Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Originally posted by Bingodalton View Post
    Kupljen Shell Helix Ultra Extra 5W30, nije se stedelo. Iako sam od nekih cuo da je bolje Selenia, kad je vec preporuceno, bla bla....ali evo ja verujem profesoru.
    Hvala! (obojici)

Selenia je preporučena ISKLJUČIVO iz ekonomskih razloga. Iako je izdvojena iz Fiat koncerna pa još (pre)prodata Petronas-u, zadržane su "prijateljske" (patriotske) veze. Toliko o otvorenom tržištu (slično i u slučaju Renault/Elf). To što su kompanije iz iste države potpuno je "slučajno". Jednostavno u pitanju su dugoročni (višegodišnji) ugovori o saradnji i tako to ide, prvo punjenje i (ovlašćeni) servisi (makar na domicilnom tržištu) dobijaju povlašćenu cenu a proizvođač maziva skoro monopol nad određenom vrstom vozila.

Selenia 100% NIJE BOLJA ... može biti najviše da nije (mnogo) lošija.
    Last edited by expendable; 19.09.2013, 20:08.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• acasmc@200sx
      CBC Senator
      • 30.01.2007
      • 282
      • Mladenovac
      • BMW F31 320d

Ajd i ja da pitam, kad sam tu.
      Mercedes 260E, M103
      Sipao sam na preporuku nekog pametnog prodavca Total 15W40. Kao star je to motor, mineralno je dovoljno. Sve je bilo manje više OK do 5000km. A onda je auto progutao litar za 300km. Kad sam posuo, imao sam šta i da vidim, redje od vode!?!
      Odlucim se da rizikujem sa brendom Comma, jer mi se čovek kleo u njega, cak i ponudio da vrati pare, ako ga trosi. Odem na sajt njihov, kaže Comma Syner G 5W40. Za 680din po litru, bukvalno dzabe. I evo posle 3000km, stoji na max, kako sam i sipao. Pritisak je dobar, cak i posle dva-tri sata zustrije vožnje na leru ne pada ispod 2 po kazaljci.
      Sad se vi verovatno pitate sta hoću?
      Poceo je nedvno, izgleda da se čuje neki podizac u glavi, malo kao ima metalniji zvuk motor kad radi u mestu. I vruć i hladan.
      Kontam da je mozda ulje doprinelo tome?
      Sta mislite, da li da menjam brend, ili viskozitet?
      Castrol cak preporučuje 0W60?!
      A ja sve nešto mislim da je to mnogo retko, propišaće neki dihtung, ili semering. Ipak ima 320.000 na satu.
      Inace, auto se vozi na LPG.
      nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Da, zaista sam se zapitao šta je pitanje.
        No, zaista ste sve detaljno opisali.
        Prvi prodavac vas nije mnogo slagao osim što nije znao da kaže da ni solidno mineralno ulje kao što je Total 5000 nije za više od 7500km, mada ni za mnogo više od 5000km ako je dobar deo u gradu. To ste i iskusili, ali je ipak razočaravajuće. Mislim da bi 15W-40 moralo da se bolje drži. Možda neka "diesel" varijanta ili kamionska? No to svakako nije idealno pa neću dalje o tome.
        U svakom slučaju 15W-40 nije bila (velika) greška.
        5W-40 ulja jesu kvalitetnija i po opisu se tako i ponaša, ALI ... (uvek ima neko ALI) ... svakako nije za taj motor (osim za slučajeve posle remonta, dakle onih u idealnom stanju). Tačno da se 5W-40 i 15W-40 slično ponašaju na radnim temperaturama i da 5W-40 zapravo nije mnogo "ređe" ali je SAE 40 postignuto sa više polimera a osnova jeste nešto "tanja". To kod iole novijeg motora nije problem ali 320k km i puno godina (oko četvrt veka, ovo je sa kraja 80-tih ako se dobro sećam, a niste naveli godište, mada par godina gore-dole nije mnogo bitno).
        Sve u svemu, mislim da je 5W-40 bio loš savet (i da nije uzeto u obzir stanje motora). Ni 15W-40 nije bio (mnogo) bolji.
        Comma ... više puta sam ih branio na poljoinfo-u ali ne bih se zakunuo (kao vaš prijatelj) na njih, ipak je to "bižuterija" (makar bilo i "jeftini Mobil" sa ispunjenjem zaheva, ipak je u ekonomskoj klasi, no kod vas nije do ulja, znači da jesu solidna ali ne više od toga).
        Total me je takođe razočarao ... 5000 bi trebalo da je jedno od boljih mineralnih ulja ... Total je mnogo (ali nenormalno) snizio cene na celom kontinentu i (pogađate) ovde šalje lošiji kvalitet a o kopijama i da ne govorim ... sve što je previše jeftino mora biti makar (malo) sumnjivo.
        0W-60?! Verovatno 10W-60, jer prethodno NE postoji (bar ne u Evropi, u USA možda i ima ali to su izuzetno skupa ulja, obično Full Racing, ne bih znao da navedem nijedno) a Castrol ga sigurno nema. MOL ima 5W-60 ulje ali nije pogodno za namenu.
        Kako je 10W-40 polazna viskoznost, 10W-50 bi moglo biti idealno ali je izbor sužen i nema nešto posebno pogodnih ulja za vaš motor.
        10W-60, svakako dolazi u obzir.
        Ipak, pre toga bih probao Mobil 1 Peak LIfe 5W-50 (ako ga možete naći), kao "prvi pik".
        15W-50 ulja (PS pre svega) su takođe dobar izbor ... čak i zimi (manje od -18°C je retko kad a i par startovanja na -20 nije strašno, pogotovu što PS ulja imaju tačku stinjavanja od -30 ili čak i manje, mislim pre svega na Motul 4100 i 6100).
        Last edited by expendable; 20.09.2013, 19:28.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• acasmc@200sx
          CBC Senator
          • 30.01.2007
          • 282
          • Mladenovac
          • BMW F31 320d

