HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ts-chopper
    CBC Član
    • 26.12.2010
    • 36
    • Nis

Re: HHO - znamo li nesto o tome ?

Pa pokusacu da im strucno objasnim, ako nece ok, ima ko hoce. Ma pobedicemo mi njih shvatice da su pogresili, samo ne smemo odustajati.

Comment

• silo
      CBC Član
      • 21.03.2011
      • 25
      • zemun

Originally posted by ts-chopper
      Ja danas malo raduckao, popunio reaktor do pola elektrodama. Pokusacu da razgovaram ovih dana sa nekim sa fakulteta, ako bi neki profesor hteo da mi bude mentor na istrazivanju, i naravno da koristim fakultetske laboratorjie. Ipak je preciznost merenja najbitja za objektivnu analizu uredjaja.
      Mislim da si trebao -elektrode progurati na jednu a +na drugu stranu u odnosu na nosac {pleksiglas}.Bilo bi ti lakse povezati kontakte.

Comment

• ts-chopper
        CBC Član
        • 26.12.2010
        • 36
        • Nis

Tako je i zamisljeno, drugacije ne moze, s obzirom na ro da su elektrode bas blizu jedna drugoj. Takodje cu morati veliki broj zica da grupisem u snopove, zbog opterecenja (povezivanje ce cu izvrsiti tanjim zicama, po 1 za svaku kolonu)

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Originally posted by painter
          Verovatno ce oksidirati bakar ali to ne mora da znaci da ce biti problem.
          Grozdo,razmisljao sam mnogo o tom dizajnu sa tri rupe i na kraju napravio,i naravno,bio sam u pravu,to nije dobro resenje.Ok,mozda dobijas cistije elektrode,ali efikasnost je losa,i verovatno najveci problem je slab rastvor baze,sto znaci da ce zimi smrzavati. Ona topljena plastika za lepljenje prikljucaka (neko je to koristio,mozda nisi Ti) ne vrsi posao na 60*C,a leti ces imati i vecu temperaturu u plasticnom rezervoaru,itd. To je problem i za dihtunge od mekog PVC-a.
          Dobri saveti. Sa čistom vodom neće ići (gubite vreme). Bakar je dobar materijal za elektrolizu vode ali pre svega u neutralnim rastvorima (npr. natrijumsulfat, Na2SO4) ili baznim ali samo do nekih 5%. Ovo smo painter i ja već pisali oktobra prošle godine (zapravo painter je dao završnu reč). To je što se provodljivosti elektrolita tiče O.K. ali kao što (u gornjem tekstu) painter kaže slabiji rastvori baze zimi smrzavaju. Tih nekih 5-6% mrznu na max. -7 ili -8cel.
          Eutektikum (min. tačka mržnjenja-topljenja) za sistem voda-NaOH je nekih -28cel. pri konc. rastvora od oko 19%.
          Sa Na2SO4 je veliki problem da se dobije niska tačka mržnjenja jer i kod zasićenih rastvora (a rastvorljivost pada sa temp. pa je na 0 step. cel. tek nekih 50g/l) ne može da se dobije više od nekih -5cel.
          Rešenje ovog problema može biti i komplikovano. Inače kao materijal za elektrolizu, bakar je O.K.
          I još jednom podsećanje: džabe vam je što bakar provodi bolje toplotu i elekričnu stuju (pa skoro i red veličine) od prohroma ako vam je slaba provodljivost elektrolita, tu su gubici svakako veći.

Profesori ...
          Vredi probati, ali je činjenica da posle bednih plata iz 90-tih sada imaju solidne (i za samu nastavu možda i preterane) plate.
          Bez projekata zaista solidno a sa projetima još bolje ... pa su se malo izbezobrazili (pokvarila ih država).
          Naravno mislim na OFICIJALNE projekte koje finansira ministarstvo i gde su kriterijumi razni ali suštinski suprotni od bilo kakve komercijalno primenjive tehnologije (ma šta pričali, jer ako je i predmet tako nešto, da to zaživi, male su šanse, u preko 90%, da ne kažem 99%, ostane mrtvo slovo na papiru). Ima tu i tamo napredka tipa, šraf A zameni šraf B, pa se to nazove novom mašinom, karikirano ali blizu stanja stvari.
          E sad, zaista ima ljudi koji puno znaju ali je praktičara jako malo (ubio ih sistem). Tako da em ih je teško naći, još teže zainteresovati, a naći makar simboličan novac za istraživanja ... Sizifov posao.
          No vredi probati. Precizna merenja (ako ništa drugo) su zaista važan deo istraživanja u ovoj oblasti.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• painter
            Banovan
            • 04.03.2010
            • 738
            • beograd,m.mostanica

