Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odg: Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Udaljismo se od teme ali bitno da je čovek dobio savete. Najbolje moguće.
    Posle Boost-ove ekspertize ne vredi ni na mašinac (faks) da ide, neće više od ovoga saznati.
    Zaista je Boost više nego "majstor od zanata". Na žalost u Šljivropi dobrih (ili uopšte) majstora zaista ima malo.
    Čak i oni pravi su se povukli a kad "mačka ode, miševi kolo vode".
    Zato CBC ima svog "tigra" - Boost-a, koga izuzetno cene inženjeri (pravi, kojih takođe nije mnogo) mašinstva.
    Nadam se da može da ostane. Iskreno možda bi se deo diskusije mogao prebaciti u neki tehnički deo ("svećice").
    Treba neko i da odradi.
    Što se mene tiče, gledaću da odmah usmerim diskusiju dok se ne razvuče (posle ni Dora ne pomaže).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• bax76
      CBC Senator XXL
      • 07.11.2006
      • 605
      • BG

Re: Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Ljudi samo jos blic pitanje, znam da je off, ali ovde sam dobio odgovore... Izvinjavam se unapred, ali moja tema o svecicama je zakljucana.
      Posle velikog cimanja, i testiranja, vise novih sabijajucih podloski za svecice, uzmem na buvljaku obicnu bakarnu podlosku za 10 din, okalim, i smeksam, posle je stavim pod svecicu, i zadihtuje istog momenta, bez ikakve sile i problema.

Kasnije citam na netu da se cak prodaju bakarne Champion podloske za svecicu, da li sam nesto pogresio, ili moze ovako?
      Fabricke su mnogo tvrde da se adaptiraju za ugao pod kojim mi ulaze svecice u glavu koji nije od 90 stepeni.
      Fiat Punto je.
      Last edited by bax76; 29.10.2011, 16:08.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Stvarno nemam pojma!
        Ali bar si materijal potrefio 100%. I to je nešto.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

Odg: Re: Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Originally posted by bax76 View Post
          Ljudi samo jos blic pitanje, znam da je off, ali ovde sam dobio odgovore... Izvinjavam se unapred, ali moja tema o svecicama je zakljucana.
          Posle velikog cimanja, i testiranja, vise novih sabijajucih podloski za svecice, uzmem na buvljaku obicnu bakarnu podlosku za 10 din, okalim, i smeksam, posle je stavim pod svecicu, i zadihtuje istog momenta, bez ikakve sile i problema.

Kasnije citam na netu da se cak prodaju bakarne Champion podloske za svecicu, da li sam nesto pogresio, ili moze ovako?
          Fabricke su mnogo tvrde da se adaptiraju za ugao pod kojim mi ulaze svecice u glavu koji nije od 90 stepeni.
          Fiat Punto je.
          vidi ovako...novu svećicu zavrneš i ne diraš ju 30ak hiljada km....koje hebene podloške,ko to radi..ovako svojom prevelikom brigom dovešćeš do totalnog oštećenja navoja,....ali ne brini može to da se popravi i bez skidanja glave,...

Comment

• bax76
            CBC Senator XXL
            • 07.11.2006
            • 605
            • BG

Razara li bakar aluminujum u ovom slucaju?
            3 cilindra su mi produvavala, sa novim regularnim podloskama sam resio 2, treci sam resio samo sa bakarnom podloskom. Majstori su se smejali kad sam rekao da smrdi benzin u kabini, i da trosi 2 litra vise, brunda, i slabo vuce, ali su zato bili raspolozeni da skidaju glavu. Zvao sam barem 5 servisa, a 2 i posetio.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Kuku i Lele!
              Pamet u glavu (drugi put). Bolje sprečiti nego lečiti. No lako je biti pametan posle.
              Ajd' bar se izvuci sa što manje para.
              Neko će već dati "pravni savet".

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

zar ti nisi rekao da si rešio problem pročišćavanjem navoja...ako nije uspelo nek se uradi kako treba novi navoj ,ma kakve nove podloške,navoj ako valja ne može ništa da prođe....nemoj da si komplikuješ život takvom sitnicom,nek ti majstor odradi navoj kako treba i stavi nove svećice i kraj.ende.

