Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Menjate li Menjačko ulje?

a šta kaže autodata za API specifikaciju GL4 ili GL5?

Comment

• gorans
      CBC Senator XXL
      • 09.03.2010
      • 1525
      • Beograd

Pise samo SAE:80W90 kapacitet 2,7l

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

autodata nije navela bitan podatak,posredno što sam isčačkao na, brzinu, treba da ide API GL4,ovo tvoje je API GL5,mislim da neće odgovarati,može slobodno da ide uz 80w90 API GL4 i 75w90 API GL4....

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

Posledice?

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

agresivnije je ulje i može izazvati probleme ,koroziju i brzo propadanje delova od obojenih metala,tj.sinhrona..

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Hvala Kris.
              To je to. Ili mineralno GL-4 (80W-90) ili (polu)sintetičko GL-4/5 75W-90.
              Inače (kad smo već kod Mobil-a, koji možete tako povoljno nabaviti) Mobilube GX 80W-90 je baš odgovarajuće i solidno ulje za vaš automobil.
              Više detalja o Mobil menjačkim uljima na blogu. Predzadnji tekst (iz marta ove godine), može se čitati i direktnim pristupom na blog, samo treba namotati malo na dole.
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• gorans
                CBC Senator XXL
                • 09.03.2010
                • 1525
                • Beograd

Znaci bacene pare?Hvala na upozorenju i savetima.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Na žalost, baš tako.
                  Jednu sezonu bi prošao bez ikakvih posledica uz odličnu zaštitu ostalih delova (čeličnih) menjača i diferencijala.
                  Ulje za menjače, naročito za automobil, menjati i posle godinu (ili dve) je potpuno nerezonski te je bolje utopiti ulje za manju cenu (i za 1/3) odmah.
                  Nije strašno, i nije čisto bacanje para.
                  Ovo se desilo i 'cicabosku' i mnogim "neznanim junacima" i zaista je česta greška. Jednostavno API za ulja i kompatibilnost unazad uz stalno povećanje kvaliteta jednostavno implicira da je tako i kod standarda za menjače a nije (bar ne u potpunosti).
                  Bilo je o ovome i u uvodnom tekstu, no tema je duga i davno je bilo pa se zaboravi.
                  Savet je da bude čisto GL-4 ulje (ako je već mineralno). Ono što zovem 'steptomicinima' (univerzaln menjačka ulja) je najbolji izbor u slučaju bilo koje nedoumice ovog tipa. Univerzalna ulja pokrivaju GL-3 do GL-5 ili čak i GL-2 i kompatibilna su sa svim materijalima za menjače i diferencijale.
                  Naročito se može pogrešiti kod Volvo kamiona koji traže GL-3 (zapravo neki GL-3+) a uobičajeno je da kamioni traže GL-5 ili eventualno GL-4.
                  Naravno kod teretnih vozila zato treba obratiti pažnju (pre svega) na odobrenja proizvođača konkretnog vozila.
                  Tako za Volvo zapravo treba 97305 koji je dopunjeni GL-3 i u osnovi baš taj standard.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Originally posted by Cherokee_NS
                    Postovani expendable,

da li mozete malo da date detalje o uljima za Renoove automatike koji imaju oznaku Dexron III ?
                    Jel tu ima samo jedna gradacija ili kako?
                    Pitam posto je ranije sipan neki Castrol odgovarajuce specifikacije, a imam malo problema sa menjacem tokom zime, teze salta, a neki pripisuju to neodgovarajucoj gradaciji ulja.

Hvala unapred
                    ... odgovoriću za dan-dva rekoh pre tačno nedelju dana ...
                    Nije drugo nego sam potpuno zaboravio da nisam odgovorio na ovo.
                    Ne znam doduše o kojim Renoima se radi ali ako je Reno onda je i Elf.
                    ElfMatic G3 nije neki posebni Dex III ATF. Te je (naravno) lako zamenjiv.
                    Uostalom zaista se ne mogu dosetiti, niti sam listanjem literature naleteo, nekog Renault standarda za ATF.
                    Da ne pišem ceo tekst o ATF-ima, da naglasim: SAE ne propisuje posebne gradacije viskoznosti za ATF. Sva su ona "tu negde" i postoje samo manje varijacije različitih standarda koji praktično 'propisuju' viskoznost ili makar granice iste.
                    Dexton trojki ima nekoliko te je uvek dobro da se uzima tačna oznaka (F, G i H). Iako bi novije (G i H) trebale da su kompatibilne sa prvobitnom a H menja G 100%. To ide toliko da se često i ne pominje. A i više od toga treba da se gledaju ostala odobrenja (naročito ZF, MAN i MB).
                    U tom smislu ELFMATIC G3 je lako zamenjiv. Castrol ATF TQ DIII je 100% zamena za isti. Ne samo da ispunjavaju iste specifikacije nego imaju i potpuno iste osobine. Malo veći ind. visk. kod Elf-a nije od značaja.
                    Zaista mi nije jasno koja je nekompatibilnost u pitanju ali ne bi trebalo da je bude.
                    Shell Donax TX (G-34077) je takođe potpuna zamena za isto.
                    Kako je osnova XHVI sintetička (III+ bazna grupa) osnova, može se reći zamena Plus.
                    I na kraju (kad smo već kod prve trojke), Mobil. Mobil ATF 320 je možda tek 99% zamena (mada ne vidim da bi bilo problema kod Reno vozila, mislim, baš Reno, što bi rekli gde me nađe). Ali zato je tu Mobil 1 (Synthetic) ATF koji 101% zamenjuje Elf.

