HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

Re: HHO - znamo li nesto o tome ?

moze .. motor-genrator na tramvaju tako radi , servisirao sam ih nekada davno u firmi "Mikrometal"
    samo je "malo" veci taj motor ,vraca struju u mrezu kada koci generatorom.
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Mikelandjelo
      CBC Veteran
      • 07.09.2010
      • 130

Uređaj za vraćanje struje može biti alternator kome je regler zamenjen posebnim uređajem koji će malo drugačije regulisati pobudni kalem i na taj način rešiti najefikasnije punjenje.Ali, sistem prepoznavanja kočenja tj. usporavanja je druga stvar....ima tri načina .... brzina pritiska kočnice,smanjenje broja obrtaja /sec ili sumarno praćenje oba.Mogu samo da kažem da napraviti takav sklop traži mnogo znanja a ja nemam vremena .Podrazumeva se da na svakom točku treba jedan alterantor koji radi na način koji sam opisao.Kao što treba i po jedan elektromotor na svakom točku za najefikasnije iskorišćenje struje za pogon.Takođe isti alternator može da bude i pogon .Ako neko ima da finansira , radio bih na tome u kombinaciji sa HHo .
      Svinje su debele a knjige , knjige su obimne .

Comment

• painter
        Banovan
        • 04.03.2010
        • 738
        • beograd,m.mostanica

Super,hajde da napravimo auto-raketu s motorom od tramvaja! Sala...
        Ta ideja na svakom tocku motor-generator je najbolja. Treba naci odgovarajuci motor,ja bih nesto moderniji,s boljim performansama,a moze i rucni rad. Sasija i vesanje od spaceka (nije sto ga volim neg je najbolje) Karoserija hand-made od vlakana,u obliku kapljice... Al sto se mene tice o tom-po tom! Imam da zavrsim zapocete projekte. Osim ako neko poput Ivans023 zeli da mu se prikljucim u vec zapocetom projektu.

Comment

• Mikelandjelo
          CBC Veteran
          • 07.09.2010
          • 130

Sa pravom eektronikom alternator kao motor može da ima do 5-8 kW snagu,takođe i kao generator.Ali rekoh nije problem znanje nego vreme.

Comment

• Ivans023
            CBC Član
            • 18.11.2008
            • 54
            • Kumane

Regenerativno kočenje ne mora biti komplikovano na običnom sus motoru, ali je struja relativno mala. Možda oko 40A. Upravo to sam i nagovestio u prethodnom postu. Sa stop svetlima se veže jedan snažniji relej, koji će uključivati punjenje drugog, dopunskog akumulatora Taj drugi će služiti za pogon hho uređaja. Altenator će puniti i taj drugi aku. ali samo kada kočimo. Bitno je da se uvek koči sportski (Da nije izbačen iz brzine, kao na trkama).
            Sledeće, može se ugraditi jedan solarni panel u krovu auta. Jeste skupo ali kada se izračuna njegov učinak na deset god., bude samo samo malo skuplje od struje iz mreže.
            Dalje, amortizeri su veliki potrošači energije. Ubacivanjem namotaja i magneta unutar opruga se može pokupiti nešto struje. Točak svakako ide gore dole. Zašto to ne iskoristiti. Biće ogibljenje malo tvrđe, a tvrđe ogibljenje utiče na smanjenje potrošnje kod svih auta. Znači, tu imamo dve prednosti.

Danas sam sasvim slučajno pričao sa jednim starim automehaničarem. Došao sam kod njega u vezi regulatora kočione sile na autu. Dovoljno je reći da ništa nismo uradili jer smo se zapričali. Verovali ili ne, čovek priprema delove za auto na vodu. Puno toga sam čuo. Čovek zaista mnogo zna. Pre svega, poznaje dobro sus motore. Trideset godina radi samo generalne na svemu i svačemu. Pričao je samnom i skoro ne gledajući stezivao radilicu nekog mercedesa.. Da stvar bude smešnija, on živi na 11km od mene, a zna za visoki napon, elektrode unutar brigaljki, specifičan sistem ubrizgavanja vode i mnogo toga. Uglavnom, napomenuo je da to nije elektroliza i crtao mi je molekule vode na šoferšajbni

Ako nekog zanima cela materija, može doći kod mene pa bi otišli kod njega..
            Ako primetiš da sa svetom nešto nije u redu, napravio si jedan korak. Ako shvatiš šta sve nije u redu, prepešačio si ceo svet.

