Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Slažem se. Može i jeftinije i bolje, samo ako se batali fabrički preporučeno ulje.
    Ovo je jedan od boljih primera!!
    "Baki" i nije mislio na tako nešto već više na ono čime se "tomas" potpisuje:
    "besplatan sir je jedino u mišolovci."
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• IlijaGM
      CBC Senator XXL
      • 02.12.2008
      • 313
      • Gornji Milanovac

Treba mi neka best buy lista ulja sa razumnom cenom za fiat multiplu 1.6 16v na metan,auto bi se vozio 80% po gradu.
      Last edited by IlijaGM; 22.07.2011, 23:21.
      Originally posted by zoranbg
      nemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Best Buy lista?
        1. 5W40
        2. 5W40
        3. 5W40
        .
        .
        .
        10. 5W40

Prazna mesta iza dopišite sami.

Malo šale ali nije daleko od istine. Cene su promenjive te što kažem danas možda ne važi sutra.
        Dobra 5W40 ulja za CNG su:
        Mobil Super 3000 X1, Eneos Premium Hyper, Shell Helix Ultra, Fuchs (nekoliko njih), Motul X-cess ...
        Još su bolja (i skuplja) 5W40 sa ACEA C3 kao što su: Motul X-clean ili Selenia K P.E.
        I još bolja (i još skuplja) specijalizovana "gasna" 5W40 ulja (Motul i Fuchs).

Best buy je prva grupacija, vrlo dobra kupovina druga te prosečna treća.
        Naravno u smislu odnosa kvalitet/cena i pogodnosti za vaš automobil.
        Prillično ćete uštedeti sa "običnim" 5W40 sintetikama. Nije obavezno ali je poželjno da nemaju više od 1,0% sulfatnog pepela (eventualno 1,1% a idealno je nešto manje od 1).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• IlijaGM
          CBC Senator XXL
          • 02.12.2008
          • 313
          • Gornji Milanovac

Sta mislite o Nisotec sint 5w40 i o galax racing 5w40,odnos cene i kvaliteta i interval zamene,i poredjenje po kvalitetu za nekim poznatim proizvodjacima?
          Last edited by IlijaGM; 23.07.2011, 23:28.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

A jel' može ovo na PP? :-)
            Nisotec autoline sint 5W40 je potpuno u nivou poznatih proizvođača. Čak bi se moralo naglasiti da je u rangu sa boljim (ili makar savremenijim) sintetičkim (sintetskim) uljima ove viskozne kategorije (ACEA C3).
            O nijansama ili snazi brenda, nepoverenju u samu kompaniju ... ne bih sada.
            NIS svakako ima vrhunske stručnjake (mada je neminovno da ima i "tupsona" zaposlenih preko veze, i onih što imaju 3puta veću platu i ništa ne znaju ali su šefovi ... i slično) i znanje te resurse da postigne deklarisani kvalitet.
            Doduše ovo ulje nije baš ni tako jeftino i blizu je (po standardima kategoriju nižim) stranoj konkurenciji. Čak je moguće ACEA C3 poznatih brendova na akcijama naći za iste pare. Ipak ukoliko vam sigurnost originala i "patriotska osećanja" nešto znače, slobodno kupite ovo ulje, više je nego dobro za vaš automobil.
            Uzgred ovo je i dobro ulje za mercedese kao što je A1x0 serija od 2000. pa do današnjih dana.
            Slobodno menjate na istoj kilometraži kao i (recimo) Mobil 3000.
            Žalosni događaji sa FAM-om (opelješena firma) na žalost su ovaj brend maknuli sa tržišta.
            Galax Racing 5W40 je takođe kvalitetno ulje. Nešto je zastarelije ali ne mnogo nižeg apsolutnog kvaliteta (više u standardima zaostaje za klasu nego u opštem kvalitetu obzirom da zadovoljava standarde vašeg vozila).
            Ima još povoljniju cenu te bi (barem nekad) bilo best buy. U čemu je problem pa koristim prošlo vreme?
            Problem je što zaista ne mogu da garantujem da je to ono isto ulje od pre par godina. Zaista možda i jeste ali događaji sa promenom vlasnika (i tutora) su nešto o čemu treba voditi računa. Za to je kriv samo vlasnik jer je sve obavijeno velom tajne. Ni jedna zvanična informacija nije okačena na sajt jako dugo.
            Da li su zadržali kadrove? Da li su smanjili ili povećali plate? Da li rade na nečem novom? Da li su zadržali snabdevače?
            To su pitanja njihovih kupaca (naročito potencijalnih ali i onih starih) a ne moja. Na žalost nemam informacije da bi na to odgovorio, to moraju oni sami da urade ako im je stalo do prodaje. Ovako se prave ludi, drže niske cene i misle da je to dovoljno.
            E pa nije! Lično bih uvek dao par stotina dinara više po litru čak i za sličan kvalitet, znajući da iza brenda koji kupujem stoji veća ozbiljnost u opštem pristupu (proizvodnja, kontrola, prodaja, post-prodaja, pa i sama snaga brenda).
            Tako da uslovna preporuka ide i za ovo ulje ali ne i ona potpuna.
            Duboko sam uveren (a u praksi sam se više puta uverio) da VRHUNSKI PROIZVOD mogu proizvesti SAMO I SAMO zadovoljni (ne samo dobro plaćeni, nego i u dobrom okruženju) stručni radnici. Ostalo je samo bull shit! Nema od toga ništa (preselite rafineriju iz zapadne EU ili USA u Burkinu Faso ili Srbiju, tu smo negde, možda i izvinjenje prvo pomenutoj državi, i sve "štrika" - malo sutra!).
            Država porekla itekako ima uticaj na kvalitet (i njegovu ustaljenost) bilo kog proizvoda, čak i kada tehnologija njegove proizvodnje (kao kod ulja) nije neka "svemirska".

