Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BOOST
    Founder - Admin od Začetka
    • 29.09.2004
    • 8726
    • Gislaved//Sweden
    • SAAB 9000 AERO R; SA

o5 ono ALI

ta dva tri decilitra mogu da imaju efekta koji opisujes u zavisnosti od mera gde inertne sile deluju na ulje, dakle u zavisnosti od akseleracije i deakseleracije. Onako na Srpskom, kad udjes u jednu krivinu koja nagoni ulje na poprecno postavljenom motoru izbacuje ulje na semering. Takodje na uzduzno postavljenom prilikom ubrzanja ili prilikom kocenja u zavisnosti koji je semering stradao. I to samo na motorima koji su poceli da produvavaju jer u normalnim uslovima ibertura vini da u kucistu motora vlada blazi podpritisak te motor moze samo da u**** vazduh pored semeringa koji propusta.

Ulje kad je i na maximumu pa cak i litar preko ne prelazi nivo kartera ni na jednoj konstrukciji motora. No ne ide se tako visoko da se izbegne da tegovi kolenastog vratila ne bi prolazili kroz ulje i degradirali ga i stvarali penu u karteru.

O&O
    // Boost
    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
    move your mind

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

sad nakon tvog objašnjenja skloniji sam da poverujem da je curenje smanjeno upotrebom novog ulja u kojem je prisutna dovoljna količina aditiva za kondicioniranje zaptivki kojem je trebalo oko 2000 pređenih kilometara da rezultat bude vidljiv(u početku krajnje negativan),možda i kombinacija nižeg nivoa ulja,odnosno optimalnog nivoa i odgovarajućeg ulja(originalnog)...

Comment

• BOOST
        • 29.09.2004
        • 8726
        • Gislaved//Sweden
        • SAAB 9000 AERO R; SA

krist, svi veruju u nesto, prekrsti se i zapevaj .. sala.. pazi, nauka se ne zasniva na verovanjima vec na merenjima i cinjenicama. Opciono postoji mogucnost da su koksane naslage nestale vremenom sa radilice (uobicajeno da se stvore na zapustenom motoru ili jednom sa uljem koje nije adekvatno termickim zahtevima motora) koje su remetile funkciju semeringa. No, i bez obzira na to, ukoliko dolazi do gubljenja ulja na semeringu na motoru koji je u radu, to samo ukazuje da motor produvava vise nego li je ibertura u stanju da evakuise te stvara nadpritisak u kucistu motora. Sve dok je ibertura u okviru proracunate za taj motor koji je u propisanim mariginalima istrosenosti motor ce biti u podpritisku i ulje tada ne moze napolje vec samo vazduh moze da prodje pored semreinga. Obicno se to vidi u povecanom stvaranju belog taloga na sipki (deterdzenti reaguju na konstantno prisustvo nove vlage koja ulazi sa vazduhom pored semeringa u motor). To je jedan od razloga stvaranja povecane kolicine "bele kreme". Sklopi sve kockice na jedno u ovome sto pisem i imas jasnu sliku procesa i aktuelnog stanja. Cista matematika i naj jednostavnija jednacina za resavanje.

Pozz
        move your mind

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

pre generalne je bio ovakav dihtung kartera sa pločom

posle generalne video sam da je majstor stavio običan bez ploče,kako bi bilo da vratim taj stari,šta misliš?
          Last edited by kristina990; 26.09.2011, 15:27.

