Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Koliki vam je ... nivo ulja?

O.K.
    Ma slažem se 99%. Samo da podsetim da sam odavno rekao (ovde na horizontu) da SITNI i TEHNOLOŠKI BEZNAČAJNE stvari nisu vredne onoga za šta se prikazuju. Toliko priče o konkretno Honda i-VTEC, "drive by wire" i ostalom je sve u suštini GOMILA ĐINĐUVA koju nam uvaljuju kao Kolumbo Indijancima.

"Ljudi ne mere nivo ulja, ne vole da pričaju o istom,a obožavaju da pričaju mitove. Ja sam drugačiji. Sve pljujem, a hajviše zato što nam 1.5 čelika prodaju za 25k evra. Stvarno ne znam ko je ovca."

Ovo je tako lepo rečeno da "nemam reči". Ovca je svako ko kupi automobil (očigledno, zar ne?) a što skuplji to je veća ovca.
    Kupovina mnogo starog automobila je takođe bacanje para ali to je bar iznuđeno (nema se). Potpuno nov automobil je takođe neka vrsta luksuza jedino što nije baš lako naći (kod nas) 2-4 godine star auto inače bi to još nekako bilo i najzasnovanije za kupovinu.

Još jedan (pozitivan) komentar na rečeno. 1.5tona automobila je nekih 1-1.2t čelika i ostalo plastika (grubo rečeno).
    Pazi sad, 1 tona čelika na berzi je ovih dana 400€, znači max. 500€ za čelik i još 200-300€ za plastiku (cca. 1€ po kg). Neka bude i svih 1000€, gde se dede onih 9, 14, 19, 24k €?
    Kao što lepo kažem: KARTELI. Ostatak mašinske industrije (obrada metala) grca, dok se (bar vodeći) proizvođači automobila kupaju u parama (a kako i ne bi jer su simbiotički vezani za naftaše koji drže pare, banke su tek na mestu 2.).
    I onda novinar hvali automobil i zamera mu neku glupost, inače sve je savršeno, cice na sajmovima, ... jeftina propaganda da bi vam prodali nešto što vredi 5 ili 10k € za duplo više! A mi svi (neko manje neko više) aplaudiramo kao da nam džaba daju.
    Hibridi su patetičan pokušaj, od fuel-cell još nema ni naznake, Volt i slični više služe da bi vas još jednom opljačkali (takvi "polu-električni" automobili će za par godina biti bar upola cene) i da odlože prave elektromobile, a kad takvi stignu cena električne energije će biti bar 2x veća, pa ćemo "da plačemo" za "starim dobrim vremenima" i naftnim derivatima.
    "Krčag na kamen ili kamen na krčag, loše po krčag".

Onih 1% je zbog toga što je automobil potreba (nametnuta ili ne, svejedno) te da male razlike među njima postoje (motori SUS kakvi da su svi ih koristimo) taman da bi ovakav forum postojao.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• banekg
      CBC Senator XXL
      • 06.09.2010
      • 1274
      • Nis
      • Toyota Carina e 2.0

A da su Hondini motori vrh auto tehnologije, ne bih mnogo o tome... Ne postoji vrh tehnologije, već prihvatljivi nivo za prihvatljivu cenu.
      Kako neko nekad napisa, sve je kompromis. Mislim da je pitanje koji su motori bolji u smislu trajnosti - oni koji trose manje ili vise ulja, naravno kad su novi. Da li su masine sa vecom fabrickom potrosnjom ulja trajnije u odnosu na ove druge?
      Ovo pitam jer sam citao nesto o tome, ali mi je slabo sta jasno. Ne bi bas da verujem, da neki Nemci ne znaju da naprave motor koji trosi (ne trosi) ulje kao Honda.
      Long Live CBC!!!

