Koja je razlika izmedju ovog Syntium ulja i Selenie racing, koliko vidim ista firma ih proizvodi, sve deluje isto a cena je mnogo manja?
Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
Razlika je što je Syntium jeftiniji
Zašto je tako?
Kao što bi rekli u jednom popularnom programu: "Niko ne zna zašto".
O.K.
Sad ozbiljno.
10W-60 Syntium je API SL dok je Selenia Racing ... bez oznaka (a API SG je, ako u poslednjih godinu-dve nije unapređena).
Za iole noviji auto (od sredine 90-tih) je naravno bolje da je SL makar i sa manje ZDDP-a dok je za "arhivske" sportiste Selenia bolja. Zapravo bez katalizatora i (manje važno ali pod dva) plina možda Selenia inače Syntium.
A zašto je jeftiniji ... to verovatno samo Petronas i uvoznik (možda) zna(ju).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Tako nekako. Čak i "zamena plus" po ceni minus.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Vozim Opel Vectru C 1.8 16 V, sipao do sada isključivo Mobil 5w- 40 i na 10 do 13 000 km godisnje do sada nisam dospiao ulje koje je uvek na istom nivou. Ne ubijam motor ludiranjem, nekad ga prodzaram na autoputu, najčešće kad idem na more, ostalo vozim u optimalnim obrtajima. Kad sam uzeo od prvog vlaanika iz Slovenije, preporučili su mi jednog Novosadskom majstora koji mi je sipao neko g.... od ulja i za 4000 km se upalila lampica za servis u sledećih 1000 km. Od tada ja kupujem a serviseri sipaju ulje. I uvek kad ga menjam ostaje po proračunu još 17000 km do sledeće zamene ( long life ulje ). Pre 1000 km sam ubacio gas, ulje postaje nešto tamnije i čini se malo pada nivo ( prvi put ) a zvuk motora je nekakao promukao. Šta savetujete. Prešao sam do sada 140000 km sa autom ( tj ja oko 45 000 km a prvi vlasnik 95000 km ).Veliki pozdrav sa napomenom da cenim vaše vreme i trud oko ove teme kao i znanje koje posedujete te Vam se zbog toga i obraćam.
Comment
-
-
Prvo VELIKO izvinjenje za ovoliko kašnjenje.
Zaista mi je promaklo (obično odem na "današnje poruke" pa sam očigledno preskočio jedan dan).
Odgovor je "jednostavan" i kratak, zapravo prvo je pod navodnicima jer je teško sprovesti u delo.
Dakle, pređite na još kvalitetnije ulje (iako onom što koristite ništa ne fali).
Malo tamnije boje je zbog apsorbovanih nitroznih gasova ... malo većeg zagrevanja ulja (a koliko ... niko ne zna ili neće da objavi, u svakom slučaju ne mnogo).
Dakle, nije strašno malo dosipati ulja (čak je"lekovito" i za vas i za motor). Recimo pola litara pa i ceo litar između zamena.
Malo tamnija boja (kako već rekoh) nije ništa strašno.
Ipak, možete i sledeće:
1) Preći na Dexos2 ali u 5W-40. Takvih nema baš mnogo a Mobil (da ne idem dalje) ima Super 3000 G 5W-40 ali avaj kod nas ćete naći samo 5W-30. (ostaje vam samo još Motul X-clean 5W40).
2) Pređite na neko Mid SAPS ulje sa ACEA C3 a u 5W-40 ili 0W-40 (M1 New Life je dobro ulje za vaš motor ali ne tako idealno za TNG ne samo zato što nema C3).
Kod Mobil-a su to prethodno navedeno (na stranu što je još i Dexos2) i (sjajno) Mobil 1 ESP 0W-40 (ako ga možete naći).
Ako nije dobavljivo nijedno od prethodna dva (tri) moraćete (a nije teško) nabaviti ulje drugog proizvođača 5W-40 sa ACEA C3 (što vam je ujedno i najjeftinije rešenje).
