Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vladd
    CBC Senator XXL
    • 09.07.2006
    • 581
    • NBG

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Otvori novu temu o filterimaa, a Ragazzoni ce vec sastaviti ceo traktat o tome.

Ulja su posebna problematika, kao i povrsna informisanost, upozoravam te, kao u tvom slucaju..kristina990. Koliko vidim, odbegao si na "teska" ulja gradacije bar 50...za koju godinu trocifrena vrednost ce biti aktuelna , sve sve, samo da ne pazaris sintetiku

Nista lakse nego to korigovati

Ne treba se igrati sa fosfatima cinka, bilo preko aditiva, ili filtera ili cega god sto samovoljno dodaje hemikaliju u sistem.

ZDDP je razradjen, ispitan, potvrdjene su mu prednosti(i usputne mane), i naravno razvijen za savremene potrebe.

Savremeni ZDDP+ je funkcionalniji od "starog"(dobrog i jeftinog, sto je presudilo da ga se uljari mahnito drze, kao ludak za macku) ZDDP, i pokazuje bolje osobine, bolju prijemcivost u manjim koncentracijama nego stari. Samisli to kao sejanje rukom i sa sejalicom..

Elem, naknadno dodavanje na vec predaktivirani ZDDP u ulju ili je bespotrebna aktivnost, ili moze da, svojim nasumicnim oblaganjem, napravi stetu.

Uz to ZDDP ima svoj "ciklus" rada, u kojem se podrazumeva i odredjen period nedostatka koncentracije ZDDP-a u ulju, da bi se finisirao proces poliranja povrsine(kao rad sa polir pastom, ne treba je na kraju dodavati).

Treba se dobro upoznati i sa principom i sa potrebama motora, da bi se uopste osvrtali na neke ili eventualne dodatke.

Savremena sinteticka ulja su , vec previse, raznovrsna i specificna, u detaljima namenska, za specificne potrebe pojedinih masina. I proizvodjaci histericno zabranjuju aditive svojim odabranim formulacijama...znaju da bi skupa kazna neuspeha pala na ulje i marketing, a ne na korisnika ili aditiv.

Dobro odabrano ulje i ne treba se previse opterecivati sa gadgetima...

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Izvini "kris" što nisam odmah odgovorio (video sam te na temi) ali sam PRAKTIČNO isprobavao 2T ulja (šišanje trave trimerom) pa se zadržah (da mi nije nestalo strune ne bi me bilo bar još koji sat ).
      Kad sam već neozbiljan odmah i da dodam: kad smo već kod FAM-a, i jeftinog Vilagera, preporučujem FAM scooter 2T PS dvotaktno ulje aPI TC i ISO L-EGD. Možda Ragazzoniju nešto znači kada troši 2T ulja na "hektolitre" ali za ovaj prd*vac ni ne pomišljajte na mineralna ulja. Em se solidno meša sa benzinom (moglo bi i bolje, ali nije loše) a dimi 5x manje uz lep rad motora. Da je jeftino - nije (čak je skupo!) ali ga ima u pakovanju od 250ml (*ebi ga već sam se meračio na Motul ili Kroon ali ih ima samo u litarskim pakovanjima; šta da radim sa litrom (41 litar mešavine)? Da kosim travu po komšiluku? Da menjam komunalce? Ni sa ovim ne znam šta ću (10-tak litara mešavine), trajaće mi bar dve godine.

Ajd' sad ozbiljno. Motul, Fuchs (i verovatno još poneko) imaju (litarci ) tzv. Eco 2T ulja koja ispunjavaju uslov 80% biorazgradljivosti za 21 dan. Za baštu, dvorište, reku ... ako se i prospe malo nije (toliko) strašno a i izduv je "ekološkiji".
      (kad tema ulja i ekologija nikako da stigne na red, ni ovde ni na blogu, a mejlom sam već par puta obećao temu)

