evo pritisaka sa Ramom!!!
                                Prevelika slika nije u skladu sa pravilnikom

Jos malo pa, cew biti neshto i od mene...

Comment

Working...
                                X