Comment

• Ivans023
              CBC Član
              • 18.11.2008
              • 54
              • Kumane

Umalo da zaboravim. Ako neko zna gde bih nabavio el.motor od desetak kW (redni dc), bio bih mu veoma zahvalan. A ovo za altenatore na svakom točku je previše složeno i rizično. Nije dovoljno samo spojiti ga jer će imati premalo obrtaja. Potreban je prenos.. A to će se polomiti dok napraviš krug po kraju. Uglavnom, zaboravite to. Bolje je dodati još jedan na motoru.
              Ako primetiš da sa svetom nešto nije u redu, napravio si jedan korak. Ako shvatiš šta sve nije u redu, prepešačio si ceo svet.

Comment

• halo
                CBC Član
                • 31.07.2010
                • 60
                • Kruševac

Originally posted by Ivans023
                ...Danas sam sasvim slučajno pričao sa jednim starim automehaničarem. Došao sam kod njega u vezi regulatora kočione sile na autu. Dovoljno je reći da ništa nismo uradili jer smo se zapričali. Verovali ili ne, čovek priprema delove za auto na vodu. Puno toga sam čuo. Čovek zaista mnogo zna. Pre svega, poznaje dobro sus motore. Trideset godina radi samo generalne na svemu i svačemu. Pričao je samnom i skoro ne gledajući stezivao radilicu nekog mercedesa.. Da stvar bude smešnija, on živi na 11km od mene, a zna za visoki napon, elektrode unutar brigaljki, specifičan sistem ubrizgavanja vode i mnogo toga. Uglavnom, napomenuo je da to nije elektroliza i crtao mi je molekule vode na šoferšajbni

Ako nekog zanima cela materija, može doći kod mene pa bi otišli kod njega..
                Znaš šta, Kumane nije baš blizu za mene pogotovo posle enormnog skoka cene za LPG, a i za mnoge druge koji prate ovaj forum.
                Pošto se razumeš u materiju, zašto ne dogovoriš s njim za slobodno vreme i uzmeš lepo za svaki slučaj digitalni fotoaparat, diktafon, olovku i papir, pa prenesi sve to na ovaj forum u digitalnom obliku?

Comment

• Mikelandjelo
                  CBC Veteran
                  • 07.09.2010
                  • 130

Originally posted by Ivans023
                  Umalo da zaboravim. Ako neko zna gde bih nabavio el.motor od desetak kW (redni dc), bio bih mu veoma zahvalan. A ovo za altenatore na svakom točku je previše složeno i rizično. Nije dovoljno samo spojiti ga jer će imati premalo obrtaja. Potreban je prenos.. A to će se polomiti dok napraviš krug po kraju. Uglavnom, zaboravite to. Bolje je dodati još jedan na motoru.
                  Ako propustiš poentu "dobre elektronike" i gledaš samo kao mehaničar onda je tako.I zaboravite na ideju jer za tu realizaciju treba samo 20god. škole,živeti samo za elektroniku,poznavati je u atom i znati tačno kako se šta može uraditi.Tvrdim da umem i mogu i znam.To što neko ne razume ideju i daje ovakve komentare ne vređa me i nisam ni očekivao razumevanje.Mogu samo da ti kažem kao repliku da bez problema jesam "izvukao" 3kW iz običnog alternatora kao generatora šta za običnog smrtnika nije niti je moguće.Molio bih da se ne negira nešto šta se ne razume.Uz prave oblike napona,povratne sprege,swich pretvarače i još par stvari sve šta sam rekao pravi se bez ikakvih problema.

