Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ivanvet
    CBC Početnik
    • 18.05.2013
    • 4
    • Vlasotince
    • VW Touareg

Originally posted by expendable View Post
    Iskreno, bilo koje sa (pravim) approval-om. U tom smislu sigurno dolazi u obzir i Modriča (sigurno je 0W-30 imalo odobrenje, e sad
    da li je isteklo, ne bih znao, ali isto je to ulje).
    Od svetskih brendova (Havoline je O.K.) vredi pomenuti (uz neizbežnu najveću trojku: Shell, Mobil i BP/Castrol):
    Liqui Moly Synthoil Longtime Plus, Motul Specific 506 01 506 00 503 00, Fuchs TITAN Supersyn Longlife Plus.
    Da dodam i jednog od naših "pumpadžija": OMV Bixxol special V6.
    Svi su "overeni".
    Ulja ove kategorije nisu baš jeftina ali ne trebaju (i ne mogu) da budu.
    Ipak sve je relativno, po pređenom km ona definitivno nisu skupa, jer imaju duže intervale zamene.
    Pronasao sam 3 vrste ulja koje mogu da kupim
    Mobil Super 3000 Formula LD 0W-30
    Havoline Synthetic 506.01 0w30
    Mobil SHC formula LD 0W30
    mada mislim da su ova dva mobil ista ostala je jos ta dilema koje od ova dva?

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Ona dva Mobil ulja su identična. Samo je 3000 novija verzija (novo ime, zapravo). Ako uzimaš Mobil uzmi baš "trohiljadarku" jer je (očigledno) skorije proizvedeno.

Havoline i Mobil su veoma slična ulja ("slična ko jaje jajetu") sa gotovo identičnim osobinama. Jedino gde preteže Havoline je tačka tečenja ali nije od krucijalnog značaja (a i ne mora da bude baš tolika razlika, možda je kod Mobil-a i niža a podatak se vuče "iz starih dana").

Iskreno, kupi ono koje je jeftinije ili u koje imaš više poverenja da je original, tipujem na Havoline (al' ne mora da znači).

Pozdrav!
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• BJL
        CBC Senator
        • 20.05.2013
        • 275
        • backa palanka
        • golf 3 1.8

Originally posted by expendable View Post
        @BJL:
        Malo mi (sad) smešna ona (moja) konstatacija da nije u pitanju povećana potrošnja.
        Ako je pola litara na 1000km (još) uvek ne mora da bude, ali ako je 5 litara na 10 hiljada km onda svakako jeste (i verovatno ne gine zamena karika, ako ništa drugo, ali je to uglavnom kompletan remont). Ipak, može se voziti ... zavisi od slučaja do slučaja.
        Ostalo ostaje kako sam napisao.

spomenuli ste 15-50 polusintetiku, nisam je vidjao kod nas po radnjama pa ako moze da navedete proizvodjaca i preporucite nekog,

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

Motul - MASS Co.
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by zverko View Post
            Motul - MASS Co.
            Hvala, Zvekro (šta bi ja bez tebe)
            Pre svega oni.
            Sjajna ulja 4100 (a naročito) 6100. 2100 je za starije automobile (kao što su Zastava vozila), i replika je prvog PS ulja u istoriji (1966.); naravno sa višim standardima nego tad (API SH) i mogućnošću da se koristi za većinu automobila iz '90-tih.

PS ulja 15W-50 nećete naći u izobilju. Osim Motul-a (preporučujem kao prvi izbor) imate još samo Petronas (nije loše, poprilično jeftino, ako je svaka kinta u pitanju to može i da prevagne).

Ostala 15W-50 ulja su mineralna (Aral, Selenia, OMV ...). To je već za diskusiju, jer su ona slična 10W-40 mineralkama, što znači (i pored dobre shear stabilnosti u testovima) potencijalno brže "razbijanje" ulja posle 5, 6 ili tako nešto hiljada km.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

Petronas jeftin jer je bajat. Nemojte da vas zavara deklaracija koju su oni nalepili i na kojoj pise da je rok trajanja 10god. Koliko se secam ulje je iz 2004god.
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Sasasta
                CBC Član
                • 26.11.2012
                • 47
                • smederevska palanka

nije bas vezano za ulje za automobile ali se moze povuci jaka paralela i onda odaberi ulje.
                Udruženja potrošača upozoravaju: Veliki brendovi u Srbiji prodaju škart robu
                Gorica Avalić | 29. 05. 2013. - 16:10h | Komentara: 142

