Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Koliki vam je ... nivo ulja?

Stevo,sve sto treba da se svedoci za Vas sam uvek tu...na sudu,van suda,kako god hocete...jedan od retkih ljudi,sa kojima moze uvek da se nadje zajednicki jezik,pa makar stavovi bili dijametralno razliciti...ne znam da li je libra u horor-skopu,ali odmeren je u svemu...nego pitajte ga sta se trenutno vrti u motoru njegove ljute masine,pa ce vam biti jasno da on i nije toliki protivnik sintetike...nadam se da ce o tome uskoro biti i tekst,da li ovde ili na blogu nebitno

Comment

• ragazzoni
      CBC Senator XXL
      • 24.02.2009
      • 774
      • Obrenovac i okolina
      • Opel Omega 2.0i-16v

Malo kasnim, ali jedan interesantan detalj u vezi pritiska ulja i to onog.....VISOKOG!! Obrnuto od svega gore napisanog a kao dopunu na BOOST-ov komentar na ventil nadpritiska uljne pumpe ili (SIGURNOSNI). Imao sam slučaj da između ostalog, usled nefunkcionisanja istog, zaribanog, na jednom dizel motoru AUDIJA 80 , visok pritisak je u nekoliko navrata uspeo da pootvara hidropodizače u radu i ugasi motor. Manometar je okrenuo skalu i prešišao 11 bara
      Eto i ljudi se leče od hipertenzije, zašto ne i automobili!! Doduše jaaaaako retko, SKORO nikad.
      ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
      Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

shell je imao pre otprilike 2 godine dok je još funkcionisao njihov srpski sajt,a isti je bio i u bugarskoj i još nekim istočnim zemljama,gde za isti model automobila preporuka ovisi o starosti vozila,ne sećam se više tačno ali granica je bila za sintetiku dal 7,8 godina,možda i 10,nebitno.
        Da li je tačno da oće da procure zaptivke.Ja mislim da jeste,što potvrđuju neki svojim iskustvima.
        Dihtung dekla nije problem,ali šta ako procuri semering na radilici?Semering je maltene džabe,ali znate li koji je to posao i koliko košta?Isplati li se rizikovati?

Comment

• sanda734
          CBC Član
          • 21.07.2009
          • 18
          • lazarevac

mozda je off.ali molio bih vas da mi kazete koliko je dobar CERAMIC POWER LIQUID. Hvala