Pozdrav!Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Ja sad treba uskoro da menjam ulje sipao sam Mobil F1 ESP 5w30 ACEA C3 na Corsi D 1.3CDTI 2008 presla blizu 100 000, ne trosi ulje i generalno sam zadovoljan ali posto auto nema DPF filter i 95% explotacije auto je na hladnom startu voze se samo gradcke relacije 5-10km razmisljam da uzmem F1 new life 0w40, kontam da mi ACEA C3 nije neophodno jer nema DPF... a i koliko sam gledao uvoznik ne uvozi F1 ESP 0w40 koje bi uzeo najradije kad bi ga bilo kod nas, takodje menjam ga na 12-14 meseci ili ti 10 - 12 000
Takodje u auto staje 3.2l (sipali su na zameni 3l i bilo je blizu maximuma) i ostalo mi je tacno 1l F1 ESP 5w30 pa se razmisljam da li bi bilo pametno da kupim samo 2l F1 new life 0w40-ke ili da ostanem na 5w30 ESP i da ne mesam ulja
Pre svega kontam da je 0w ulje bolje za hladan start pogotovo ako je 95% voznje sa relativno hladnim motorom
Comment
-
-
Ako traži isto ulje kao i moj motor 1.9cdti, onda slobodno sipaj NewLife 0w40. Upravo se spreman da odem da kupim sebi 5 litara.
Evo da se čovek ne ponavlja, a ako ima nešto da doda ili izmeni neka se javi
Vama treba zapravo GM-LL-B-025 ili neki od Fiat 9.55535 dizel standarda. Srećom to se sve može sažeti u Fiat 9.55535-M2 standard koji ispunjava i navedeni GM. Problem je u tome što nema mnogo proizvođača koji ispunjavaju baš ovaj Fiat standard ali su to ulja koja bi prvo trebalo uzeti u obzir. Odmah za njima ulja sa bilo kojim Fiat dizel i GM-B standardom i na kraju krajeva samo GM.
Iako bi i ACEA B4, recimo B4-04 a naročito B4-08 mogla da dođu u obzir to je ipak samo pod razno. Kako i sam Opel navodi ova ulja mogu služiti za dolivanje.
Na prvi pogled većina ulja koja bi vam ogdovarala ispunjavaju 5W-30 ali zapravo nije tako. Ukoliko ste sigurni da nemate DPF (tretman izduvnih gasova) onda zapravo:
1) Naročito zimi ili i zimi i leti dok ne razradite vaš motor (30 do 50k km). Mobil 1 New Life 0W-40. Ili zimi Castrol Edge 0W-30 a ostatak godine Mobil? Kako god vam se više sviđa. Po razradi može i Mobil 1 0W-40 TD.
- jeste kliše ali dobar kliše.
2) Zimi M1 0W-40 ili 0W-30 leti (ostatak godine) neko od 5W-40 ulja. Nije loše menjati ulje na 10k km ali može i do 15k km pa 2-3 puta umesto 3 do 4. Recimo neka 'okrugla' cifra, npr. 12500km (dovoljno podsetljivo?). Iako ED nije baš Euro 5 iz EU nije daleko od toga i makar je kao Nemačko Euro 4 dizel gorivo (??) pa bi možda uz dobar izbor pumpi nekako moglo i 15-18k km naročito leti. Sve u svemu mislim da bi jednu zamenu mogli da smanjite. Onda zimsko 1x a letnja 2x.
Castrol EDGE Sport 0W-40 je tek rezervna varijanta i za od 10k km (ukoliko ostanete pri tom intervalu izmene). Ipak uzmite ovo ulje kao idealno za dolivanje bilo u 0W-30 bilo u 5W-40 Castrol ulja (može i u druga ali ovo je baš finesa kada od dolivanja drugog ulja imate više koristi nego štete).
3) Osim u cik zime decembar-mart 5W-40 bi trebala da budu zadovoljavajuća i čak možda i nešto bolja.
Otprilike:
1. TITAN SUPERSYN SAE 5W-40, nije skupo a ima sve što treba: FIAT 9.55535-H2/M2/N2/Z2
2. Castrol EDGE 5W-40 (ne TD verzija, mada i ona posle svih navedenih).
3. Shell Helix Ultra 5W-40 makar samo Fiat Z2
4. Motul 8100 X-cess 5W-40
5. SELENIA WR 5W-40 verzija P.E. jeste fabrička preporuka ali za motor sa DPF-om.
I to je to.
I nije samo to.
Relativno jeftino možete proći sa:
Mobil Super 3000 X1 5W-40 (bivši Synth S) ili Esso Ultron 5W-40 ili Ultron Turbo Diesel.
Za zamenu na 10 do 15k km čak bi ova dva (tri) ulja bila najbolja kupovina. Čak su i jeftinija ili isto kao i Total 9000 5W40.