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Jasno. Trebali bi prvo da definišemo neke pojmove (iako su definisani, ali interno) pa tek onda da dajemo zaključke.
        Potrošnja ulja nije vrhovni (ako je uopšte) kriterijum tehnološke superiornosti jednog motora. Nije čak ni njegova tranjnost (označava samo da je pri konstrukciji to bio prioritet). Za dugovečnost motora bi se moglo reći (mada zaista nije čvrsto pravilo te treba shvatiti uslovno) da oni koji umereno troše ulja trebaju čak i da traju duže. Ipak duže će trajati samo uz pravilan izbor materijala, dobro rešenu iberturu i uopšte podmazivanje.
        Honda motori su više moderni nego baš neki vrh tehnologije iako su pominjani sistemi zaista šamar nemačkoj autoindustriji.
        Slično ima samo Porsche ali za nijansu lošije (pričam o varijabilnom sistemu za upravljanje ventilima).
        Naravno da bi Nemci mogli da naprave više ali je sigurno jeftinije da guraju propagandu preko AutoBuild-a
        Ne radi se o tome ko šta može nego ko šta izbacuje. Ford i Honda su pioniri u korišćenju SAE 20 (5W-20 i 0W-20) ulja te se mora tome odati priznanje.
        Moderni motori naravno ne moraju (i obično je suprotno) duže trajati. Jedino što mogu imati manje kvarova u prvih, recimo, 200k km, makar i onih minimalnih i što mogu malo manje da troše goriva.
        Vrh tehnologije nije uvek onaj koji pobeđuje, naprotiv obično je suprotno. Iako je ianđani kliše (ali klasik) moram da podsetim na VHS koji ni u S-VHS izdanju nije prestigao (već više dostigao) Beta sistem (čije je izdanje "super" bilo jako blizu profesionalnom i otprilike na nivou DVD ili za nijansu bolje skoro 10 godina ranije).
        U USA je Mercedes zarad dužeg trajanja motora pre par godina (otprilike, skoro u svakom slučaju) za sva SUV vozila i vozila više klase sa 5W-30 vratio preporuku na 5W-40. Dakle nije sve tako jednostavno.
        Više se radi o dva koncepta pri čemu bi moglo da se kaže da su Japanci nešto ispred (tek malo) a Nemci im "dišu u vrat" sa solidnijim i bolje implementiranim rešenjima makar starijim par godina.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Poštovani 'pantalima',
          @kristina990:
          - ...možda motor i nije tako loš,da troši trošio bi i long life.

Sa ovim ne mogu a da se ne složim. Niste doduše naveli da li (i koliko) motor troši ulja, ali čak i LL 20W-60 može samo da smanji potrošnju ali ne i da je vrati na normalni nivo ukoliko je motor pohaban do te mere da mu se bliži generalka (i ima potrošnju ulja blizu jednog 1l na 1000km ili više).

Motor GII (niste naveli da li je benzinac ili dizel, mada je približno isto po ovom pitanju) kao nov najbolje radi sa 10W-40 pa čak i 5W-40 ali od samog početka (naravno) može i 15W-40 a čak ni 15W-50 mu neće posebno smetati (recimo da je "dobro razrađen" sa 50k km).
          Ako je LL sipano zbog potrošnje ulja, samo u tom slučaju ste u problemu.
          Izneneđujuće koliko ljudi sipa Optima LL 20W-60 bez stvarne potrebe za takvim uljem. Često samo zbog 150k km ili godišta automobila. Verovatno da bar 80% korisnika nema stvarnu potrebu za tim a bar 25% od njih, 20% ukupnih, samo "smara" svoj motor.
          Mnogi (nadam se da je vaš slučaj), zapravo najviše njih, počnu da koriste ovo ulje pri prvim znacima povećane (njegove) potrošnje ("troškarenje" ulja). Recimo pri potrošnji od 3-6dl (recimo pola litara na 1000km, ili kada na 5000-7500km treba doliti (bar) dva litra ulja).
          'kristina990' vam je dao dobar savet (PS 15W-40 su, bar kod nas, samo G-energy, Eneos i Comma; mada su verovatnije tek polu-HC ulja ili 'frtalj' sintetička).
          Selenia vs Vision (ili samo VS) je solidan izbor.
          Možda je još bolje da se odmah krene sa njenom 15W-50 varijantom.
          Ukoliko potrošnja ulja ne prelazi pola litara na 1000km, što bi moglo da bude 2 litara dosipavanja na 6 do 7 hiljada km (u početku motor troši manje ulja, a na ovoliko bi već trebali da menjate), možete i ostati na 15W-40 ali bi jeftinije moglo biti sa 15W-50 (možda bi vam uštedelo pola litara na toj distanci).
          Više od pola litara 15W-50 (pri normalnom režimu vožnje i bez cirenja na zaptivkama) već znači da je (veliki) problem u najavi. Iako ne mora da znači, motor je već u lošem stanju. No ukoliko je potrošnja stabilna (recimo 6-7dl/1000km i cca. 3lit. za 5000 do 7500km) može se desiti da možete izvoziti i par sezona sa njim (i par desetina hiljada km).