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

...možda je rano govoriti nakon pređenih 150 km,ali golf 3 TD (turbodizel)SA NISOTEC FAVORIT 15W40 tiše radi nego ranije sa Mol Dinamic Max 10W40....ima neki karakterističan težak miris,vuče malo na menjačko,valjda je to odlika SHPD ulja i kad odvijem čep za nalivanje ulja nimalo ne prska....nekako imam osećaj da su ta ulja za komercijalna vozila dosta kvalitetnija,i da uz haevy duty standarde ladno mogu da se navedu i oni za passenger car ali da se to ne čini iz čisto komercijalnih razloga,i zapravo niži kvalitet jednako ili više plaća kad su u pitanju putnička vozila....tako da sam mišljenja da kad god je moguće treba izabrati nešto od ulja"koja leb zarađuju"....

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Pa pisah ja na blogu još pre godinu ipo kako je čovek sa zastavom prešao skoro 400k km (taman do meseca) ali malo ljudi je razumelo šta je pisac hteo da kaže.
                Oni koji imaju dizel motore bi ozbiljno ovo trebali da razmotre, sa benzincima uz mere opreza a sa TNG-om uz pažljivo biranje. Naravno nije baš ni uvek najbolje ni moguće ali kod dizela je dobro u bar 90% slučajeva.
                SHPD i UHPD ulja su "nakrkana" aditivima, ali ono ... baš dušmanski!

Comment

• Presretach
                  CBC Član
                  • 03.03.2010
                  • 20
                  • Beograd

Šta predlažete koje ulje za AR 156 2.0 ts + TNG ?
                  Ili predlažete da ne menjam ulje koje predlažu iz AR.

Comment

• IlijaGM
                    CBC Senator XXL
                    • 02.12.2008
                    • 313
                    • Gornji Milanovac

10w60 racing mozda?

Comment

• TETAK
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 3034
                      • Čačak, Srbija

Možda sam nešto propustio, ali voleo bih da čujem vaš stav u vezi sa uljem za vozilo Mercedes C200Kompressor(sport-coupe) iz 2002 g. U manualu stoji preporuka za ulja specifikacije MB 229.3. Sada je u motoru Castrol RS 10W-60 i to lepo radi. U ovlašćenom servisu preporučuje se ulje Mobil 1 0W-40, a prijatelj mi kaže da bi potpuno odgovarao i Adinol 10W-60. Voleo bih da čujem vaše mišljenje i preporuku.
                      Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Originally posted by Presretach View Post
                        Šta predlažete koje ulje za AR 156 2.0 ts + TNG ?
                        Ili predlažete da ne menjam ulje koje predlažu iz AR.
                        O ovome je bilo više puta. Doduše na na "horizontu" već u temi "ulja, proizvođači, iskustva", a bilo je i na blogu.
                        Dobra su 5W-40 (50), 10W-40 ulja ali i 10W-60.
                        Čini mi se da bi Shell Helix Racing 10W-60 bilo izbor no. 1 (što se kvaliteta i pogodnosti tiče). Može naravno i Selenia Racing (koje je zbog TNG-a još jednu nijansu lošije od prethodnog ali kako manje košta još uvek se isplati). Kroon ima Racing 10W-60 ulje po prilično povoljnoj ceni i prilično pogodno za TNG (nije najbolje ali je verovatno najisplatljivije).
                        Naravno i 10W-40 ulja dolaze u obzir ali ih treba pažljivo birati. Recimo Motul 6100, 4100 ili Shell Helix HX7 i takva.
                        Za više prelistajte "arhivu". Ima nešto toga i u Honda klubu Srbija (iako se radi o AR).
                        Pozdrav!