A sad ODGOVOR:
      Bezbedonosne liste su najviše što o sastavu ulja možete saznati van firme (šire dostupna dokumenta) ali oni su jako okvirni dokumenti da bi se zaštitila formulacija. Zavisno od države, bazna ulja ili nisu data (ako su estri naročito jer obično nisu rizične supstance) ili su data jako okvirno.
      To što je navedeno <1,7 % ili 1-2,5% može da znači ali i ne mora. I 1,5% i 1,2% je manje od 1,7%. Za 1,6% ne biste napisali ovako nešto (jer je lako provaliti i bez analize). Ipak, to je sigurno bolje nego da stoji (ispred znaka manje od) 1,5 ili 1,1.
      Nekada kompanije malo "apgrejduju" ulja (da bi ispala bolja) a nekada "daungreduju" da bi lakše prošla u nižu carinsku stopu i slično. Tako da se na ove podatke možete tek okvirno osloniti.
      Na primer za BM Extra FAM navodi da ZDDP-a ima 1,00 do 1,98% (znači i preko 1,7%).
      No logičnije je da Univerzal ima više ovog aditiva neko PS 10W-40 verzija, ako ništa drugo ono zbog toga što je "tek" SG a ovo drugo je API SL.
      Malko je komplikovanije (da traži i poseban tekst) jer osim API kategorije max. dozvoljen nivo (malo) zavisi i od viskoznosti, a kod dizel ulja (gde prvo ide API C pa S) ne važi limit kategorije (npr. za API SL, čest slučaj kod SHPD ulja koja su API CI-4/SL), ITD.
      Znači max. nivo ZDDP-a je indirektno dat preko cinka i fosfora koje sadrži.
      Kod lako tečljivih ulja (do 5W-30) za SL je max. nivo Zn 800ppm a mislim da je za 10W-40 a za 15W-40 sigurno, nekih 1000-1100, dok je za SJ nivo cinka od 1000ppm do 1200ppm (ovo bi morao da proverim, pričam napamet).
      E sad ide ključno:
      0,11% se verovatno odnosi upravo na cink ili fosfor (1,1 promil ili 1100ppm) što odgovara (ako je cink u pitanju) nekih 1,3% ZDDP-a.

Klasičan ZDDP ima MM (Molekulsku Masu, zapravo se obelažava samo sa M) od cca. 660. Kažem cca. (oko) jer zavisi od alkil grupe. ZDDP nije jedinstvena formula nego označava grupu jedinjenja. Ima ih i pod raznim CAS brojevima zavisno od dužine lanca (te različitih molekulskih formula). Zn čini 9,9% u ovom slučaju ali je to obično nekih 9% (pa sadržaj ZDDP-a treba množiti sa 11 u odnosu na cink ili 12 u odnosu na fosfor, inače M fosfora je "tek" 31 ali ima dva atoma P u jednom molekulu ZDDP pa ovaj čini 9,4% ali ne mora baš da znači). Naravno ovde bi svaki "normalni" mašinac već zavapio "'ebem vas lude (nas hemičare, mislim bolje hemičarke ...) ne znate ni šta je u molekulu" uz neminovno pitanje "nije li MW ovog molekula 660,25 ili 660,25xyz ?" E pa gosn mašnac, pojma nemam, mož' bit' da mož' bit ne

Moram malo da skratim (a baš uživam u ovome ... davljenju gnjurca ) da ne bude odgovor tek doveče (i do grada sam morao da trknem u međuvremenu):
      Sve preko 0,5% se odnosi na sam ZDDP a sve do 0,2% (2000ppm) se odnosi na cink (ili fosfor).
      Što više - to bolje, važi samo donekle, te 1,6 do 2,0% ZDDP-a (koliko ima u Racing uljima) je neki maksimum zaštite gde još ne dolazi do negativnih posledica. Ovome odgovara sadržaj cinka od 1500 do 1800ppm.
      FAM Fenix Univerzal verovatno ima nešto više ZDDP-a ali ne i od 1,5%. Verovatno je u opsegu 1,2 do 1,5%.
      Ima i malo više sulfatnog pepela (1,4%) što dodatno ukazuje na visok sadržaj aditiva koji nisu bespepelni (gde spada i ZDDP).
      Ovo može da ima pozitivan uticaj na starije motore, naročito dizel.
      Za ono koliko košta to ulje je idealno za dizele iz 80-tih. Može i za benzince (Buba, Jugo, pegla, ...) ali nije idealno za TNG (iako može da posluži čak i za to, ipak za "full univerzalnost" trebalo bi da ima max. 1,25% sulf. pepela).

P.S.
      Još se koprca ... gnjurac (čitaj: moglo je i duže ali i ovo je mnogo).

P.S.S.
      I što bi mali Perica rekao: eno gnjurca voda mu do kolena
      Ako ste ovo pomislili (a jeste) položili ste "Perica Test"
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Vladd:

I naravno hvala na dopuni.