Comment

• bax76
                  CBC Senator XXL
                  • 07.11.2006
                  • 605
                  • BG

Ne vidim svrhu bas ponovnog navodjenja geneze problema, i imao sam to opisano u svojoj temi o svecicama, koja je lokovana, ako moderator hoce nek prebaci ovo tamo...

Jedan mozak od majstora, je na zameni svecica, kljucem krivo usrafio dve svecice, i ostetio dva navoja, na motoru od 40.000km. Odma sam video da motor trza, istog trnutka, ali se trzanje smirivalo kad bi se zagrejao.

Ciscenjem navoja kod drugog majstoru(popularnog) nisam resio problem, smrdeo je benzin sve vreme i morao sam da drzim recirkulaciju, ali posto je dosla zima, pa mi treba grejanje, to vise ne resava stvar...

Isao sam ponovo kod majstora (popularnog) koji je ocistio navoj, da se pozalim na miris gasova, ali mi je receno da je sve OK i da motor mora da smrdi, te da mi ne valja gumeni dihtung koji je izmedju motora i ventilacije. Dihtung je sredjen, a smrad je ostao.

Navoj ne drzi kompresiju, vec je drzi podloska koja se sabija i prilagodjava se prostoru gde se nalazi. Te podloske na svecicama su specijalno dizajnirane, i imaju npr, tri nivoa dihtovanja na NGK svecicama.
                  Tako da ova prica nije tako jednostavna kao sto izgleda.

I pre sam pisao da mi motor lose radi, ali sam kapirao da je to mozda do sintetike koja je sada u njemu, medjutim kad sam pretestirao sve svecice, sa svojom metodom spric i ulje, dosao sam do rezultata da samo jedana ustvari dihtuje, dok tri bacaju kompresiju.

U takvom stanju je auto bio na pregledima u dva ovlascena servisa i u jednom popularnom neovlascenom, i niko nije imao ideju sta je, stavljali su ga i na dijagnostiku i ostalo. Slozili su se da smrdi gorivo, ali u fazonu teraj...

U medjuvremenu meni auto trosi 9,5 litara, naspram nekadasnjih 7,5l, cim ode u obrtaje pojcano vibrira, i naprosto ne cupa kao nekada. Dakle nervira me kad god ga vozim, jer vidim da je neispravan...

Posto se ja ocigledno ne mirim sa izjavom da pomoci nema, i da je nesto jednostavno tako, uzeo sam 3 nove jeftine NGK svecice, skinuo sa njih nove podloske, i stavio na svoje svecice. Dva cilindra su resena sa tom akcijom, ali treci koji je ujedno i najvise stradao nije resen, pustao je jos sasvim malo na jednoj tacki.

Potom stavljam okaljenu bakarnu podlosku(10 din), i bez ikakvih problema se sve zadihtovalo. Nasao sam na netu da Champion prodaje svoje bakarne podloske za svecice, i to me ohrabrilo da i to probam... Bakar je mekan i lako popuni rupice.

Kao da ja ne bi bio najsrecni da sam dao pare, i stvar resio kod majstora jos pre pola godine, ali naprosto niko od ljudi koje sam posetio, nije znao, ili nije hteo da mi sredi motor. Ko mi garantuje da bi i taj reducir uradili strucno, mozda bi opet imao produvavanje, posto niko od njih i nema metod kojim bi proverio da li duva pored svecice, tj niko to ne prihvata kao moguci scenario. Tako da varijanta idi kod nekoga da ti to resi nije upalila, jer to niko nije znao/hteo da resi.
                  Tri posecena, i 3 kontaktirana telefonom je valjda dovljan broj servisa, da odustanem...

I na kraju sada kad su sve zadihtovane, oseti se da motor normalno radi, nestale su vibracije koje je dobijao preko 3000 obrtaja. Za potrosnju cu uskoro videti da li je imala veze sa ovim.