Chopper hoce da jonizuje vodu elektricnim poljem,pa ako uspe mozda ce raditi.Ja sam uspeo da razdvojim destilovanu vodu sa takozvanim elektro katalizatorom,sto znaci da su elektrode bile udaljene samo pedeset do sto mikrona,u tom slucaju ne treba dodatni katalizator za elektrolit. To zahteva specijalne elektrode i membrane sto je kod nas tesko naci,ali najveci problem je to sto destilovana voda u zimskim uslovima (kod nas) ne zavrsava posao!Jeste da teze mrzne nego cesmusa,ali mi imamo i po minus 30 u nekim krajevima...Bakar ima dobru provodljivost ali nema kataliticka svojstva,kao prohrom,recimo.A otpor se moze smanjiti...Mada,bakar ima nesto drugo,ali da ne bih zalazio u metafiziku necu objasnjavati,nego,kad chopper to napravi neka proba u kolima...

Comment

• ts-chopper
              CBC Član
              • 26.12.2010
              • 36
              • Nis

Sto se tice smrzavanja to nije problem. Ako funkcionise, reaktor ce biti u vidu patrona, koci ce se u zimskim mesecima vaditi iz auta. Apsolvent sam na "Zastiti zivotne sredine", i zbog toga bih sve ucinio da izbegnem sve moguce baze, kiseline, i ostale potencijalno opasne rastvore. Kao sto vadim kljuc iz brave, tako mogu izvaditi i patron koji bi se lako skidao (to jec tehnicka stvar, lako resiva), sto ce oduzimati manje vremena nego recimo postavljanje "lavlje kandze".

Painter je pomenuo "cake" sa bakrom ))

Comment

• painter
                Banovan
                • 04.03.2010
                • 738
                • beograd,m.mostanica

I ja sam ekoloski nastrojen,ali "cedj" se pravi od pamtiveka,od pepela ako se dobro secam,jos uvek se koristi za pravljenje sapuna po selima,a u elektrolizeru ima oko 400 grama (kod mene) i traje oko 30000km ili godinu dana,sto je mala potrosnja.
                Nego,ima li neko resenje za opasni gas hlorin (da se neutralise) koji nastaje elektrolizom slane vode? To bih voleo da resim,da radi na morsku vodu,za brodove...

Comment

• Mikelandjelo
                  CBC Veteran
                  • 07.09.2010
                  • 130

Ako koristiš morsku vodu i na moru si vrati ga u vodu kojom ploviš i rešeno.
                  Svinje su debele a knjige , knjige su obimne .

Comment

• singer
                    CBC Član
                    • 13.07.2010
                    • 29
                    • vrsac

Jel neko probao Етилен гликол kao elektrolit?

Comment

• Zarko007
                      CBC Član
                      • 28.01.2011
                      • 17
                      • N/A

ona ruska liga o kojoj je painter govorio jel to mozda ovo:
                      Официальный сайт ЗАО ВЭМЗ. Сварка. Газосварочный аппарат Лига - сварка на воде. Сварочный аппарат Лига

Comment

• ts-chopper
                        CBC Član
                        • 26.12.2010
                        • 36
                        • Nis

Ovo je odlicna stvar, svakako bih pre ugradnje u sus motor, probao kako funcionise u ulozi zavarivaca-sekaca . Na kraju uvek nam ostaje da uredjaje koji vucu previse struje upotrebimo za zavarivanje umesto za automobile

Comment

• Probisvet
                          CBC Senator XXL
                          • 07.06.2005
                          • 423
                          • FRANCUSKA