Comment

• BOOST
            • 29.09.2004
            • 8726
            • Gislaved//Sweden
            • SAAB 9000 AERO R; SA

uvek je pametno staviti dihtung sa windage delom. Jedan elegantan nacin da se smanji leprsanje ulje prilikom prolaska tegova radilice i ubrza koagulacija istog te na takav nacin smanji izbacivanje ulja kroz iberturu. Obicno su u modernim konstrukcijama te ploce sastavni deo kartera no i resenje gde je integracija izvrsena sa dihtungom je zadovoljavajuce.
            move your mind

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

onda...crni silikon će se pobrinuti da ne kupujem novi dihtung

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Odg: Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Boost, velemajstorski kao i uvek!
                "nauka se ne zasniva na verovanjima vec na merenjima i cinjenicama"
                Naravno, tu i nastaju problemi. Premalo podataka!
                Uzgred, motor koji je van specifikacija se ponaša (kao i drugi tehnički ili organizacioni sistemi "van libele") po "zakonitostima haosa" što se često uprošćava sa: mala promena početnih uslova dovodi do velikih (i nepredvidljivih) promena sistema.
                Slično je i sa starim motorom gde sniženje nivoa ulja (neočekivano) dovodi do smanjenja potrošnje.
                Problem je što više razloga vodi do rezultante delovanja.
                Na sreću, Boost-ovo iskustvo i znanje elegantno sužava mogućnosti inače ih teorijski ima više pa je broj kombinovanih delovanja zaista veliki.
                No ovde je uglavnom (sada) sve jasno.
                Bravo!
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• BOOST
                  • 29.09.2004
                  • 8726
                  • Gislaved//Sweden
                  • SAAB 9000 AERO R; SA

Meni je zao sto nisam pratio duzi period sta se desava ali sta je tu je. Ne kazem da znam odgovor na svako pitanje ali mogu da kazem da uvek mogu pomoci i usperiti kako doci do odgovora. Nekada to zahteva licno ucesce ili ucesce mehanicara li u svakom slucaju mogu dati smernicu suzenjem polja dejstva.

Ovaj forum na zalost jos uvek ima decije bolesti (opet, zbog software izmena) te je globalna pretraga usporena do tog nivoa da i odustajem od nje. Jedna najobicnija pretraga koja sadrzi moj nick koji se nalazi i zbog prirode dejstva foruma na preko 30.000 postova, cini da me odvrava od pretrage da li sam prozvan. Deluje mi kao da bi trebalo otvoriti jedan lepljivi post da ga pratim te gde bilo ko moze da ulepi link ka temi gde bi trebalo malo pomoci. Jer deluje da je pritisak na par ljudi na forumu postao poveliki, ako se ne ukljucim i ja opasnost da se ostali sagore.

Pozz Boost
                  move your mind

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Na novom serveru taj upit traje manje od sekunde, biće uskoro.
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• BOOST
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

move your mind

Comment

• bax76
                        CBC Senator XXL
                        • 07.11.2006
                        • 605
                        • BG

Pozdrav drustvo,

javljao sam se pre nekoliko meseci povodom prelaska na sintetiku sa Z10, koja ima trenutno 43.000km.
                        Ukratko presao sam sa Selenije 20k, na Mobil 3000 5w40.
                        Uglavnom vozim gradske voznje, mozda i prekratke.

Svojevremeno, pre 7.000 km sam sipao tu sintetiku, i epilog da je potrosnja ulja sa njom malo skocila, okvirno sa 1,5 na 2-2,5 deci na 1000km. Takodje nekako se poklopilo, i da motor malo vise trosi goriva i da je tromiji, ja cenim oko 5-10 posto.

Zalio sam se i da mi je usis masan i garav.

Tada mi je na forumu receno da je to sve Ok i da sintetika cisti motor, te da ne brinem, i da je zamenim na 7.000km

Skoro sam radio dijagnostiku parametara ubrizgavanja, i ovl.servis je rekao da je sve OK sa parametrima.
                        Imam slike novih svecica posle 5000km voznje, kao i slike masnjikavog u****.

Zasto sve ovo pisem? Posto je doslo vreme da menjam ulje, resen sam da i dalje ostanem na Mobil sintetici.
                        Da li je i dalje odluka OK?

Ne znam da li jos nesto da se cimam sa tim motorom, tipa ciscenje dizni, ili stelovanje ventila, jer mi se cini da je ipak bio malo ljuci na gasu pre.
                        Ove slike saljem da bi procenili kakvo mi je sagorevanje, da li svecice ukazuju na neki problem sa motorom, zajedno sa tom potrosnjom ulja...

