Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Već je sve rečeno, skoro ništa nema da se doda.
    Brend je O.K. kvalitet pri vrhu. Nemam zamerki ("nemam primjedbi").
    Cena je sa popustom jako dobra. Inače je normalna (sa PDV-om nekih 1900 i kusur dinara).
    Jeste 5lit. ali je ipak mineralno. Za dizele vrlo dobro. Agip obično ima malo veći TBN od zapadnih "kolega" te u tom smislu je preporuka zasnovana (možda je i bolje od Mobila ukoliko se koristi D2).
    Kako si opisao izgleda da je za zapadno tržište što je još jedan plus.
    A i gume si maznuo po dobroj ceni
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

Da javim utiske sa Elf excellium 5w40...za nekih 500km,voznja bahata do 5500rpm,po mrazu snegu i ledu,od maximuma fali jedno mm ili mozda 2(ne mogu da procenim)...ako je izmedju max i min 0.75l,racunam da je potroseno max 70-80ml...opel kadett 1.4i 91god...tako da moze i 5w40 opusteno...prilikom jutarnjeg paljenja na oko -10,nema cangrljanja,ne cuju se hidropodizaci,mnogo mirnije radi u odnosu na rusko-rumunsko cudo tehnike 10w40...na otvorenom putu,temperatura za nijansu niza u odnosu na lukoil...ja sam prezadovoljan

Comment

• JAPANX
        CBC Senator XXL
        • 10.08.2006
        • 2159
        • Beograd

agip je odlicno ulje po super ceni samo je pakovanje malo socijalno

crna kantica trouglastog oblika pa podseca na "ulje na meru"

Comment

• kuntalo
          CBC Senator XXL
          • 02.03.2007
          • 342
          • Predgradje

E da, podseti me X, litarsko pakovanje, koje oblikom (valjda) podseća na radilicu, bregastu, šta li:

(ne)kvalitetom, a najviše debljinom, tj. tananošću plastike podseća na Tamoil soc-ambalažu. Razlika je samo što su Agip flaše sjajne, a Tamoil više mat.

PS: Kad kažete trouglaste, mislite li na "trouglaste u osnovi", kao ova?

Save the Panda!

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Dobro zapažanje u prethodnim komentarima.
            Italijanska SOCIJALA.
            Tu su i Agip i Tamoil mada ni "limenke" nisu mnogo bolje mada manje "SOS design", makar su lepo obojene.
            Tu dolazimo i do pitanja ambalaže koje smo nekoliko puta dotakli.
            Nadam se da G-Energy nije dobar samo na slici već i u praksi, a Lukoil može da kaže "kad mogu talijani možemo i mi" (da pravimo lošu ambalažu). Tu čak dizajn (kod Agip-a čak i ne toliko katastrofalan; mada bitan) dolazi u drugi plan, prvenstveno je kvalitet izrade ambalaže bitan a sa Apenina dolazi uglavnom "socijalni".
            Moram da priznam da uljarska industrija iz godine u godinu sve više pada na ovom polju.
            LM ima dobar (solidan) dizajn i kvalitet izrade za 5-to litarce a za litarska pakovanja je katastrofa. Lično mi se sviđa Valvoline (i dizajn i kvalitet izrade) iako nije ništa posebno (mada odskače od proseka), Mobil je onako "zadovoljava" (neverovatno zar ne), Shell je već malo bolji, Castrol je možda i ponajbolji (zapravo i bolji od Valvolina mada mi se posebno ne sviđa), Havoline kvalitetan ali ne posebno lep. Statoil ima dobru ambalažu kao i Motorex (dizajnerski, kvalitet malo zaostaje za dizajnom).
            Motul je ima spartanski dizajn ali sa "cucoljkom" na svakoj ambalaći (i litarskoj) uz debelu i jaku plastiku - uliva poverenje.
            Optima podseća na Motul, a FAM recimo ima solidnu ambalažu, baš ono solidnu (sami je prave), da se ne stide nikoga.
            AMSOIL je među najružnijima ali izuzetnog kvaliteta (doduše samo jedan sam video original, pre par godina) . . .
            Eneos ima dobru ambalažu, Elf nekako prosečnu kao i Total (možda za nijansu bolju od brenda iz "porodice").
            Jeste stvar ukusa ali neki zaista preteruju štedeći euro cent ili tek par njih. Neka je i na 100 hiljada boca mislim da je kontraproduktivno jer zaista odbija. Iako mi to nije ni tercijalno kod izbora, katastrofe sa Apenina (i još poneke) zaista ne ulivaju poverenje.
            I zaista, koliko na vas utiče ambalaža? (ako ovo već nije bilo u temi za sve ove godine).
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kuntalo
              CBC Senator XXL
              • 02.03.2007
              • 342
              • Predgradje

Ne previše. Ako je proizvod originalan i kvalitetan, ambalaža mi je bitna samo u smislu očuvanja artikla koji kupujem.

Ipak, nije da mi je svejedno kad je ambalaža lepo (za moj ukus - klasično) dizajnirana i od kvalitetne plastike. Poput:

U glavi mi je, nakon ondašnjeg besomučnog surfovanja po sajtovima API licenciranih proizvođača, ostala ova ruska BP podružnica što ima interesantne boce, potom šminkeri Francuzi, XADO, koji je holandski proizvod, sa, iz nekog razloga, sedištem u Ukrajini - njima respekt zbog old school ambalaže, ali van svake kategorije, ubedljivo najupečatljivije pakovanje, u saradnji sa italijanskim kicošima, imaju ludi Japanci.
              Save the Panda!