hvala na ovako opseznom odgovoru.
          izvinjavam se na gresci, Castrol preporucuje EDGE 0W40 A3/B4. i ja sam razmisljao o nekom Castrol GTX High Mileage 15W50, nasao sam ga po vrlo pristojnoj ceni od 570din litar.
          inace sam motor je, cini mi se, u vrlo pristojnom stanju. ne dimi, ne duva i ne trosi ulje, bar kad je ulje OK. mislim da je Total Q5000 direktno doprineo izdisaju tog hidro podizaca, jer mu je podmazivanje bilo nikakvo na kraju.

cenim da vozim Comma-u do 6-7.000km, pa da prospem.

jos jedno pitanje, ne znam dal i je ovo pravo mesto za to, ali ima veze sa uljem. kada sam kupovao ulje i filter ulja, imao sam izbor od 3 brenda za filter. Unico, Bosch i CoopersFiaam. posle pazljivog zagledanja u sva tri filtera, primetio sam da nisu istih duzina. pa sam, vodjen logikom najvece je najbolje , uzeo Coopers. da li moze da ima razlike u kvalitetu filtera ulja, proporcionalno velicini istog?

sto se tice Total ulja, od mene dobijaju -100 ocenu. ne bih ga preporucio nikome i nikada. skoro sam cak cuo i da je Total level up od ELF-a??? ako je to tacno, kuku mene kakav li je tek taj ELF?!

pre ovoga sam vozio Alfu 1.6 TwinSpark. i sipao uvek i samo Selenia Racing 10w60. dovoljan dokaz da ulje motor cuva, je sto se famozni varijator nije cuo ni na sekund, posle predjenih 220.000km.
          nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• nikaragva
            CBC Senator XXL
            • 03.06.2008
            • 521
            • B. Palanka
            • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Jedno kratkopotezno pitanje
            jel se saznalo ko toci GM ulja?

