Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

imaju jednu veliku prednost a to je da se pakuju u fabrici(ne dovoze je uvoznici u cisternama) i da su original...i nisu za istočno tržište...
    ...proizvodnja ulja na prostorima bivše SFRJ ima dugu tradiciju i odlične stručnjake,tako da ne vidim razlog da se izbegava INA,NISOTEC,FAM,MODRIČA,naprotiv...oni su po kvalitetu zlatna sredina između najjačih proizvođača i onih manje poznatih,a više nam stvarno nije ni potrebno..
    ...a cena...pa ne može baš za džabe,ako se neko ne zove Mobil...

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

...profesore molim za savet alfa 156 1.9 JTD,2001,nedavno kupljena,uvoz Italija,180000 km u servisnoj knjižici,120000 km na satu,na 1500 km potroši ulje našipci do minimuma,računam oko 1l Selenie WR 5W40,meni se to čini mnogo ali baš ne poznam alfine motore toliko,koliko oni uopšte troše normalno...auto je od jednog drugara mog sina,pa da mu pomognem...
      najbliži sam preporuci,a da ne bude preskupo Motul 4100 Power15W50,još su u opciji 6100 Sinerg. 15W50 i Mobil extended life 10W60,ova dva poslednja su,a naročito mobil mnogo skuplja,da li bi vredela...
      pošto je odnedavno vlasnik i ne zna se još tačno u kakvom stanju je motor,možda da dosipa WR,pa bi se možda kod sledeće zamene potrošnja smanjila,ali mnogo skupa opcija i pitanje da li bi se šta dobilo s obzirom da sigurno ima 180000 km ,a možda i više...
      ili da tučem odma u glavu sa pedeseticom,šezdeseticom?...ili neka druga ideja,ali dostupna ...
      ....mislim da 15W ne bi pravilo problem zimi,skoro pola veka se vozilo(i vozi) zimi u Evropi na 15W(15W40)...

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

1.9 Jtd nije Alfin,nego fiat-ov motor...pod uslovom da se normalno voze,od 2000-3000rpm,ne trose ulje ili nesto minimalno...ako mu ne curi ulje nigde,neka promeni stil voznje...ako je stvarno presao 180.000km,neka nastavi sa WR-om,mada mislim da ispod 300.000km nije presao...moze da proba sa seleni-om 10w40 turbo diesel,mobil 2000 for diesel i sl...

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

hvala legend
          razmišljao sam i ja o polusint,samo ne o selenia turbodiesel,nešto mi niski standardi,tako ako je reč o polusintetici 10W40 stavio bi OMV extra diesel,ista viskoznost kao selenia14,7-14,8...ali šta ako se potrošnja ne smanji,nema više jeftinog ulja za dolivanje,pa sam zato mislio da idem sa 15W50 odmah,ako se potrošnja smanji -ovisno koliko- da ostanem na "gušćoj"varijanti ili da ako bude minimalna da se posle sipa polusintetika(po mogućnosti 229.3,nije traženi standard,ali ukazuje na visok kvalitet)
          ...no voleo bi da" čujem" Stevu ...

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Ma definitivno mora da padne pivo (ali bez Dore nikako), makar i bezalkoholno (e tu bi već i Gorana moralli da uključimo).
            Legenda je imao dobar komentar. A i Kris-ov za Optimu, NIS i FAM mi se sviđa. Naročito kraj. Nemam šta da dodam, osim
            Uzgred, osim poskupljenja baznih ulja (malo je kasnilo za naftom ali je tu) i proizvođači aditiva su najavili nove cene do kraja maja (ili u toku maja) ili do sredine juna. Sva veća imena. Poskupljenja su od 7 do 15%.
            Cene maziva (ulja) će morati u toku godine da odu 5 do 10% naviše u najboljem slučaju (možda čak i do 15%).
            Sada nas delom spašava i (neprirodno) jak dinar. Pošto je poskupljenje u evrima u dinarima može biti i više (teško da se evro na jesen neće vratiti bar na 100 ili pesimistički (realistički) na 105, više neće, ipak će izbori biti, bar, blizu).
            Inače dok sam u temi ("... al ti skupo ovo ulje") da napomenem da OMV osim (u proseku) visokih cena (5W40 im je 1029din.) ipak zaslužuje pažnju. Ne samo zbog "made in Austia" nego i zbog svojih Classic ulja, 15W40 je 439 a 15W50 399 din. što čak i za mineralna nije mnogo. Baš mi se svidela 15W50 verzija koja je retka a ne košta tako mnogo (kao što će se videti ima veze i sa odgovorom).