"Savremena sinteticka ulja su , vec previse, raznovrsna i specificna, u detaljima namenska, za specificne potrebe pojedinih masina. I proizvodjaci histericno zabranjuju aditive svojim odabranim* formulacijama...znaju da bi skupa kazna neuspeha pala na ulje i marketing, a ne na korisnika ili aditiv."

* I "voljenim" (zapravo izuzetno izvaganim da kad o tome pričaju zaista su osetljivi, u fazonu da malim pomerajima rušite savršenstvo, što zapravo i nije daleko od istine).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Tema o filterima ... moraće da sačeka neka bolja vremena.
          Nisam je otvarao baš zbog Ragazzonija i njegovih obaveza.
          Ako ga ni "traktori" nisu "naterali" da napiše više od 5-6 postova (čak je dobio i titulu moderatora teme) i to u ZIMSKO VREME, da pogađamo kada bi zaokružili temu filtera za ulje? ... 2028 ili 2029.
          Ni Boost nije mnogo slobodniji (a imao bi šta da kaže).

Na žalost ali tako je. Jako mi je krivo što je "brain storming" koji je Boost započeo ("stručni podforum o degradaciji ulja i prevazilaženju istog") nije uspeo (tek delimično). Boost je bio najaktivniji (i najviše je imao da kaže o tome), ja dosta manje a Ragazzoni (iako opravdano) najmanje. Zapravo je Ragazzoni trebao malo da mi više pojasni tehničke detalje koje nisam mogao da pratim u potpunosti, kao i da da svoje sugestije i onda bi to bio pun pogodak. Naravno i više ljudi je moglo da učestvuje.

Šta da se radi, mnogi izuzetni projekti propadnu zbog nedostatka vremena, novca, ...
          Ne bih da počinjem još jedan takav (filteri za ulja).

Ovim naravno ne kritikujem Ragazzonija (svakako ne optužujem) jer je u poslu "dan i noć".
          *ajeban ovaj (sirovi) kapitalizam! Valjda će biti bolje (2028, 2029 ...)

Comment

• Vladd
            CBC Senator XXL
            • 09.07.2006
            • 581
            • NBG

Teme su odlicne, i neophodne.

Licno mi se dopada nesto drugaciji pristup problematici uz pojedine detalje o proizvodjacima ulja.

Sa druge strane, nepismenost, glupost i tvrdoglavost je velika azdaha...sa bar sedam glava.

Zabrinjava me, recimo, sto matori mehanicari, sa oho-ho iskustva, zanemaruju doticnu problematiku. Mislio sam da im ne ide u prilog da previse mudruju, bolje im je da je motor u sto losijem stanju, vise posla i zaraade za njih, medjutim u razgovoru, kada ni u daljini nije odnos majstor-musterija, deluje mi kao da se stide zanemarenih saznanja i nedostatka poznavanja desavanja u motoru.

Uglavnom se oslanjaju na progazene prtine(a ima ih dosta), ali najcesce specificni kvarovi prave probleme, kada se moraju i neke cudne cinjenice poznavati, ne samo one vec vidjene.

A nazalost, osim sto ima dosta prevaranata, musterije im poprilicno slepo veruju, cak i neki korisnici po forumima dave i flejmuju pozivajuci se na neke "mrge i masone" auto mehanike...

Zato nemam pedagoskog strpljenja, a da se krvim sa bandoglavcima nema smisla, spuste te na svoj nivo i osure na iskustvo..

Sa trece strane surovi profit, lagarije i prevare specificne dimenzije. Kada bi se slusali marketing manageri, uz nekoliko gadgeta, motor bi poceo da proizvodi gorivo ...

Medjutim, internet borba je pocela, generali i vojska su se rasporedili..neprijatelj je zbunjen snagom

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Sviđa mi se, zaista.
              Ešaloni još nisu ni poređani a panika u redovima establišmenta. Ovo nije samo u svetu maziva i automobila, to je situacija u mnogim oblastima.
              Establišment je zbunjen, reagovao bi žestoko ali je trom ... ma out dejtovan je
              Činjenica je da je sve manje inženjera (mogu biti i doktori nauka ali samo ako su inžereri i to ostali u duši) praktičara. Svodi se na "kursadžije" pa praznina pa nemušta akademska sfera gde je bitnije ištancovati 5-6 radova koji se boduju (birokratska SCI lista) nego makar sitnicu (ali značajnu) uraditi za to vreme (ne plaća se).
              Strašno!
              Ali to je tek manji deo priče, veći je marketing gde vam "sole pamet" tupaviji* od vas. Ako hoćete stvarno da saznate o nečemu ceo marketinški deo mora prvo u korpu (đubre, što i jeste).