Uvozne čokolade koje se prodaju u Srbiji imaju manje kakaoa nego čokolade iste marke koje se prodaju u zapadnoj Evropi. Poznati začini napravljeni za srpsko tržište sadrže više soli, a manje povrća, deterdžent iste marke lošije pere u Srbiji, nego u EU, kremovi imaju manje mleka i lešnika, a u poznatim markama gaziranih pića umesto šećera se stavljaju jeftine zamene. S druge strane, ovi proizvodi se na isti način reklamiraju kod nas kao i u zemljama u kojima su znatno kvalitetniji.

Klikni za uvećanje (+)

Mnoštvo proizvoda koji mogu da se kupe na našem tržištu ne mogu da se uporede s proizvodima iste robne marke koje smo kupili u inostranstvu, pa je očigledno da su kriterijumi po kojima se roba pravi za zapadno tržište sa*svim drugačija nego za istočno. Roba stiže uglavnom iz Rumunije, Bugarske, Mađarske, Poljske, gde velike svetske kompanije imaju razvijenu proizvodnju namenjenu za stanovništvo ovog dela Evrope.

Ekonomisti objašnjavaju da je potpuno legitimno i ekonomski opravdano da isti proizvođač za različita tržišta kreira različit kvalitet sve dok su na deklaraciji proizvoda navedeni svi sastojci u tačnim merama i dok se kvalitet uklapa u ne previše zahtevne srpske pravilnike.

- Problem je u tome što građani misle da kupuju visokokvalitetan proizvod poznate firme, pa su za taj kvalitet spremni da daju i više novca. Ako dobiju proizvod osrednjeg kvaliteta, to je čista obmana kupca, jer iz deklaracije oni mogu da vide šta se sve nalazi u proizvodu, ali ne i da li je to bolje ili lošije nego u ostatku Evrope. Činjenica je da danas ni visoka cena više ne garantuje kvalitet.

Naša država ne samo da ne pomaže udruženjima potrošača da rade uporedna testiranja istih marki kod nas i u razvijenijim zemljama, nego ih i onemogućava u tome - objašnjava Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

Izoglukoza umesto šećera
                U javnosti je malo poznat podatak da se u mnoge gazirane sokove za istočno tržište često koristi izoglukoza od kukuruza, što je mnogo jeftinije od običnog šećera, pa nije čudno što oni koji probaju poznata pića u inostranstvu konstatuju da je ukus drugačiji.

Jedno od poslednjih ovakvih istraživanja, koje je pre dve godine sprovela Nacionalna organizacija potrošača Srbije, pokazalo je da su kozmetika i prehrambeni proizvodi poznatih brendova zaista lošijeg kvaliteta na našem tržištu nego u inostranstvu.

- Tada smo dokazali da su kreme za lice lošije, da čokolade imaju manje kakaoa, a začini više soli nego povrća. Potrošači se pored ovoga žale i na kućnu hemiju, ali udruženja nemaju dovoljno novca da ispitaju njen kvalitet. Takva istraživanja su skupa, za jedan proizvod iznose između 2.000 i 2.500 evra. Problem, međutim, nije samo novac, već i nedostatak volje institucija da se ovim bave - kaže Goran Papović iz NOPS-a.

Ipak, građani se najviše žale na kvalitet šampona, tečnih sapuna i deterdženata.

- Većina tih proizvoda nije istog kvaliteta. Pre nekoliko godina, kao organizacija potrošača hteli smo da prenesemo rezultate istraživanja praška za veš, krema i sredstava za skidanje fleka, ali su nam kolege iz Nemačke rekle da to nikako ne radimo, jer nisu sigurni da su ti proizvodi pravljeni po istoj recepturi - kaže Edina Popov iz Asocijacije potrošača Srbije. BLIC

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Originally posted by zverko View Post
                  Petronas jeftin jer je bajat. Nemojte da vas zavara deklaracija koju su oni nalepili i na kojoj pise da je rok trajanja 10god. Koliko se secam ulje je iz 2004god.
                  Aha! Znaš da sam od početka bio sumnjičav u vezi "odličnih cena" Petronas ulja ali nisam znao u čemu je caka.
                  Evo i odgovora.
                  Iako se ranije uzimalo da je motorno ulje "večno" ipak je to maksimalno 5 godina (po samoj industriji).
                  Cene bi bile O.K. da je ulje staro 4 godina (zar ne?).