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Castrol High Mileage 15W-50 dolazi u obzir (cena je za Castrol umerena). Onih 0W-40 je za motor u idealnom stanju a obzirom na godište to može biti samo "taze" remontovan motor.
              GM ulja ... možda i menjaju lokaciju (dobavljača) kao gerila. Još je i gore, obavijeno tajnom, ko u vreme hladnog rata.
              Razlog više za izbegavanje, osim (eventualno) u zvaničnom servisu.

Comment

• DS9
                CBC Senator
                • 27.10.2011
                • 280
                • Beograd

Originally posted by acasmc@146 View Post
                hvala na ovako opseznom odgovoru.
                sto se tice Total ulja, od mene dobijaju -100 ocenu. ne bih ga preporucio nikome i nikada. skoro sam cak cuo i da je Total level up od ELF-a??? ako je to tacno, kuku mene kakav li je tek taj ELF?!
                Eh, na nezavisnom srpskom forumu ljubitelja citroenovih vozila (a Total je dugogodišnji partner i primarno preporučeni brend za PSA vozila, uz Elf koji je tako vezan za renault, a kojega je Total takođe vlasnik) dosta je onih sa neposrednim dugogodišnjim korišćenjem totalovih ulja - koji bi se siti nasmejali na ovakvu konstataciju.

Navešću par primera:

Ove godine je održan svetski skup spačekista ((Citroen 2CV)) u španskom mestu Aleceniz, a jedan od članova inače iz Slovenije je prešao Spačekom oko 4500 km (i po najvećim vrućinama). Inače je njegov prvi vlasnik, od 1972. godine, a motor je generalku imao 1998. (to vozilo je do pre par godina korišćeno svakodnevno, dok vlasnik nije otišao u penziju) . Pitam ga šta koristi od motornog ulja, kaže mineralni Total Quartz 5000 15W40, i dodaje da je izmenu odradio pred put, i da je kad se vratio konstatovao potrošnju oko 0,3 L ulja. Sad, možda je Quartz 5000 iz Slovenije drugačiji...??? Al` i mnogi srpski vlasnici sasvim starih citroenovih vozila vrlo rado koriste ovo totalovo mineralno ulje.

Ajmo malo o kvalitetnijim sintetičkim uljima.

Jedan vlasnik Citroen Saxo, dakle vozila koje je staro oko 15ak godina, odlučio je prošle godine da umesto dugogodišnjeg korišćenja Quartz 7000 10W-40 - proba Elf Excellium 5W-40 (dakle praktično najpovoljnije 5W-40 ulje). Sada mu više odgovara da ostane na sintetici, kaže da kada sve uzme u obzir ima praktično istu potrošnju uljam ali smatra da ima korektniji zvuk motora zimi.

Nekoliko vlasnika Citroen C4 i C5, kojima su i ovlašćeni servisi sipali totalove Quartz 9000 5W-40 (a nekima i Quartz 7000 10W-40) i to bez obzira što su na tim vozilima Hdi dizeli imali FAP/DPF (jer su servisne preporuke PSA u određeno vreme to [kvarno] doopuštale, pošto su vrlo dvosmisleno napisane) su od poslednje izmene prešli na Low SAPS ulje tj. Quartz Ineo ECS 5W-30. Osim što su svi redom (njih nekoliko) sasvim uočili smanjenu potrošnju goriva, nisu primetili povećanu potrošnju ulja, koju doduše nisu imali značajnu ni sa Q9000 5W-40. A dakle radi se o vozilima od kojih je jedno prešlo oko 120,000 km, a ostalih par oko 200,000 km. Svi su dali podatke nakon 7000-10000 km pređenih, i to tipično vozeći većinom u gradu, dok leti ka moru i natrag naprave 1000-2000 km, kada i nisu primetili skok u potrošnji ulja.

