Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Elra
    CBC Član
    • 12.12.2011
    • 13
    • Sarajevo

Odg: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Veliko hvala na detaljnom odgovoru.
    Krajem marta ću zamijeniti ulje, vratiću Seleniu. Prije sam sipao 20K, ako je K PE bolje za moju vožnju, uzeću nju.
    Za Schell nisam siguran da je original, kupio sam ga na pumpi, ali ko ce mu ga znati. Seleniu makar kupujem u ovlascenom Fiat servisu.

Comment

• cikabosko
      CBC Veteran
      • 13.11.2008
      • 146
      • Novi Beograd

NIS predstavio strategiju razvoja proizvodnje baznih ulja u rafineriji Novi sad

Comment

• geezer
        CBC Početnik
        • 08.07.2008
        • 4
        • bg

Kupio sam pre neki dan Mobil 10W40 u jednoj poznatoj prodavnici autodelova. Pri otvaranju, nakon sto sam otvorio chep, primetim da nema one folije na vrhu flashe, vec samo chep. Hmmm...pogledam..nema ni deklaracije.

Sta vi mislite o tome? Jel fush. Da idem da im se naJ svega?

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Nije bitno da li je, već što MOŽE da bude.
          Ne mogu da se setim ali čini mi se na Turski (nije gramatički ali zbog naglašavanja) Mobil nema foliju što mi se nije sviđalo (ni tad, a još manje sad) i uopšte im je loša ambalaža (recimo "dovoljan 2-"). Na primer hoće (posle otvaranja) i da curi, sva je meka i nikakva ... nalepnica je doduše na nivou (ali to se lako falsifikuje).

MEĐUTIM - nedostatak (uvozne) deklaracije je dovoljan razlog da se takvo ulje izbegava. Naravno da bi trebali da se žalite ali je problem što ste deklaraciju mogli da uočite pre kupovine (tada se i gleda) pa bolje da im se manje "... svega" jer ste bar 49% razloga reklamacije preuzeli na sebe. U svakom slučaju probajte sa zamenom i uljudno, ako vas ne šišaju nemojte ni vi više njih nego kupite na mestu gde ima originalne robe.

Više puta sam naglasio ali ajd' i 101 put: Castrolu, Mobilu, Shellu i ostalima ništa ne fali (dobra su to ulja, svakako da jesu) osim što su preskupa (naplaćuje se ime) i (dodatno zbog toga) prava meta falsifikatora (od garažara do suvih profesionalaca, na velikom nivou, uključivši i velike dilere onih imena, i to manje kod nas a više u "belom svetu", za Shell je to i stiglo na sud u USA).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• geezer
            CBC Početnik
            • 08.07.2008
            • 4
            • bg

Hvala na odgovoru.
            Znao sam da su kopije u opticaju pa sam zato lezerno otisao u poznatu prodavnicu. Tek posle sam primetio da nema deklaraciju.

I da ...cena je 580 din za litar. Sto meni i nije nesto skupo. Mobil 200p 10w40

Comment

• NickRP
              CBC Senator
              • 19.10.2005
              • 263
              • Serbia - Germany

Interesuje me koji je aktuelni stav o re-rafinisanim motornim mazivima.

Na primer, Pennasol Super Pace Sport 5W-50 (viskozitet i klasifikacija odgovara za moju aplikaciju, da ne ulazim sada u detalje). Cena u Nemačkoj okvirno 4€/L, još malo pa jeftinije od neke skuplje flaširane vode. Klasifikacija API SM/CF; ACEA A3/B3, A3/B4. Link na osnovne specifikacije: http://www.pennasol.de/pen/component...d,1104/lang,en