I kod akademaca (sve je češći primer doktora nauka koji ne znaju osnove onoga čega su doktori) i kod majstora se radi o istom:
              strahu od (pravog) znanja, nemogućnosti (ili straha da se pokuša) da se ono stekne i lenjosti. Kraće rečeno izostanku ŽELJE za znanjem unutar oblasti, pre svega znanjem koje je teško naplatiti (ili jeste ali vam ruši višegodišnju karijeru).
              Obe kategorije su kao hrčci koji trče unutar točka. Više žalosno nego smešno.
              I naravno, sreća, te ima (dosta) izuzetaka.
              "Zato nemam pedagoskog strpljenja, a da se krvim sa bandoglavcima nema smisla, spuste te na svoj nivo i osure na iskustvo.. ."
              Ma 'vladd', ne pomaže ni iskustvo. Jedan stručnjak sa više od 10 godina ISKUSTVA (inženjer) je došao do istog zaključka kao i ti, a najbolje da ga citiram:
              NAKOVANJ JE ČUDNA SPRAVA
              MEKŠI NEGO NEČIJA GLAVA
              KAD JE MOKRO ILI SUVO
              ČUJE BOLJE NEGO UVO
              A KADA BI JOŠ I ČIT'O
              NEBI NIKAD SR*** PIT'O
              POZDRAVLJA VAS KUKA STARA
              MANITE SE KOMENTARA
              (bold sam ja stavio kao akcenat)

* Komparacija je upotrebljena ne zato što mislim da smo MI (korisnici) tupavi, nego nas iz marketinga tako shvataju (ilače ne bi pričali prazne priče kao i njihovi vazali iz raznih autočasopisa). Dakle MI smo tupavi, ali oni su tupaviji. Jedino ako im žvaka prođe, e onda su u pravu. Ne mislim na slučaj kada kupite dobar auto (svi se oni reklamiraju), nego kada ga kupite na osnovu njihovih navoda. Izvinjavam se ukoliko je zazvučalo loše.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Ajd' ovde (i u Boost-ovoj temi ulja):
                Nova pitalica (anketa): Who is the best?
                Na blogu.
                Hvala svima unapred na glasanju!

Comment

• skijash
                  CBC Senator XXL
                  • 07.09.2007
                  • 1354
                  • Beograd
                  • wrx

Expendable, šta misliš o ovom tekstu http://www.focfloridaregion.com/edu/oil.htm ?
                  Čini mi se da zna čovek šta priča