U jednom slučaju je konstatovano, kod 1,6 hdi koji nema fap a prešao je oko 200,000, a čiji je vlasnik odlučio da koristi Ineo ECS jer je čitao o problemima sa turbinom koji mogu da zadese pojedine varijante 1,6 Hdi (do 2008. godišta) usled diskutabilnog podmazivanja - da je za 7000 km potrošeno oko 0,3 L manje nego sa Quartz 5W-40, tj da je ukupno tog ulja potrošeno oko 0,2 L.

Pojedini iskusni mehaničari su umeli da navedu da su sporadično imali iskustvo sa pojedinim Elf uljima koja nisu imala dovoljnu viskoznost te su palila lampicu kritičnog pritiska, a sa druge strane lično sam primio informacije od nekoliko vlasnika renaultovoh vozila kojima ne pada na pamet da ništa drugo koriste osim Elfovih preporučenih ulja za njihov motor.
                Kakav mobil, kakav castrol...

Ja sam verovatno među poslednjima na planeti koji bi favorizovao moćne naftne kompanije, ali nije baš lako da im se ospori kvalitet. Poznata je činjenica da je vrlo bitan dobavljač, tj izvor od koga se kupuje.

U tom smislu, nešto mi i pade na pamet da bih za tu moćnu mečku baš izabrao Elfovo ulje - i to Excellium 10W-50. Al bih ga uzimao od zvaničnog distributera Elfa, kod koga je i najpovoljnije. Malo mi se više sviđa od varijante istog imena 5W-50, jer ima nešto veći TBN i za zanemarljivu decimalu manju viskoznost. Al` ni taj 5W-50 ne bih isključio kod motora kojima trebaju viskoznija ulja.
                Čisto lično.
                Last edited by DS9; 21.09.2013, 19:28.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Total je totalno O.K.
                  Prosto je smešno što uopšte treba pisati nešto poput prethodnog posta (kao što je svojevremeno advokatisano Mobil-u, pa čak i Castrol-u (kao oni nisu firma nego brend, pa znam ja to pre nego što su se takvi rodili jer Castrol je brend još od 60-tih ali vrhunski brend, a uvek je bio pod britanskim patronatom i pre BP-a).
                  Kako god, veliki privlače falsifikatore, a ima ih i onih prefinjenih koji ne guraju totalno njesra sa 100% iskopiranom ambalažom.
                  Ostaje da (kao i druge velike kompanije) pravi različite proizvode za Zapad i Istok (kao i u drugim oblastima, recimo P&G ili Henkel). Postoji mogućnost i da se kod nas prodaje pravi Total ali prestareo (više od pet godina) i slično.
                  Kako god, još pre 4 godine na blogu a posle par puta i ovde na forumu sam navodio Total 5000 kao primer jednog od boljih mineralnih ulja u Evropi.
                  Elf Solaris serija i Total INEO su takođe odlične (i isto pominjane u pozitivnom svetlu poodavno).
                  I tu bi priči bio kraj.
                  Elf Excellium takođe dolazi u obzir ali sam birao pre svega ulja sa MB 229.1 i 229.3 odobrenjem, a Mobil 1 5W-50 ima zvanično MB 229.3 odobrenje.
                  Makar bile ne tako velike razlike u odnosu na A3/B4 naročito verzije 2008. i 2010. (2007. je malo ispod toga).
                  U svakom slučaju ne vidim zašto Elf (Total, Fina) ne bi mogli u Mercedes isto kao što i u Renault ili automobil PSA grupe može nešto drugo.
                  Eto da ponovimo nešto i po stoti put, inače prethodni post je prilično o.k. (nije ovo trebalo da bude poseban dodatak ali eto ispalo je tako, dok "proučavam" rezultate treninga F1 koji nisam gledao).

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

Hvala Expendable

Pomenuti su izvori nabavke, pa me to podseti na nešto što sam mogao i na ovom forumu hteo da objavim, al` nekako ispustih.
                    Naime, u januaru ove godine se nađoh u Valjevu, pa sasvim neobavezno svratih u megamarket Ineterex. Prođoh pored jednog rafa, kad tamo motorna ulja. Malo žešće cene, al` zastadoh da slikam zbog ovog.