Legenda je prilično dobro primetio stvari. Inače sam imao prilično pitanja i iskustava sa Alfa (Fiat) motorima, naročito TS (benzincima) i jtd dizelima.

Dakle ovi motori jednako dobro mogu da se podmazuju i 5W40 sintetikama i 10W-40 PS. Ovo prvo ima apsolutu prednost prvih 100k km, drugih 100k km je već izjednačeno, mada bi sa WR (ili sličnim) trebalo nastaviti što duže. Bar dok ne počnu da troše ulje. U principu dosta zavisi kako se voze, uglavnom nisu veliki potrošači ali nisu baš ni sa "nultom" potrošnjom. Nekih 3-6 dl na 1000km je sasvim uobičajeno za motore preko 150k km (što je ovde očigledno; možda nije baš 300k km ali može biti i 220k km).
            Da je td motor pa još blok liven u Turskoj, već bi bio za otpad. Ovako, ne mora da znači.
            Kris, sećeš se (sigurno) da sam više puta pominjao da je bitnije pratiti kako se potrošnja ulja kreće nego kolika je ona (do izvesne granice) apsolutno. Naravno 7dl uopšte ne izgleda malo i to zaista već liči na probleme sa motorom no baš 5 do 7dl se često spominje kod vlasnika ovakvih motora a da to bude toliko nekoliko godina te da motor dobro vuče i ima dobru kompresiju (ovo bar nije skupo proveriti iako pruža samo deo potrebnih informacija, no makar ako je loše onda je sigurno situacija takva - LOŠA).
            OMV extra diesel je dobra ideja, ali da je potrošnja nešto manja (do pola litara na 1000km).
            Ovo se mora "tući" nekom pedeseticom (ili čak šezdeseticom).
            Pre bih išao na 15W-50 nego na 10W-60 mada oba dolaze u obzir.
            Iako ljudi sa tim godištem idalje koriste 5W40 ulja ovde ne bih nastavio sa tim.
            15W-50 iz nekoliko razloga. Manje je "multigradno" ("razvučeno" u VG pogledu) ali i dalje dovoljno dobro i za zimu (za razliku od 20W50). Pogotovu za starije motore (mada bi i za noviji i sa manjom potrošnjom došlo u obzir kao celugodišnje). Jefinije je (mada ...).
            Ipak bih (sa cenom sličnom WR-u) krenuo od 6100. Jeste skuplje ali je vrlo značajno da prvi put imate i kvalitet što sličniji 5W40 da bi samu viskoznost "izvukli na čistinu". Osim toga ovo je praktično sintetičko ulje (kombinacija estra i HC ulja, dakle sa malo ili nimalo mineralke u sebi) i ima i MB 229.3 (o kome si već rekao šta je trebalo).
            Ako sa ovim uljem potrošnja ne padne na 4-5dl na 1000km očigledno je da taj motor neće još dugo te sledeće je 10W-60 i naći dobar servis (mehaničara). Ukoliko bude na tom nivou i drži se na njemu, možda se može još izvoziti na datom motoru.
            Posle je lako (lakše) uštedeti. Osim Motul 4100 što je baš dobra kupovina za takav motor, ostaje i gore pominjani OMV. Kao API SL i CF uz ACEA B4, ima i zaista dobru cenu.
            MOžda M 6100 pa 4100 pa OMV ili 6100 pa odmah OMV (ipak je i 3-4 litara dolivanja solidno skupo).
            Naravno, najjeftinije je odmah krenuti na OMV ali su uticaji na potrošnju različiti pa se neće znati na čemu je. Osim toga iako mineralka može da da i manju potrošnju (ulja), mislim da bi sa Motul 6100 stigli do minimalne moguće, pa samim tim i do odgovora šta dalje. Sa pola litara bi se moglo pomiriti jer do 400g dopušta i Fiat (450ml) a 2-3dl su prosek za taj motor u peak-life fazi.
            Selenia Vision 15W-50 je ipak "samo" ACEA B3 te OMV Classic u istom viskozitetu ima prednost (a nije skuplji i sigurno je original).
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

hvala,wr je u ap sportu oko 1450 din 2 litra,a mali je pričao da je dosta skupa,najverovatnije ide 4100 Power 15W50,a ako bude para(u skladu s temom) Synergie 15W50...
              ...mislim da bi oboje trebalo smanjiti potrošnju na podnošljivu,....javljam rezultate...
              pozdrav!