Ovako bi to moralo da ode na reciklažu ili za upotrebu u druge (manje zahtevne) svrhe nakon analize ili tako nešto.
                  No, mi mu dođemo "zemlja Dembelija" za ovakve stvari.

@Sasasta:

Ima itekako veze sa svim, pa i mazivima. Ako se za hranu služe ovakvim stvarima (a zaista jeste tako), zašto ne bi i za nešto poput maziva.

Uzrged, za kućnu hemiju ne morate da dalje istražujete (kao i kozmetiku), 100% JE TAKO!

Osim dokumanta (P&G i Henkel) gde se takvo zabušavanje (a šta drugo?) diplomatski naziva "prilagođavanje navikama ... tržištu" (koliko se

sećam) u nezvaničnim razgovorima sa više desetina ljudi iz branše (naročito proizvođača sirovina za kozmetiku i kućnu hemiju, koji

indirektno ali pouzdano znaju ko šta gde pravi a i za koga) sam čuo isto.

Slično je i sa situacijom kada velike kompanije "poštuju lokalne zakone" (najčešća ušteda kod ekoloških normi), gde spada i motorno ulje. Po našem zakonu (doduše popravljeno je pre par godina) je ranije moglo da prođe skoro i hidraulično ulje (15 normi gde se tražila viskoznost, boja, noak isparljivost, indeks viskoznosti, tačka tečenja i slično; što sve zajedno nije garantovalo ništa; malo se popravilo u smislu da se poziva na međunarodne standarde).

Dakle, kompanije POŠTUJU zakon, sve je O.K.
                  Naravno, dovođenje kupaca u zabludu (da skupo plaćaju vrhunski proizvod, a ne prosečan) je ono što je ravno prevari.
                  Ne kažem da svi to rade i u istoj meri ali uopšte ne sumnjam da se kod većine tako nešto dešava.
                  Nisam bio uporan ali kada sam novinarima i institucijama nudio da urade (makar i bez mene) istraživanje ovog tipa, ili nisu odgovarali ili su izmišljali razne razloge (najčešće nedostatak novca) ali je u većini slučajeva bilo, u suštini - koja nije rečena (zašto da se kačimo sa jačima od nas, ili a šta kada povuku reklame ili više nikada ne plate istu i slično).

Verovatno ima i pozitivnih primera ali ovako možemo samo da nagađamo.
                  I na kraju, ako je podvala (nekom od njih) uspešno prošla (i prolazi godinama) ... šta bi ste radili na njihovom mestu?
                  Priznali grešku, vratili ljudima pare, počeli da šaljete robu A kvaliteta?
                  Profit je osnova.
                  Najsmešnije je što većina najvećih (Total je jedini izuzetak ali od skora) nije ovde zvanično nego iz treće ruke.
                  Ne vredi ni pomišljati da će se naći odgovorni (ima trgovaca koji kupuju a što ne proveravaju njihova stvar). Sa druge strane većina će svoju robnu marku štititi "svim raspoloživim sredstvima" (tužbama) a kako je stvar teško dokaziva ... eto belaja.

Ne kažem (niti sam dosad) da ne vredi kupovati vodeće brendove ali to treba raditi samo kod uvoznika koji su zvanično (ugovorno) postavljeni za zastupnika (i/ili ih ima na sajtu proizvođača, kao ovlašćeni distributer za teritoriju) i onda samo oni koji su dugo godina sa istim brendom. Nekoliko "X" d.o.o. (Srbija) je dodatna sigurnost.

Organizacije potrošača nisam (tih ranijih godina kontaktirao) jer niti su bile jake kao sad (mislim nisu ni sad ali na nešto već liče) niti sam smatrao da je ovo primarno (kad ni hrana, pa ni dečija, nije iole detaljnije analizirana naročito u smislu razlike u odnosu na Zapad). Setite se samo mleka u prahu, ili radioaktivnog ili otrovnog (melanin) i sličnih stvari. Kad stignemo do motornog ulja znači da već ličimo na ozbiljnu državu. Na žalost, još smo daleko od (nadam se) cilja.

