Obećana zemlja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Re: Obećana zemlja

Expendable,

Još jednom hvala!
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Poštovani Eon,
      Nema na čemu, i drugi put! (podrazumeva se)
      Nego ajd' još jedna informacija. Bilo je pitanja i ranije (ali koliko vidim tebi sam poslednji put odgovarao na to nezahvalno pitanje) a bilo je i na blogu. Ko pravi GM ulja?
      Za USA sam bio u pravu a i u Evropi je isti odgovor. Kako sam čuo iz (sada već) 3 nezavisna izvora (i svi kažu isto) najverovatnije da je to pravi odgovor.
      GM ulja pravi Mobil.
      Da li i grčki GM pravi isti? Teško jer tamo pogona nema, možda se iz cisterni (burića) prepakuje u manju ambalažu i lepe nalepnice te nije nemoguće mada malo verovatno (da Mobil takav posao radi kao "bulk" - u rinfuzu; ako već imaju ugovor verovatno je ceo proizvod odrađen (sa sve etiketom i kutijama za manju ambalažu) kod Mobil-a. Tako se rade ozbiljni poslovi za robnu marku.
      Ipak to bi trebalo da se radi tako samo za zatvorena tržišta (servisi i sl.) jer bi na GM ambalaži trebalo da stoji i ko je proizvođač.
      Doduše kod motornih ulja ionako ima par izuzetaka u propisima (u EU) u odnosu na drugu robu široke potrošnje pa je moguće i da tako nešto nije obavezno.
      Dakle, i do sada si koristio odlično ulje pa nastavi i dalje.
      Pozdrav!

P.S.
      Doduše ne mogu ni da isključim mogućnost da Mobil isporučuje baš ulja u cisternama i da ne puni ambalažu.
      Izraz da se u GM ambalaži nalazi njihovo ulje (iz 2 izvora informacija) može da znači upravo to.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

U jednom od ranijih postova sam naveo:

"Lukoil (sa, ubij me da se setim kojim, partnerom, ali neko iz zaliva) je probedio Shell (i "slovima" S H E L L) na konkursu (tenderu) za eksploataciju drugo najveće polje u nafte u Iraku. Presedan je još veći jer prvo eksploatiše (za državu uz nadoknadu od x$ po barelu) baš Shell."

Pa da se dopunim i ispravim: Stateški partner Lukoil-a je Statoil a tek unutar konzorcijuma ima i ponešto Zalivskih firmi (kompanija).
        Kako sad, zar nije obratno Statoil uz Lukoil. U konkretnom projektu (inače veći) Statoil je ipak no. 2 jer konzorcijum predvodi Lukoil. Radi se naftnom polju Zapadna Kurna 2, potencijalno najvećem (pretpostavka o rezervama) ali je zvanično tek no. 2.
        Ipak je ovo najveći ugovor potpisan od strane Iračke vlade (nakon II Zalivskog rata i pada Sadamovog režima) jer je konzorcijum na čelu sa Shell-om dobio ograničenu eksploataciju drugog od dva najveća naftna polja, doduše po nešto povoljnijim uslovima.

Inače Statoil je glavni konkurent Shell-u i u tenderu za naftna polja u blizini Grenlanda.
        A inače sarađuju na polju rafinerijske prerade ulja i u sektoru maziva.
        Što bi rekao Keba Kraba (kada je kapa od milion dolara izgubila vrednost a on celu epizodu za njom, a Sunjđer Bob sada (ponovo) ima na glavi kapu od milijardu $ (epizoda - Kebin Buvljak): "Ništa mi nije jasno! Dođe mi da zaplačem!"
        U prolazu Lignjoslav (sa cvećem za grob gde počivaju njegove nade i snovi) dobaci: "Cmizdri kao beba!"
        Jedna od boljih scena iz serijala.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• sasa965
          CBC Član
          • 14.05.2008
          • 29
          • desptovac