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

cherokee napiši tačno o kojem autu se radi god,oznaka motora

Comment

• Cherokee_NS
                        CBC Senator XXL
                        • 08.02.2009
                        • 802
                        • Novi Sad

Megane 1 phase 2, 2001. god, 1.6 16v motor oznake K4MB701, automatski menjac DPO.
                        Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

...relativno noviji auto,sumnjam da zamena ulja i filtera nije korektno odrađena,mislim da je potrebna upotreba dijagnostičke opreme,ako je sve odrađeno po propisu u pitanju je neki kvar...popravak automatskog menjača nije jeftina stvar i takve stvari kao što je zamena ulja i filtera treba prepustiti dobrom renault servisu gde možeš biti prisutan i videti išta rade na autu....
                          predlog-kontrola nivoa ulja uz upotrebu dijagnostičke opreme.

Comment

• Cherokee_NS
                            CBC Senator XXL
                            • 08.02.2009
                            • 802
                            • Novi Sad

Menjac je rasturen, hidroblok ovih dana dobija nove ventile... Moralo se ispustiti staro ulje (koje je relativno malo preslo, jedno 20.000 km), pa sam zato priupitao za ulje

A i pitanje je bilo vise usmereno, posto dok sam kopao za resenjem mog problema, bio sam kod nekoliko majstora za automatike, pri cemu mi je jedan rekao da se u njih striktno sipa samo Elf i nijedan drugi brend, dok drugi mi je rekao da je taj Castrol sto je sipan je sasvim ok za taj menjac...

Mislim da su mi taj Mobil 1 sto je Expendable preporucio i nudili u prodavnici, nije cak ni skup toliko.

U svakom slucaju hvala na savetima
                            Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

...ma nek u servisu odrade sve da funkcioniše kako treba,sve je manje prostora za bilo kakvim intervencijama na automobilu u vlastitoj režiji sa generacijski mlađim i gubljenje je vremena...

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Baš tako.
                                Kvar je kvar no nije zbog Castrol ATF-a (ako je isti bio original i dobro izabran).
                                Kod automatskih menjača zaista treba obratiti pažnju na specifične standarde. Pominjan je slučaj Mercedesa ('mirdza') koji traži striktno MB 236.1 (standard za automatske ali i neke manuelne menjače).
                                Slično i kod drugih vozila koja traže svoje standarde. Ipak to ne znači da mora da bude fabrička preporuka. Kod Mercedesa se čak može lako proveriti na sajtu koja su ulja sa zvaničnim (njihovim) odobrenjem po standardima (i za motorna i menjačka ulja).
                                Kod vas to nije slučaj te bi svako Dexron IIIG ili III-H odradilo posao.
                                Praktično sva navedena u prethodnom post-u. Takođe i malo univerzalnije Castrol Transmax Dex III Multivehicle.
                                Naravno nema ničeg lošeg u Elf-u, naročito u Renou.
                                Ipak Shell i Mobil su sigurno bar za nijansu bolja ulja zbog bolje osnove (baznih ulja).
                                A Castrol (bar) nije lošiji. Naravno, verovatno da Elf ima najbolju cenu i da ga preporučuje zvanični servis (odnosno to drži). Kako god, nema tu mnogo mesta za grešku a principijalno među (kvalitetnim) ATF uljima nema velike razlike ako su istih standarda.
                                Majstor koji vam je rekao da samo Elf ide u Reno je verovatno "stara škola". Naime Elf je nešto 'majmunisao' (zajedno sa Renoom) kod DII ATF-a koji se ne meša sa drugim, ne ide u druga vozila ali ni druga kod određenih vozila gde je striktna preporuka ELF RENAULTMATIC D2.

Comment

Working...
                                X