Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Najiskrenije!
    Veoma, veoma dobar komentar.
    Vaša zapažanja su veoma dobra (i tek njima ništa ne fali).
    Moram priznati da FAM premium nisam zagledavao "u ruci" mada sam imao priliku da diskutujem (između ostalog) o tom ulju baš sa ljudima iz FAM-a (a da li ću i kad imati tu priliku, i čast, teško je reći).
    Još uvek sam stanovišta da se proizvođač obavezuje onim što je na ambalaži.
    FAM Premium je SIGURNO ACEA C3-04 ulje (ne samo što ne bi prošlo MB 229.31 ali i to je dovoljno kako ste naveli).
    Ono je i VW 505.01 (Ford WSS-M2C917A) no BEZ zvaničnog odobrenja (važećeg).
    Pretpostavljam da se "samo" o tome radi, tj. da nisu stavili na ambalažu nešto što je "nivo kvaliteta" (i što bi se tako trebalo navoditi u tehničkoj dokumentaciji). Verovatno zbog izvoza na neka tržišta gde je to zabranjeno ili tako nešto.

Razlike između A3/B4-08 i A3/B4-04 kao i ACEA C3-08 i C3-04 postoje ALI ni izbliza nisu kao što se može zaključiti sa dijagrama koje navodi Lubrizol. Radi se (ipak) o nijansama (treba makar pročitati i tekstove o ACEA standardima na Lubrizol sajtu, mada su uklonili one za starije standarde pa je sad malo teže pohvatati "šta je pisac hteo da kaže").
    Kako god ACEA 2008. jeste nešto što je bolje.

Nisotec je kasnije pravljen i iz starta se išlo na formulaciju koja će ispuniti ACEA standarde iz 2008.
    Tako da jeste (nešto) modernije ulje.
    Za modele koji ne traže novije standarde, razlika u kvalitetu je u nijansama (i teško je reći na čiju stranu preteže) a sasvim je sigurno da su ista klasa ulja. Kod modela mlađih od 5 godina mala prednost na strani NIS.
    Doduše FAM ima i nešto (ili NEŠTO) povoljniju cenu pa se izbor svodi na dostupnost ili na to koji vam se brend više sviđa.

Optima ulja nikako ne bih izostavio iz ove diskusije ("kupujmo doaće kad god nije na našu štetu") ali oni (na žalost) nemaju ACEA C3 ulje u 5W-40 viskoznosti nego samo u 5W-30 (doduše sjajno Optima Eco).

I, naravno: niti su domaća ulja najbolja na svetu niti su (uvek) najisplatljivija ALI u velikom broju slučaja su sasvim ravnopravan izbor sa onim uvoznim a često su (bar) isplatljivija.

Sva tri proizvođača su (ipak) brendovi "B klase" (II reda) ali u samom vrhu te klase (pri čemu Optima "flertuje", koketira, sa Premium klasom brendova, izlazeći (hrabro) "na crtu" onima koji je načinju, recimo gigantskom (i "svakačastovskom") Total-u ili Chevron-u, u Evropi Texaco-u).

Nema potrebe da se niko od proizvođača (a tek korisnika) stidi (znate šta već hoću reći) bilo kog od ova tri renomirana proizvođača.
    Jeste da je tu i tamo u prošlosti bilo i nekih propusta ali znamo gde smo živeli.
    Sada je situacija da NIS i Optima (preko Nestro grupe) imaju "debela leđa" (čitaj: velike investicije) i da je priča ozbiljna koliko bar bilo koji zapadno evropski proizvođač srednje veličine. FAM je jedino kraći za obrtna sredstva ali je proizvodnja ostala na visokom nivou (potpuno automatizovana i formulacijski kvalitetna).

I na kraju:
    Ionako ne možete kupovati samo domaće. Iako imaju dobar asortiman sva tri proizvođača zajedno ne pokrivaju sve potrebe.
    Snaga brenodova Mejdžorsa ima neku "magičnost" kojoj je teško odoleti a na akcijama budu često sličnih cena (pa "sama noga kroči bliže, sama ruka pehar diže").