Uzgred sva tri su jako slična i razlike su u nijansama. Mobil-Esso su sličnija ulja nego druga iz iste porodice Total-Elf ali ne baš potpuno identična. Logično je da koriste ista bazna ulja i iste aditive ali male razlike u "bućkanju" (blendingu), zapravo u koncentraciji (npr. base stock-a 1 jedno ima 20 a drugo 22% ... base stock 3 jedno ima 18% drugo 15%) te osnovni paket aditiva isti ali u dodacima jedan ima jednog više a jedan drugog. U praksi se svodi na istu klasu. Ukupno je Mobil nešto bolji (i skuplji) ali Esso bije glas da ga motori manje troše (zaista veliki broj ljudi koji je koristio oba). Možda Mobil ima za nijansu više detergenata.
I naravno: Kroon, OMV, Statoil, LM, Texaco i mnogi drugi (portažite preko njihovih Oil finder-a).
Za malo stariji motor (preko 50k km) može se i uštedeti sa nekim jeftinijim brendovima a pratite GM standarde (B za dizele) i nema greške.
Comment
-
-
Tja ... ne bih posebno dodavao ali ajd' da budem konkretniji, koncizniji i da malo modernizujem razmišljanja.
0W-40 je dobro za vaš motor.
Ipak, nećeš mnogo dobiti ni u gradu ni zimi.
5W-30 i 0W-40 se vrlo slično ponašaju čak i do -20°C, tj. imaju sličnu viskoznost. A više i ne treba.
Tek ispod -15°C 0W-40 obično ima manju viskoznost (mada zavisi i od konkretnih ulja). Od nule pa do nekih +20 cel. ove dve viskoznosti su praktično identične a posle lagano 5W-30 ide "ispod" (krive) 0W-40 ali je razlika i dalje mala bar do nekih 60 ili 80cel. što znači u većini gradskih vožnji.
Mobil 1 ESP 0W-40 je verovatno najbolji izbor a i može se lepo mešati sa 5W-30 ESP.
Ako se ne može naći ostao bih (bar još jednu zamenu) na 5W-30.
New Life i ESP ne bih međusobno mešao jer (ipak) imaju različit tip aditiva. Nije da ne može ali "skuplja dara nego maslo" (dobićete mešavinu lošiju od bilo kog od oba).
Nema više.
Pozdrav!Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Ne prihvatam izvinjenje....šalim se naravnoMalo je danas učtivih ljudi poput vas. Bila mi je bobina loša kao što mi je Dora nagovestio i sada posle zamene auto prede a check engine se ugasio. Sto se ulja tiče sta preporučujete od tih jeftinijih a dobrih a da nije Mobil ali da zadovoljava te specifikacije koje su poželjne ( Dexos2....)
Comment
-
-
Originally posted by drzarkod View PostNe prihvatam izvinjenje....šalim se naravnoMalo je danas učtivih ljudi poput vas. Bila mi je bobina loša kao što mi je Dora nagovestio i sada posle zamene auto prede a check engine se ugasio. Sto se ulja tiče sta preporučujete od tih jeftinijih a dobrih a da nije Mobil ali da zadovoljava te specifikacije koje su poželjne ( Dexos2....)
Rekosmo da bi "obično" ACEA C3 u 5W-40 bilo najisplatljivije rešenje.
Šta fali FAM Fenix Premium 5W-40?
Ili Nisotec Autoline Sint 5W-40? (ovo je doduše skuplje).
MOL Dynamic Prima? (još skuplje i više nije verovatno na šta ste mislili).
Modriča i Eko Hellenic-a nemaju ovakva ulja u 5W-40 nego samo u 5W-30.
G-energy su dobra ulja ali verovano skuplja i od Mobil-a.
Ovo ne ograničava vaš izbor nego tek daje ideju od čega početi (originalnost, originalnost i samo originalnost).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by nikaragva View PostDa li je ok sipati ESP ulja u motor koji nema DPF, posto obrnuto ne vazi?
Ako se ne preteruje (unazad) naravno da može. Ako imate EGR čak i bez DPF - veoma preporučljivo!!
Za Euro 3 motore ... nekako mi se ne čini dobrom idejom (ništa nećete posebno dobiti, a sipaćete skuplje ulje; plus sijaset sitnih kontroverzi ...). Motori stariji od 10 godina? Nikako (bar kao preporuka).
Pratite odobrenja i standarde na etiketi. Ako se poklapaju u principu može, ali više za Euro 4 motore.
API jeste kompatibilan unazad (osim SN koji je to delimično) ali ne bih išao (za benzince) ispod API SL zahteva (i to uslovno) odnosno kao proruku tek kod SM zahteva za vozilo.