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

i da budem iskren,priklonio sam se motul power i zbog cene i zbog toga što si rekao u prethodnom postu "Osim toga iako mineralka može da da i manju potrošnju (ulja), mislim da bi sa Motul 6100 stigli do minimalne moguće...
                ima više mineralne komponente 4100,...synergi u varijanti 5w50 ima isti mb 229.1(10w40-229.3) kao i power,jedino je jači sa B4,što mi se čini da nije velika razlika,nisam siguran,gledao po http://sas-origin.onstreammedia.com/.../pc/index.html....???
                ...lepo rečeno da bi se viskoznost isterala na čistinu sa synergie,nakon razmišljanja sa powerom bi dobio prihvatljivu cenu 660 za petlitarsko pakovanje,projektovanu nižu potrošnju(?) i uvid u stanje motora i dosta jeftinije ulje za dolivanje litarskog pakovanja(770naspram 925 ako zatreba)...

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

O.K. je i Motul 4100 Power. Isto je PS u 15W-50. Ne bi trebalo da bude velike razlike makar što se potrošnje ulja tiče.
                  Razlika u ceni je zaista osetna i svakako ne u skladu sa kvalitetom (ovo nije samo specijalnost Motula važi praktično za sve proizvođače; osim unutar asortimana jednog proizvođača i opšte je pravilo, "dinar bolje, dva dinara skuplje").
                  I naravno da uz čak i (očekivanu) smanjenu potrošnju ulja dosta odnosi dolivanje.
                  4100 ima zaista vrlo konkurentnu cenu i jako je isplatljiva kupovina. 6100 jeste bolje (skoro sintetičko) ali i cena je u skladu sa tim. Za ovako star motor zaista nije od velike važnosti.
                  Ipak, da bi se nešto zaključilo mora se ići (makar prvi put) sa PS uljima.
                  I naravno (kao što sam naveo) ukoliko potrošnja ulja padne (na 3-5dl) i tu ostane, sledeća promena neka bude mineralno 15W-50 koje je osetno jeftinije (ipak treba doliti par litara između zamena čak i uz činjenicu da prvih 1000 ili 2-3k km potrošnja ulja po pravilu bude nešto manja).
                  NIšta, neka promeni pa javi rezultate!
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

ok.izvestavam.

Comment

• VAZ 21214
                      CBC Član
                      • 25.06.2010
                      • 50
                      • Crna Gora
                      • Lada Niva

mislim da alfe sa boxer motorima fabricki trose ulje.. ocu reci to je normalno...znam covjeka koji ima alfu mislim 146 ..radi se o boxer motoru 1.6 benzinac...on sipa agip sint 2000 i trosi mu oko 1l za 2000 km i takva je od prvog dana barem on tako kaze...znam da potrosnja svakome smeta ali ...to je ipak kod njih normalno (ako ne grijesim)
                      Lada Niva 1.7i

Comment

• Siera
                        Cbc Senator
                        • 09.11.2009
                        • 1365
                        • Čačak
                        • Stralis

Da baš ne unosim zabunu, trošim ulja različitih tipova 15-w40 mineralno, 5-w30 sintetičko za dizela 10-w40 polu sintetika-sintetika cene su u nebu
                        5-w30 Urania za Iveca oko 700din+PDV za litar polu sintetika oko 500din/lit mineralno oko 450 din za lit. Sve to dolivam po malo i stalno se izdvaja novac za ulje.Sticajem okolnosti i posao koji radim (prevoz) dosta sam ulja dovezao iz Evrope u našu zemlju. Samo jedan podatak da iz istih šaržiži vozim i Castrol i Šell i BP itd itd. Ulje valja od proizvodjača koji imaju svoju rafineriju a bogami dosta njih nema rafineriju nego rade sa aditivima i reciklažom tako da sam lično napravio selekciju koja je trenutno odgovarajuća za moj vozni park.
                        Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• VAZ 21214
                          CBC Član
                          • 25.06.2010
                          • 50
                          • Crna Gora
                          • Lada Niva

kao i u svemu tako i kod ulja-koliko para toliko i muzike...Ja ipak mislim da je Castrol najbolje ulje ...jedino ovaj Mobil 1 on se proizvodi u Tursku (makar za nase trziste)iako je on proizvod Exxon Mobil-a, njegovo porijklo mu kvari reputaciju(makar kod mene) bez obzira na ceste pohvale koje dobija od bivsih i sadasnjih korisnika...
                          Lada Niva 1.7i

Comment

• Siera
                            Cbc Senator
                            • 09.11.2009
                            • 1365
                            • Čačak
                            • Stralis

Castrol ne zaslužuje toliku cenu, ima ulja istih performansi a znatno jeftinijih.
                            Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