Postovani Expendable da li mozete nesto reci o ovom proizvodacu http://www.motorex.com/index.cfm?oid=1232&lang=en.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Poštovani "sasa965",
            Pre ili kasnije biće o njima tekst na blogu. Makar kada budem pisao o uljima za motocikle. Po ovome je Motorex i najpoznatiji.
            Inače ovo je u svetskim okvirima mala a za naše pojmove srednje velika kompanija.
            Motorex je zapravo brend Bucher AG Langenthal kompanije iz Švajcarske. Zapošljava tek nekih 300 ljudi. Osim glavnog pogona u Švajcarskoj bazirani su i u Belgiji (da li i blending ili samo distributivni centar, zaista sam zaboravio).
            Imaju solidnu gamu svih uobičajenih ulja. Dobro je što nemaju i ulja za teretni progam što znači da su se ipak specijalizovali za automobile i motocikle. Proizvode naravno i transmisiona ulja, ulja za kočnice, rashladne tečnosti, aditive ...
            U svetu motociklizma zauzimaju značajnu ulogu i to ne samo zbog sponzorskih ugovora već i kvalitetom.
            U svakom slučaju daleko prevazilaze svoju veličinu (malenkost). U svetskim razmerama su "mrvica" te je njihov medijski značaj i prepoznatljivost na samom vrhu lestvice (u odnosu na veličinu) što znači da su svojski odradili posao. Potpuno su privatna (porodična) firma i posvećeni poslu. Švajcarska je zemlja visokih standarda (tehnoloških i uopšte, pre svega tehnološke discipline) i prevazilazi i teško dostižnu Nemačku. Po čemu je uostalom ova zemlja poznata? Siru, bankama i satovima (bar do sada i kao kliše).
            Pošto ovo nije multinacionalka sa sedištem u Švajcarskoj nego manja kompanija izvorno domaća proizilazi da pažnja za detalje i proizvodni proces koji se graniči sa minucioznošću. Sve ovo vodi ka vrlo dobrom kvalitetu proizvoda čak i bez resursa (razvojnih) velikih kompanija.
            Jedno vreme su koristili (pretežno ili čak isključivo) ConocoPhilips bazna ulja no to više ne mora da bude slučaj a i nisam baš 100% siguran u ovo no čini mi se da su bar neku tešnju saradnju imali sa njima, što nikako nije loše.
            Iako nije bitno za kvalitet (ali jeste za utisak) imaju izuzetnu ambalažu, jednu od najboljih i najlepših (naravno stvar je i ukusa) u industiji maziva uopšte. Ovde mislim na plastičnu (manju) ambalažu mada im je zaštitni znak "zelena burad" po čemu se "vide na daleko".
            Jedino što im ne ide u prilog su nešto veće cene. Naravno sve je relativno a i kvalitet mora da se plati ali smatram da u "disciplini" odnos kvalitet/cena nisu baš jaki i da su ispod proseka industrije. Naravno u proseku dok za ulja za motocikle mogu da se svrstaju kao "dobar" i u ovom aspektu.
            Nećete pogrešiti ukoliko koristite ova ulja, to je sigurno. Da možete uštedeti neki dinar za sličan kvalitet i to stoji. Izbor je na vama.
            Pozdrav!

Comment

• sasa965
              CBC Član
              • 14.05.2008
              • 29
              • desptovac

