Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Koliki vam je ... nivo ulja?

Hvala Expendable...profesore zakon si najvisi,ustav za motorna ulja i jos po svasta-nesto...suva je flasa bila od prolom vode,a ulje staro 8 meseci(proizvedeno 1.7.2009.)...taman cu jos malo da ga menjam,a zao mi da bacim 1.5l hidrocreca...tacno znas sta sam uradio i gde sam nasuo(drzim flasu u mraku)...odusevljen sam p.s.pozdrav veliki za Ragazzonija(nisam stavio lambdu,croati mi zacepili dovod toplog vazduha,kazu nemate kaj to radit,nije iznimno)

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

nije lo[e da se ponovi
      http://www.lubricants.total.com/lub/lub ... enDocument

Comment

• BOOST
        Founder - Admin od Začetka
        • 29.09.2004
        • 8726
        • Gislaved//Sweden
        • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by expendable
        Poštovani BOOST,
        Hvala za izmene i dopune! Mislim da je sada još jasnije (i svima jasno, kome nije - pomoći mu nema).
        Dobrodošli na "podforum" koji bi trebao (vremenom) kako u naslovu kaže da probije "horizont događaja" koji razdvaja proizvođače (naročito) i stručnjake od korisnika u smislu da informacije prosto ne prolaze kao i kod stvarnog horizonta događaja.
        Nadam se da ćete sa uživanjem čitati i komentarisati postojeće i buduće teme.
        Pozdrav!
        Postovani expendable

Pored navedenih stavki imamo i momenat 22 kod automobila koji se voze u Srbiji. Naime, nazalost da su novopeceni predstavnici auto industrije u Srbiji nazalost jos uvek samo Balkanci je problem koji se nespominje. Navodno, na trzistu u Srbiji dileri ne slede instrukcije proizvodjaca za recal iz raznih razloga. Na novim autima koji su prodati od strane istih se desava ali ukoliko je vlasnik kupio automobil van te mreze, uvezao ga direktno i slicno onda nema "besplatnih" intervencija.

Znamo svi (bar na ovom forumu, ko je pratio) na kakvim su se mukama nasli renomirani proizvodjaci automobila prilikom
        prelaska na niskofrikcione motore. Isti su odradjeni povrsno sa manjim zapreminama ulja, sa uzim zaptivnim prstenovima na klipovima sa pumpama za ulje koje su manje inertne mase (istovremeno i protokom smanjenim) dakle svi su radili na manjem rasipanju interne energije koju motor uzima ali su svi omanuli na ventilaciji kucista motora (Cranck house ventilation) popularno zvanim "iberlauf".

Recal je radjen na zapadnom trzistu iz vise navrata, nebi li se uspesno izborili sa povecanim produvavanjem na ovim motorima. Cak su neki isli toliko daleko da idu u nazad za modele koji su izbaceni na trziste 1997 godine (MY1998) sve u sprovodu raznih opcija ventilacije. Dodavanjem PCV ventila i raznih drugih dosetki, Resenja su okoncana u periodu 2005-2006 godine i od tada nema tih problema. Izvodili su se razni testovi sa postavljanjem kucista motora pod podpritisak, zatim pod zovu ventilacije tipa friskog vazduha (promaja u bloku?? - nemam bolji izraz ) gde su se borili sa povecanom potrosnjom ulja. Hemijska jedinjenja koja su prisutna u izduvnim gasovima su pogubna po ulja. Dakle, bez forsirane evakuacije ulje bi bilo degradirano u svim segmentima svog kvaliteta vec sa vrlo malim brojem predjenih kilometara nakon izmene istog. Da jedno takvo ulje ima i film koji lako puca i da se izvodi kroz iberturu je jedan od segmenata koji vuku paratele sa ovom problematikom. Dakle, novo izmenjeno ulje, minimalna portrosnja istog ali, vec nakon kratkog vremena dolazi do povecanja potrosnje iz navedenih razloga (oslabljena svojstva koagulacije usled windage efekta).

