Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alfaskorpion
    CBC Senator XXL
    • 24.02.2007
    • 361
    • Smederevo

Pokušao sam da nadjem ali ne mogu da vidim nešto konkretno za moju dilemu oko izbora ulja za JTD 16v 150ks (alfa 156 2005), pod uslovom da se iz izbora izuzme selenia wr.
    Kakva su vaša mišljenja o mobil 5w/40 ili motul 5w/40 varijanti za ovaj motor ili možda skroz nešto trece ?

Last edited by alfaskorpion; 16.04.2013, 10:31.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Iako je za Punto 1.3JTD (v16) može se koristiti i za pomenutu Alfu:
      Fiat Punto Classic kako se sad zove poslednja varijanta ovog vozila pre modela Grande Punto ima i svoju dizel varijantu u vidu 1.3 multijet ...

Jest' malo stariji tekst i verovatno bih ga malko prepravio da danas pišem ali je upotrebljiv.
      Lista je kombinacija kvaliteta, cene i pogodnosti (prilagođenja) vozilu.
      Nije baš strogo po listi ali tu je negde. Mogu se ubaciti još neka ulja (sigurno) a Selenia je možda tek za mesto 5 (i to jedva) ali kao "fabrička" je dobila više mesto (postolje).
      Motul X-cess je odličan ali i Shell te Mobil.
      Mobil Turbo Diesel 0W-40 je verovatno no. 1 za automobil stariji od 5 a mlađi od 10 godina. Peak Life može ali TD dobija na značaju i već preko 50k km ide ispred "mlađeg brata". Fuchs je odmah tu do njega, ako ništa drugo zbog Fiat odobrenja.
      Mobil 5W-40 nije loše ulje ali 3000 je bar za nijansu iza Synt S-a. Tako da ako kupuješ Mobil idi na (makar skuplji) M1 0W-40.
      Možda pri samom vrhu i novi Shell HX8 (inače može i HX7 5W-40 i naravno Ultra, pogotovu Diesel verzija).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• alfaskorpion
        CBC Senator XXL
        • 24.02.2007
        • 361
        • Smederevo

Hvala puno
        Izbor je pao na Motul X-cess 8100 5w-40 , cena litarskog je 1100din.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Vrlo dobar izbor.
          Cicije se ne bi složile ali ... k'o ne plati na mostu platiće na ćupriji.
          Naravno, bilo koje "kršteno" 5W-40 bilo bi (sasvim) O.K.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• alfaskorpion
            CBC Senator XXL
            • 24.02.2007
            • 361
            • Smederevo

Nije neka razlika u ceni u odnosu na seleniu wr ili castrol moza 150din , ali je ovaj motul po meni daleko bolji izbor od obe varijante iz puno razloga , autentičnost na prvom mestu.
            Imam odlično iskustvo sa Motulom.
            Tako da uz vašu pomoc izabrali smo pravu stvar.

Comment

• Chaki
              CBC Član
              • 25.10.2012
              • 29
              • Beograd
              • Honda Civic

Gosn Stevo, kakvo je vase misljenje o 10-50 uljima? Konkretno za starije benzince 1.6 89-94god...

Da li je bolje to voziti leti od 5-40 na primer?

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Teško je uopštavati ali itekako bi 10W-50 moglo biti zamena za 5W-40 kod vremešnijih automobila.
                Ne treba zaboraviti ni 5W-50 kao i (ako je već samo letnja sezona) 15W-50.
                Da li je bolje ili ne zavisi od mnogo stvari. Za samo leto verovatno (sigurno) DA. Za celu godinu je već gotovo individualno i veoma zavisi od uslova primene i stanja motora.
                Pozdrav!

Comment

• Chaki
                  CBC Član
                  • 25.10.2012
                  • 29
                  • Beograd
                  • Honda Civic

Sada je u motoru 5-40 Elf Excellium i na 1000km trosi oko 180-200gr gradske/delimicno agresivne voznje.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Što nije loše. Probaj isto (ulje) u 10W-50 varijanti. Dok ne probaš nećeš znati a makar ćeš potrošnju (ulja) smanjiti.
                    Kako je upeklo ovih dana (a kako će tek biti) ništa motoru neće faliti od "pedesetice".

Comment

• drzarkod
                      CBC Član
                      • 26.10.2012
                      • 48
                      • Novi Sad
                      • Opel Vectra C 1.8 16v lpg by Dora

Originally posted by expendable View Post
                      MPI 1.8? Ili 1.6 v8.
                      Kako god, priča je slična čak i za v16.

Sam prelaz na LPG (TNG) pogon ne traži da menjate tip ulja (i konkretno ulje) koje ste do tad koristili.
                      Dakle, imate dve mogućnosti:
                      1) Da ostanete na 10W-40 (bilo Elf ili neko slično) i menjate 2x godišnje
                      2) Da pređete na 5W-40 (ili 0W-40) sintetičko i menjate 1x godišnje (i prođete jeftinije i bolje).
                      Koje 0/5W-40?
                      Bilo koje! Recimo neko Elf, Total ili baš Castrol (Magnatec za 5W-40, 0W-40 EGDE je takođe opcija ali nije neophodno). Shell Ultra u obe viskoznosti bih uzeo veoma ozbiljno u izbor, mada može i jeftinije HX7 (5W-40). Motul X-cess nije preskupo i takođe bi moglo da se nađe u vrhu liste.
                      Vodite računa samo da ulje bude originalno.

Nasao sam u Tempu Motul X cess 8100 kantica 5 l za 5200 din. Sta kazete ??? Deluje da je original, pise uvoznik Mass company....