Comment

• Ivans023
                    CBC Član
                    • 18.11.2008
                    • 54
                    • Kumane

@Mikelandjelo, imam i ja knjigu koja detaljno objašnjava princip rada altenatora, kao i izvlačenje maksimuma od njega. Nije to neka nauka, samo treba prvo stići do tog koraka.
                    @Halo, to ti je dobra ideja. Uradiću čim budem mogao. Poneću tel. i snimiću sve što zna na tu temu.

Inače, majstora znam već duže vreme i priča o tome nam je počela kada sam ga pitao da li zna nešto o sečenju plazmom. Hoću da kupim taj aparat. Na to mi je on odgovorio da je jeftinije napraviti hho generator i ložiti ga sa 300-400 ampera dc. Slučajno imam aparat za varenje od 370A kojem sam ugradio diode pre par godina.. Možda mu ta ideja nije loša, ali nemam prohroma za tako veliku ćeliju. Imam gorionik, creva, manometre.. Morao bih detaljno proučiti neki gotov sistem. Previše je to snage za igranje, a drugu radionicu nemam.

Comment

• Mikelandjelo
                      CBC Veteran
                      • 07.09.2010
                      • 130

Svi mi imamo knjige,ali je sva sreća da to o čemu sam ja pričao nema u knjigama ali nigde.Nisam ja to naučio iz knjiga nego kada mi zatrebalo struje samo upotrebio dar koji imam i rešio.Struja je postojala kada je Tesla bio živ...i naizmenična i jednosmerna...samo primenu koju je on našao nije niko ponovio.I tada je sve pisalo u knjigama ali to je sve i prag maximuma samo za ljude koji od knjige dalje ne gledaju ili ne žele da gledaju.Moje pravilo je da nema pravila.Dobro poznavanje baš te materije kao i mnogo drugih jasno može da ukaže koji uslov treba ispuniti (ili više njih) da taj pomenuti alternator daje to šta sam rekao.Ti to u nijednoj knjizi nećeš naći,ali srećom imamo mene,a ja nemam vremena za podučavanje .Nadam se da niko neće pogrešno shvatiti ovaj moj post.Nisam imao niti imam nameru da nekoga vređam.Temu alternatora više ne komentarišem.Pisao sam kako jesam da bih samo skrenuo pažnju onom ko stvarno razume šta sam pisao između redova da nekad malo treba bez predrasuda i sa svom svojom malenkošću tj. neznanjem (koliko god mislili da znamo malo je) potražiti rešenje baš na način koji malo nagoveštava a ništa ne obećava jer može da se desi da je to baš onaj pravi put.

Comment

• painter
                        Banovan
                        • 04.03.2010
                        • 738
                        • beograd,m.mostanica

Ne smarajte.
                        Ivans023,kakvih 300-400 ampera? Elektrolizer vode na kucnom naponu i desetak ampera,to je to. Za 300A treba ti prevelika povrsina lima po ploci ako hoces efikasnost,i dobro debeli kablovi...opterecenje i grejanje na sve strane... Aparat za varenje ne moze izvuci toliku amperazu za elektrolizu(moje misljenje). I,motor na svakom tocku po meni podrazumeva neki moderniji motor,svi navedeni problemi reseni. Pravimo mrezu,sklapamo poznanstva,spajamo ideje...mislim da imam coveka koji moze napraviti takav motor (vec je nesto pravio). A mogli bi i Mikelandjela da zaposlimo,da manje prica.
                        Nego,mozda je sve to preterivanje. Ako upalim benzinski agregat samo na vodu ili sa malo benzina nista vise ne treba. Stavimo ga u elektromobil da puni baterije,a elektromobil uradimo najjednostavnije,zadrzimo sve pa i menjac postojeceg kupovnog automobila,dodamo neki pristupacan elektromotor i instalaciju,baterije (ili banku kondenzatora umesto baterija),poboljsamo aerodinamiku i to je to,uglavnom.

