Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odg: Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Originally posted by bax76 View Post
    Hvala na savetu, produvavao sam ga, ali nije bilo neke vajde.
    Voleo bi da mu vratim startnost, posto vidim da je na osnovu svecica, motor u dobrom stanju, verovatno ima jos smisla uraditi to ciscenje dizni onim Winsom....

Nisam siguran da li samo ulje, moze da ima nekog uticaja na zivahnost motora...
    Nije mi problem da nastavim sa tim Mobil 3000 sintetikom, alternativa mi je Selenia Gold...
    Poštovani 'bax76' sve što pominjete malo veze ima sa uljem. Jedino što prelazak na sintetiku (prvi put) može da bude malo "bolan" sve drugo je na njenoj strani. Mnogo gradske vožnje pre će ulenjiti motor nego ulje. Do ulja teško da je a pre bi ga "ulenjilo" viskoznije nego manje viskozno ulje.
    Alternativa Mobil Super 3000 bi pre bila sledeća Selenia ulja: K i K P.E. oba u 5W40 (svejedno koje).
    Mada ne vidim da išta Mobil-u nedostaje (naročito u odnosu na navedena "fabrička").
    Uzgred posle ove zamene (koja) sledi, definitivno odlučite da li 5W40 ili 10W40. Ne menjajte brendove i viskoznosti (baš) svaki put, već (bar) svaki drugi put.
    Koristite pre svega što kvalitetniji benzin (evropremium kad već nema boljeg, tj. Eko ima uvozni 95, za druge nisam siguran, ali klasa "EP" u svakom slučaju, po EN 228).
    Jednom mesečno izvedite auto van grada i vozite što oštrije (kad se motor zagreje). Ne morate baš da prekoračujete brzinu ili to radite samo ako ne ugrožavate druge.
    Ako dijagnostika kaže da je (sve) O.K. ne čačkajte mnogo (što bi rekli stari majstori, ne diži haubu bez potrebe).
    Naročito ne odvijajte svećice "svaki čas". Ako nešto mehaničar drugo primeti, otklonite to što jeste.
    I kada menjate ulje, dobro ga zagrejte pre promene, da izbacite nečistoće u što većoj meri.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Originally posted by dekiv68 View Post
      Potstaknut ovom temom, posle godinu dana od redovnog malog servisa, proverio sam nivo ulja u motoru Punta klasik 1.2 8v, pogonjenog na plin. Zadnja zamena motornog ulja Selenia 20K uradjena je u oktobru 2010. godine, zajedno sa filterom ulja. Tada je cajger bio na 10.500 km. Sada nakon pređenih 22.000 km (67% gradske vožnje) nivo ulja na šipci merača je tačno na oznaci MIN. U ponedeljak, ako ne stignem da uradim mali servis, dolivam litar Selenie 20K
      Ne mora ceo litar odmah!
      Zvuči najbolje, ali suni prvo 7-8dl. Posle par dana lako ćete doterati nivo na maximum.
      Potrošnja ulja je O.K. uobičajeno, prosečno i ništa za bilo kakvu brigu.
      Tačno na min. pa i malo ispod u kraćem vremenskom periodu (par hiljada km) nije ništa posebno strašno (iako nije idealno).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• bax76
        CBC Senator XXL
        • 07.11.2006
        • 605
        • BG

Originally posted by expendable View Post
        Poštovani 'bax76' sve što pominjete malo veze ima sa uljem. Jedino što prelazak na sintetiku (prvi put) može da bude malo "bolan" sve drugo je na njenoj strani.
        Hvala na savetima, onda idemo jos jednu turu Mobila, pisacu kakva je nova potrosnja ulja.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

O.K.
          Javite rezultate!

Comment

• dekiv68
            CBC Senator
            • 06.03.2010
            • 230
            • Borča

U subotu sam u Metrou video ovaj Mobil 3000 koji je bio jeftiniji oko 100 dinara za litarsko pakovanje od Selenije 20K u AP Sportu. Za malo mi ruka nije stavila pomenuto Mobil ulje u korpu, zbog povoljne cene, ali sam se zapitao da li se u Seleniu 20K može dolivati Mobil 3000 Prva je 10W40, a za Mobil 3000 ne znam gradaciju

Comment

• BOOST
              Founder - Admin od Začetka
              • 29.09.2004
              • 8726
              • Gislaved//Sweden
              • SAAB 9000 AERO R; SA

eh bre kakvi ste, ne znate da citate bela slova na belom "papiru"
              Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
              move your mind

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Originally posted by BOOST View Post

Baš smo smešni! Ja čekao post gde ćeš reći "ma samo se zezam!" Kad ono već napisano "nevidljivim mastilom".