Ali ostaje pitanje na koje nemam odgovor, a to je da li ce bakar mozda da pojede aluminijum, korozija i slicno...
                  Mada vidim da se rade i bakarni dihtunzi glave...
                  Ako nista drugo, a povodom Boostove price, bakru je termicka provodljivost odlicna, tako da ce se svecica sigurno dobro hladiti...

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Ostalo ne komentarišem.
                    Ajd' samo koroziju (za to sam, valjda, školovan).
                    Cu i Al u uslovima koje opisuješ neće stvoriti galvanski spreg. U teoriji nije dobro rešenje ali ti nemaš (baš) elektrolit u kome su potopljena ova dva metala. Osim toga Cu patinira, Al ima oksid na sebi, itd.
                    Ne beri mnogo brige inače za morsku vodu (i još ako je kisela, pH 3 ili manje) je školski primer lošeg rešenja po pitanju korozije (i stvaranja galvanskog sprega).
                    Ne sekiraj se zbog toga (mnogo) jer nećeš zbog toga imati probleme. Ako je sve drugo O.K. ovo je zadnje o čemu treba da brineš.
                    Ali da znaš da Al i Cu ne idu zajedno u vodenoj sredini (provodnoj). Ako ti hauba prokišljava imaćeš veće probleme od korozije. Kondenzacija nije od većeg značaja a i to malo vode (mikro litri) brzo ispare po paljenju motora.
                    Ajd' pa sa srećom (i što se potrošnje tiče).

Comment

• bax76
                      CBC Senator XXL
                      • 07.11.2006
                      • 605
                      • BG

Hvala puno, to je odgovor koji mi je trebao.
                      Nema tu neke vlage, vise je ostalo masnjikavo od motornog ulja...
                      Valjda ulje nije neki elektrolit.
                      Sam bakar je sa velikom lakocom zaustavio tu kompresiju, i time je stvar resena.
                      Inace na nekim performance motorima se koriste i bakarni dihtunzi glave motora, koji imaju superiorne performanse po pitanju drzanja gasova, doduse losiji su po pitanju tecnosti. Takodje su superiorni po pitanju provodjenja temperature, kao i po pitanju izdrzljivosti, i trpe najvecu kompresiju.

Ako nece doci do neke ultra brze erozije moje glave, sa ovime sam resio sve probleme.
                      Inace bakarni dihtunzi za svecice se koriste u avio industriji, sto ipak uliva neko poverenje, hvala jos jednom na dragocenim informacijama. Javljam situaciju sa potrosnjom, kad se malo ustali. Vec sad je dramaticna razlika u zvuku motra na vecim obrtjima, opet rezi.
                      Eto mozda ce nekoga jos nekad ovo da zeza, podmukao je kvar.
                      Last edited by bax76; 30.10.2011, 19:25.

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

Odg: Re: Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Navoj ne drzi kompresiju, vec je drzi podloska koja se sabija i prilagodjava se prostoru gde se nalazi.
                        kad je dobar navojm možeš sa potrebnom silom da stegneš svećicu da ne pušta podloška....

Comment

• bax76
                          CBC Senator XXL
                          • 07.11.2006
                          • 605
                          • BG

Posle 3 meseca, samo da se javim, na Puntu sve lepo dihtuje benzin ne smrdi, juce mi je potrosnja na otvorenom bila kao u najbolje dane 4,9l bezolovnog.
                          Definitivno je bila povecana 10 posto, zbog onoga sto je prolazilo pored svecica. Bakarna podloska je resila stvar.

Sto se tice potrosnje Mobil sintetike ulja, krece se od 1,5 deci do 2deci na 1000km, zavisi od rezima voznje.

Ostaje jos moj licni utisak da je preko 3000 obrtaja rad motora grub, na leru je sve mirno i ujednaceno.

Ne znam da li bi ciscenje dizni, eventualno stelovanje ventila pomoglo, obzirom na potrosnju, koja se vrstila u normalno stanje.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Originally posted by bax76 View Post
                            Posle 3 meseca, samo da se javim, na Puntu sve lepo dihtuje benzin ne smrdi, juce mi je potrosnja na otvorenom bila kao u najbolje dane 4,9l bezolovnog.
                            Definitivno je bila povecana 10 posto, zbog onoga sto je prolazilo pored svecica. Bakarna podloska je resila stvar.