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

Ako mislite na Ceratec,odlican je

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

"Mazive keramike" su "poslednji modni krik" post aditiva. Tu je najupotrebljavaniji Heksagonalni Bor-Nitird koji je slične strukture kao grafit, ali nije elektroprovodan i čak je i inertniji od njega. Koeficijenti trenja su slični. Kao aditiv uljima se koristi uz veličinu čestica od 50 do 300nm (prosečnu) ili maksimalnu od 100 do 500nm.
              Obično je dispergovan u mineralnom ulju i/ili estarskim sintetikama.
              Veoma je inertna supstanca, ima podmazujuća svojstva te teorijski i praktično smanjuje habanje sklopova (pa i motora, za ostale je preskup) naročito pri njihovom startovanju.
              Ipak nema ubedljivih dokaza da doprinosi dužem veku motora a u radnom režimu više smeta nego što koristi (hidrodinamički režnim podmazivanja). Ne smeta uobičajenim filterima ulja. Nije industrijski priznat aditiv za ulja.
              Kao sa svim post aditivima za motorna ulja treba biti obazriv i ne koristiti bez preke potrebe. Možda bi mogao da bude koristan pri sportskoj vožnji jer je i EP aditiv.
              Može se koristiti i kod menjača (transmisija, šire gledano) te kompresora.
              Toliko ukratko (cajknot) mada više i ne treba.
              Preporučujem samo poznaija imena (ako uopšte koristite) kao što je Liqui Moly. Nije obaveza ali u proseku ćete bolje proći (makar možda morali više da platite). Oni su bar ozbiljna ispitivanja izvršili i imaju rezultate na terenu sa više desetina hiljada vozila i miliona pređenih km. Ne očekujte čuda, jer bi ovaj aditiv mogao eventualno da smanji potrošnju goriva u gradu za par % i da dugoročno produži vek motoru za 10, 20 ili 30%. Eventualno zaštiti motor u ekstremnim naporima i to je to. Zaista nije nešto što bi bilo neophodno.
              Stoga razmislite dvaput. LM Ceratec se pokazao kao pouzdan, problema nije bilo ali većina efekata bi se mogla pripisati placebu ili i ako postoje nisu tako epohalni (doduše to ne tvrdi ni proizvođač).
              Marly ima ulje sa već dodatim hBN (Zenon 0W40).
              Čini mi se malo preskupim mada može da se proba (i ulje i post aditiv).
              LM obećava i zaštitu motora do 50 hiljada km jer u sastavu ima i "light" verziju Motor Protect-a.
              Sve to lepo teorijski zvuči ali nije posebno dokazano u praksi.
              Svi veliki proizvođači maziva naglašavaju da se u njih ne trebaju dodavati post aditivi.
              Zato, ne treba baš hrliti. Ako bolje razmislite videćete da vam nije neophodno. Što kvalitetnije ulje i to je to.
              U sintetičkim uljima posebno ne vidim potrebu za dodatkom istog a od mineralnog ili PS nećete napraviti ulje tog kvaliteta a koštaće vas više.
              Marly i Liqui Moly kao firme duge tradicije i renomea deluju pouzdano za druge ne bih smeo da se kladim (i tvrdim).
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Originally posted by legenda
                Stevo,sve sto treba da se svedoci za Vas sam uvek tu...na sudu,van suda,kako god hocete...jedan od retkih ljudi,sa kojima moze uvek da se nadje zajednicki jezik,pa makar stavovi bili dijametralno razliciti...ne znam da li je libra u horor-skopu,ali odmeren je u svemu...nego pitajte ga sta se trenutno vrti u motoru njegove ljute masine,pa ce vam biti jasno da on i nije toliki protivnik sintetike...nadam se da ce o tome uskoro biti i tekst,da li ovde ili na blogu nebitno
                Samo strpljenja, i zdravlja. Pa će biti svega. Naravno i tekst o napajanju "ljute makine".
                Samo da se ne svhati pogrešno: veliki sam zapravo pobornik sintetičkih ulja, samo što sam za njihovu racionalnu upotrebu.
                Uostalom to je i stav zvanične industrije maziva.
                Kao što (parafraza) kaže jedan od vodećih stručnjaka za industrijska maziva u USA, ne može se reći da li je sintetika uvek najbolja, sve zavisi od primene (gde se i za šta primenjuje); iako bi moglo da se kaže da ona gotovo nikad (praktično nikad) nije inferiorna postoji niz primena gde ne pokazuje posebno bolje rezultate a višestruko je skuplja (a ne može se uvek duže koristiti).
                Ovo je po sećanju iz jednog stručnog časopisa (i u kontekstu - zašto ne uvek sintetika?)
                Iako motori nisu isto što i industrijska primena ovakav zaključak se može i uopštiti (pa skoro) i na automobile.
                (o viskoznosti smo sve rekli ... bar do jeseni )
                Nisam Libra u horoskopu ali sam (dupli) znak koji se sa istom slaže
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Vladd
                  CBC Senator XXL
                  • 09.07.2006
                  • 581
                  • NBG

Upravo se o takvim stvarima i radi

Ako je nesto superiorno zasto ga ne koristiti, pa makar i ispod nivoa potreba. Mislim, ako ljudi kupuju dual core procesore za surf po netu ili slusanje muzike, jedu guscju dzigericu a mogu i leba i masti, piju dobra vina, a i kisela mogu da prodju, zasto onda ulje koristiti kao tegobu i menjati "pod moranje"

Da se razumemo, nije uje trosak, trosak je potreba da se nesto "vozi". Trosak su isprazne i izmisljene takse, trosak je zelja auto industrije da nam oljusti poslednji gram koze, ali ako sve to oprostimo, realno je da povecamo brigu o motoru, i vozilu u celini, koliko mozemo.
                  Placam okruglo 3000din mesecno samo sto sam registrovao vozilo, i to odjednom, unapred, vozio ne vozio, i sada cu da pravim ustedu od 300din po litri, iliti nesto preko 100din na mesecnom nivou za godinu dana , tako sto cu imati osecaj velike "stednje" i brige o budzetu, ili svrabu novcanika...pa svrbeo me je kada sam uopste uzeo auto..