Comment

• Sasasta
                    CBC Član
                    • 26.11.2012
                    • 47
                    • smederevska palanka

a sto je najgore hrana i ostali proizvodi nista nisu jeftiniji kod nas nego u inostranstvu cene su tu negde sta li tek rade sa uljem koje je ovde mnogo jeftinije nego na trulom zapadu.U skladu sa svim tim saznanjima resio sam da bude akcija kupujmo domace i premisljam se izmedju nisotec ili g-energy 10w-40 polusintetickih ulja.razlika je 60 -ak dinara jeftiniji nisotec po litru.Do sada sam koristio lukoil avangarde extra za dedru 1.8 benzinac i zadovoljan sam bio ali ako moze bolje za iste pare sto da ne .molim misljenje i savet hvala.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Hrana je često i skuplja.
                      Kozmetika obino nije ali ako recimo Pallete boja za kosu u Holandiji košta 12 ili 14€ a kod nas četiri puta manje, možemo tri puta da pogađamo da li je to isti proizvod ili bar sličnog kvaliteta.
                      Kupujmo domaće ne treba da budu povremene akcije (sa umerenom koristi a dugoročno i bez nje, kao što ću navesti) već "stanje uma" koje je kod Zapadnjaka usađeno od bebećeg doba.
                      Problem sa ovakvim akcijama je što moraju imati utemeljenje:
                      1) Morate imati kvalitetan proizvod koji ispunjava visoke standarde (kod ulja jeste tako ali kod mnogih proizvoda nije)
                      2) Ako ste ispunili 1) morate imati konkurentnu cenu, ako ne bolju (onda vam "patriotizam" i ne treba) onda uporedivu, svakako ne veću od 10% (preko toga akcije i stav nemaju smisla jer pomažete lezileboviće i nesposobnjakoviće).
                      ITD.
                      Obično ne bude tako. Akcija kvalitetnih proizvoda, kojih je bilo, obično su pratile neumerene cene pa je propalo u startu.
                      Akcije kupujmo: Lukoil, Gasprom i Nis(otec) a treba dodati i Modriču u to, su više za rusofile (bejah osuđivan i za tako nešto, što je bliže istini, ali i za obratno, rusofoba, sačuvaj me bože), tj. suštinski su "kupujmo rusko (pravljeno u ovim krajevima, osim Lukoila)".
                      Ja sam (ko je samnom duže) već dao doprinos tome da je podozrivost prema ovim brendovima nešto potpuno nezasnovano.
                      Gazprom je čak solidan premium brend (više na blogu), Lukoil je sam napravio grešku podcenivši ovo tržište (doduše izgleda da im nije ni stalo previše), pa tu ne vredi ništa dalje reći. NIS nije više ni potpuno ni većinski domaći pa bi "domaće" trebalo uslovno shvatiti (mada ulja jesu pravljena u Srbiji, za sada, i oko 30% u vlasništvu držvave).
                      Tako da mogu umereno podržati kupovinu domaćeg (ili delimično takvog) ALI uvek kažem "budimo patriote ali ako to nije po našem džepu".

Odoh u mali off, ali mislim da treba da ponovim (bila je jedna slična situacija) da ekonomski patriotizam ima smisla samo kada je umeren i nije isključiv.
                      Bez strane konkurencije tržište je siromašnije a domaći postaju bahati.

Kako, god evo i konkretnog odgovora:
                      Teško je tvrditi da li je Nisotec bolji od Lukoila i vredi li 60 din. manje od Gazproma.
                      Sva tri brenda su O.K. (kao i Modriča) i to je sve što mogu odgovorno da tvrdim. Sve više od toga bila bi (neplaćena) reklama.
                      Osim toga ni same (pomenute) kompanije nemaju podatke koji bi 100% mogli da potvrde takve hipoteze a ja još manje.
                      Dakle, kupite bilo koji od navedena tri ulja, niti je razlika u ceni velika niti u kvalitetu i sva su dovoljno dobra za vaš automobil.