Ovde na zapadnim trzistima su svi dobili adekvatnu pomic dok to nazalost sa Srbijom nije cinjenica.
        Odatle se da primetiti da su motori u automobilima na nasem trzistu razlicito osetljivi na razne vrste ulja i da se vrlo cesto trazi ulje koje odgovara za odredjeni motor. Da sumpor i olovo nisu u toj koncentraciji u domacim gorivima, isti problemi bi bili manji ali ne i istorijski elementi.
        Elem, resenje postoji za svaki motor, naravno, ukoliko nije kasno za isti jer je vozen duge kilometre sa degradiranim uljima.

Postoji vise nacina hde se treba pogledati sama konstrukcija motra, kartera itd da bi se dalo adekvatno resenje da se ovaj tipicno Balkanski problem otkloni. Ukoliko postoji potreba za tim delom, moze se otvoriti tema gde bi davali odgovore na pitanja kako modifikovati iberture da se problem otkloni.

Pozz Boost
        Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
        move your mind

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

Boost,zanimljivo mi je ovo sto ste napisali,ali mi nije bas najjasnije sta je to windage efekat...razumem da dolazi do degradacije ulja,u veoma kratkom vremenskom periodu,ali mi nije jasno zbog cega do toga dolazi(manje kolicine ulja,uzih klipnih prstenova,slabije uljne pumpe)ili vec cega...kako se to resava i da li je to na svim niskofrikcionim motorima od 97-8 pa do 2005-06...

Comment

• BOOST
            • 29.09.2004
            • 8726
            • Gislaved//Sweden
            • SAAB 9000 AERO R; SA

Windage efekat je efekat koji cini radilica, dakle turbulencija oko nje. Karter po konstrukciji , nivo ulja, proletanje tegova radilice direktno iznad nivoa ulja, uljana "magla" , razbijanje ulja-mehanicko, elem, puno ulja koje nije u stanju da koagulira odlazi kroz iberturu.

Dakle, svi faktori koje si naveo imaju veze sa ubrzanom degradacijom ulja.

U izvesnim konstrukcijama se ubacuje windage ploca, dakle limena pregrada koja deli blok od kartera u cilju smanjenja nepozeljnog efekta.

Ukoliko je motor nema, radi sa na iberturi tipa da se ubacuje separator uljanih para sa returnim vodom u karter (ispod nivoa ulja).

Za goriva koja su u opsegu kod nas na pumpama, ekoloski ne cista, najvolji efekat po produzenje kvaliteta ulja je pojacavanje protoka friskog vazduha kroz motor, svaka ibertura vodi ka usisu gde je vakum najveci te otvaranjem da motor u****va u karter frisak vazduh (jer prikljucenjem iberture na usisnu granu pada pritisak u kucistu motora, dakle, mora da udje negde frisak vazduh jer produvavanje pored karika je mizerno nisko u poredjenju sa ovim protokom) koji vetrenjem odnosi agresivna jedinjenja gasova prilikom produvavanja u karter.

Dajem okviran odgovor, da napomenem, nezelim ovu temu da rusim na ovaj nacin. Da napomenem jos jednom, otvorite novu temu jer svaka konstrukcija motora je specificna za sebe (po pitanju iberture) u zavisnosti od generacije motora, NA ili overload i slicno..
            Pozz
            move your mind

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

Originally posted by BOOST
              U izvesnim konstrukcijama se ubacuje windage ploca, dakle limena pregrada koja deli blok od kartera u cilju smanjenja nepozeljnog efekta.
              e,sad mi je jasno zašto je na mom golfu dihtung kartera zajedno sa tom limenom pločom,
              ovako izgleda: http://mgmotorwerks.com/index.php?main_ ... ucts_id=66
              hvala!

Comment

• jevrem
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2006
                • 948
                • Smederevska Palanka
                • A4 2.0TDI quattro

I u mom motoru na audiju urs4 "AAN" postoji slicna takva ploca izmedju kartera i bloka. Sad barem znam koju funkciju ima.
                Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
                Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