PS. navoji na prve dve svecice su malo garavi jer je majstor cistio navoj u glavi pa su to ostaci neke masti...

Last edited by bax76; 06.10.2011, 21:49.

Comment

• BOOST
                          • 29.09.2004
                          • 8726
                          • Gislaved//Sweden
                          • SAAB 9000 AERO R; SA

Uff po slikama sudeci nece ovaj motor jos dugo..

cuti bre i vozi, zezam se
                          move your mind

Comment

• dekiv68
                            CBC Senator
                            • 06.03.2010
                            • 230
                            • Borča

Potstaknut ovom temom, posle godinu dana od redovnog malog servisa, proverio sam nivo ulja u motoru Punta klasik 1.2 8v, pogonjenog na plin. Zadnja zamena motornog ulja Selenia 20K uradjena je u oktobru 2010. godine, zajedno sa filterom ulja. Tada je cajger bio na 10.500 km. Sada nakon pređenih 22.000 km (67% gradske vožnje) nivo ulja na šipci merača je tačno na oznaci MIN. U ponedeljak, ako ne stignem da uradim mali servis, dolivam litar Selenie 20K

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

Originally posted by bax76 View Post
                              Pozdrav drustvo,

javljao sam se pre nekoliko meseci povodom prelaska na sintetiku sa Z10, koja ima trenutno 43.000km.
                              Ukratko presao sam sa Selenije 20k, na Mobil 3000 5w40.
                              Uglavnom vozim gradske voznje, mozda i prekratke.

Svojevremeno, pre 7.000 km sam sipao tu sintetiku, i epilog da je potrosnja ulja sa njom malo skocila, okvirno sa 1,5 na 2-2,5 deci na 1000km. Takodje nekako se poklopilo, i da motor malo vise trosi goriva i da je tromiji, ja cenim oko 5-10 posto.

Zalio sam se i da mi je usis masan i garav.

Tada mi je na forumu receno da je to sve Ok i da sintetika cisti motor, te da ne brinem, i da je zamenim na 7.000km

Skoro sam radio dijagnostiku parametara ubrizgavanja, i ovl.servis je rekao da je sve OK sa parametrima.
                              Imam slike novih svecica posle 5000km voznje, kao i slike masnjikavog u****.

Zasto sve ovo pisem? Posto je doslo vreme da menjam ulje, resen sam da i dalje ostanem na Mobil sintetici.
                              Da li je i dalje odluka OK?

Ne znam da li jos nesto da se cimam sa tim motorom, tipa ciscenje dizni, ili stelovanje ventila, jer mi se cini da je ipak bio malo ljuci na gasu pre.
                              Ove slike saljem da bi procenili kakvo mi je sagorevanje, da li svecice ukazuju na neki problem sa motorom, zajedno sa tom potrosnjom ulja...

PS. navoji na prve dve svecice su malo garavi jer je majstor cistio navoj u glavi pa su to ostaci neke masti...

ne čačkaj ništa i ne vadi svaki čas svećice napolje,..ebaćeš navoj do kraja...
                              produvaj ga na autoputu sa nekih 150 km /čas 20ak minuta...izgleda da ti se malo ulenjio od gradske vožnje...

Comment

• bax76
                                CBC Senator XXL
                                • 07.11.2006
                                • 605
                                • BG

Hvala na savetu, produvavao sam ga, ali nije bilo neke vajde.
                                Voleo bi da mu vratim startnost, posto vidim da je na osnovu svecica, motor u dobrom stanju, verovatno ima jos smisla uraditi to ciscenje dizni onim Winsom....

Nisam siguran da li samo ulje, moze da ima nekog uticaja na zivahnost motora...
                                Nije mi problem da nastavim sa tim Mobil 3000 sintetikom, alternativa mi je Selenia Gold...

Comment

Working...
                                X