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru,poslednja zamena ulja mi je bilo ovo TOPAZ 10W/40 koje sam kupio zainteresovan lepom ambalazom i podatkom da su Svajcarska firma.Pre ovog ulja koristio sam liqui moly Super Leichtlauf 10 W-40 sa Mos2,Total 5/40 ne secam se oznake.Auto je Daihatsu cuore 2001sa 140000km i sekvencionim gasom,pridrzavao sam se proizvodacke preporuke o zameni na 15000km.Sta je vasa preporuka posto se priblizila zamena ulja i auto se koristi svaki dan.Od svih koriscenih ulja najmanja potrosnja je bila kod motorexa mada su to male kolicine ,od zamene do zamene 0,2 -0,3 dl ulja.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Dobra ste ulja koristili. Nemam zamerki. Samo nastavite.
                Iako ste prešli priličan broj km zbog male potrošnje ulja možete koristiti i 5W-40 viskoznu gradaciju.
                To znači da osim "default" vrednosti od 10W-40 možete da koristite celu Topaz seriju (5W-40, 10W-40 i 15W-40).
                Ne mora samo Motorex ali ako ste zadovoljni zašto ne produžiti. Kažete da svakodnevno koristite vozilo. Da li vozite samo po gradu, mešovito ili pretežno van grada. U zavisnosti od toga prilagodite intervale izmene koji bi onda repektivno mogli da budu: 10k km, 15k km i 18(20)k km. Ovo poslednje obzirom na TNG i ukoliko se radi o sintetičkim (5W-40) uljima gde za vangradsku vožnju (za više od 60% pređenih km) može i do 20k km. Kod sintetičkih ulja i pretežno grad može da bude i 12500km ili čak i svih 15k km.
                Ukoliko dva puta menjate ulje godišnje razmislite da koristite 5W-40 u većem (ali hladnijem) delu godine a 10W-40 ili čak da u letnjem periodu bude 15W-40 koje je kod motorex-a (manjim) delom sintetičko, tj. verovatno kombinacija HC i mineralnih ulja.
                Naravno jednostavnije je da stalno bude 10W-40 te ni u tom slučaju nećete pogrešiti. Još je povoljnija (jeftinija) varijanta da od početka maja do kraja septembra gurate 15W-40 a ostali deo godine 10W-40. Sa mineralnim (15W) možete (preporučio bih) da malo i skratite interval zamene (za npr. 20%).
                Zapravo zavisi upravo od toga koliko pređete km u godini te ćete po prethodno navedenom najlakše uklopiti shemu.
                Još jednom najprostije je da gurate 10W-40 pa čim ispunite kilometražu, opet isto i tako redom.
                Total ste verovatno koristili Quartz 9000 koje je jako pogodno za TNG pogon te i ono dolazi u obzir u kombinaciji sa 7000 ili 5000 ili sa nekim iz Motorex serije; zavisi koliko ste znatiželjni. Ne morate ispirati motor (ili raditi slične gluposti samo zato što menjate tip ulja, nije glupost ukoliko zaista treba a treba ako je motor malo zapušten što vaš verovatno nije) prilikom bilo kod prelaza za sve moguće kombinacije vrste ulja, viskoznosti i proizvođača, dovoljno je dobro isediti staro ulje i zameniti filter.

Comment

• sasa965
                  CBC Član
                  • 14.05.2008
                  • 29
                  • desptovac

QUARTZ 9000 5W-40 je bilo predhodno u motoru.Sada se dvoumim oko gradacije 5/40 ili 5/30.Ostaje pitanje oko filtera menjati ga posle 10000 ili ici do kraja zivota ulja.Prelazim vise od 30000km 90% gradska voznja.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Uh!
                    Dakle ovako: pre svega računam da je motor 1.0 v12 (EJ-DE), po godištu i modelu trebalo bi da se uklapa.
                    Vozite po gradu i to 90%. Menjajte ulje na 10 do 12k km ili maksimalno 15000km. Nešto više od 30k km zvuči kao 35k km te bi to podeljeno na idealne celine (trećine) bilo 12k km. Iako je zimi bolje menjati češće u ovom slučaju se to može zanemariti zbog činjenice da su 5W-30 i 5W-40 ili sintetička ili polu-sintetička ali kvalitetnija od 10W-40.
                    Filter se može menjati do 15k km, iako je provobitno bilo 10k km. Ako ostanete na 12000km na toliko menjajte i filter ukoliko odlučite da gurate do svih 15000km možda nije loše filter promeniti na 10000km te uz dosipavanje nakon toga lakše dogurati (bez posledica, dugoročnih) do svih 15-16k km pri čemu bi ipak samo 2 puta menjali ulje. Eto još jedne dileme koja je lako rešiva: oba slučaja su moguća a vi vidite šta vam se više isplati (uzevši u obzir i gubitak vremena kao i činjenicu da uz dve izmena idu samo 5W-30(40) i 10W-40 kao kombinacija dok sa tri i 15W-40 (API SL) ).
                    Što se tiče 5W-30 ili 5W-40 malo više prednosti je na strani 5W-40. 5W-30 nema posebnu prednost u odnosu na 5W-40 na velikom mrazu. Malo je bolje na umerenom mrazu (do -10 cel.) ali to nije od nekog značaja jer tu i prolaze i viskoznija ulja.
                    Sa druge strane čim spoljna temp. bude preko 20 cel. velika je prednost na strani 5W-40. O ovome treba upravo voditi računa ako se opredelite za 5W-30 jer ono sav svoj potencijal može da iskaže samo od početka decembra do kraja februara. Iako je upotrebljivo i mesec dana pre i posle tu se neće pokazati kao "stariji brat" a obično su ova ulja skuplja.
                    Nadam se da je malo jasnije. Ne možete mnogo pogrešiti ali nije baš svejedno šta ćete izabrati.
                    Pozdrav!