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Originally posted by TETAK View Post
                          Možda sam nešto propustio, ali voleo bih da čujem vaš stav u vezi sa uljem za vozilo Mercedes C200Kompressor(sport-coupe) iz 2002 g. U manualu stoji preporuka za ulja specifikacije MB 229.3. Sada je u motoru Castrol RS 10W-60 i to lepo radi. U ovlašćenom servisu preporučuje se ulje Mobil 1 0W-40, a prijatelj mi kaže da bi potpuno odgovarao i Adinol 10W-60. Voleo bih da čujem vaše mišljenje i preporuku.
                          Originally posted by TETAK View Post
                          Poštovani g. "tetak",
                          To da 10W-60 može - može, nije da ne može.
                          Ipak ... nije baš idealno. Recimo da je to baš za ekstremna (a dugotrajna) opterećenja motora (da je dobar izbor).
                          Mislim da je za (koliko-toliko) normalnu vožnju servis više u pravu te da je 0W-40 uz 5W-40 viskoznost najbolja za vaš motor.
                          Podrazumevam MB 229.3 ili 229.5
                          I ne samo zbog standarda! Lakotečljiva ulja prave manje otpore u motoru i omogućavaju par % veću snagu, manje trošenje motora i lakši rad u visokim obrtajima. Viskoznija ulja su više za forsirane brdsko-planinske "etape".
                          Ipak i u tom slučaju mislim da bi 5W-50 bilo bolje rešenje. Nekoliko ulja imaju i MB 229.3 (recimo Mobil Peak Life) što je dodatna preporuka.
                          Pozdrav!

P.S.
                          Castrol 10W-60 RS ulje je vrlo dobro a Addinol ne zaostaje "ni pedalj" (zaista odlično ulje i meni prilično omiljeno), njihova upotreba jeste unutar "finesa" i u praksi se pokazuje solidnim.
                          Ipak, vodite računa da ova ulja ne ispunjavaju sve tražene zahteve. Možda su više za dolivanje (naročito leti) u 5W-40 istih proizvođača (ili u Super Visko MV 0556, 5W-50 Addinol ulje, koje doduše nema MB 229.3 kao Mobil pa je ipak manje pogodno).

Da ne naglašavam da MB 229.5 ulja (5W-40 pre svega ali i 0W-40) imaju dodatnu preporuku (naročito Mobil, Castrol, Motul ...).
                          Uzgred servis preporučuje baš jedno takvo: M1 0W-40!!

Comment

• TETAK
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 3034
                            • Čačak, Srbija

Hvala na brzom odgovoru! To da je stručan, neću ni pominjati, ali............. tako nešto sam i očekivao od tebe!
                            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Presretach
                              CBC Član
                              • 03.03.2010
                              • 20
                              • Beograd

@expendable
                              Hvala na odgovoru.
                              Probao sam Racing ali nesto nisam bio zadovoljan.
                              Probacu Shell Helix Racing 10W-60.

Comment

• DushanSD
                                CBC Senator
                                • 25.03.2008
                                • 248
                                • Smederevo, Srbija

Pozdrav svima!!!
                                Vozim Alfa Romeo 155 1.8 8v Twin Spark 93kw 128HP. Motor je u punoj snazi i radi kao sat. Trenutno se u motoru nalazi Selenia Racing 10w60. Presao sam sa tim uljem oko 5 i nesto hiljada kilometara, za sada sam zadovoljan. Kako sam cuo da su Seleniu mnogo poceli da fuserisu, i da cak neki motori crkavaju zbog losih kopija zanima me koje mi ulje preporucujete da sipam u ovaj motor? Koje je najbolje za njega, koje ce zasigurno biti originalno, i gde bih to ulje mogao da nadjem i kupim kod nas?
                                Unapred hvala na odgovoru.
                                POZURI POLAKO!!!

Comment

Working...
                                X