Interesantno je da kapital Interex-a potiče iz Francuske, pa onda i ne čudi da se tu našlo ulje koje je namenjeno francuskom tržištu (dakle na drugoj slici se vidi u deklaraciji da je interex uvoznik). Takođe, naši ljudi su u Grčkoj takođe su po nekim prodavnicama nalazili Activa serije totalovih ulja.
                    A da li je to regularno (sa obzirom da Total naglašava da je Activa serija ulja namenjena isključivo domaćem francuskom tržištu), to nisam siguran.

Inače cena ovog mineralnog ulja tu sasvim odgovara ceni po kojoj se ono prodaje u francuskoj, a ne poprilično nižoj koja se može naći kod nas za Quartz 5000 15W-40.

Kad se pogledaju specifikacije i ne čudi zašto je expendable više puta (a na blogu detaljno) naglasio kvalitet ove mineralke. Sigurno da više čude specifikacije (nedizel varijante) polusintetike Activa/Quartz 7000 10W-40, jer je od pomenutog mineralnog - i više viskoznosti i više tačke tečenja.

Pošto vidim da je za tu polusintetiku Stalker na blogu imao u vidu stariju verziju specifikacije (koja je tada bile važeća), navešću još samo da su poslednje objavljene specifikacije nedizel i dizel varijante Quartz 7000 10W-40 - identične, i to tako da onda i za ovu nedizel varijantu važi rečen nepovoljan zaključak sa bloga, za dizel varijantu. ("Na kraju ali ne i po značaju tačka tečenja od samo -24°C je daleko ispod standardnih -30 i najlošija je od svih 10W-40 ulja na koje je autor naišao...").

Just for the record.

A što se rekorda i Formule 1 tiče, evo zanimljivosti

Beograd imao auto-trke u rangu današnjeg svetskog šampionata. Automobili tutnjali brzinom od oko 200 kilometara na sat

Comment

• J21
                      CBC Član
                      • 26.03.2012
                      • 55
                      • BGD

Poštovani profesore,

Vrlo rado čitam ovu temu nekako se uvek osetim ,,prosvećen'' nakon čitanja :-)

E sad moj se auto polako približava 100.000 dacia sandero 1.4 mpi, ulje menjam na nekih 9-10 meseci ili 15000km, obično malo koju stotinu km pre 15k, i do sad je u motor sipano prva izmena na servsiu elf 10w-40, zatim 2x elf evolution 5w-30, i posle toga jedno 3x elf evolution 5w-40, zadnja promena ulja pre jedno par meseci konstatovana odokativno potrošnja negde oko 0.2-03.dl na 15000 km (sipano 3 litra, isuto oko 2,8l sa sve uljem iz filtera)

Sad sledi glupo pitanje, da li nakon 100000 km nastaviti sa isitim uljem ili ipak polako prelaziti na nešto drugo i šta?

Pozz i samo nastavite ovako!!!

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Elf Evolution SXR 5W-40 je ono što vam treba.
                        Nastavio bih sa njim, bar još 50% od pređenih (sto hiljada).
                        Naravno i druga 5W-40 ulja sa Renault RN0700/710 dolaze u obzir (Motul, Mobil, Shell ...), kao i neka bez (recimo "pobratimski" i gore pominjani Total Quartz 9000 5W-40) ali to su (sva od reda) skuplja ulja.
                        Posle ... može se razmisliti o 10W-40 uljima koja ispunjavaju RN0700 ali ni to nije obavezno.
                        Ono što je značajnije je da sa 5W-40 lakše možete preći granicu od 15000km (i tad a pogotovu SAD).
                        Ne morate baš robovati cifri od 15000km, jer je dopušteno i više (30.000km). Recimo da oštru granicu postavite na 20 hiljada km, ne morate je baš dostići, pa možete menjati i na godinu dana i između 15000 i 20.000km, osim ako je više od 3/4 tih km u gradu kada je bolje držati se 15000±10% km.
                        Hvala za poverenje!
                        Veliki pozdrav!!