Proizvodjac (Mineralöl-Raffinerie Dollbergen GmbH) se nalazi u Nemačkoj i navodno kvalitetno radi preradu starog motornog maziva. Jedna poznatija rent-a-car kompanija koristi njihove proizvode 12 meseci bez problema.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Sutra odgovor na pitanje.
                Sada je baš kasno.
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Aktuelni stav je (a šta bi bio drugo) da su reciklirana (bazna) ulja jednakog ili bar uporedivog (ovo još nekako) kvaliteta sa svežim (virgin) baznim uljima.
                  E, nije nego. Ovo je jednostavno STAV da bi se odbranilo podsticanje (debelo finansirano fondovima, čitaj parama poreskih obveznika, ali i onim štampanim iz "čistog vazduha").
                  Ekologija po svaku cenu.
                  Činjenice: ukoliko su bazna ulja dobijena iz otpadnih ulja podvrgnuta odgovaraćujem tretmanu (uključivši i hidrokreking) onda su (samo) uporedivog kvaliteta ali ipak nešto nižeg.
                  Zvuči nelogično (zašto bi otpadna ulja bila lošija sirovina od sirove nafte?) ali je uslovljeno time da su pogoni za reciklažu nižeg tehnološkog nivoa od savremenih rafinerija nafte koje (obično kombinovano) proizvode goriva i bazna ulja.
                  Dakle, vredi svojih para (i nešto preko toga) ali ne očekujte (baš) vrhunski kvalitet.
                  Trebalo bi da se naglasi na ambalaži da je od recikliranih ulja te da je cene postignuta na taj način.
                  Otprilike bih i ja takva koristio (što da ne uštedim na račun drugog) ali ne za vrhunske zahteve ("Racing") već samo za normalne uslove vožnje.
                  Doduše moguće je da se uz dobre aditive proizvede "amater racing" imajući u vidu da ulje neće da se koristi pun servisni interval već tek pola ili trećinu istog.

Comment

• Sasasta
                    CBC Član
                    • 26.11.2012
                    • 47
                    • smederevska palanka

evo pokusacu da se setim nekih ulja-----
                    liqui moly mo2 10w-40 dok je bilo SJ svidjalo mi se kad su ga unapredili u SL malo grublji rad motora kao da je malo gusce prilikom ispustanja primetio sam talog na benzincu.
                    lukoil lux 10w-40 koriscen kad je lukoil dosao pre nekoliko godina solidan je bio tada ali za nijansu losiji od priste leader 10w-40.
                    lukoil avangard extra 10w-40 bio sam zadovoljan kao i sa pristom lep rad motora.
                    lukoil avangard ultra 15w-40 sjajno ulje kod koga sam prvi put primetio kad auto stoji duze izvucem sipku i deo koji je daleko od ulja ima na sebi sasvim lep sloj koji je za hladan start lepa zastita.
                    inace gledajuci po sajtovima ukapirao sam jednu stvar da na primer avangard ultra 10w-40 i 15w-40 nisu isto licencirana to jest odobrenja koja ima 15w nema 10w sto znaci da je 15w malo kvalitetnije u klasi mineralnih nego 10w-40 u klasi polusintetickih.
                    sada tj juce sipan g-energy 10w-40 i prvi utisci su dobri.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Zanimljivi utisci.
                      Mnogi će reći da nije tako ali (zapravo) tu je negde.
                      Sva ulja su prilično O.K. za automobile "srednje generacije". Avangard se ponaša kao i svako ulje za teretni program ali nije za benzince (iako nije zabranjeno) već dizel motore.
                      Za LM se (utiskom) slažem: i meni se LM više sviđalo kao SJ nego SL (na žalost).
                      Lukoil nisam koristio, ali znam više njih koji jesu, uglavnom su zadovoljni a niko razočaran.
                      Genesis je jako dobra serija, to tek treba da ukapira narod (a onda: veća cena, ako ništa drugo; treba iskoristiti promotivni period).
                      Prista Leader 10W-40 je zaista kvalitetno ulje, to je 100%. Naravno, sve ga je teže naći iz godine u godinu.
                      Tu su im krivi zemljaci (ostale kompanije koje su u 90% privatizacija napravile loš posao) zbog kojih i oni koji vrede nemaju mnogo šanse, no tako je to uopšte, i u obrnutom smeru, čim je nešto nemačko, i uz veću cenu (a prosečan ili lošiji kvalitet) prolazi mnogo lakše.
                      O ovome moramo i mi kao društvo i država, ozbiljno razmišljati ako ćemo neki izvoz gotovih proizvoda.
                      Kod G-energy je bilo obrnuto, promocija je bila "hladan tuš" (cene, oj-ha). Trenutne akcijske su veoma povoljne.
                      Regularna cena je (sad, posle manjih korekcija nego konkurencija, zbog kursa) taman kako treba i u proseku ponude premium segmenta ("nižeg premium" ako može tako da se kaže).

Comment

• Sasasta
                        CBC Član
                        • 26.11.2012
                        • 47
                        • smederevska palanka

zbog toga premium pa makar i nizi premium sam i uzeo g-energy jer racunam da je u klasi nizeg premium mobila castrola itd koji je kod nas iz turske poljske.ali i tad sam za ovo siguran da je original dok nemam taj stepen sigurnosti za ostala ulja.cuo sam da se dobra kolicina castrola i dalje kopira a ja kakve sam srece od 10 flasa gde su 9 original a jedna kopija ja bih uzeo ovu 1.