Proverite da nema vidljivih curenja. Proverite kompresiju motora. Ukoliko je sve O.K. (ili blizu toga), krenite sa 15W-40 pa eventualno nastavite sa 15W-50 (ili obratno, zavisno od potrošnje ulja).
          Slobodno prvo 15W-40 jer ćete brže znati na čemu ste u vezi potrošnje ulja. Motor mora da radi dobro sa ovom viskoznošču koja je praktično idealna (fabrički default).

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

Mister Pantalima,mislim da ste pomenuli da je u pitanju GTI verzija 2-ke,samo ne znamo koja...20w60 je pregusto,pogotovo za GTi masine...ako ga vrtite na visim obrtajima a predpostavljam da -da,onda Castrol magnatec 10w40...ili neko drugo 10w40,recimo Elf competition sti...ukoliko Vam ne bude trosilo ili bude trosilo minimalno(pa i do 300ml/1000km),motor je da kazemo u dobrom stanju...i ne zaboravite filter ulja

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Hvala legendo,
              Totalno sam smetnuo sa uma da je čovek pomenuo da je GTI verzija u pitanju.
              Slažem se da je 10W-40 najbolje za taj slučaj. Tek kod GTI, 20W-60 nema šta da traži. Ne znamo koja verzija GTI (1.8 v16?) ali tačno da je tu potrebna (bar) polu-sintetika, naročito ako se vrti na malo većim obrtajima (čemu je teško odoleti, zar ne?).
              Za takav motor i malo oštriju vožnju, 3-5dl na 1000km ne bih tretirao kao ozbiljnu potrošnju ulja.
              Ostaje mogućnost 15W-50 u slučaju da ste na oko pola litara na 1000km (0,4-0,6) potrošnje ulja. Ovo je takođe dobra varijanta i kod manje potrošnje ulja. Ipak, za GTI bih rađe išao na kvalitetna PS ulja (mada ih i nema mnogo u 15W-50 varijanti).
              Nema onda mnogo izbora: Motul 4100 ili Motul 6100.
              ELF EXELLIUM 10W- 50 (API SG/CD) je možda i ponajbolji izbor, nije preskupo i "generacijski" je usklađeno a i zimi može biti za nijansu bolje.
              Sve ove varijante su doduše skuplje no ako ćemo o najboljem cena mora malo gore (4100 je trenutno na akciji pa ima dobru cenu inače ja malo skuplje).
              Mineralna API SJ ulja (Aral, Selenia) mogu biti jeftinija alternativa (iako ne mnogo kada su gore navedena na akcijama).
              Ne zaboravite da promenite filter ulja pri svakoj zameni ulja!!

Castrol nisam pominjao samo zbog cene
              Inače imate i tu CASTROL GTX 15W-50 (mineralno) koje bi dosta dobro odradilo posao.
              10W-60 je posebna priča pa da je ne načinjem (prilično skuplja varijanta, za koji god se brend opredelili) osim ako "pržite" auto.

P.S.
              Ostaje činjenica da su 15W-40 (makar mineralna) najdostupnija, izbor najveći te da je to verovatno najisplatljivije za vas.
              Brend je manje bitan, originalnost ulja - jeste.
              Ništa ne fali mineralnim uljima, PS (HC) i "sintetička" (sintetska, SHC i slična) su ionako samo malo prečišćenija mineralna

Comment

• Vladd
                CBC Senator XXL
                • 09.07.2006
                • 581
                • NBG

Nemoj expendable sada da mi se "skupljas" ...kakva preciscena mineralna??