VAZ 21214:
                              "kao i u svemu tako i kod ulja-koliko para toliko i muzike..." (Skoro tačno i dotle se slažemo)
                              Castrol jeste najskuplji (od šire dostupnih i velikih proizvođača) ali su mu samo neke serije "najbolje" ili tu negde.
                              Edge je sam vrh (mada kako koje, sva su dobra ali nisu sva i NAJBOLJA) a Magnatec tek za nijansu iznad proseka.
                              Mobil 1 je zaista (uvek) u (pri) vrhu. Zapravo Edge je pravljeno kao pandan ovoj starijoj i poznatijoj seriji. Čak je (patetično) u motociklističkom svetu Castrol ima Power 1 seriju (ne mogu ono #1 da im oproste pa grizu gu..ce) što je zaista nemaštovito i praktično plagijat ideje.
                              Mobil 1 nije iz Turske. Nije se pravio u Turskoj, ne pravi se u Turskoj i (nadam se) neće se ni praviti.
                              Iz Turske su kod nas stizale serije 1000, 2000 i 3000 kao jeftinije ali masovnije.
                              Tako da cena svakako utiče i na kvalitet (ali prethodna dva nisu i najskuplja, daleko od toga).
                              Ali (ovo je 1000001 put) "što je brend skuplji, u većini slučajeva, cena ne opravdava (male) razlike u kvalitetu".

I to nije sve sledi odgovor na Sijerin post

P.S.
                              A i čova se složio samnom (za Castrol) dok sam ovo pisao

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by Siera
                                Da baš ne unosim zabunu, trošim ulja različitih tipova 15-w40 mineralno, 5-w30 sintetičko za dizela 10-w40 polu sintetika-sintetika cene su u nebu
                                5-w30 Urania za Iveca oko 700din+PDV za litar polu sintetika oko 500din/lit mineralno oko 450 din za lit. Sve to dolivam po malo i stalno se izdvaja novac za ulje.Sticajem okolnosti i posao koji radim (prevoz) dosta sam ulja dovezao iz Evrope u našu zemlju. Samo jedan podatak da iz istih šaržiži vozim i Castrol i Šell i BP itd itd. Ulje valja od proizvodjača koji imaju svoju rafineriju a bogami dosta njih nema rafineriju nego rade sa aditivima i reciklažom tako da sam lično napravio selekciju koja je trenutno odgovarajuća za moj vozni park.
                                Poštovani g. "Siera",
                                Solidno zapažanje ali nedovoljno precizno
                                Moram malko da Vas dopunim.
                                Ako ćemo u što manje reči onda ovako:
                                - Ulje valja ako ima odobrenje (approval) proizvđača motora.
                                Važi naročito kod teretnih vozila.
                                I naravno nije baš to sve. Mnoga ulja samo ispunjavaju a neka i premašuju postavljene standarde. Dakle nisu (baš) ni sva sa istim standardom ista ali se slažem da ako ispunjavaju iste standarde i odobrenja, razlika mora biti mala (inače bi ispunjavali i više standarde, mada nekad proizvođači ne navode više standarde da bi prodali skuplje ulje, što je marketinški trik i nema veze sa tehnikom ali unosi faktor zbunjivanja u svet tehnike.

Sa recikliranim uljima rade svi (zakonska obaveza) ali NAJVIŠE oni sa rafinerijama
                                Ovo iz prostog razloga što je glavna kvaka kod reciklaže ulja skup transport
                                Mada stoji i to da su rabljena ulja bolja sirovina od sirove nafte (mada je postupak prilično drugačiji).
                                Aditive svi dodaju i ogromna većina kupuje od nezavisnih proizvođača (najčešće velikih hemijskih koncerna).
                                Od velikih imena u svetu maziva ExxonMobil je najpoznatiji kao proizvođač aditiva ali ih slabo prodaje (uglavnom za svoje potrebe koristi i to za USA tržište) ali čak i on nešto (zapravo dosta) aditiva dodatno kupuje (pa i čuvene "pakete aditiva" koji su zapravo paket plus pojedini posebni jer se neki od njih ne slažu pa ne idu u paketu (ne slažu u velikim koncentracijama, npr. polimeri koji služe kao modifikatori viskoznosti i/ili tečenja na niskim temperaturama).

Posedovanje rafinerije NE znači apriori boji kvalitet ulja.
                                Rafinerija je širok pojam pa pod ovim smatram one koje proizvode bazna ulja.
                                Iako je široko rasporstranjeno mišljenje da njih proizvodi samo desetak proizvođača, to je zabluda jer ih ima više desetina (verovatno stotinak) na celoj planeti. Čak i Modriča ima svoju rafineriju i proizvodi HC bazna ulja.
                                Od proizvodnje baznih ulja korist mogu imati samo NAJVEĆI inače je obično "kamen oko vrata". Ovo sam više puta spominjao ranije, interesi proizvođača baznih ulja i konačnog proizvoda su obično suprotni (makar većim delom).
                                Da ne pričam da je rafinerijama pre svega stalo do goriva (benzin i dizel) te manji ili srednji proizvođači (a distributeri goriva) koliko god se kunuli u vrhunski kvalitet i da su im maziva na prvom mestu to SIGURNO nije istina. ITD.