P.S.
                    Ne zaboravite da se u vašem automobilu (ukoliko sam pogodio model) ulje u menjaču menja na 90.000km ili 6 godina!!
                    Ukoliko ste drugi vlasnik ili niste sigurni (i nema u servisnoj knjižici) verovatno da to ulje nikada nije ni menjano. Ovo se najčešće previđa kada se kupuju polovna vozila. Dakle ako nije menjajte a ako jeste na tačno 90k km onda (obzirom da puno prelazite u godini pa nećete premašiti vremensko ograničenje) ulje zamenite na 180k km. Inače da vozite manje (u toku godine) savetovao bih Vas (ovde je bila dvostruka negacija pa se nije znalo šta bih savetovao, sada je jasno) da ne čekate toliko već da na 150k km zamenite ovo ulje.
                    P.S.S.
                    Naravno proveravajte nivo ulja u menjaču (makar) jednom godišnje, ili još bolje pri svakoj zameni ulja u motoru.
                    Za vaš auto treba vam menjačko ulje 75W-90 gradacije i API GL-4 nivoa kvaliteta (može i "GL-3+", "GL-4+" što se češće predstavlja kao "GL-4/5"). Izbor je veliki a vidite koja se cena najbolje uklapa u vaš budžet mada ako negde treba kupiti skuplje to je sigurno kod ulja za menjače jer se menjaju znatno ređe (neki nikada na svoju štetu) nego motorna. Izbegavajte hipoidna GL-5 ulja jer im je namena prvenstveno za teretni program a i malo su korozivnija za sinhrone od bakra ili njegovih legura (neće baš za godinu-dve ništa loše da se desi ali dugoročno ipak skaćuju vek sinhronima od obojenih metala što je verovatno slučaj i kod vas).

Comment

• Srdjan
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 2416
                      • Bajina Basta/Beograd

Jel ima ko gde kakvu info koje menjacko ulje ide u Vectru C 2.0 dti 2004god? I koja kolicina je u pitanju?
                      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Put-in
                        Banovan
                        • 28.01.2009
                        • 189
                        • Beograd

Poštovani Expendable, iz vaših postova vidim da ste stvarno profesor za ulja (ako se tako može reći). Mene zanima vaše mišljenje o Marly uljima. Ja u svom autu imam Marly Black Gold 5-30. Od kada sam to ulje sipao, osećam mnooogo mirniji rad motora i više snage, nekako motor kao da mnogo lakše radi. U pitanju je yaris 1.0, 2007, ugrađen plin. Pre njega, sipao sam ga i jednom u C4 dizel, i bio zadovoljan. Dakle, interesuje me šta vi mislite. Unapred Vam hvala na odgovoru.