"Painter"(I ja sam ekoloski nastrojen,ali "cedj" se pravi od pamtiveka,od pepela ako se dobro secam,jos uvek se koristi za pravljenje sapuna po selima,)
                          Mozda ali se pere ves sa tom baznom kiselinom od pepela ali koliko ja znam od kausticne sode se pravi sapun koji se koristi isto za pranje vesa ali se u kausticnu sodu ustvari ubacuje mast i drugi masni proizvodi za dobijanje sapuna.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Originally posted by singer
                            Jel neko probao Етилен гликол kao elektrolit?
                            Nije baš elektrolit. Etilen glikolni rastvori u vodi su smeše. I to smeša organske materije i vode.
                            Grubo rečeno kao kad rastvoriš (recimo) šećer u vodi.
                            Jedna od najboljih knjiga elektrohemije (ikad) baš počinje sa tim u čemu je razlika između kocke šećera i grumena soli rastvorenih u šolji čaja (očigledno da je autor Britanac). Ovo prvo nije elektrolit a drugo jeste.
                            Čist EG ima negde 2x manju elekt. provodljivost od čiste vode (koja pak ima bar 10x manje od dobre destilisane, demineralizovane, vode). Znači poprilično je (čak) izolator.
                            Rastvori?
                            Pa, na nekih 12-15% dobiješ par puta veću provodljivost (negde 3x) od hemijski čiste vode, te ni to nije bog zna šta.
                            Osim toga otrovan je!!
                            Komercijalne RT na bazi EG jesu elektroliti jer sadrže rastvorene soli. Tačni sastavi obično nisu dati. Provodljivost je već dobra naročito u 20-50% rastvorima. Može da se proba ... pre klasični (još kad bi našli stari dobri na bazi amina, nitrata, ...) nego OAT (soli organskih kiselina).
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Originally posted by painter
                              I ja sam ekoloski nastrojen,ali "cedj" se pravi od pamtiveka,od pepela ako se dobro secam,jos uvek se koristi za pravljenje sapuna po selima,a u elektrolizeru ima oko 400 grama (kod mene) i traje oko 30000km ili godinu dana,sto je mala potrosnja.
                              Nego,ima li neko resenje za opasni gas hlorin (da se neutralise) koji nastaje elektrolizom slane vode? To bih voleo da resim,da radi na morsku vodu,za brodove...
                              Lako ćeš to da rešiš (ako proradi). Možeš uz primenu RO (reversne osmoze) dobiti "slatku" vodu. Za nivo "manje od 500ppm ili 0,05%) soli treba ti cca. 3,5kWh za kubik (uz upotrebu sistema "Energy Recovery" istoimene kompanije, ako je do sad neko nije kupio, GE npr.).
                              Još čistiju (i skuplju) vodu dobićeš pomoću EDI - elektrodejonizacije. Ovo naravno posle RO.
                              Mada je bolje (jeftinije, čini mi se) primeniti "duplu" RO (koja u sistemima nekako tako i dođe, no ovde mislim na to da krajnji proizvod, filtrat, propustiš još jednom, kroz prostiji sistem, gde bi trošio red veličine manje struje i dobio nivo 10x veće čistoće).
                              Ne mora da izmišljaš, možeš samo da usavršiš

Comment

• painter
                                Banovan
                                • 04.03.2010
                                • 738
                                • beograd,m.mostanica

Originally posted by Probisvet
                                "Painter"(I ja sam ekoloski nastrojen,ali "cedj" se pravi od pamtiveka,od pepela ako se dobro secam,jos uvek se koristi za pravljenje sapuna po selima,)
                                Mozda ali se pere ves sa tom baznom kiselinom od pepela ali koliko ja znam od kausticne sode se pravi sapun koji se koristi isto za pranje vesa ali se u kausticnu sodu ustvari ubacuje mast i drugi masni proizvodi za dobijanje sapuna.
                                Cedj (ziva soda,kausticna soda,masna soda) je narodski izraz za NaOH. To je baza ili luzina ili alkalni element,nije kiselina...Ima mnogostruku primenu,za mnoge pozitivne i neophodne stvari,da nabrajam trebalo bi mi previse vremena a i sigurno bih nesto zaboravio.Danas sam prao ruke sa domacim sapunom pravljenim sa NaOH. Ne odricem je se ni za zivu glavu!

Comment

Working...
                                X