Slab je argument "fabricka preporuka" za ulje u nekoj diskusiji. To sluzi za one koji ne znaju dovoljno, a zele nesto sami da petljaju.
                  Po meni, samo je kriza zaustavila trend odnosa prema kupcima, u sustini, "fabricka preporuka" ne bi ni postojala, dodji pile u ovlasteni servis, pa ce da sipaju sta motoru godi. Nema potrebe za "pokucnim" saznanjima. Na vlasniku je samo da placa i da se vozi .
                  Ne sporim i ne branim, neka "sipaju i ne misle", a debate i diskusije da prave oni koji su deo zivota, slobodnog vremena, utrosili i posvetili se problemu, i pride aplicirali strucno znanje.

Verovatno uzivamo posledice odnosa dva velika kartela, inace ne bismo imali ovu zabavu
                  A kada vec uzivamo, da se bar nauzivamo

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Evo kako se "kockice slažu" kad se razvije diskusija gde se razmišlja normalno.
                    Sve smo više kao dve asimptote (sa različitih strana) koje se praktično preklapaju sa onim kakvim jeste.

Sad smo na "istom terenu".
                    Ulje svakako nije skupo! Makar kupili klasu ili dve bolje od minimalno potrebnog (fabrička preporuka - ?).
                    U odnosu na gorivo, rezervne delove to zaista nije nešto na čemu se može uštedeti.
                    Zapravo ušteda je dugoročan trošak.
                    Ostalo smo već rekli (više puta).

Da ponovim nekoliko najbitnijih stvari:
                    1) Previše dobro ulje - to ne postoji!
                    2) Zaptivke koje popuste zbog upotrebe sintetičkih ulja ionako nisu ni za šta (verovatno su i zakoksovane). Ipak treba biti oprezan sa ovim i SVESTAN potencijalno nezgodacije u vezi sa tim (da se moraju menjati a neke mogu biti i skupe zbog dosta (majstorskog) rada).
                    3) Ulaganje u dobra maziva (ulja) je uvek (tek) DUGOROČNO ISPLATIVO (te ne treba odustajati posle godinu, dve ili tri).
                    4) Samo na uštedi goriva (1-2%) može se nadoknaditi razlika u ceni vrhunskog i prosečnog maziva (ulja).
                    5) Ipak, nisu samo sintetička ulja vrhunskog kvaliteta ima takvih i mineralnih te PS. I naravno, svako će prema svojim potrebama (načinu vožnje, broju pređenih km godišnje i slično) i mogućnostima odrediti "idealno". To nekada može biti sasvim prosečno ulje ili malo kvalitetnije od fabričke preporuke, svakako ne mora uvek biti nešto što je za klasu bolje.

P.S.
                    Ako u nešto niste sigurni, setite se poslovice: "Money do not lie!" (People lie - money don't) ili "if you want an answer - just follow the money".
                    Valvoline u USA ima akciju - 300k milja garancije!!
                    Dakle (da skratim celu priču): za bilo koji automobil koji koristi (mora da počne sa max. 100k milja) Valvoline ulja i menja ih u servisima koji su uključeni u akciju te ih menja na 3000milja (ili pola fabričke preporuke, ako su dopušteni produženi intervali zamene, više se ne sećam za detalje) Valvoline vam garantuje:
                    150k milja za mineralna, 200k milja za PS i 300k milja za sintetička ulja. Za bilo koji automobil koji se prodaje u USA!!
                    Stvar ide (naravno) preko osiguranja i slično ali zvuči jako dobro - generalka pre roka o njihovom trošku. (nisam našao statistiku ali zanemarljiv broj zahteva je upućen po nekim nezvaničnim izvorima koji se pozivaju na Valvoline veze).

Naravno postoji i vremensko ograničenje (10 godina ako se dobro sećam).
                    Koliko koristite vaš automobil? Nađite se u tabeli i koristite odgovarajuće ulje.
                    Službeni automobili koji prelaze 30, 40 ili više hiljada km zaista nemaju šta da traže na bilo čemu osim sintetičkih ulja, i to ne bilo kojih nego onih najboljih.
                    Ko vozi jako malo može da menja mineralno na godinu ili sintetičko na dve (mada u tom slučaju dođe na isto i u novcu i zaštiti).