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Baš mi je izmaklo (obaveze pa odsutnost) da ranije odgovorim.
                        Sad je malo "off". Ako ste uzeli niste pogrešili, ako niste možda više i nema (a možda i ima). Malo je starije ali nema veze.
                        Mass je snabdevao Tempo (Deltu) ranije a možda i sad. Proverite da kod uvoznika nije jeftinije.

Comment

• Sasasta
                          CBC Član
                          • 26.11.2012
                          • 47
                          • smederevska palanka

sta je ovo sa cenama ulja naime gledam u jednoj prodavnici elf za 2000 ,total 2200 na pumpi castrol magnatec 2500 sva ulja su 10w-40 sve mi je to suvise jeftino posebno castrol.sve je u kanticama od 4 litara
                          Last edited by Sasasta; 10.05.2013, 21:41.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Znači nisam jedini koji je to primetio.
                            Uzeo sam samo 7 (globalno) najvećih kompanija prisutih u Srbiji ( regionu Jugoistočne Evrope). I took only 7 (globally) largest company p...

Proces je dugoročan i podstican krizom (recesijom) u EU.
                            Narvno bez da ikoga vređam ili dovodim u sumnju, uz cene nafte koje su slične kao pre krize (zapravo veće, naročito u odnosu na 2009.) jedino su moguća i realna dva objašnjenja (ili njihova kombinacija):
                            1) Cene su i ranije mogle biti niže, pa su oni kojima je brend važan to plaćali "kao Grčka" (a i zaslužili su, iskreno rečeno).
                            2) Kvalitet (naročito za "Šlj" tržišta, mada su cene pale i na domicilnim tržištima) je snižen a formulacije "cenovno prilagođene".
                            Šta je zaista u pitanju, svako će proceniti (za sebe) i (nadam se) izvući odgovarajući zaključak (ko igra poštenije i kome treba ostaviti pare) jer potpuna istina nije poznata (detalji) i nećemo je ni saznati (ili ako i hoćemo teško će to biti dokazivo, pa će više biti za neformalne diskusije) a i donekle se razlikuje od proizvođača do proizvođača.
                            Doduše isti šablon (pattern) je očigledan za sve multinacionalne kompanije.

P.S.
                            Kao što se vidi neki i podižu cene ali ko je iskoristio - iskoristio je a sad su ionako počele da konvergiraju.

P.P.S.
                            Najveći uticaj je baš kod 10W-40 i "običnih" 5W-40 ulja. Mineralke (15W-40, 20W-50) su i ranije bile jeftinije pa je pad procentualno manji. Kod low SAPS ulja postoje kategorije gde je pad takođe drastičan (ACEA C2 i slična) ali negde je to tek umereno (recimo VW 504/507 ulja).
                            Last edited by expendable; 11.05.2013, 10:45.

Comment

• ivanvet
                              CBC Početnik
                              • 18.05.2013
                              • 4
                              • Vlasotince
                              • VW Touareg

VW Touareg R5 dilema oko ulja!

od skoro sam vlasnik Touarega R5 2004 god 2.5 tdi i doslo je vreme da mu zamenim ulje.citao sam po netu i pronasao da je propisano ulje za taj motor mora da zadovoljava standard 506.01.uspeo sam da pronadjem da taj standard zadovoljava Castrol slx long life II koga vise nema u maloprodaji.postoje dva ulja koja mogu da se kupe a to su Castrol edge 5 30w koji zadovoljava 507 standard i ulje havoline 0 30w koje konkretno zadovoljava standard propisani tj 506.01.auto je presao 174 000 km mada je to malo pitanje ali ne pokazuje potrosnju ulja.u autu je trenutno Castrol edge 5 40 koji ne zadovoljava propisani standard tako sam auto kupio!sad mene interesuju nekoliko stvari stvari a to su :
                              da li je opasno to sto u motoru imam ulje koje ne zadovoljava propisani standard?
                              da li da izvrsim zamenu ulja i ako je ulje menjano pre 3000 km?
                              za koje ulje da se odlucim Castrol 5 30 edge 507 standard ili Havoline 0 30w 506.01?
                              posto je u motoru trenutno gradacija 5 40 w da li ce prelazak na 5 30w ili cak 0 30W uticati na rad motora?
                              koje ulje po preporuci da koristim za ovaj motor koji ima izmedju 170 i 200 000km?
                              Unapred hvala za savete i veliki pozdrav!

Comment

• BJL
                                CBC Senator
                                • 20.05.2013
                                • 275
                                • backa palanka
                                • golf 3 1.8

skoro zamena ulja a sta sipati

pozz svma, imam golfa 3 1.8 90ks, imam plin u autu vec zadnjih 5 godina, i non stop eksperimentisem sa uljima tj trazim pravo ulje za moj motor jer sta god sipao on ga troskari, da napomenem da auto ide super da ne dimi i kompresija mu je odlicna, cak sam i menjao karike i letece lezajeve kao i teflone pre nekih 25000km, mislio da je do tog problem i opet nista, sa mi ide zamena ulja i rado bi cuo neki savet sta da sipam i sta nije fals tj da je orginal na nasem trzistu jer ima slucajeva da za isto ulje cena bude u jednoj radnji 2200 4l a u drugoj to isto ulje 1390 4l, tu mi nesto odma ne stima, hteo sam sad da sipam elf sti 10 40 polusinteiku, ili neko drugo, zato bi hteo cuti i vase misljenje, hvala unapred

Comment

Working...
                                X