i u mom motoru ima taj oil deflector... nego mene zanima dali je safe izbaciti iber u atmosferu. kako da znamo recimo koji motor radi pod vakumom a koji ne tj kome je neophodno da iber bude vezan za usis a kojem je to povezano cisto ekologije radi?
                  deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Nisam znao ovoliko detalja. Prihvatam da otvorim novu temu unutar ovog podforuma. Boost dajte joj ime. No ima veze i sa potrošnjom ulja pa može i ovde da ostane. Opet bi Boost koji je otvorio pitanje trebao da odluči. Ja lično zaista nisam dovoljno stručan za ovu temu jer nisam stručnjak za motore. Ragazzoni bi mogao malo da se uključi u temu i da svoj doprinos. Kao i drugi nisam baš u potpunosti razumeo sve no nije ni bitno deluje da je O.K.
                    Naime znam da su proizvođači motora i ulja imali VELIKIH i TEŠKIH problema prilikom prilagođavanja na lakotečljiva motorna ulja jer velike razlike u viskoznosti zapravo traže potpuno novu konstrukciju motora a većina njih je pokušala da zadrži postojeće uz kozmetičke izmene sa promenjivim uspehom. Dakako da je sad sve leglo ali zaista je bilo (i prenose se) problema u prelaznom periodu. Iskreno nisam znao da to seže i u devedesete već sam po industriji ulja smatrao da je problem od 2000. pa do 2004-2005.
                    Trebalo bi više reći o ovome a samo je dokaz više da bi niskolitražni dizeli iz tog perioda trebali pre da koriste 5W-40 nego 5W-30 ulja. Doduše oni su konstrukcijski relativno novi i trebalo bi da budu prilagođeni "vodicama" no rezultat je ispao osrednji te imamo dve vrste preporuka za praktično iste motore (zajednički razvijane) sa ove i one strane Atlantika.
                    Uprošćeno, kako ste sami rekli, duvanje kod motora koji koriste "retka" ulja (5W-20 ili 30 ili 0W-20(30)) jeste rešeno ali je bio vrlo komplikovan zahtev na krajem devedesetih. Bezmalo dvostruko manja radna viskoznost, jedva ista isparljivost (i pored bogatijeg sastava) ili malo veća, zaista postavljaju posebne zahteve i nije nimalo jednostavno zadržati potrošnju u "nultim" granicama ili u meri kao kod motora iz sredine devedesetih ili sa kraja (koji su koristili "normalnije" viskoznosti, npr. 10W-40).
                    Naravno ovo je baš uopšteno a sa Boost-ovim objašnjenjem sve postaje jasnije. Molim sve one koji o ovome znaju više da daju doprinos.
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• BOOST
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by zverko
                      i u mom motoru ima taj oil deflector... nego mene zanima dali je safe izbaciti iber u atmosferu. kako da znamo recimo koji motor radi pod vakumom a koji ne tj kome je neophodno da iber bude vezan za usis a kojem je to povezano cisto ekologije radi?

Loza i sljivka na meniju, bice interesantno citati ovo , recimo ujutru

Nebi se slozio da na motorima koji se voze od strane CBC ucesnika u ovoj diskusiji postoji ibertura radi ekologije.
                      Tvoje pitanje je recimo lako odgovoriti na sledeci nacin:
                      Ukoliko je ibertura vezana sipred trotela ona je cisto ECO tipa (80-e godina, mala produvavanja), no vezivanje iza trotela je cisti vaccum. Kako god, fabrike su dokazale da NE ZNAJU da odratde univerzalno resenje, jer je NE MOGUCE.

Izaci u susret anti degradaciji ulja kontra oksidaciji ulja usled pojacane iberture je blago receno magija. Srbija konkretno sa svim sumporom u gorivu ima neprocenjivo vise problema sa degradacijom kontra aksidacijom (forsirana ventlacija).
                      Ostatak moze za novu temu pod istim forumom kako bi mogli da iseckamo testo u sitne rezance, ima vise opcija i svaka je specificna po izboru originalne , dajkle, sta treba odraditi nemoze biti isti model jer se motori razlikuju medjusobno.

Pozz
                      move your mind

Comment

• BOOST
                        • 29.09.2004
                        • 8726
                        • Gislaved//Sweden
                        • SAAB 9000 AERO R; SA

Postovani expendable!

Da krenemo,

Originally posted by expendable
                        1- Prihvatam da otvorim novu temu unutar ovog podforuma.....

2- Ragazzoni bi mogao malo da se uključi u temu i da svoj doprinos....

3- Naime znam da su proizvođači motora i ulja imali VELIKIH i TEŠKIH problema ...Dakako da je sad sve leglo ali zaista je bilo (i prenose se) problema u prelaznom periodu. Iskreno nisam znao da to seže i u devedesete već sam po industriji ulja smatrao da je problem od 2000. pa do 2004-2005.