Da nema konkurencije trebalo bi je izmisliti. U ovakvom obilju je jedino izvesno da maziva (pa čak i Mobil 1, Castrol EDGE, Motul) NISU skupa, a ako pomislite da jesu, pre kupovine istih odite pa napunite rezervoar (ili oba) do vrha ... proćiće vas.

Ah, da ... Marly je onako ... na granici da ne važi prethodno. Ali i to ima svoj značaj (uvek se nađu kupci za najskuplju robu).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Chaki
      CBC Član
      • 25.10.2012
      • 29
      • Beograd
      • Honda Civic

Da li je iko imao iskustva sa ELF Excellium 5-40? Kako se pokazalo i koji je interval zamene?

Comment

• zoranc
        CBC Senator XXL
        • 31.03.2005
        • 1313
        • Beograd
        • AR 147

Imam, tiši motor manja potrošnja ulja od fabrički preporučenog ulja, ja menjam na 10000 ili 1 g šta dođe pre.
        Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Comment

• Chaki
          CBC Član
          • 25.10.2012
          • 29
          • Beograd
          • Honda Civic

Hvala, a koji motor je u pitanju?

Comment

• zoranc
            CBC Senator XXL
            • 31.03.2005
            • 1313
            • Beograd
            • AR 147

1.2 8V Fiat, 2010 god.
            Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Comment

• gaston
              CBC Senator XXL
              • 24.03.2005
              • 324
              • N BG - Batajnica

Prvi dizel kod mene

Uzeo sam Mareu 1.9 JTD 110 ks, posto sam u servisnoj knjizici video da je selenia WR sipana pre 13 K km a ja sam i mao Valvolin durablend 10W40 sintetic blend zamenio sam ga ako nista bar za neko krace vreme i da se malo ispere motor , motor je presao 300 hiljada , ne duva i lepo ide , ne dimi i sa zamenom ulja se utisao , zanima me s obzirom da ima turbinu i da ovo ulje po valvolinu nije dizelsko koliko moze i da li da naskodi u narednih par hiljada kilometara . Auto vozim umereno , zato sam i uzeo dizel karavana , alfa je tu za malo ostriju voznju kada mi dodje .
              Unapred hvala .
              27.5 god za djevrekom auta snova :
              Djulieta 1750, Junior GT 2.0, sud 1.3 , sprint 1.5 QV , sud 1.5 QV , 33 1.3 IE , 75 2.0 TD , 33 1.7 , 164 2.0 ts , ALFA SUD 1.3 , 164- 2.0 TS +156 2.0 ?KW ...za dalje ??????????

NIJE BITNO DA LI JE DO KOLENA ILI ZEMLJE .. VAZNO JE DA JE DO PUPKA

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Ulje ne mora da bude "dizelaško" (diesel) da bi se koristilo u dizel motorima.
                Takva ulja imaju nešto veći TBN i nešto drugačiji sistem detergenata ali nije od velikog značaja.
                WR je više nego O.K. ali možda je za motor te kilometraže Maxlife baš idealno (kao i uopšte 10W-40 viskozna gradacija).
                Samo uživaj!
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
                  CBC Senator
                  • 27.10.2011
                  • 280
                  • Beograd

Jedan vrlo ocigledan primer koji potvrđuje gore pomenuto (nesto veci TBN...), interesantan prvenstveno onima koji biraju odgovarajuca ulja za vozila PSA grupe (ali i svima onima kojima ne treba nista vise od ACEA A3/B4) - je Total-ova polusintetika Quartz 7000 serije, 10W-40.

Na trzistu se nude dva ulja sa istim nazivom, iste viskozne gradacije, od kojih jedno obeleženo i kao diesel. Kad im covek pogleda karakteristike - zakleo bi se da su u Totalu mogli komotno da samo naštancuju dve vrste nalepnica za ambalazu i da sipaju isto ulje.