Ako vam srce vec ne moze da odoli ulju gradacije 50, onda toj perverziji dodajte bar i 0W na pocetku , da ne stignete do "asfalta" u motoru, kako ste krenuli..50...60...sta je sledece .

Za ljubitelje teskih ulja preporucujem ENEOS 0W-50, kada vec ne mozete da odolite. Dajte motoru da dise dok se ne zagreje, da mu cirkulise krvotok

P.S.
                Mineralno velike gradacije, 50 pa i 60, na 150C i vise nece biti dobro kao sintetika gradacije 40, ni po debljini sloja ni po opstajanju na povrsinama, o razgradnji da ne pricam, degradacija mineralnog pocinje vec nakon sipanja u karter...

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

...prvo po defaultu 15W40,da se vidi u kakvom je stanju motor,a kasnije po upoznavanju motora i stilu vožnje može i drugačije....

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

O.K.
                    Vladd, sve si u pravu! Ali previše ambiciozno (za auto star 25 god.).
                    Slažem se i za 5W40 i za 0W50. Kada bi motor bio u idealnom stanju (valjda sam i pomenuo bar prvo) to bi zaista bilo najbolje.
                    Cela priča je u kondicionalu jer je pretpostaljena veća potrošnja ulja.
                    Naravno (pomenuto je) ako je sve radi "mirnijeg i utišanijeg" motora onda treba dobro isprati mineralne dinosauruse i sipati nešto bolje.
                    Mineralna "dino" ulja naravno da ne mogu da se nose sa "jačom braćom" (naročito ne pomenutim pravim sintetikama), ovo je bilo i u blago šaljivom tonu a zapravo parafraza Boost-ove započete diskusije od pre nekih 7 godina, koja je za vozilo o kome se radi našla idealnu podlogu.
                    I pored svega ("sintetika nije bauk ni u starijim automobilima") nisam baš posebno siguran da bi to u GTI-ju bilo idealno rešenje. On je i u svojoj mladosti fino furao sa 10W-40 uljima (a možda čak i 15W-40), zašto bi sad išao na "supersintetike"?
                    Da bi mu procurele zaptivke? Da bi zaustavio starenje "starca foča od stotinu ljeta"?
                    GTI je postojao i u verziji bez 16v. Mada je taj motor (v16) bio u to vreme (i sa svojih 140KS) prava avangarda ne vidim da mu 10W-40 ne bi bilo baš idealno.
                    Pedesetice napominjem jer je za oštru vožnju to za pominjani motor (kao nov) verovatno bolje bilo i pre 20 godina koristiti baš njih a kamoli sad.
                    Pošto sam puno toga spominjao pa može biti nejasno da ponovim (dopuštam drugačija mišljenja i prihvatam da nisam u pravu):
                    1) Manje od 200k km i/ili ne troši više od 4dl ulja na 1000km: 10W-40 (recimo Castrol Magnatec).
                    2) Više od 200k km i/ili troši više od 4dl ulja na 1000km: 15W-40 (bilo koje, recimo baš ne Castrol).
                    3) Troši više od 6dl ulja na 1000km i/ili se vozi oštro: 15W-50 (pre svega Motul, ali dolaze u obzir i "dinosaurusi").
                    Eneos Racing 0W-50 ne bih NIKAKO sipao u taj motor, a ko hoće ne bi ga (posebno) sprečavao.
                    Mobil 3000 bi već sipao (da je moj automobil) ali druge ne bih nagovarao. I ne bi bio moj primarni izbor (sigurno!).

50, 60 ... kako sam krenuo ... pa stigao bih do nezvaničnih SAE 70 (zapravo kao 70W gradacija za menjače iako praktično nekorišćena u te svrhe) kakva se koriste za "nitro" goriva

Za sintetiku (ali čistu te samo u manjoj meri HC ulja) ste prilično u pravu (mada za mineralno malo manje; malo ste pali pod "hajp propagandu" ili ste samo trenutno u tom fazonu, nije strašno, prolazi kao kijavica) ali mislim da bi jedan dinosaurus radije pojeo drugog dinosaurusa nego (ukusniju) piletinu (iako su ptice naravno naslednici ovih prvih).

