Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorans
    CBC Senator XXL
    • 09.03.2010
    • 1525
    • Beograd

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Originally posted by expendable
    Što i nije tako loš izbor. Cena je izuzetno dobra! Jel' to bez PDV-a? U svakom slučaju svaki izbor je neka vrsta kompromisa (osim ako ne navališ na skuplje nego što ti treba) a ovaj je jedan od boljih!
    Ulje i gume dobijam po VP ceni+PDV-20% popust tako da me izadje jos nize nego sto je VP cena.Od ulja mogu da uzmen Mobil,Esso,Aggip i Total a od guma GoodYear,Debica i Sava.
    Nisam razumeo onaj deo iz vaseg poslednjeg posta gde kazete:"Mobil 2000 (samo ne DSL)" pa ako moze pojasnjenje zasto.Hvala

Comment

• ragazzoni
      CBC Senator XXL
      • 24.02.2009
      • 774
      • Obrenovac i okolina
      • Opel Omega 2.0i-16v

Dragi moj uvaženi EXPENDABLE (kako mi volimo da svojatamo sve što je dobro) da znaš kakvo je to čudo taj dvogrli WEBER sa padajućim strujanjem, bilo da se radi o varijanti iz SUPER Z101 sa ručnim sauhom ili o novijoj varijanti JUGA 60-65 sa dosta vakuum creva, kalibara i automatskim sauhom kao i automatskim ler režimom u hladnom ili delimično zagrejanom stanju i termovakuum ventilom... e njega kad MAJSTOR razj..., obavezno se završava jednogrlim IPM-om i večitim pitanjem koliko više troši dvogrli? Pa ne mora da troši više ali pravilnije spravlja smešu, VENTURI efekat, brzina strujanja, tralalalala i td. Bilo nekad....kao i ovaj FIĆICA pored mog imena (doduše ovde još izgleda malko normalno), 850ccm, elektronsko p., lpg, sa mojim mešačem, SPEC. bregasta, duple opruge ventila, malo brušeni ventili, glava doteravana, jednogrli ali od PEKARE, bez leptir sauha.....i još po nešto. Rezultat 170 km/h i prijava radarske kontrole. Sudija je konstatovao:''MA DAJTE MOLIM VAS, FIĆA IZ '82. DA IDE TOLIKO? KO ZNA KOGA SU ONI SNIMILI-SLOBODNI STE!''
      ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
      Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

@gorans:
        "Nisam razumeo onaj deo iz vaseg poslednjeg posta gde kazete:"Mobil 2000 (samo ne DSL)" pa ako moze pojasnjenje zasto.Hvala"
        Zato što sam mislio na keca (sa jednogrlim IPM-om ) na TNG. Šta če mu DieSeL varijanta Mobil 2000?
        Za dizele naravno obrnuto! Mada za ED ne treba ni diesel verzija, kao što benzin (ako nije TNG) može i diesel, čak i stalno.

Ragazzoni,
        Baš si me oraspoložio pričom, ali kao što i sam kažeš, "once upon the time in the Land of Plums ...".
        Već se (unapred) prebrojavam i razmišljam šta od ovih "sub" 10k € da kupim. Nekako kad bi našao 3-5 god. star iz pouzdanih izvora, kupio bih i polovnjaka (inače nerado). I naravno na kredu (koliko god bio protiv zelenaških kamata, nema druge).
        A valjda će za desetak godina stići i elektromobili (na punjive baterije, akumulatore) pa da i ja postanem majstor za automobile
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• VAZ 21214
          CBC Član
          • 25.06.2010
          • 50
          • Crna Gora
          • Lada Niva

@expendable
          A valjda će za desetak godina stići i elektromobili (na punjive baterije, akumulatore) pa da i ja postanem majstor za automobile

ne daj boze da se to desi.... u tom bi slucaju auta na gorivo bi bila iskljucena iz saobracaja...ne bih nikada vozio a kamoli kupio ta elektro auta i ovako ne volim ova moderna kola(ocigledno zbog elektronike,tu mislim i na ove hibride)izmedju ostalog zato sam i uzeo ladu,volio bi da sam mogao uzeti novu karburatorku a ne ove sa elektronskim ubrizgavanjem (pune nekvalitetne elektronike)al sta je tu je...znam da ce te reci da sam staromodan al jednostavno mislim da su "amburator i bos pumpa najbolja rjesenja
          ..a posto su majstori sve vise i vise strucniji a pojavljuju se i ova nova "elektricna"kola vjerovatno ce se mehanicari zvati elektricari ili elektronicari ili nesto slicno,a ko ce ih popravljat(to je bar lako oni koji su ih izmislili)more nece im ni Tesla moc nista...
          Lada Niva 1.7i