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Prvih 7 poglavlja (viskoznost, te razlike mineralna-sintetička) sam isčitao.
                    Jako lepo štivo, sviđa mi se. Čovek zna šta priča. Šta više prilično slično ramišljamo. Sviđa mi se i mini test.
                    Malo je više "amerikanizovano" ali upotrebljivo sasvim.
                    Veoma je "čitljivo" i lako za praćenje, svaka čast čoveku!
                    Jako mi se sviđa što je našao pravu meru uprošćenja. Ima niz sitnica ali ne smanjuju vrednost tesktu a daju mu lepršavi ton. Veoma efektno. Doduše ponegde i cepidlači (za W oznaku jeste u pravu, ali nije bitno, odomaćeno je i po značenju jeste W za Winter, zanimljivo je jer mnogi ne znaju ali to je ono što u većini slučajeva preskače, O.K. i kombinacija nije loša).
                    Vidim da je i on od većine koja podržava lakotečljiva ulja (doduše lakše je to njemu u USA nego meni u Srbiji).
                    Nemam puno (zapravo imam baš puno ali sitnih) zamerki naročito ne većih.
                    Ajd' da pomenem neke:
                    1) Ono sa 10W-30 sintetikom ... već ima na "horizontu" pa da ne ponavljam (prepisuju li jedni od drugih, ili su na "Bob"-u uzeli ovaj tekst, deluju identično na prvi pogled, čak i ono "are you with me?").
                    10W-30 sintetike nisu "tridesetice" već (ako tako uprošćeno gledamo) "dvadesetice" (ili jedva SAE dvadesetice).
                    U njih zaista ne ide mnogo polimera ali obično ide, u motociklističkim obično ne idu polimeri.
                    Nije ni mnogo bitno ali kako su oni Ameri i kako više (mnogo više) koriste 10W-30 (u južnim krajevima default) trebalo bi da znaju. Takođe nisu baš ni 10W-30 mineralna ulja 10W sa nakrkanim polimerima. Ono jeste formalno tako ali su ta bazna ulja (npr. SN 150) skoro iste viskoznosti kao i sintetička (npr. PAO "šestica"). Zapravo jesu nešto ispod SAE 20 (inače ne bi bila 10W zar ne?) ali su tek malo tanja od sintetičke sabraće te u konačnom proizvodu imaju više polimera, modifikatora viskoznosti te višu tačku tečenja (koja je opet poboljšana aditivima inače je za SN 150 nekih -15cel. dok 10W ulja po pravilu imaju -30cel. čak i kad su mineralna).
                    Situacija je u stvarnosti zapravo komplikovanija jer su i MINERALNA i SINTETIČKA bazna ulja (naročito ova druga) mešavina nekoliko base stock-ova. Tako da sam razmatrao samo "glavne".
                    No to je ionako nebitno. U Evropi takvih i nema a čak i u USA se mogu nabrojati na prste (jedne ruke).
                    Osim toga teorijski je moguće da "polovični" sastojak bude i viskoznije PAO bazno ulje (SAE 30) i možda baš AMSOIL ima neko takvo pa odatle i takve ideje "preko bare".
                    I pitanje 4 je malo diskutabilno i tipično "američko" tumačenje no u pricnipu jeste tako (malo bi se izdiskutovali oko toga).
                    Mogli bi letnji dan (uskoro će i najduži) do podne ali nije bitno, bitno je sledeće:
                    VEOMA DOBRI TEKSTOVI. Veoma laki za praćenje (čitanje). Preporučujem!

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Drugi deo je još bolji!!
                      Ali nije tako primenjiv (kod nas).
                      Apsolutno su dobre obzervacije (zapažanja) o protoku ulja ili da 0W-40 štiti motor jednako dobro kao i 10W-40 (15W-40 ili monogradno SAE 40) na visokim letnjim temperaturama.
                      Spomenuto je (doduše) i da viskoznija ulja ("deblja") mogu biti korisnija kod starijih konstrukcija. Međutim to ovde znači više pa prelazak na što manje viskozna je samo za najnovije generacije motora (nove Honde, Ford motori, uopšte motori posle 2000. naročito 2005. mada ima i onih iz 2007. ili 2008. koji još uvek više "vole" 5W-40 umesto 5W-30).
                      Dakle, maksimalno je prilagođeno situaciji u USA (što bi se za moje tekstove reklo da su pak za Evropu i to onu jugo-istočnu) te sa tim u vidu, sasvim je O.K.
                      (prošitah u jednom potezu (dahu), odavno mi nije nešto ovako prilalo, pravo osveženje! Pravi udžbenik kakav bi trebao da bude, a u 90% slučajeva nije).

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

pitane za Stevu
                        stavio sam u motocikl polusintetičko ulje valvolin durablend scooter jer nije bilo durablend 2T,sad opet treba da ulijem u mešač,ali opet nema durablend 2t,već samo durablend 2t scooter motocikl je kawasaki 125 ccm,proizvodi se od 1986,mada je moj 2000 godište,nešto razmišljam da nisam mnogo pogrešio i da je taj današnji scooter bolji od mnogih 2t ulja koja su se preporučivala 1986.koristio sam i motul 510 T,al postoji neki problem sa uvoznikom MASS pa ga nema već jedno tri nedelje.inače taj durablend 2T scooter mnogo manje ostavlja čađi na auspuhu u odnosu na 510 T,sa istom ili čak neznatno višom potrošnjom ulja
                        vidim razliku u sadržaju sulfatnog pepela,i tbn,što bi možda ukazivalo na nešto manji procenat antiwear aditiva?!
                        da li da nastavim sa durablend scooter 2t ili bi morao bez onog prefixa scooter,znači samo durablend "T kojeg nema(znam,reći ćeš bilo bi poželjno,ali evo specifikacija)?
                        Valvoline doesn’t just set the bar for premium products and services. We raise it. Relentless innovation has been the heart of our company since 1866.