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Originally posted by dekiv68 View Post
                  U subotu sam u Metrou video ovaj Mobil 3000 koji je bio jeftiniji oko 100 dinara za litarsko pakovanje od Selenije 20K u AP Sportu. Za malo mi ruka nije stavila pomenuto Mobil ulje u korpu, zbog povoljne cene, ali sam se zapitao da li se u Seleniu 20K može dolivati Mobil 3000 Prva je 10W40, a za Mobil 3000 ne znam gradaciju
                  U Seleniu 20K ne ide ni 20K Selenia (šala mala)
                  Ma ide, što da ne ide. Malo šteta da se bolje doliva u gore, ali ... kad je već jeftinije.
                  Mobil 3000 je 5W-40 ulje. Ništa zato, da je leto pa da se razmišlja, sad pred zimu ništa neće faliti ako sunete 5W u 10W ulje.
                  Ipak ... nije idealna kombinacija iz razloga da je vama u motoru cca. 2 litara a treba da dolijete ceo litar.
                  U principu bi trebalo izbegavati 1:1 odnose (u ovom slučaju 1:2 ili 2:1 kako se već gleda) dva različita ulja.
                  Dolijte vi 20K a pri sledećoj zameni sipajte lepo M 3000 od početka (pa do kraja).

Comment

• bax76
                    CBC Senator XXL
                    • 07.11.2006
                    • 605
                    • BG

Originally posted by BOOST View Post

Thx, zahvaljujem na observaciji, bar nisam dzabe vadio svecice....
                    Nego da iskoristim pozitivan trend pa da pitam jos jednom jedno pitanjce koje nema bas veze sa uljem ,ali ima sa mojim motorom. Ima li neka diht masa/dihtung koji moze da se koristi na svecicama, posto mi benzin smrdi pored ove jedne kojoj je navoj ciscen pa samim tim je i prosiren... U praksi to znaci da se svecica klima cak i kad je do kraja rukom usrafljena, ali moze da se zategne i onda je mirna, samo sto eto flisuje... Mozda da nedjem neku vecu podlosku?

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

nikakva diht masa tu ne ide,svećica mora biti osećajno uvrnuta,ni premalo ni previše najbolje otiđi kod nekog majstora ili kod nekog ko zna da to uradi,rođak,prijatelj , možda je sada premalo pritegnuta.nemoj sam previše dotezati,zapravo nemoj sam uopšte dirati svećice...

moram ovo da nabacim,"kola su samo gomila gvožđa"http://www.youtube.com/watch?v=doBrOAQ32ik

Comment

• dekiv68
                        CBC Senator
                        • 06.03.2010
                        • 230
                        • Borča

Originally posted by expendable View Post
                        U Seleniu 20K ne ide ni 20K Selenia (šala mala)
                        Ma ide, što da ne ide. Malo šteta da se bolje doliva u gore, ali ... kad je već jeftinije.
                        Mobil 3000 je 5W-40 ulje. Ništa zato, da je leto pa da se razmišlja, sad pred zimu ništa neće faliti ako sunete 5W u 10W ulje.
                        Ipak ... nije idealna kombinacija iz razloga da je vama u motoru cca. 2 litara a treba da dolijete ceo litar.
                        U principu bi trebalo izbegavati 1:1 odnose (u ovom slučaju 1:2 ili 2:1 kako se već gleda) dva različita ulja.
                        Dolijte vi 20K a pri sledećoj zameni sipajte lepo M 3000 od početka (pa do kraja).
                        Kupljena Selenija 20K, za uzgred, 690din/l. Sipano 0.5l u motor.
                        Pozz Expendable, hvala.