4- Trebalo bi više reći o ovome a samo je dokaz više da bi niskolitražni dizeli iz tog perioda trebali pre da koriste 5W-40 nego 5W-30 ulja. Doduše oni su konstrukcijski relativno novi i trebalo bi da budu prilagođeni "vodicama" no rezultat je ispao osrednji te imamo dve vrste preporuka za praktično iste motore (zajednički razvijane) sa ove i one strane Atlantika.

5-Naravno ovo je baš uopšteno a sa Boost-ovim objašnjenjem sve postaje jasnije. Molim sve one koji o ovome znaju više da daju doprinos.
                        1- Rado novu temu jer nepostoji univerzalno resenje za razne moto konstrukcijue

2- naravno da ocekujem pomoc, nemam direktan dodir sa koji motori su u klasi "katastrofalni" na trzistu Balkana po ovim pitanjima, tu treba pomoci u listingu i iskustvima sa terena.

3- O da, i tek kako su se svi oprobali na trzistu Kalifornije i imali pilot projekte kod njih, oni naime prednjace i sve nase ECO norme dolaze za njima..

4- dieseli imaju zajednicki problem, naime, nemaju trotel te samim tim ni korektan vaccum koji bi bio od koristi, nazalost znali su da ubacuju vaccum pumpe u konstrikciju za brake servo boostere ali su i dalje omanuli na strani iberture.

5- kao sto rekoh, ocekujem i sam da se da izvestaj i iskustva sa terena, licno sam upleten u resenja problematike jednog brenda i resavanju problema sa oil sludge i stojim iza finalnog resenja.
                        Off the record: licna iskustva i testovi daju uvek maksimalne rezultate ukoliko postoje uslovi za to. Imao sam srecu/nesrecu da se upoznajem sa problemima koji vladaju na Balkanu sa motorima za koje brand nije imao oficijelni feedback te sam bio primoran.
                        Znanje i inertna invetivnost na licu mesta otvaraju oci najbolje.

Recimo da tema moze imati naziv:
                        Kako otkloniti probleme degradacije ulja?

Zahvaljujem na sto vecem odzivu.

Pozz Boost
                        move your mind

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Poštovani Boost,
                          Danas sam u frci, a pokušao sam da vam odgovorim na praktično pitanje u vezi rashladne tečnosti i pojave "zakišeljavanja" iste te tu izgubih vreme.
                          Evo već sutra otvaram temu gde bih spojio vaše tekstove (uz naznaku ko je autor) i to bi bio novi tekst unutar "motorna ulja - kroz horizont događaja".
                          To što nisam ja autor nema veze čak mi je i čast da započnem takvu temu tekstom čoveka koji zna više od mene o tome.
                          Mislim da ću što se hemije tiče dati adekvatan doprinos ali je zaista više za poznavaoce motora, ali tek zajedno možemo o tome dati kvalitetne odgovore i preporuke kao i objašnjenja.
                          Jako mi je drago da ste se ovako (znalački) uključili u temu o motornim uljima koja naravno bez motora ne bi ni postojala.
                          Ekolozi (političari) su nagazili i automobilsku i hemijsku industriju ovim normama te iako dugoročno u korist obe (odlaganje električnog pogona i gorivnih ćelija, što zapravo ne rešava ekološke probleme već ih samo ublažava i to vrlo malo) kratkoročno su im (ne razumejući problematiku ili nemajući kud zbog zapostaljanja iste) napravili totalni haos koji je nekoliko godina davao loše rezultate i po ulja i po motore.
                          Iako je to sad manje-više rešeno stižu Euro-5, 6 i 7 i 5W-20 i 0W-20 kao standard a 5W-30 za pred generalku te će sve to za par godina opet postati aktuelno.
                          Pozdrav!
                          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

Comment

• zverko
                              CBC Senator XXL
                              • 19.08.2005
                              • 7085
                              • BGD
                              • Audi A4

ovo je sa debile i mislim da mu nije mesto ovde !!!
                              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

pošto ima suprotnih mišljenja stavio sam samo zbog ove rečenice:"Proverite ulje kad je motor topao. Ulje se širi kad je vrelo i skuplja kad je hladno. Razne temperature proizvode različita očitavanja."

Comment

Working...
                                X