Comment

• Desmo
                          CBC Senator
                          • 27.06.2010
                          • 280
                          • Vrsac
                          • VW Mk2 1.8

Ljudi kako možete objasniti ovoliku razliku u ceni 1L ulja u radnji (Nemačka) i online shop (isto Nemačka)?

Radnja 29evra
                          Dodaj is one of free dating apps and best dating site where you can share private image links with people.

Online 9evra

Ulje Castrol Long Life 3 504/507

Koja je realna cena tog ulja i gde kupiti original kod nas?
                          Aspirazione naturale!

Comment

• banebg81
                            CBC Veteran
                            • 26.06.2008
                            • 195
                            • Beograd

Za 120 000 km u zastava 1.1 motor sipam samo seleniu gold i od prvog dana sklapanja motora do danas, na 10 000 km zamenim a u međuvremenu dospem 1 litar.

Raspašće se auto, motor će i dalje da se isto vrti.

Čak, šta više, ne vozim ga baš "mirno" volim da se zavrti, čim ga upalim, odmah pokrenem auto, lagano dok se ne zagreje a posle kako hoću.

Pozdrav

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Nadam se da je "Zastava 1.1 motor" DMB motor jer na to bih se nadovezao (i Peugeot je 1.1).
                              Hvala na podeljenoj informaciji.
                              Niste ni prvi ni jedini koji koriste 10W-40 u ovim motorima (i moja malenkost) a oni koji to rade od prvog dana samo koristi po svoj motor imaju. Kako imam desetine ovakvih iskustava ne treba mi dalja potvrda ispravnosti, ali je značajno kad neko to javno kaže (na ovako čitanom forumu).
                              Ovo naročito jer većina servis(er)a i dalje priča da to ne može, da je zabranjeno i da je njihov remont motora dobar ali ulje ne valja (treba 15W-40 umesto 10W-40 zato to ne radi kako je, "vrhunski" urađeno).
                              Da nije klasika i kliše (višedecenijski) bilo bi za rubliku (temu) "A u međuvremenu u Srbiji ...".

"Raspašće se auto, motor će i dalje da se isto vrti."

(ranije čest slučaj, sada (izgleda) samo kada se koriste visokokvalitetna ulja; za B modele
                              je to išlo i sa SuperVisk-om)

"Čak, šta više, ne vozim ga baš "mirno" volim da se zavrti, čim ga upalim, odmah pokrenem auto, lagano dok se ne zagreje a posle kako hoću."

Ovaj motor se penzionerskom vožnjom brže "ubija" (ubio ga k'o zeca) nego kad se (umereno) gazi.
                              Ovaj motor "voli" malo više obrtaje, kraće vreme. Malo veća potrošnja al' ne može i jare i pare.

Potrošnja od litar na 10 hiljada km je baš karakteristična za ovaj motor (prosečna). Toliko i kod mene, sličan stil vožnje, 10W-40 ulja (razna).
                              Prosto je toliko i ne menja se od "A servisa" pa nadalje (malo manja ili veća u periodima ali na kraju dođe na toliko).
                              (naravno nisam samo na 10W-40, bilo je i izleta u 5W-40 i 15W-40 kao i nekih međusobnih kombinacija, uz 15W-50; ali ne radite to kući ...)
                              Last edited by expendable; 15.06.2013, 07:39.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by Desmo View Post
                                Ljudi kako možete objasniti ovoliku razliku u ceni 1L ulja u radnji (Nemačka) i online shop (isto Nemačka)?

Radnja 29evra
                                Dodaj is one of free dating apps and best dating site where you can share private image links with people.

Online 9evra

Ulje Castrol Long Life 3 504/507

Koja je realna cena tog ulja i gde kupiti original kod nas?
                                Radnja je čisto dranje!
                                Bliže realnoj ceni je sigurno Online. Ipak, malo mu to jeftino dođe.
                                "Realna cena" (ma šta to bilo, recimo da je prosečna MP na Zapadu) je oko 15€ (pa do max. 19,90).
                                Zanimljivo da je cena sa (nemačkim) PDV-om i isporukom. Kod drugih online je oko 12€ (širom Evrope).

Nije nemoguće jer izvozna cena ovog ulja može biti oko 5-6€ (kad kupuješ ceo šleper) pa neke računice tu može biti
                                Ipak, mislim da je to neka akcija, rasprodaja magacinskih zaliha (starijih od 2-3 god.) ili tako nešto.

Drugi deo pitanja je (totalna) enigma. Imam ideje šta, kako i gde ali se ne bih izjašnjavao. Ipak je ovo ŠLJIVROPA (u sve dobro i loše što uz to ide).

Comment

Working...
                                X