Sto se tice potrosnje Mobil sintetike ulja, krece se od 1,5 deci do 2deci na 1000km, zavisi od rezima voznje.

Ostaje jos moj licni utisak da je preko 3000 obrtaja rad motora grub, na leru je sve mirno i ujednaceno.

Ne znam da li bi ciscenje dizni, eventualno stelovanje ventila pomoglo, obzirom na potrosnju, koja se vrstila u normalno stanje.
                            Ne diraj ništa!!
                            Probaj sledeći put neko 10w-40 ulje pa ako motor bude "finiji" ostani pri njemu ako bude isto, zameni ga malo ranije (i pre 10k km) te se vrati na sintetiku.
                            Do zamene ulja ... ostavi kako jeste!
                            Ne verujem da ti treba štelovanje ventila a ako imaš majstora prijatelja (da te ne vaćari za lovu) možeš da pitaš za savet jer je to na daljinu teško reći. Ipak, obzirom na potrošnju i ako vuče kao mula, verovatno je sve O.K.

Comment

• bax76
                              CBC Senator XXL
                              • 07.11.2006
                              • 605
                              • BG

Postovani Expandable,
                              Hvala vam na odgovoru.
                              U medjuvremenu sam prijatelju menjao kablove, na njegovom Puntu, pa sam iskorostio priliku da mu oslusnem motor.
                              Kod njega sam takodje uocio izrazenije vibracije posle 3000 obrtaja, tako da je to izgleda normalna pojava.

Ocigledno je da sam hiper senzitivan po pitanju te masine, sto je pomalo i opterecujuce...

Takodje sam primetio da je to vibriranje kod mene izrazenije, posle konstantne voznje od 200km, moguce je da bi ipak neko malo gusce ulje to moglo da prigusi.

Sa prvom turom sintetike sam presao oko 10.000km, dosuo sam 1l, planiram da je zamenim u narednom mesecu.

Prednosti sintetike sam zaista osetio tokom sibirskog talasa, kad nije bilo do sada obicajenog kuckanja iz glave, tokom prvog minuta rada motora.

Malo mi je nedoumica sta sad raditi, i mene pomalo kopka da li bi bilo drugacije da se vratim na 10w40.

Poz svima.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Nemoj da se ustručavaš od povratka na 10W-40.
                                Kako ćeš menjati u (čak i kalendarsko) proleće, problema - nema.
                                U novembru ćeš lako izvršiti "back to the future" (i 5W-40).
                                Zapravo koliko vidim tebi bi se najviše isplatilo da pređeš na 5W-50 ulje (API SL ili SM uz ACEA A3) pa preko cele godine.
                                I 5W-40 i 10W-40 su "četrdesetice" pa velike razlike ne bi trebalo da bude.
                                U principu je 5W40 kod Punta tek za posle 100k km, a dotle 5/10W-40 (5W-30 samo ukoliko se zimi prelazi bar 10k km mada i onda 5W-40/50 odrađuje posao).
                                Verovatno si imao malo "fuel dilution" (razređenje gorivom) efekta pa ti je 5W-40 sada "5W-35" (na granici SAE 30 i SAE 40, recimo 12,7 u svakom slučaju 12,5-13) ili čak 5W-30 (na 100°C viskoznost 12-12,5mm2/s).
                                No ni to nije strašno ionako uskoro menjaš ulje.
                                0/5W-40 kao i 0/5W-50 jesu malo osetljivija na ovu pojavu (mada pedesetice manje, a iako skliznu skliznu će u SAE 40, uz 15,5-16,5mm2/s na 100°C) i to im je možda i jedina mana u odnosu na 10W-40 PS ulja. Naravno uz pravilno podešen motor i ako se ne vozi 80% i više km u kratkim (gradskim) relacijama to nije kritično i možete sa njima (čak i kod motora koji blago forsiraju ovu pojavu) voziti 15-20k km.
                                Znači sledeća zamena 10W-40 pa ćeš posle lakše odlučiti šta dalje (ako ne mož' da odlučiš ne gine ti 5W-50).

Comment

Working...
                                X