Valvoline doesn’t just set the bar for premium products and services. We raise it. Relentless innovation has been the heart of our company since 1866.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Podaci za "non scooter" su zaista nešto bolji te bi (na prvi pogled) trebalo nastaviti sa tim uljem.
                          Čak i da je tako, nemoj se opterećivati time. Razlike su zaista male a ispunjeni (iako nepotpuni) standardi isti.
                          TBN zaista nešto vredi ali ne toliko da bi po svaku cenu juri baš tu verziju (kad bude kupi dva litra ).
                          Možda i ima manje anti wear aditiva (posredno bi se reklo) ali je to još od manjeg značaja. Za skutere je sigurno dovoljno pa makar i 125ccm.
                          Manje pepela ima i dobrih strana (kao što si primetio - manje čađi u odnosu na "visokopepelna" ulja, uslovno rečeno, sa oko 0,2% naspram 0,1% pepela).
                          Dakle, za skutere bi manje pepela verovatno bilo bolje (zato je tako i Valvoline postavio) jer je režim rada takav da je to prednost.
                          Mogao bi (naravno) da nastaviš sa bilo kojim. Nema suštinske razlike. Možda bi se "običan" bolje pokazao ali možda i ne pa kad ga već nema ne opterećuj se time a kad ga bude probaj.
                          Uzgred, možda bi kod Motul-a bolje prošao sa Scooter expert (bilo PS ili sintetičkim), baš zbog navedenog.
                          I još uzgrednije, možeš da probaš i SILKOLENE COMP 2 INJECTOR (ako ideš u N.S.), doduše to je ester sintetičko (kao 710 T) pa je skuplje. Ipak, full sintetike (estarske) su zaista najbolja 2T ulja jer izgaraju sa najmanje ostataka (samo od aditiva, vrlo malo pepelnih, pa je izduv čistiji). Ili silkolene scooter 2T.
                          Prednost 2T mašina je i što je jeftinije isprobati neko novo ulje :-)

Zavisi kako postaviš stvari, ali malo bolja zaštita od trenja verovatno nije toliko bitna koliko čistoća motora.
                          Iako liči na makretinški trik, Scooter ulja su ipak malo tome više prilagođena (neko motociklistička).
                          Čist motor (bolje da ti Ragazzoni to objasni iz prakse) može duže da traje od "bolje zaštićenog" (malo pesnički rečeno ali sigurno kapiraš šta hoću reći).
                          Probaj sve ali mislim da ćeš sa Scooter PS (pa koje god od pominjanih) imati najbolje rezultate (posle istih sintetika) i najbolju cenu.
                          Ima tu sasvim dovoljno AW aditiva. Ova druga "pepelnija" ulja su više ako "divljaniš" što sa skuterom teško da može.

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

nemam skuter nego motocikl kawasaki kmx 125,enduro...inače da ima kupio bi motul 5102T,on je bio oko 700 din,durablend scooter je 650,a imam mogućnost da uzmem BARDAHL KGR Injection 2T,al je nešto preko 1000 din kao i moterex,no to su sintetike kao i motul 710 2T(nešto preko 1200 din).nekako sam sklon da ponovo stavim durablend scooter jer zaista ostavlja malo čađi na auspuhu,al videću još...izbor nije veliki,viđao sam neki esso ranije na jednoj pumpi,oko 600 din,mislim da je polusint....

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Aha, promašio sam 80%.
                              Ako ga ne pržiš ostaje da sa Skuter uljima prolaziš bar slično. Ne opterećuj se. Inače naravno juri "non skuter" i 510 2T.
                              Jel' sam bar dobro ukapirao da imaš poseban sistem podmazivanja ili praviš smešu?

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

poseban mešač.
                                našao sam jedan sjajan tekst na BJ bikers forumu,tako da ću ipak uzeti durablend scooter

Motorno ulje - objavio Deutsche Shell AG:

Dvotaktna ulja

Dvotaktna ulja su po sastavu mnogo jednostavnija od četvorotaktnih ulja.
                                Ta prva osobina ima veze s činjenicom da dvotaktna ulja sadrže samo oko 2 do 6% aditiva i 94 do 98% baznog ulja. Na premiks dvotaktnog ulja se dodaje oko 20 - 25% od premiks komponente, vrlo slične bezmirisnom kerozinu.