P.S.
                        Ni Excellium NF 5W-40 nije za izbegavanje, naprotiv. Ipak, ostavite kao varijantu 2 ako (recimo) ne možete naći Evolution u vreme zamene ulja.
                        Last edited by expendable; 23.09.2013, 18:17.

Comment

• nikaragva
                          CBC Senator XXL
                          • 03.06.2008
                          • 521
                          • B. Palanka
                          • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Malo teoretisanja o (u) ulju:

"mobil 1 just isn't what it used to be, they have dropped dramatically the amount of zinc in their oil and as we all know zinc is crucial for turbocharge applications."

Nasao sam to na jednom americkom forumu, odnosno barem je taj korisnik iz amerike.
                          Kao i ovo:

Tu tvrde da sva full sinteticka ulja imaju high-zinc sadrzaj.

Da li je to ono isto sto stavljaju u 2T ulja, za visokoobrtne masine, kao npr. trimer?
                          Ako jeste, posto su ta 2T ulja prilicno jeftina, zasto bi to izbacivali iz ulja koja kostaju preko 1000 dinara litar? Opet ekologija?

I jedan mali dodatak:
                          Zasto sva ulja koja se deklarisu kao dexos2 su gradacije 5w30? Zar je komplikovano napraviti 0w40 ili 5w40 koje zadovoljava dexos2?

Comment

• DS9
                            CBC Senator
                            • 27.10.2011
                            • 280
                            • Beograd

Pa i nisu sva dexos2 isključivo 5W-30. Na primer, Mobil1 ESP 0W-40 zadovoljava dexos2, tj. gotovo idealno za mnoge kojima treba GM-LL-B-025 ili GM-LL-A-025

A ovo oko mobila(1) cinka i sintetike - па svašta bi moglo da se napiše, je јеr svašta tu potkačeno, i žabe i babe i dinosaurusi, mislim to je uradio taj amerikanac. Nadam da expendable neće mrzeti da detaljnije piše odgovor.

Uzgred, onaj mobilov odgovor je uglavnom jasan. Suštinski kažu da (moraju da) imaju ulja koja traže/zahtevaju proizvođači, ali da imaju i onakva kakva zahtevaju trkači pa kako kome volja i potreba. A to je i onaj amerikanac sa foruma mogao da uzme u obzir, umesto široke generalizacije.
                            Al` da sačekamo expendable
                            Last edited by DS9; 24.09.2013, 00:27.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Originally posted by DS9 View Post
                              Pa i nisu sva dexos2 isključivo 5W-30. Na primer, Mobil1 ESP 0W-40 zadovoljava dexos2, tj. gotovo idealno za mnoge kojima treba GM-LL-B-025 ili GM-LL-A-025

A ovo oko mobila(1) cinka i sintetike - па svašta bi moglo da se napiše, je јеr svašta tu potkačeno, i žabe i babe i dinosaurusi, mislim to je uradio taj amerikanac. Nadam da expendable neće mrzeti da detaljnije piše odgovor.

Uzgred, onaj mobilov odgovor je uglavnom jasan. Suštinski kažu da (moraju da) imaju ulja koja traže/zahtevaju proizvođači, ali da imaju i onakva kakva zahtevaju trkači pa kako kome volja i potreba. A to je i onaj amerikanac sa foruma mogao da uzme u obzir, umesto široke generalizacije.
                              Al` da sačekamo expendable
                              Hvala za uvod.
                              Nije ni teško ni komplikovano napraviti 5W-40 ulje po Dexos2. Zbog uštede goriva jeste 5W-30 default za ovaj standard (odobrenje) ali kriterijumi nisu kruti kao kod novijih VW odobrenja (standarda) pa je moguće da i 0/5W-40 ulja ispune isti.
                              U početku ih je bilo malo (Motul i Total/Elf uz navedeni Mobil 0W-40 koje je i ostalo jedino ulje sa Dexos2 u ovoj viskoznoj gradaciji). Sada ih je tušta i tma. Jedna četvrtina ulja sa Dexos2 su 5W-40 ulja. Puna lista je na:

Za drugo pitanje ... najbolje reći:
                              "God Save America" (i sve nas od njihovih "Isusa", bogova, proroka, ostalih mitoloških junaka i "Jevanđelista" za maziva)
                              O cinku, ZDDP-u i američkim kalamburima ... ne znam vredi li trošiti reči. Već sam nekoliko puta naveo da se jako čuvate (lako dostupnih) američkih izvora, pošto se često njihovi "stručnjaci" izlupavaju za sve pare. Naravno ima i pouzdanih izvora ali treba mnogo znati da bi se to izdvojilo, jer često u jedoj "bibliji" bude 80% ispravnih stavova uz 20% totalnih gluposti.
                              Sa onim da su mineralna ulja "Dino(sauruska)" su se popeli svima na kičmu (misle da su zanimljivi) jer znamo i mi sa ove strane bare da je ugalj poreklom od biljaka a nafta od životinja (ponajmanje samih dinosaurusa) pa je "inteligentno" smišljena fraza zapravo dobra ali su preterali sa "copyright" na nju i njenim nametanjem (kao da smo svi drugi još na drveću).
                              Tako i za mnoštvo stvari u vezi ulja, a mislim da im je dovoljna kazna što duplo češče menjaju ulje od nas (Evropljana).
                              Ako stignem (potrudiću se ... uz sledeću kafu) napisaću par konkretnih rečenica kao odgovor mada je Mobil već dao zadovoljavajuć odgovor (šturo navedeno doduše, tabela nije objašnjena).

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by nikaragva View Post
                                Malo teoretisanja o (u) ulju:

"mobil 1 just isn't what it used to be, they have dropped dramatically the amount of zinc in their oil and as we all know zinc is crucial for turbocharge applications."

Nasao sam to na jednom americkom forumu, odnosno barem je taj korisnik iz amerike.
                                Kao i ovo:

Tu tvrde da sva full sinteticka ulja imaju high-zinc sadrzaj.

Da li je to ono isto sto stavljaju u 2T ulja, za visokoobrtne masine, kao npr. trimer?
                                Ako jeste, posto su ta 2T ulja prilicno jeftina, zasto bi to izbacivali iz ulja koja kostaju preko 1000 dinara litar? Opet ekologija?
                                NIje do Mobil 1 serije nego do standarda koja ispunjavaju (i druga ulja, naravno).
                                Smanjenje sadržaja (koncentracije) cinka (ZDDP-a, zapravo) ne utiče dramatično (uopšte) na "turbocharge applications", stoga se ne morate brinuti. Ovo je čista glupost. ZDDP-a ima koliko treba a to što je jedno vreme dodavan više bilo je zbog njegove niske cene. Otprilike 1000ppm Zn što odgovara (približno) 900ppm fosfora i što je oko 1% ZDDP-a (neki od amera ne prave razliku između cinka i ZDDP-a ali znaju da filosofiraju o odgovarajućem nivou) je dovoljno za svaki automobil. 1100-1300 praktično i za motocikle (za V-Twin obično ide i nešto više, do 1600).
                                Kome baš treba (a vama i 99,99% ostalih NE treba) imaju Racing Mobil 1 sa 1850ppm Zn ili 1750ppm fosfora.
                                Naravno to je već preko granice od 1500ppm cinka gde sadržaj (preko 1,5 ili 1,6%) ZDDP-a počinje da ima i štetna dejstva.
                                Zašto ga onda toliko dodaju? Zato što ćete na (pravim) trkama pre uništiti motor sa manje nego dugoročnim (na više desetina hiljada km, možda tek na 100k km) negativnim efektima viška ZDDP-a (plus 2-3 puta kraći vek katalizatora, što za motor koji neće preći više od 10.000km (trkački) ništa nema veze).