Kod dizela ... tek Euro 4 sa EGR ventilom ili kod Euro 3 motora sa EGR i manje (od 100-150k) km , recimo Pežoovih HDI, Euro 3 motora i slično.
Iako izgledaju "najbolja u svemu", ulja kao što su ESP ipak nisu superiorna kod (iole) starijih automobila (motora).
Ne treba zaboraviti da Low SAPS (Mid su "nešto između" ali i za njih važi) ulja imaju potpuno drugačiji sistem aditiva (dobro, de ne baš "potpuno").
Nisam pristalica "sintetika u old tajmer" (što je možda i slično iako ne liči na prvi pogled) osim kao "frick show".Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Zdravo svete
&hvala na odličnom forumu i obližnjem blogu!
Originally posted by expendable View PostDexos2 ćete naći samo uz visoku cenu i/ili u 5W-30.
Rekosmo da bi "obično" ACEA C3 u 5W-40 bilo najisplatljivije rešenje.
Šta fali FAM Fenix Premium 5W-40?
Ili Nisotec Autoline Sint 5W-40? (ovo je doduše skuplje).
Da ne bude zabune, ne navodim ovo u svetlu preporuke koju expendable daje za drzakod-ov auto (jer sam uveren da svoje preporuke zasniva ne samo na čistim/suvoparnim/donekle_moguće_netačnim specifikacijama, već i na znanju&iskustvu koje najpre nije ispisano za javnost) - nego čisto kao zanimljivost, kad se već pominje FAM-ov 5W-40 premijum.
Sa obzirom da ono zadovoljava MB 229.31 (što je navedeno i u tehničkim specifikacijama, i na ambalaži), a što se može videti i na skeniranom dokumentu sa njihovog sajta http://www.fam.co.rs/uploads/certifi...40_229.31_.pdf verujem da bi moglo mirne duše da se zaključi da je to "pravo" ACEA C3 ulje.
Ostaje pitanje da li su u FAM slučajnom greškom to izostavili sa ambalaže, ili je možda nešto treće u pitanju.
Takođe, pošto se pominje Nisotec Autoline Sint 5W-40 - verujem da bi neko (ukoliko se poredi sa pomenutim Fenix Premium 5W-40) mogao da zaključi i da je prilično kvalitetnije jer npr. (navodi se u specifikacijama) zadovoljava ACEA A3/B4 iz 2008., dok Fenix zadovoljava ACEA A3/B4 (tek) iz 2004. Slično važi i za ACEA C3 kod ova dva maziva.
Ako je za verovati ovoj zanimljivoj Lubrizol-ovoj alatki za relatvno poređenje raznih standarda (sa naglaskom na "relativno") - ispada da su razlike tipa ACEA_A3/B4-04 vs. ACEA_A3/B4-08 ili npr. ACEA C3-04 vs. ACEA C3-08 - poprilične.
Možda baš zato što su relativne!?
A kada se opet malo "baci svetlo" na tačke stinjavanja -39 C (fam) vs. -33 C (nisotec), neko bi mozda opet bio ne baš sasvim siguran šta je "kvalitetnije" među ovim nijansama.
Doduše, Stalker već poodavno reče - da se o tehničke specifikacije možemo osloniti k`o o vrbov klin, al` da od njih bolje i nemamo. Taman tu negde dođe takođe njegov navod da proizvođači sami sebi daju "ACEA sertifikate" - pa mi se čini da u slučaju npr. FAM ili možda i Nisotec, to uopšte nije isključeno (ako to rade mnogo jači a što bi se to njima zameralo)
Kako god, čisto lično (među ova dva) - na ovom (našem/srpskom/balkanskom...) tržištu presićeno ponudom i od kusog a i od vrlo repatog, drago mi je (što se npr. Fam Premium 5W-40 tiče) što ne fali ništa presudno, pa to sipam u svoj auto (hdi bez FAP/DPF). A i drago mi je sto opet imam i alternativu među Nisotec-om, bez bitne potrebe da je tražim među vrlim i jakim uvoznicima još jačih brendova.
Mislim, naravno da ne bih gurao svuda "kupujmo domaće", odnosno sigurno ne ako izostaje bitan rezon - al` ako je po specifikacijama odgovarajuće, onda se lično vrlo komotno i srećno osećam sa npr. odgovarajućim fam ili nisotec (ili modriča...).
Hoću reći, čisto lično - ne fali im ništa. Dapače.Last edited by DS9; 16.11.2012, 22:37.
Comment
-
Comment