Što bi rekao tip sa starim Volvo-om koji je (od zabeleženih i dokumentovanih) najviše prešao automobilom (nekih 1,75 miliona milja): Zimi koristite 15W-40 (umesto 20W-50) i menjajte ulje na 3000milja (5000km) da bi vam auto trajao više od milion milja

Što ste stariji (i što više znate) postajete sve konzervativniji. Nije uvek korisno ali u "istorijske" svrhe - jeste itekako!

Ono što ste naveli u P.S. je 120% tačno, ali zašto pobogu 150cel.? Neće čovek (valjda) na trke?!

Nemojte se ljutiti ali mi vaš post liči na dr House-ove metode (jako gruba analogija), udri gamaglobulinima, interferonom i aciklovirom (ili nekim novijim antivirusnim lekom) na grip ... nekada mora, nekada je dobro ... skuplje je sigurno ... u većini slučajeva dovoljno je odležati nedelju dana uz kamilicu i limun i eventualno neki aspirin.
                    Ili još jasnije: ne bih (baš odmah) potezao za penicilinom zbog prehlade i pored 39cel. (bar bih jednu laboratorijsku analizu uradio pre toga).

Zaključak: (vidi prethodni post).

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

konkretan predlog za @pantalimu
                      pošto u golf 2 nikad nije išlo ništa više od polusint 10W40,a 15W40 mu najviše prija za neku normalnu vožnju,ubrajam tu i oštriju vožnju,možeš da staviš odlično i prikladno,generacijski i kvalitetom, ulje za golf 2:FAM univerzal 15W40,u slučaju povećane potrošnje ulja lako možeš do zime da dosipaš 100% kompatibilan FAM univerzal 20W50
                      ja sam ćaletu taj isti FAM stavio u audi 80 1.6,motor već 20k km radi ko singerica sa tim uljem.predložio sam ti ovo jer je najpovoljnija,finansijski,opcija na tržištu ulja,sa optimalnim sadržajem starog dobrog ZDPPa
                      ovo ističem jer je isti relativno jeftin i proizvođač nema razloga da štedi na njemu...ima i novijih aditiva u modernim uljima,ali oni su mnogo skuplji i pitanje je da li su u uvek dovoljnoj količini...ovo što ti ja predlažem je jeftino i pouzdano...mada se mnogi "sintetičari"samnom neće složiti i rizikujem da me napadnu udruženim snagama...moj pristup uljima je ipak malo konzervativniji i ziheraški,pogotovo kad su u pitanju starije mašine...

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Trudim se da budem između dva ekstrema ("bilo kuda, sintetika svuda" i "sintetika - no pasaran!").
                        Zapravo da sve bude zasnovano i prilagođeno individualnom slučaju.
                        Za GII (makar i GTI, odnosno za pedesetice baš zbog GTI) sam već rekao i ne bih (lako) menjao mišljenje.
                        Nisam shvatio kao oštru kritiku ali "perverzija" zbog SAE 50, u GII GTI iz sredine osamdesetih?!
                        Bar 90% mašina (novih) kojima je xxW-40 ili xW-40 default rade bez ikakvih problema sa pedeseticama na radnoj temp.
                        U bar 51% je to sasvim adekvatna zamene (ako je W vrednost O.K.) uz neminovne nedostatke zimi (pisao sam i tekst o tome ali je slabo to prošlo) i u gradu (naročito zimi).
                        Slično xW-30 sasvim lepo rade sa xW-40 i u većem broju slučajeva je O.K. da se zamenjuju (kad god standard dozvoljava ali i više od toga).
                        Šta više dobar deo motora sa 5W-30 defaultom sasvim lepo radi sa 5W-50. Ne pričam trenutno da li je to idealan izbor.
                        I na kraju krajeva: Honda i Mitsubishi motori sa 0W-20 defaultom lepo rade i sa 0W-30 ili 5W-30 te 5W-40 ili čak 10W-40!!
                        GII sa 15W-50 može samo da propeva!
                        Naravno da su analogije grube i da dosta zavisi od konstrukcije motora, ali ako je već tako, GII bi konstrukcijski max. dobro radio sa 5W-40 (ili ako ćemo da cepidlačimo i sa 0W-40 ali iz HTHS preko 3,5 odnosno 3,7).
                        Pričam o relativno novom motoru (što je 25 godina kasnije nemoguća stvar).
                        Naravno treba uzeti klimatsku zonu i ostalo.
                        Ne bih više o tome, mogla bi dugačka priča da se izvede.
                        I još samo (na kraju): mineralna ulja uopšte nisu neupotrebljiva čak i za oštru vožnju i za sportske automobile, primera ima "bezbroj" ali bolje da ne idemo u detalje - ispašće mineralke bolje nego što inače jestu a mogu biti i solidne te često prevazići razne "polutane".
                        PRILAGOĐENOST motoru je isto tako značajna stvar kao i OPŠTI KVALITET MAZIVA.
                        Prihvatam (zasnovanost) avangardnijih pogleda na konkretan slučaj (i uopšte). I nije me sramota da priznam da sam manje u pravu.
                        Ali stav je stav. I mislim da je više nego obrazložen.
                        Ende.