Comment

• kamango
                          CBC Senator
                          • 31.05.2009
                          • 205
                          • KS-BG

Potreban mi je savet, naime u servisu mi je sipan Mobil Super 1000 x1 15-40(mineralno), a u pitanju je Opel Corsa 1.7di 2002 sa nekih 120k km. Voznja je pretezno stani kreni i predje se oko 30k km godisnje. Da li ima mesta za paniku i da menjam sto pre za neku polusintetiku ili ostavim ovo ulje do sledece zamene za 7k km.

btw Pre zamene, uradjeno je ciscenje motora onim preparatima.

Comment

• BOOST
                            • 29.09.2004
                            • 8726
                            • Gislaved//Sweden
                            • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by bax76 View Post
                            Thx, zahvaljujem na observaciji, bar nisam dzabe vadio svecice....
                            Nego da iskoristim pozitivan trend pa da pitam jos jednom jedno pitanjce koje nema bas veze sa uljem ,ali ima sa mojim motorom. Ima li neka diht masa/dihtung koji moze da se koristi na svecicama, posto mi benzin smrdi pored ove jedne kojoj je navoj ciscen pa samim tim je i prosiren... U praksi to znaci da se svecica klima cak i kad je do kraja rukom usrafljena, ali moze da se zategne i onda je mirna, samo sto eto flisuje... Mozda da nedjem neku vecu podlosku?
                            Ovo je vec zabrinjavajuce, jer poenta sa navojem je da celom povrsinom ima termicki kontakt sa svecicom i da se ista tako osobadja toplote. Zaptivanje odozgo cini da ne produvava dok ako ima lufta u navoju i pored dobro zatehnute svecice, da svecica biva izlozena prevelikoj temperaturi. Eventualno ta svecica moze da se zameni sa istim tipom ali za jedan stepen hladnije vrednosti.

Inace se za svecice i aluminijumske glave koristi aluminijumska pasta za tole navoje (ekstremno sitan aluminijum prah) da se takve stvari ne bi desavale. Ako je jedna svecica u pitanju, uzmi komad aluminijuma, isturpijaja da dobijes prasinu, to" namazes" na navoj te svecice koja je problematicna, pre toga uzmes frezericu (rucnu) za ciscenje sica svecice i isti procistis.

Ovo pisem posto, "Srbija je to", inace za ovakve slucajeve je helicoil jedino "ispravno" resenje.

Kako god, zaptivni sic u glavi procisti pod br. 1.

Malo odlutasmo sa teme ali kad si vec pitao a nisi izbrisan od strane moderatora, rekoh da odgovorim.

Pozz
                            move your mind

Comment

• bax76
                              CBC Senator XXL
                              • 07.11.2006
                              • 605
                              • BG

Hvala na odgovoru, malo mi je heavy da se sam zezam sa prasinicom, a majstori ne pokazuju volju da mi rese problem.
                              Tako da cu terati uz to pirkanje. KAd naspem bolje gorivo, onda se i smrad benzina ublazi, pa moze da se vozi normalno...

Tesko da je ovde neko cuo za pojmove hladjenja svecica, i slicne detalje i detaljcice...

Comment

• BOOST
                                • 29.09.2004
                                • 8726
                                • Gislaved//Sweden
                                • SAAB 9000 AERO R; SA

Hmmm...

8€
                                ==========================

9€
                                ==============================

Ovo su uobicajene metode resavanja tvog problema i cena je sa alatom za resavanje istog.

Ti napisa gore rec majstori? Sumnjam da si bio kod nekog!

Ovaj prvi tesko da ti pomaze ista jer je ocigledno kod tebe zbog prljavstine na sicu svecice problem curenja resavam pretezanjem te stim je navoj deformisan.
                                Imas opciju da se sic svecice isfrezuje na novo (rucni alat, cesto dizelaski servisi imaju set raznih jer je manje vise neophodno procistiti sic dizne po vadjenju iste) i zatim zatezanje na maks 20Nm . Svecice se ne stezu jace nego tiliko na M14x1.25 navoju!

Druga opcija je kao sto vidis alatka koja ureze novi navoj u koji uvrnes celicni prsten i sve ide u kitu .. kako god, da sam na tvom mestu resio bi problem jer ti se svecica pregrejava sto steti motoru zbog zasebne krive paljenja na istom cilindru. Opterecenje na radilici je neizbezno a i klip moze da strada.

// Boost
                                move your mind

Comment

Working...
                                X