Comment

• gorans
                CBC Senator XXL
                • 09.03.2010
                • 1525
                • Beograd

Ambalaza kod mene nema presudan znacaj ali volim da je lepa i kvalitetna kantica,nekako mi uliva poverenje.Ne sumnjam da je modrica kvalitetno ulje ali kad vidim onu crnu,okruglu i bezlicnu flasu od 1l odmah zamisljam kako je pravljeno za Peglicu ili Moskvica

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Originally posted by gorans
                  Ambalaza kod mene nema presudan znacaj ali volim da je lepa i kvalitetna kantica,nekako mi uliva poverenje.Ne sumnjam da je modrica kvalitetno ulje ali kad vidim onu crnu,okruglu i bezlicnu flasu od 1l odmah zamisljam kako je pravljeno za Peglicu ili Moskvica
                  Upravo tako!
                  U vreme kada automobile više prodaje dizajn (sveukupni sa enterijerom) nego neka posebnost u tehničkom smislu i kod ulja ovo mora da ima neki uticaj. Živimo u takvo vreme. Iako nije slučaj kao sa garderobom ili kozmetikom i ovde postoje trendovi i (bar pokušaji) uticaj (dobrog) dizajna.
                  Najviše se radi upravo o onome što su i drugi pominjali ali 'gorans' najbolje sročio:
                  IZGLED AMBALAŽE DIREKTNO ASOCIRA kojoj je grupi ono namenjeno (kojim vozilima) i koje je klase kvaliteta.
                  Ovakva povezanost nije čak ni u 50% slučajeva ali postaje sve značajnija. I zaista, ako vam se ambalaža čini jeftinom i ako nije kvalitetna teško je ubediti kupca da je unutra dobra roba.
                  Slažem se da Japanci u proseku imaju najbolji dizajn ove vrste proizvoda ali nema pravila. Pominjao sam da je Eneos dobar a on bi mogao da bude "prosečan" Japanac (u ovom smislu).
                  OMV ima dobar kvalitet izrade i solidan dizajn (Bixxol). MOL ima sličan kvalitet izrade ali jošiji dizajn.
                  Kad smo već kod "pumpara":
                  EKO ima veoma dobar dizajn. I solidan kvalitet izrade. Sam vrh ulja koja se mogu naći kod nas. Još uvek ne spada u "kerefeke" a uliva poverenje i sav je nekako "svemirski". Sve pohvale.

Comment

• banekg
                    CBC Senator XXL
                    • 06.09.2010
                    • 1274
                    • Nis
                    • Toyota Carina e 2.0

Na mene izgled ambalaze ima blag psiholoski efekat, ali nikako presudan. Za presudan znacaj imamo forum.
                    To sa ambalazom, mislim, da je otislo u krajnost, daleko od osnovne ideje o dizajnu. (pogledajte samo kako se pakuju kompjuterske komponente - graficka kartica velicine koje jeste u kutiju za cipele) Mislim, da je dizajniranje ambalaze, prvobitno, zamisljeno da se tuce konkurencija slicnog kvaliteta i cene, a nikako da bi se uvecavala cena odredjenog proizvoda.
                    Medjutim, ulje moz' da pakuju i u tetrapak, mi imamo prof. Ex-a, pa se prvo dobro raspitamo.
                    Long Live CBC!!!

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

O.K.
                      Dobar zaključak Bane.
                      Drago mi je da ambalaža nema presudan značaj. Tako i treba.

Comment

• legenda
                        CBC Senator XXL
                        • 28.03.2009
                        • 1345
                        • Beograd

Ma ima ambalaza znacaj kako nema...ranije pakovanje Selenie gold od litra u metalnoj bocici,uliva poverenje originalnosti...sad sto im ulja nemaju aditiva za ispiranje i dosta ih motori trose je vec druga prica...ovo novo pakovanje plastikanersko selenie mi ne uliva poverenje uopste...

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Što jest, jest.

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

sta fali seleniji gold 10w-40 , posto se nalazi u mom automobilu : punto 2002god 1.2 8v ,presao 137000km
                            zamenio sam ulje kada sam uzeo auto,sipao seleniju gold i promenio filter ,presao sam za 2 meseca 2000km i ulje se nije pomerilo ni za crtu,stoji na maximumu.
                            kakve to aditive nema ovo ulje ,jel to znaci da je lose ?

profesore koje ulje od Agipa bi preporucili za moj motor ?
                            hvala.
                            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• banekg
                              CBC Senator XXL
                              • 06.09.2010
                              • 1274
                              • Nis
                              • Toyota Carina e 2.0

sta fali seleniji gold 10w-40
                              Ovo sam i ja hteo da pitam, posto ovo ulje koristim zadnjih godinu i jace dana?
                              Long Live CBC!!!

Comment

• kapitalac
                                CBC Veteran
                                • 06.08.2010
                                • 107
                                • Banjaluka

A jel ima iko ikakve informacije o uljima Wurth. Nema ih baš nešto u prodaji. Ja uzimam preko prijatelja koji radi u Wurth BiH pa bar znam da nije kopija. On mi reče da wurth ime većinski paket dionica u nokoj od renomiranih firmi za proizvodnju ulja, te da je ulje (receptura) identično samo svako ima svoju ambalažu i distribuciju.
                                Ovo je 15w-40 API SJ/CF-4 ACEA A2-96/B2-98/E2-96 Godina uvoza 2010

I dragsteri koriste alkohol

Comment

Working...
                                X