Comment

• sony007
                          CBC Član
                          • 12.09.2009
                          • 28
                          • Beograd

Jedno pitanje vezano za Mobil, koja je razlika izmedju ulja sa oznakom 3000 i onih bez te oznake, Super M, Super S itd?

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Mobil je ranije ulja (u EMEA regionu, u Evropi bar) ulja obeležavao na sledeći način:
                            Super M - mineralna; sada Super 1000 X1 (ili X2; zavisno od kontinenta)
                            Super S - polu-sintetička; sada Super 2000
                            Synth S - sintetičko; sada Super 3000 (više sintetska ali moglu da se provuku i kao sintetsko-sintetička)
                            I naravno, tu je još i sintetička Mobil 1 serija.
                            Principijalno su to samo ulja sa novim oznakama. Logično bi bilo očekivati da su bolja ulja ali čak i ne mora da znači. Računajte da je kvalitet ostao isti ili čak nešto opao ali su i cene za nijansu niže.
                            Ako hoćete (baš) vrhunski kvalitet onda samo (i jedino) Mobil 1.
                            Naravno 1000, 2000 i 3000 imaju zavidan i iznad prosečni kvalitet ali nisu (baš) vrhunska ulja.

Comment

• legenda
                              CBC Senator XXL
                              • 28.03.2009
                              • 1345
                              • Beograd

Sintetika vs mineralno...Steva i Kris me podsecaju na jedno vreme,u kojem sam rodjen ali koje nisam zapamtio...na konto toga evo i jedna pesma,bez da se ljute

Comment

• sony007
                                CBC Član
                                • 12.09.2009
                                • 28
                                • Beograd

Originally posted by expendable
                                Mobil je ranije ulja (u EMEA regionu, u Evropi bar) ulja obeležavao na sledeći način:
                                Super M - mineralna; sada Super 1000 X1 (ili X2; zavisno od kontinenta)
                                Super S - polu-sintetička; sada Super 2000
                                Synth S - sintetičko; sada Super 3000 (više sintetska ali moglu da se provuku i kao sintetsko-sintetička)
                                I naravno, tu je još i sintetička Mobil 1 serija.
                                Principijalno su to samo ulja sa novim oznakama. Logično bi bilo očekivati da su bolja ulja ali čak i ne mora da znači. Računajte da je kvalitet ostao isti ili čak nešto opao ali su i cene za nijansu niže.
                                Ako hoćete (baš) vrhunski kvalitet onda samo (i jedino) Mobil 1.
                                Naravno 1000, 2000 i 3000 imaju zavidan i iznad prosečni kvalitet ali nisu (baš) vrhunska ulja.
                                U svim prodavnicama auto delova imaju Mobil sa oznakom 3000, kod mene u firmi i dalje dobijamo Super M, Super S... Tu mi nije baš najjasnije doduše možda ima veze sa uvoznikom?!?

Comment

Working...
                                X