Zaboravih da napišem u prethodnom postu. Imam wurth engine flush, i hteo da ga dam ćaletu da spere Peugeot 205 1.1, e sad neznam da li je "pametno" sipati to u star motor (koji inače fino radi). Ako on izbegne poklon, onda bih ga dao drugu za Golf 1 (troši ulje,ne dimi na iberlaufu). Neko kaže da "nema šanse da mu se nešto desi", neko da će "motor posle toga da se raspadne"... mislim, mišljenja su različita, ali mislim da je vaše najbitnije.
                        P.S. Video sam da ste već pisali o Marly uljima, ali možda ste došli do nekih novijih informacija.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Poštovani,
                          1. Srle
                          Količina ulja je 1,6 do 1,9 lit. iako se navodi i 1,55lit. nekako mi je to previše precizno. Zanimljivo je da se par "uljara" ograđuje od preporuke navodeći da je to ulje u menjaču "specijalan proizvod". Specijalan je malo sutra, jedino što izgleda da Opel ne daje njegove specifikacije. U uputstvu za Astru zaista ni slovo nema o tome pa verovatno ni u onom za Vectru.
                          Ipak to je verovatno 80W, što znači da može i 75W-80 i na kraju krajeva i 75W-85 (malo teže naći ali verovatno najbolje. Ovakva ulja imaju Selenia i Castrol sigurno ne mogu napamet da se seti ko još). U svim slučajevima "čist" API GL-4.
                          2. Migun
                          Sada mi je jasnije zašto je bilo pitanje o ispiranju motora. Aditivi za ovu namenu NE BI trebalo da čak i kod starijih motora utiču na zaptivke i znam više slučajeva kada je to prošlo više nego dobro. Ipak opšti savet je da se oni koriste PRE SVEGA kod motora u Peak Life fazi, što bi reklo 25-75% očekivanog radnog veka ili otprilike na 80 do 200k km (50 do 150k km) ali ne na automobilima starijim od 15 godina. Pazi ovo je više teorijski ali zašto čačkati automobil koji dobro radi i ne troši ulje. Kod onog koji troši pa ... manje je korisno. Kod starijih automobila bolje je koristiti ulja za ispiranje motora ili samo ulja za stare motore (MaxLife) koje 1-2 puta treba menjati malo ranije pa posle po starom. Oni em imaju malo više detergenata em imaju kondicionere zaptivki.
                          Još jedno pravilo je: ne ispirati motor ako niste sigurni da mu to treba. Nije 100% i ako 5,6 ili 10 zamena ulja nije rađeno sigurno može ipak uz redovnu zamenu zaista retko treba. Ako je motor potpuno ispravan aditivi neće nikako naškoditi a ako su zaptivke "na granici" možda im malo skrati životni vek. Činjenica je da kod starih motora nekada i sama čađ "drži" ulje pa ga motor ne troši. To nije nikakva garancija (ko vrbov klin je zapravo) ali opet može da odloži generalku malo ili da uštedi novac jer u toku 2-3 sezone nije svejedno da li dolivate par litara ili svih 10.
                          Marly ulja i tekst o njima prvo dugujem "Zverku" pa onda svim ostalim. Teško da ću u narednim mesec dana pisati o njima ali potrudiću se da bude pred kraj godine (i u 2010.).
                          Da ne ponavljam mnogo: Marly ulja sigurno nisu loša, i čak su verovatno među boljima. Mislim samo na ulja. Plus grafit pride (što jeste kontroverzno) pa mu izglada kao super. Ipak ozbiljna industrija nije za takve koncepte iako u nekom dobrom procentu od toga može biti koristi. Grafit je sličan MoS2 i spada (delom) u EP aditive ali je i više od toga (kao i "pobratim"). Intenzivno se koristi u mazivim mastima (pa i polu-tečnim) ali je stav industrije da nije potreban za motorna ulja te da čak više smeta nego što koristi. Inače oba aditiva (MoS2 i grafit) daju neke rezultate (prkoseći zvaničnom stavu industrije) i PRE SVEGA utiču na subjektivni osećaj koji je obično sjajan. On je proizveden očiglednim smanjenjem trenja te motor zaista malo manje opterećeno radi uz malo mirniji rad i osetno bolje ponašanje u visokim obrtajima. Snage motor realno nema nešto više možda tek 1-2KS što nije nešto što bi se primetilo. Prava trkačka ulja sa modifikatorima viskoznosti i niskom viskoznošću mogu da povećaju snagu za par % (2 do čak 5) te bi to moglo i da se primeti.
                          Negativan uticaj na motor uglavnom ne postoji a priče o "slivanju" u komoru i pravljenja haosa su glupost jer grafit i MoS2 su visoko temperaturno stabilni i inertni te ostaju u nepromenjenom stanju a sluju se niz zidove cilindara itd.
                          Dosta je i placebo efekat (mada ne u potpunosti).
                          Ne treba hrliti i očekivati čuda. Uglavnom je za motore u Peak Life fazi i za ljude koji voze malo oštrije.
                          U svakom slučaju ostajem pri stavu da su ta ulja malo skuplja nego što vrede ali jeftino a dobro je samo uslovno te kvalitet zaista traži i visoku cenu.
                          Pozdrav!