Jer, navedene karakteristike su im identicne, a u objasnjenju za dizel varijantu stoji da je sasvim pogodna za vozila koja koriste benzin i lpg, dok za "običnu" varijantu stoji da je sasvim pogodna i za dizel i bio-dizel.

"obično"
                  dizel
                  Last edited by DS9; 02.12.2012, 21:10.

Comment

• racimegacar
                    CBC Početnik
                    • 07.10.2008
                    • 7
                    • indjija

Moze li Liqui moly 10w40 MoS2 za Astru G 1.6 16v benzinac 2001 god, presao 165.000 km? Do sada sam imao GM 5w30, ali cujem da je Liqui moly daleko bolje ulje. Da li ostati na sintetici ili uzeti polusintetiku?

Comment

• Vladd
                      CBC Senator XXL
                      • 09.07.2006
                      • 581
                      • NBG

Sa konja na magarca, nikako.

Polusintetika nije u opciji ni kada predje400000km, moze se razmisljati o nekom drugom brendu, kvalitetu, ali polusintetika nije predvidjena za taj motor, osim u ekstremnim situacijama kada fabrika kontrolise sastav i deklaraciju nekakvog ulja, koje se pod nekim uslovima moze nazvati polusinteticko.

Preci na standardnu, opstepoznati "polusintetiku", gde od tog "polu" nema ni 10-15% sintetike, i gde se aditivi tretiraju kao odredjeni procenat sintetike, ili sinteticko ulje sluzi kao "nozilac" odredjenih aditiva, sa time se ne treba igrati, bez ozbiljnog i temeljnog predznanja i kvalitetnih i pouzdanih informacija o ulju.

BTW, izraz "polu" je od opsteprevedenog "semi" sto u vecini slucajeva to i znaci, narocito u sportu, ali se, kod ulja izvorno mislilo(i tehnicki preciznije) na izraz "ima neke karakteristike od.." ili na engleskom "having some of the characteristics of..."
                      Da ne ponavljam vise puta navedeni podatak, da doticna "polu" sintetika moze da ima max DO 30% sintetickog ulja ...

Za one koji se ne zele upustati u semantike, prevode, znacenja ili tehnologiju, polusintetika ima neku od osobina sintetickog ulja, jednu ili par..

Poz

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Hvala na lepo sročenom postu. Bilo je ovoga više puta ali nije loše ponoviti.
                        Jedino se jedno ne slažem a to je da motor Astre G nije za 10W-40.
                        To naravno ne treba da bude prvi izbor (čak ni posle 100, 200 ili 300k km) ali MOŽE da bude. Naravno, treba birati kvalitetnija ulja.
                        Motoru treba API SL (poželjno SM) i: 5W-30 ili 0/5W-40 pa što duže (dok god ne počne troškariti ulje).

Comment

• GiNIS
                          CBC Član
                          • 31.07.2012
                          • 10
                          • Vjeternik

Ja se izvinjavam ali meni nesto nije jasno.
                          Motor koji je presao 200 ili 300 hiljada, je "nacet". Tj na granici je da pocne da trosi ulje zbog povecanih zazora...
                          Pa bas takav motor zahteva posebnu negu i posebno kvalitetna ulja. U tako stari motor koji inace zahteva sintetiku, sipati polusinteticko ulje definitivno nizeg kvaliteta drasticno ubrzava propadanje tog motora. Nov motor bi i izdrzao nekoliko servisnih intervala sa malo losijim uljem, ali to je za motor sa 300.000 km tesko izdrzljivo bez vecih ostecenja...

Ako nisam u pravu, molim Vas da mi objasnite u cemu gresim.

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

Piše: Steva – Stalker ((vodič kroz "zonu" motornih ulja)
                            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Chubbs, sila si!!

Comment

• racimegacar
                                CBC Početnik
                                • 07.10.2008
                                • 7
                                • indjija

Hvlana na savetima, uzeo Liqui moly 5w40, po ok ceni. Neko je napisao da je to kombinacija 5-30 i 10-40, najbolje od oba

Comment

Working...
                                X