Comment

• Ivans023
                          CBC Član
                          • 18.11.2008
                          • 54
                          • Kumane

Mislio sam da uposlim ovog http://postimage.org/image/f9163an8/ http://postimage.org/image/f9eee2lg/
                          Moglo bi iz mreže direkt. Regulacija sa triacima, pa grec posle. Inače, treba mi nešto što će seći table lima do 12mm. A moglo bi poslužiti za pokretanje jednog fićinog motora kojeg mogu da dobijem. Naravno, tek kada se prilagodi na vodonik

Zar se površina elektroda ne pravi prema snazi? Mislim, kako god okreneš, P=U puta I

Comment

• Mikelandjelo
                            CBC Veteran
                            • 07.09.2010
                            • 130

Taj aparat je dušu dao za to šta si pitao.Energetski deo za regulaciju se treba staviti u primar.Ali da bude impulsni ... tj. impulsna regulacija snage ....bez problema može da daje to šta tebi treba.E sad .... koliko ja vide ti imaš da baš lepo podesiš struju (amperažu ) ...na onom delu koji se okreće .... ... samo jedan lepi ispravljač od 400-800A i dobar generator.Da pojasnim malo...generator ne vuče struju koju možeš da ponudiš ... kako misli painter nego vuče struju prema svojoj konstrukciji....Struju ne guraš u kolo .... ....nego kolo vuče struju u zavisnosti od svog unutrašnjeg otpora i napona na koji je priključeno.Elem, da skratim , pitanje je da li može ja kažem da može.Oko ispravljanja .... ako ima problema tu sam za neku simboličnu nadoknadu

Comment

• painter
                              Banovan
                              • 04.03.2010
                              • 738
                              • beograd,m.mostanica

Niste me razumeli: mislio sam da ne moze da trpi neprestano velika opterecenja taj aparat. Deluje kao da je jak ali steta da ga upotrebljavas za napajanje elektrolizera kad ne moras i nije efikasno. Ako hoces da elektrolizer bude efikasan onda ne moze da se napravi na 300A i tridesetak volti ili koliko vec. U stvari moze ako znas kako,ali bitnije je to da je bolje (efikasnije) i lakse i jeftinije direktno na 220V. Ako bi stavio 20A po ploci imao bi 15 pakovanja po 15 celija (ako je 300A i 30V) a to je 225 celija ukupno i 9KW!Sa 220V i 10A odnosno 2,2KW (dry cell) mozes seci 50mm bez problema,naravno uz dodatak kiseonika. Povrsina elektroda se pravi prema zeljenoj snazi (naravno) ali napon gura struju pa ces imati vecu struju ako pustis veci napon po celiji i obrnuto. Sto se tice otpora on zavisi i od temperature vode pa i od toga zavisi struja. Naravno da mozes napraviti manji elektrolizer i prikljuciti ga na taj aparat,ne moras svih 300A koristiti ali zasto bi to radio kad aparat za varenje ima svoju svrhu? Pricacemo...

Comment

• Mikelandjelo
                                CBC Veteran
                                • 07.09.2010
                                • 130

Pustiti 220V u elektrolizer a da to nije galvanski razdvojen napon od mreže je krajnje nesavesno.Painteru jeste to efikasno ali da je praktično i primenjivo kod galvanizacije u industriji se nikad ne bi koristili transformatori.100% se ne slažem sa idejom.Kao drugo da napravi recimo elektrolizer od 2 kW on može lako da dotera snagu sa podešavanjem na samom aparatu ukoliko samo ima ispravljen napon na izlazu.To se lako rešava.Galvanski ne razdvojen napon ima veliki rizik po onoga ko sa tim uređajem radi i kažem nemojte to tako da pravite.Da napravi i manje efikasan elektrolizer lako će da ga natera da radi kako treba samo će jače da mu se greje.Sa ovim aparatom ima snagu u izobilju i to uopšte nije neki problem.A najbolje je da po proračunu napravi elektrolizer koji završava posaoi ne greje se i samo ga prikači i našteluje izlaznu struju na samom aparatu.Znači mora transformator!!!! koliko god izgledalo lakše bez njega ,mora transformator!

Comment

Working...
                                X