Drugo je takođe nebuloza. Mobil 1 ulja NEMAJU visok sadržaj cinka (zapravo ZDDP, kakva nepreciznost od strane Mobil-a) nego imaju TAMAN dovoljan ili TAČNO KOLIKO TREBA.
                                Priložena tabela dokazuje da Mobil (kao i praktično svi veliki proizvođači, manje-više) izuzetno dobro pravi kompromise između dva vodeća standarda u USA (ILSAC i API) koji su slični ali se baš po ovom pitanju razlikuju.

I tu dolazimo do suštine: ILSAC GF-3 je ograničito fosfor (FOSFOR IMA OGRANIČENU KONCENTRACIJU A NE CINK!! pa posredno znači i ZDDP) na 1000ppm (0,1%) a GF-4 i GF-5 na 0,08%. API SN (najnoviji) ima ista ograničenja ali samo za "resource conserving" ulja i ILSAC viskozne gradacije (na koje se ograničenje odnosi) a to su 0W-20/30, 5W-20/30 i 10W-30.
                                Već je za "non RC" ulja popušteno (ne znam napamet koliko) a za "non ILSAC" viskoznosti (sve ostale, već 0/5W-40) navedeno NE važi. Ovo se lepo može naći u američkim izvorima ali onim kvalitetnim. Izgleda da i ovde i tamo oni koji GALAME lakše postaju "zakon" kod laika.

I da manemo USA, u Evropi postoje ACEA standardi koji ne ograničavaju fosfor kod A/B verzija, već samo kod ACEA C# standarda. ACEA C2 i C4 traže manje od 0,09% fosfora (malo više od ILSAC) a C3 između 0,07 i 0,09%. Ovo je dovoljno već za automobile iz devedesetih i možda je za izbegavanje tek za one starije (80-te i 70-te). ACEA C1 ima veće ograničenje i dopušta (ako se dobro sećam) 0,05% što je za izbegavanje za sve osim najmodernijih motora (onih koji imaju to propisano od strane proizvođača).

I pošto mi ističe pauza za doručak moram i da skratim.

Moglo bi se o ovome pričati nadugačko i naširoko ali više je nego dovoljno. Namerno nisam komplikovao sa različitim tipovima ZDDP koji imaju različito dejstvo i različit sadržaj fosfora i cinka. Morao sam da uprostim inače bi mi otišao i dan a ne samo pola sata.

I na kraju (ali ne i po značaju):
                                ZDDP se NE stavlja u 2T ulja!
                                2T ulja nisu uvek (baš) jeftina! (neka od njih koštaju baš pomenutih 1000din. za litarsko pakovanje)
                                2T ulja uopšte imaju malo aditiva! Moraju da imaju i mali sadržaj pepela.
                                Kod njih je kvalitet baznih ulja koja se koriste mnogo važniji (baš zbog toga). Sintetička ulja su stoga u velikoj prednosti.
                                Naravno i mineralna ulja "izdržavaju" visok broj obrtaja (testere, trimeri i slično) ali to je zbog konstrukcije a ne zbog posebnog kvaliteta ulja koja su dobra za šta su namenjena a jeftinija su od 4T ulja baš zbog manje aditiva (uprošćeno rečeno).
                                Glavni aditivi su detergenti i disperzanti koji posredno igraju i ulogu AW aditiva.

Na kraju priče: Fuchs 0W-20 je još pre više od 10 godina bilo prvo automobilsko ulje sa sadržajem cinka od 0 (NULA) % (bez cinka, tj. ZDDP-a) pa nijedam motor (turbina) nije stradala zbog toga (ako je za isti bilo propisano 0W-20 ili 5W-20).

Comment

Working...
                                X