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Znam da zvuči surovo, ali nafta više nije rešenje. Uostalom za 50, 60 ili 100 godina je više neće biti (za pokretanje saobraćaja bar) i dotle će (uz povremena kolebanja) uglavnom imati sve veću cenu da se neće isplatiti.
            Katalizatori i slično su previše skupa stvar u odnosu na sisteme prečišćavanja čak i termoelektrana, a tu su i hidro i atomske centrale sa uticajem na životnu sredinu ali bez emisije CO2 i drugih štetnih gasova. Osim toga MHD generatori bi mogli da budu stvarnost a ne prototipske verzije a sa njima bi iskoriščenje energije bilo znatno veće nego u motorima SUS (ovako jeste veće ali uz gubitke na mreži dođe na isto).
            Osim toga, nisam mislio da za 10 god. budu toliko dostupni da bi potisnuli naftaše, već nešto u smislu da ih bude makar kao na zapadu hibrida i/ili dizela sa DPF u odnosu na one bez.
            Kako god čeka nas pre ili kasnije ...
            Mogu samo da zamislim 158-mo izdanje "novog" ZOBS-a (za 20-30god.) koje kažnjava sa 6 milijardi (novih) dinara ukoliko ne trubite pred pešačkim (električni se skoro i ne čuju pa može da se neko nehotice i zgazi).
            Zaista će biti manje zanimljivo ... nema motornih ulja, ulja za menjače (osim ATF); možda tek maziva za ležajeve, a to je priznaćete jako dosadna tema.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• VAZ 21214
              CBC Član
              • 25.06.2010
              • 50
              • Crna Gora
              • Lada Niva

da nezna ko koiliko na nivu stane ulja izmedju "min" i "max"...gotovo sam siguran da je manje od litar odnosno sigurno nije litar...dosta manje mozda 6-7 dl barem se meni tako cini...
              Lada Niva 1.7i

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

Izmedju min i max 1l...ako je drugacije pise na meracu(meni na kadetu 0.75l)

Comment

• cromaclear
                  CBC Član
                  • 16.03.2011
                  • 13
                  • Nis

Cale kupio ulje u SLO wolf,prvi put cujem za njega,jel vredi sta??? http://www.mefa-oil.ba/mefaoil/index.php?id=134
                  i jel je to polusintetika????

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Odakle li samo nabavljate ove stvari?? Svaka čast!
                    Tako završih odgovor za 'gorans' a tako počinjem ovaj.
                    Firma baš i nije 'crnjak' i postoji 50-tak godina. Do sada ste treći korisnik koji mi se obratio u vezi ovim ulja a samo jedan je bio redovan korisnik i prilično zadovoljan.
                    Znači nije loše, može i bolje. Nisam potpuno uveren u vrhunski kvalitet ovih ulja ali sigurno da nisu ni preterano loša, tj. verovatno da ispunjavaju standarde na nalepnici. Dakle firma nije posebno velika ali nije ni neka novo osnovana prevarantska ili makar totalni "no-name". Ne bih davao velike preporuke ali ne bih ni kudio (previše) ova ulja.
                    Ako ste se već dokopali jednog za više detalja posetite njihov sajt www.wolfoil.com
                    Imaju i oil finder. Ako je ulje ono za koje ste ostavili link, to jeste 10W-40 PS pa ako vam je to ono što treba možete koristiti.
                    Trebalo bi inače da ima: API SL/CF VW 505.00 ACEA A3/B4-04 MB 229.1
                    te spada u prosečna i standardna motorna ulja.
                    Wolf inače više radi privante robne marke nego svoj brend te je i zbog toga manje poznata firma (Belgija je puna blendara a jako malo ima proizvođača, kao što smo pre nekoliko meseci zaključili na 'horizontu').
                    Dakle vozilo iz 90-tih i nema problema.
                    Ipak nisam mogao da se ne nasmejem. Zaista pored bar 50 poznatih i 20-tak vodećih brendova (osim cene) zaista ne znam šta bi uopšte privuklo pažnju na manje poznate proizvođače, makar i one koji vrede. Wolf nije škart te nemojte brinuti. Ipak više volim poznatije brendove. Kao proizvođač je O.K. ali je kao Brend jako slab.

Comment

• cromaclear
                      CBC Član
                      • 16.03.2011
                      • 13
                      • Nis

Hvala na odg...