Najvažniji aditivi

Odabir odgovarajućeg sastava aditiva dvotaktnim uljima ima značaj koji ne treba potcjenjivati.
                                Takođe važni, kao i kod četvorotaktnih ulja, iz poznatih razloga, to su antioksidansi, deterdženti, disperzanti i poboljšivači protoka. Osim toga, dodaju se boje radi lakše identificikacije mešavine gorivo-ulje.
                                Za razliku od četvorotaktnih ulja, u dvotaktnim uljima se NE primenjuju aditivi protiv habanja, pasivatori obojenih metala, supresori penjenja, umanjivači vrednosti trenja, poboljšivači indeksa podnošljivosti dihtunga na ulje i poboljšivači indeksa viskoznosti.

Sastav baznog ulja pri izradi dvotaktnog ulja ima još važniju ulogu nego u izradi četvorotaktnih ulja.
                                Taj sastav mora biti određen unapred, u zavisnosti od namene dvotaktnog ulja.
                                Ako je u pitanju ulje za trke, težište se stavlja na izrazito visoka mazivna svojstva, a na uštrb čistoće motora. Ako je u pitanju ulje za svakodnevnu upotrebu, u prvom planu je najviši prioritet na čistoću, jer je to jedini način da se u dugom periodu eksploatacije sačuvaju sve tehničke karakteristike agregata. Dakle, izrazito visoka mazivna svojstva nisu potrebna, kao kod trkačkih agregata, čak i ako se agregat u svakodnevnoj upotrebi eksploatiše do svojih krajnjih granica snage i maksimalne brzine.

Glavna bazna ulja

Koriste se mineralna i polusintetička ulja.

Međutim, primenjuje se sve više sintetičkih baznih ulja tipa Polyisobuthylen (PIB), smanjujući tako neželjeni dim iz dvotaktnih agregata. Prednost - sagorijevaju skoro bez ostatka i postaju osnovno gradivo za sva tzv. low-smoke dvotaktna ulja. Skupi Esteri su postali dvostruko dragoceni u primeni kod dvotaktnih mašina - poboljšavaju čistoću agregata u kritičnim područjima i poboljšavaju zaštitu klipa od zaribavanja.

Ricinusovo ulje se koristi samo u dvotaktnim agregatima. To je ulje biljnog porekla, sa odličnim mazivnim svojstvima, od kojih su neka još uvek bez premca. Zbog nestabilnosti na starenje, ima tendenciju da se zgušnjava i pri tom gradi naslage. Stoga, ricinusovo ulje se može sresti u primeni isključivo na moto trkama. Agregati koji u trkama koriste ricinusovo ulje u mešavini, obavezno se čiste posle svake trke.
                                Primenom ovog ulja za mešavinu dvotaktnih agregata za svakodnevnu upotrebu, vrlo brzo dolazi do kvarova i značajnih oštećenja.

Pri odabiru ulja za motore, neophodno je obratiti posebnu pažnju na napomene navedene u nastavku. Osnove za to su brojne i bilo bi predugačko navoditi ih sve. Suština je u uticaju specifičnih osobina motornih ulja na performanse i trajnost agregata. Taj uticaj, na žalost, pokazuje slabosti ulja kada je gotovo prekasno, tako je poželjno da svi motociklisti vrlo pažljivo razmisle o izboru ulja ne obraćajući pažnju na određenu marku. S obzirom na učestalost zamene ulja (kod naših motora, samo ulja za menjač - prim. ČD), neosnovano je štedeti novac na kvalitetnom ulju.

Dvotaktni motor

*** Svakodnevna upotreba
                                Ulje treba da zadovolji osnovne zahteve kao što su JASO specifikacije
                                Ulje treba da obezbedi besprekornu čistoću agregata
                                Ulje mora da zadrži adekvatnu mazivost čak i pri visokim toplotnim opterećenjima
                                Ulje treba da bude premiksovano aditivima

*** Primena kod trkačkih agregata
                                Ulje NE TREBA da zadovolji zahteve JASO specifikacija
                                Ulje treba da obezbedi najvišu sigurnost u uslovima ekstremnih termalnih opterećenja
                                Ulje ne treba da obezbedi čistoću agregata
                                Ulja ne sme da bude premiksovano aditivima

FAQ (Najčešće postavljana pitanja)

Koji su glavni zadaci ulja?
                                Maziva bi trebalo da smanje trenje i trošenje kliznih ili rotirajućih površina agregata, da štite od korozije, da hlade agregat, da ga konzerviraju, dihtuju, da ga održe čistim, da smanje potrošnju goriva i da poboljšaju performanse agregata.