U celoj priči je jako značajna priča o ekologiji i reciklaži ulja! (verovatno posebna tema)
                    Sintetička bazna ulja izdržavaju 80, 100 ili 150k km bez degradacije, aditivi su ti koji to ne mogu! A i količina koksa, čađi i ostalih pošasti koje ulje može da apsorbuje je ograničena.
                    Prosto je žalosno da takva ulja budu bačena (ili spaljena) posle samo 10, 15, 20 pa i 30k km.

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

pa da , sto da bacamo pare.

Naprimer ja prelazim oko 9-10K godisnje ,koliko vidim motor mi ne trosi ulje ili trosi nesto minimalno,mozda 0.2 litra na 5000km , motor je punto 1200 ccm 60ks 8v 2002 godiste 140 000 km
                      unutra je trenutno selenia gold 10w-40 sipana pre 6000km , sad je par milimetara ispod maximuma.
                      jel mogu ja na zameni (oko 10 000km kad bude bilo ) da sipam Selenia K.P.E sinteticko 5w-40 ,nov filter i da teram dve godine ili do max nekih 16-18 000 km ? ako popije samo dolijem par decilitara istog,i to bude to ?
                      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• legenda
                        CBC Senator XXL
                        • 28.03.2009
                        • 1345
                        • Beograd

Moze Zoko,samo sto ja ne bih isao vise od 15.000km ili 18meseci

Comment

• Vladd
                          CBC Senator XXL
                          • 09.07.2006
                          • 581
                          • NBG

Izdrzalo bi to ulje i vise, kada ne bi, za 15kkm, prosla kroz motor bar jedna tona domaceg otrova iz rezervoara

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

prve godine bi bilo bolje,druge lošije,generalno prednost gold svake godine
                            K.P.E. svake godine najbolje ali skupo....
                            pa biraj prema novčaniku...

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Slažem se sa svom trojicom.
                              Najbliži sam legendi -
                              Problem jeste što prelaziš (relativno) malo godišnje, za 15k km godišnje Gold gubi kao od šale (čak je i jedva za 15k km kod nas, više je za do 12k km dok K.P.E. može i do 20k km ali to je zaista maksimum, i to da se koristi makar evropremium benzin ili naravno "plin").
                              Sigurno najbolje prolaziš sa K.P.E. i godišnjom zamenom.
                              Ukoliko menjaš na 1,5 godinu dođeš finansijski na isto (slično). Bolje prolaziš sa dva leta i jednom zimom a isto ili lošije sa dve zime i jednim letom (zapravo bolje prvih godinu dana, a drugu zimu ne baš) - što se kvaliteta tiče.
                              Eto tipičnog primera:
                              Šta da se radi?
                              Najbolje je sintetika jednom godišnje ali će i "sintetsko" Gold (u klasi PS) vrlo dobro odraditi posao.
                              Toliko dobro da ne je za godišnju zamenu sintetika preskupa a na 18 meseci košta isto ali je to malo nepraktično.

Da je motor sa manje od 100k km (godine nisu, još, problem) išao bih na sintetiku.
                              Konkretno za vaš slučaj - ostao bih na Gold ulju (mislim ja lično ne bih izdržao više od 3 puta da koristim isto ulje, odlepio bih načisto ... iako u tome nema ničeg lošeg, naprotiv) ili bolje (zbog prethodnog) rečeno: preporučio bih vam da ostanete na Selenia Gold

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

negde od oktobra prošle godine dok sam koristio lukoil lux 10w40 i za dolivanje koristio polusintetički lux 5w40 primetio sam nešto veću potrošnju ulja,od aprila koristim mol dinamic max,baš sam neki dan merio tačno za 500 km gradske vožnje potrošio 3ili 4 deci(procena po šipci),inače sa maxom uopšte ne dimucka na čep i ne prska ulje,za razliku od lukoila gde je malo dimio i malo prskao kad se odvije čep od ulja.sa maxom sam prešao oko 2 hiljade km
                                jel moguće da je kvalitetnije i ima jača detergentska svojstva pošto je malo dizelski orijentisano pa odatle povećana potrošnja?ili će da legne nakon par dolivanja ili ponovne zamene?

Comment

Working...
                                X