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

...razmišlam o sledećoj zameni ulja u peglici 126 BIS,vodeno hlađenje,centrifugalni filter... pročitah na par mesta da je taj centrifugalni filter prava stvar,(i stvarno kad se skine i čisti ima se šta videti)...tako da planiram da idem na skuplju varijantu...skuplju za samo 2 litre ulja...
                        zašto?peglica ima manu da je motor male snage kad je hladan i to se jako oseća prva dva tri kilometra,baš sve peglice,i vazdušare i bis,i nove i stare,znači konstrukcijski je takva i gotovo...e sad nešto razmišljam da stavim neku sintetiku koja bi brže cirkulisala dok je motor hladan,mislim da bi taj nedostatak bio manje izražen...
                        mota mi se po glavi SELENIA K SAE 5W-40 i nekako mi u najužem izboru pošto je ulje samo za benzinske motore,jest da je SM standard,ali koliko sam shvatio nije sve u ZDDPu ima sad i drugih stvari koje vrše njegovu funkciju,motor versaće-ulje versaće ,ha?
                        molim komentar.

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

ti ko da taksiras sa tom peglom,samo menjas ulje

pa retko ti to ulje za taj motor .. ako nesto bolje cirkulise..bolje i hladi.
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

i treba da je retko kad je hladno,jedino ne mogu da nađem za Seleniu K podatak o HTHS što mi je jako bitno,...sačekaćemo profesora...

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Pa motor baš i nije nešto Versaće ... al' nek bude (mislim da sam mislio kad je već ulje za menjač Selenia nek' bude i motorno.
                              Nije mi ni do kraja jasno da ako si već imao (potencijalne) probleme sa Selenia Gas (zbog salicilata), čemu li se nadaš sa K?
                              Pa ono je tek puno salicilata, kao oko! Uz jake disperzante sve će da pliva po njemu (i veće od 20-tak mikrona što ionako prolazi kroz filter).
                              Jedino što sam skroz ukapirao (zašto Selenia K) je da "sporo zagrevanje motora".
                              E sad, ... možda i može, možda je i dobro, ali...
                              Iskreno ništa mi se to ne sviđa.
                              ...
                              (tu je bilo 2 strane teksta sa prilično luckastim avangardnim predlozima sa Silkolene Quad ATV 5W-40 (JASO MB), API 4T SG/SH/SJ/SL kao jedinim koliko-toliko ozbiljnim te Silkolene V-Twin 10W-50 kao još uvek koliko-toliko normalnim; no odustao sam od neozbiljnosti)
                              ...
                              Iskreno ne bih išao dalje od:
                              1) Selenia ACT (pola-mineralno a pola-HC); 'nakrkano' ZDDP-om (nije krucijalno ali dobro je da se nađe).
                              10W-40, čini se sasvim dovoljno i API SJ (možda i optimalno). Nema ni salicilate (ako uopšte ima veze).
                              2) Optima HC ili ovo novo "ČUDO" od Optima CITY HC (prvo sam se smejao 5 minuta a posle rekoh, pa i nije baš toliko loša (makretinška) ideja. oba 10W-40.

Čemu bolje od toga?
                              Samo mazivo (ulje) NEĆE POPRAVITI konstrukciju motora. On je takav kakav je.

Taj motor je čudo (2 klipa, 4T, vazdušno hlađenje, ...) ali je tvoj. Čuvaj ga.

Možemo da nađemo sponzora (u ekipu ulaze Boost, Ragazzoni, Ti, Zveko, Legenda, ...) pa da makar Peglu i Jugo (uz prženje šrafova) napojimo svim i svačim (od ATF u menjaču do v300 Racing, raznih gradacija, u motoru). Ako mogu u Top Gear-u mrtvu kravu da voze na krovu, pa može i High Tech "super sintetika" u peglicu i jugo.
                              Možda i nije loša ideja?

Aha! pre slanja videh post zoranbg-a i tvoj.
                              Po specifikacijama bi Selenia K moralo da ima HTHS od preko 3,5mm2/s. Koliko? Zaista ne mogu da kažem.
                              Vredi probati, 'zoranbg' je već rekao da bi bolje hladilo ali da je retko za motor.
                              Podsećam, bogatije je na salicilate od Gas verzije. Ako si imao probleme (ako su uopšte bili zbog toga) sa tim sa ovim ćeš imati još jače izražene.
                              Mislim da je gore navedena lista O.K.
                              Mada, to je ljuta makina, ... ne bih smeo ništa decidno da tvrdim. (jedva da sam se par puta vozio u njoj).

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

...e dobro što reče za salicilate,otpada K...o seleniji act sam čitao na sajtu tehničke podatke i opis i kao što kaže SELENIA ACT (All Cars Tested) mislim da bi bila idealna...samo,nigde u radnjama je ne videh,samo k,gold,vs gas,20k,...imam vremena do zamene pa ću potražiti...
                                hvala na odgovorima,
                                pozdrav!

Comment

Working...
                                X