Šta se podrazumeva pod sintetičkim uljima?
                                To su ulja, koja se proizvode veštački i sastoje se od molekula ugljikovodika ili drugih jedinjenja. Osnovni materijal za njihovu proizvodnju je obično, mineralno ulje iz sirove nafte.

Koja su svojstva sintetičkih ulja?
                                Vrlo dobar odnos viskozitet-temperatura, te su upotrebljiva u raznim oblastima. Imaju odličnu stabilnost na smicanje (slivanje sa površine - prim. ČD). Zadržavaju osobine u širokom temperaturnom opsegu, sa izraženim mazivnim osobinama čak i na vrlo niskim temperaturama.

Šta smanjuje performanse motornog ulja?
                                Starost ulja, prašina, opiljci metala, loše gorivo, ostaci sagorevanja i vode, ali takođe i preniske ili previsoke temperature ulja.

Da li mogu da se mešaju mineralna i sintetička ulja?
                                DA. U današnje vreme to nije problem.

Da li kod agregata koji je duže vreme koristio sintetičko ulje, može da se nastavi sa primenom mineralnog ulja?
                                DA. Ali ne bi trebalo očekivati iste performanse čak ni sa mineralnim uljem sa dosta aditiva, jer sintetička ulja uglavnom imaju bolje performanse.

Da li bez problema može da se pređe sa mineralnog na sintetičko ulje?
                                U principu da, čak iako je agregat pohaban, na taj način ne može ništa da se naškodi. Prelaskom na sintetičko ulje kod takvog agregata dovodi do sagorevanja nesagorelih ostataka, naročito u području klipa. Time se uzrokuje povećana potrošnja ulja, koja se smanjuje kada je agregat ponovo tehnički ispravan.

Da li je dvotaktno ulje razlog naslaga čađi u izduvnom sistemu?
                                DA. Često je odgovorna prebogata smeša ulja i benzina. Ako je potrebno, preći na kvalitetnije dvotaktno ulje.

Da li je sintetičko ulje loše za kvačila u uljnom kupatilu?
                                NE. Samo korištenje sintetičkih ulja za automobilske menjače mogu izazvati probleme. Takva ulja sadrže aditive za smanjenje trenja.

Koje su prednosti ricinusovog ulja?
                                U dvotaktnim agregatima ricinusovo ulje poseduje najbolja moguća mazivna svojstva.
                                Međutim, motor je vrlo brzo kontaminiran i čisti se posle svake trke.
                                Kod četvorotaktnih motora, ono se koristi samo kod agregata sa pogonom na metanol, npr. Speedway.

Da li se ricinusovo ulje meša sa benzinom u većem odnosu nego sintetičko ulje za trke?
                                Obično da, npr u kartingu 16:1.

Da li sintetička ulja za trke dovode do povećanja performansi?
                                Ne nužno. Racing ulja takođe mogu biti razvijena za maksimalnu izdržljivost, npr za enduro trke.

Da li je potrebno pojačati odnos ulje-benzin kod agregata sa pojačanim opterećenjem?
                                Obično to nije potrebno. U nedoumici može da se doda nešto više ulja.

Da li se korišćenjem trkačkog dvotaktnog ulja postiže povećanje oktanskog broja?
                                Teoretski da, ali povećanjem količine takvog ulja u mešavini se ne postiže ništa.

Dokle sme da se poveća temperatura ulja?
                                Najviše temperature se javljuju na prvoj karici klipa i mogu da dostignu i do 300 stepeni Celzijusa. Da li će motor doživeti havariju, veliko je pitanje. Neka ulja tolerišu temperature u komori radilice do 160, a za neka druga je pitanje da li mogu da izdrže i 125 stepeni Celzijusa.

Kolike su karakteristične količine metala u korišćenim uljima?
                                posle 5.000 km u starom ulju se nalazi do 100 mg/kg sadržaja gvožđa. Npr, sadržaj bakra, olova i aluminijuma je znatno niži.

© Deutsche Shell AG

Comment

Working...
                                X