Comment

• Srdjan
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 2416
                            • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by expendable
                            Količina ulja je 1,6 do 1,9 lit. iako se navodi i 1,55lit. nekako mi je to previše precizno. Zanimljivo je da se par "uljara" ograđuje od preporuke navodeći da je to ulje u menjaču "specijalan proizvod". Specijalan je malo sutra, jedino što izgleda da Opel ne daje njegove specifikacije. U uputstvu za Astru zaista ni slovo nema o tome pa verovatno ni u onom za Vectru.
                            Ipak to je verovatno 80W, što znači da može i 75W-80 i na kraju krajeva i 75W-85 (malo teže naći ali verovatno najbolje. Ovakva ulja imaju Selenia i Castrol sigurno ne mogu napamet da se seti ko još). U svim slučajevima "čist" API GL-4.
                            Ne znam koje je unutra ali je odvratno. Na temperaturama 0-10stepeni, ujutru kad palim auto menjac je bas tezak. Naravno posle par minuta voznje je mnogo bolje. Ne mogu da verujem da auto 2004god ima takve probleme. Ovo mi se desavalo tamo negde `80`s. Recimo u drugom autu gde je 75w90 nema tih problema pa ni u velikom minusu. Mogu samo da zamislim kako to lepo radi kod nekih proizvodjaca gde se u menjac sipa ATF ili sl. A sto ne bi moglo u Opela sintetika 75w90?
                            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Ma može Srle, što da ne može. Naveo sam koja su bliža originalu i da se ne uzima "čista" "petica" (API GL-5) jer je ona čist koncept za teretna vozila. Ne mora baš ni čist GL-4, neka bude i GL-4+ ili Gl-4/GL-5. Najbolje full sintetika mada 75W-90 može biti (i često je) polusintetika koja je jeftinija.
                              Inače original izbaci što pre, odsvirao je on svoje. Toliko o LifeTime konceptu.
                              Inače ATF i automatici koliko god bili ovakvi ili onakvi nemaju bar problema ni sa -20 cel. (ama baš nikakvih). U tom smislu samo 75W (kao prva oznaka) spašava stvari. Inače može i 75W-80 čak je po pitanju viskoznosti i ponašanja na hladno i malo bolje (ali ne mnogo) od 75W-90 (koji je pak mnogo bolji leti).

Comment

• sasa965
                                CBC Član
                                • 14.05.2008
                                • 29
                                • desptovac

Sa zakasnjenjem se zahvaljujem na iscrpnom odgovoru,izbor je pao na ELF EXCELLIUM NF 5W-40 naravno rukovoden cenom od 610 din za litar Modrica je oko 780 Total oko900,Motorex 1050.Da li je pobedio razum ili tvrdicluk videcemo.Menjacko ulje ce verovatno biti isto ELF u preporucenoj gradaciji.

Comment

Working...
                                X