Zaključak:
                      tačno je da (neki) Zapadnjaci pomalo mute oko robe za "š" tržišta ali nemojmo da preterujemo. Niti su oni nedostižni a niti su (baš) škart roba. Obe tvrdnje su neumerene i netačne. To što mi, kao narod, volimo crno-belu tehniku i skoni smo krajnostima ne znači da je baš tako. Čak i kada roba nije ista kao na Zapadu, navedene standarde ispunjava. Ni neki praškovi (za veš) nisu kao na zapadu ali su bolji od domaćih, zar ne?

Comment

• vulkan
                        CBC Veteran
                        • 03.09.2011
                        • 151
                        • sabac
                        • mazda nisan

Pre desetak dana sam obišao pet prodavnica autodelova u Šapcu da bih izabrao neko ulje za svoja kola, 10-40 ali nebitno koja gradacija, hoću da kažem da sam u svakoj prvo pitao ima li Fam-ovih ulja i nije bilo ni jednog njihovog proizvoda ni u jednoj prodavnici a velike su i pune svega i svačega. Toliko o tome da kupimo domaće. Trgovci me gledaju kao da sam skrenuo, valjda navikli na ove zapadno orjentisane kupce, niko ne traži domaće pa i ne nabavljaju.
                        Last edited by vulkan; 30.05.2013, 23:39.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Nekoliko sličnih poruka sam dobio mejlom a komentar na blogu je tek sve rekao: FAM proizvoda nema ni u Kruševcu, nekih ni u njihovoj prodavnici.
                          Fam je poseban slučaj i na žalost (što bi rekli klinci) izgleda da je puk'o. Nadam se da još tu ima šta da se kaže ali kad vas nema na tržištu neko vreme sve teže je vratiti se na isto i to bude najveći problem.
                          Kako god, NIS(otec) zaista zaslužuje pažnju kao visoko vredan (ipak) domaći brend.
                          Tu još "jedna (reč(enica)) mora da se (pro)zbori":
                          Dok Modriča ima dugu tradiciju (eto bezmalo 60 godina), Gazprom ima tek nekoliko godina iza sebe (i to pretežno u Rusiji, na međunarodnom tržištu maziva je tek par njih), Lukoil je tek u tinejdžerskim godinama (u svetu maziva), Nisotec je takođe nov brend (iako donekle nastavlja tradiciju Novolina). Sve ovo znači sledeće: uz identičan kvalitet moraju biti 10-20% jeftiniji samo na osnovu nedostatka tradicije (gde ima više imena sa više od 100 godina). To je neko nepisano pravilo ali je tako.
                          I o ovome treba voditi računa.
                          Ponavljam, kvalitet je uporediv i nije sporan, razlike su u nijansama (kako za koju kategoriju).
                          Brending je nešto što nije problem kupaca ili tržišta nego onoga koji misli da tu bude vodeći.
                          To je i skupa stvar i učestvuje velikim delom u ukupnoj ceni proizvoda. Besplatno raditi na istom ... ne isplati se! ("magareći" posao).

Comment

• gorans
                            CBC Senator XXL
                            • 09.03.2010
                            • 1525
                            • Beograd

Imam jedno pitanje a to su dva pitanja
                            Imam mogucnost da kupim po extra ceni neke stare zalihe ulja koja su u originalnim pakovanjima i čuvana su po propisima,samo što su prilično stajala.U pitanju je ESSO 15w40 i Mobil 15w40? Da li nešto može da šteti motoru takvo ulje?

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Ne, nešto posebno.
                              Računaj da je jednu kategoriju nižeg kvaliteta I/ILI menjaj malo ranije takvo ulje. Obrati pažnju da nema nečeg kao talog (najčešće nije slučaj ni posle 10 godina) onda još više skrati interval zamene (i mućkaj sledeću kantu, malo više).

Comment

• Misha
                                CBC Veteran
                                • 22.10.2004
                                • 117
                                • Beograd

Koje mi ulje predlazete za Mazdu 2 1.3 benzin (2009god), Dosada sam sipao Dexelia Ultra 5w30, iz ovlascenog servisa, al posto je auto izasao iz garancije nemam vise nameru da redovne servise radim kod njih. Iako je Dexelia proizvod Total-Elf grupe, nema kao takva da se pronadje kod nas (osim u Mazda servisima). Dakle sta predlazete? Auto je presao oko 25 hiljada km. Vozi se u gradu uglavnom.

Comment

Working...
                                X