U novije vreme su (čak) rafinerije nafte kao proizvođači baznih ulja pali na vrhunskom kvalitetu jer najkvalitetnija sintetička ulja (estarska pre svega) proizvode uglavnom hemijski koncerni.
                                Od "VELIKE PETORKE" samo (i SAMO) ExxonMobil važi za velikog isporučioca SINTETIČKIH (a ne sintetskih) baznih ulja, kako PAO (više od 51% svetske proizvodnje, bilo i više ali pada iz godine u godinu) tako i estarskih sintetika (mada daleko od dominacije), kao i naravno naftenskih sintetičkih ulja (više za USa tržište, u EU ih ne vare zbog ekologije). Istini za volju poslednjih par godina im konkurenciju pravi Chevron(Texaco)-Philips(Conoco) kao značajan isporučilac (osim za sebe) najnovije generacije PAO sintetičkih ulja (mora da velikom EM-u iduckaju na živac).
                                Chevron (do skora), Shell, BP(Castrol) i Total(Elf-Fina) uglavnom forsiraju III baznu grupu "sintetika" (sintetska, SHC ili slična bazna ulja), makar Shell imao nezvaničnu III+ grupu (po sastavu slična trećoj a po proizvodnji "super sintetika", dobijena iz metana i/ili PBS (Propan, Butan Smeše što bi rekli naši), a Castrol začinjavao svoja ulja estarskim sintetikama.

Nesumljivo je da je velika (prva) petorka (u proizvodnji maziva i po veličini kompanija) NE SAMO velika nego i JAKA te da imaju dobar kvalitet, no činjenica je da u tolikoj produkciji negde moraju da uvale i za nijansu slabiji kvalitet (pogađajte gde) jer ne mogu sve ni da prodaju drugima, nisu jednini (bazna ulja).
                                Već su Repsol i Agip granični slučajevi (da naprave dobar balans: profita, količinaj i kvaliteta) iako su giganti.

Nezavisni proizvođači s toga ne moraju da budu inferiorni te se često dešava da se izdignu iznad ovih velikih.
                                Naravno da prethodni postavljaju (nepisani) standard u svakoj klasi što ne mogu svi (većina) da prete, no mnogi mogu a neki od njih mogu i bolje od toga.
                                Ne mogu a da ne spomenem: Fuchs koji i bez proizvodnje baznih ulja (doduše ima nešto join venture na bliskom istoku, Zalivu) prošle godine (doduše po procenama ali ozbiljnim i stučnim) bivaju no. 7 ili 8 u svetu (Rafinerijaša), Motul koji je mali ali kao "orah, voćka čudnovata" (doduše potekao je od najvećeg - StandarOil-a kao i brat od tetke ExxonMobil) te niz manjih proizvođača iz Nemačke (počevši od srednje velikog LM-a i da spomenem makar Ravenol od svih drugih), par Amerikanaca (na čelu sa AMSOIL-om i malim ali neverovatnim Bardahl-om), ITD.

Valvoline je brend Ashlanda (koji je pre svega hemijski koncern) te iako je znao i za bolje ostaje u prvih deset proizvođača maziva iako nije distributer goriva i veliki "rafinerijaš". Ako ništa drugo ima najdužu neprekidnu tradiciju na svetu, 1866. (ostali ipak imaju prekide "u stažu" a naročito Motul koji potiče iz 1853.).

I na kraju da Vas podsetim: Selenia nije proizvođač baznih ulja! To ne znači da nije O.K. proizvođač. Uglavnom je evropski prosek uz nekoliko vanserijskih ulja. Kada ih je Petronas (od)kupio ugovor je "politički" obojen (od strane EU) gde se Petronas (kao veliki proizvođač baznih ulja) obavezao da neće dovoziti (svoja ili tuđa, naročito prva) iz postrojenja van EU.
                                Znači jeste unutar velikog "rafinerijaša" ali je zapravo fabrika koja je klasičan blending (kupuje bazna ulja i aditive te ih meša i pakuje - deluje prosto ali ne nije baš tako, vidi početni tekst "Baki ...").

Ni ovo niste mogli (odjednom) da pročitate pa se iskuljučujem.
                                Veliki pozdrav!

Comment

Working...
                                X