HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • qwisko
    CBC Veteran
    • 10.07.2009
    • 124
    • Beograd
    • 406

Odg: HHO - znamo li nesto o tome ?

Eh... to me podseti... posuda sa elektrolitom bi trebalo da bude 20-30 cm iznad elektrolizera, tako se dobija dovoljan pritisak da elektrolit kruzi u sistemu i da izbaci sav vazduh izmedju elektroda

Comment

• angelss
      CBC Član
      • 03.09.2011
      • 16
      • Belgrade

Probao sam da podignem rezervoar koliko su mi to creva dopustila (sigurno ~40cm dno rezervoara iznad celije) izaslo je nesto vazduha ali nista se ne desava;
      Inace tesko da tako nesto moze da se postigne u kolima, trebalo bi da minimalna voda rezervoara bude u visini vrha celije kako bi celija imala dovoljno elektrolita, jedino ako se ne misli da bi gas mogao da krene prema rezervoaru mada i to je tesko s`obzirom da je ulaz na dnu...
      U svakom slucaju, probao sam i da okrecem celiju, da je polozim, ma vrteo sam je na sve strane u nadi da ce proraditi ali nista.

Da li bi moglo da utice to sto sam elektrolit mesao u flasi od ustajale fante? Isprao sam je 3-4puta, cak i da je ostalo nesto secera nisam siguran da li bi toliko uticalo?

Takodje sam primetio da mi celija pomalo pusta na dihtunzima (previse su tvrdi), ali mi nije realno da to moze da utice da celija ne vuce struju

Comment

• qwisko
        CBC Veteran
        • 10.07.2009
        • 124
        • Beograd
        • 406

I na mojoj celiji, doduse vecoj od tvoje, sa 16 elektroda su prvi dihtunzi vlazili ali je radila besprekorno. Probaj da napravis elektrolit u cistoj flasi. Kad sipas u bocu, crevo za izlazak gasa otkaci sa boce i lagano sipaj dok ne krene na to crevo za gas da izlazi tecnost. Tako bi trebalo da je sav vazduh izasao napolje i da je elektrolizer skroz ispunjen tecnoscu. Na 2L vode sam stavio 2 kafene kasicice NaOH i celija sa 16 elektroda vuce izmedju 7 i 8 A. Ja drugi savet nemam, a nadam se da ce ti ovo pomoci

Comment

• painter
          Banovan
          • 04.03.2010
          • 738
          • beograd,m.mostanica

Pa hajde nazovi me pa da mi detaljno objasnis,ovako ne kapiram nista... al si baksuz,nisam jos cuo tako nesto...

Comment

• grozda_88
            CBC Član
            • 28.07.2010
            • 47
            • Nis

A sta bi sa semom pwm-a???

Jel ce da neko neku dobru?

Comment

• mvujanovic
              CBC Veteran
              • 08.06.2010
              • 102
              • beograd

Evo ovaj je dobar, sam reguliše i održava struju.

Comment

• Toni103
                CBC Početnik
                • 04.11.2010
                • 4
                • BiH

Prvo da vas sve pozdravim i primjetim da ste jedan od rijetko korisnih foruma i upravo iz tog razloga se javljam.Imao sam priliku vidjeti rastavljen ruski aparat za varenje na vodu i zelim vam prenijeti svoja zapazanja.Sama celija sastoji se od 110 limova podjeljenih u dva nivoa tj svaki lim sadrzi dvije neovisne celije.Dimenzije limova su 10x20 cm i svaki lim je razdvojen gumenim dihtunzima 8x8 cm tj na jednom limu idu dvije gumice.Konekcija napona dc 220 v su na prvom i zadnjem limu i svaki nivo ima svoj ulaz za elektrolit i izlaz za plin.Na slici koju cu priloziti vidjecete otprilike kako to izgleda i objasnjenje gdje se nisam drzao orginala i zasto (lijenost) nista drugo mnogo limova i stim puno posla.Rezeorvar elektrolita se nalazi iznad celije i dva crijeva vode u ulaze celije a druga dva vracaju plin u isti rezeorvar,a odatle iz gornjeg nivoa rezeorvara crijevo vodi u neki metelni bufer u kome se nalazi petrolej bar po mirisu mislim da je to to.

Comment

• painter
                  Banovan
                  • 04.03.2010
                  • 738
                  • beograd,m.mostanica

Dobrodosao Toni! Video sam Tvoj generator na youtube. Da li si kopirao rusku "ligu" ili neki drugi? Liga ima neki cudan sistem na krajevima generatora,spolja se vide male rupe jedna iznad druge,ako se dobro secam... Na tom Tvom gornja rupa je na cudnom mestu...pitam se ima li razloga ili je greska? Mozda zbog odrzavanja struje...

Comment

• Toni103
                    CBC Početnik
                    • 04.11.2010
                    • 4
                    • BiH

Da druze neznam dali je to ta "liga" ili ne vanjski oklop je bio sav ishrdjao tako da nisam imao prilike vidjeti bilo koji podatak o samom uredjaju.Rupe na limu su identicne kao na orginalu samo je u doljnjoj zoni isjecen kanal a kod mene su izbusene dvije rupe.Momci koji su ga rastavili nisu imali sanse da to vrate u prvobitno stanje jer pri skidanju poklopca sve se raspalo i vise nije bilo moguce a nije ih puno ni interesovalo da ga sastave.Drugi dio koji nisam ispostovao je gumica tj na toj srednjoj rupi gumica je nju prekrivala i sa unuternje strane tog dijela gume je zlijeb prema gore mozda milimetar dubine zlijeba,pretostavljam zbog laganog punjenja celije a u radu pritisak zatvara tu srednju rupu i tjera plin i vodu vani u drugom smjeru,a zatim kad se celija isprazni kroz taj zlijeb voda ponovno napuni celiju.Pokusaj izrade takvih gumica kojih ima 222 mislim po proracunu firme kojoj sam postavio upit je bio 55o km samo za gumice a posto je ovo ipak samo hobi bilo mi je previse pa sam odlucio da ih sam isjecam bez tog dodatka koji zatvara te srednje rupe.Pored tog neispravnog uredjaja bio je jedan i ispravan i gledao sam sto maze a zaista moze mnogo.Potencimetron ili sto je vec bilo unutra i kad se smanji na najmanje mogucu opciju plamen je bio preko dvadest centimetara i bilo koji pokusaj nas amatera u varenju bakarne cijevi su nestajale jer je plamen u momentu topio sve pred sobom.Momci koji su mi ga pokazali tvrde da dobro radi ali da zdere vate i kolovate bez po muke.Duzinom cijele celije nalaze se ventilatori koji tjeraju zrak kroz celiju tj izmedju gumica ima prazan prostor i na taj nacin hlade uredjaj.Elektroniku unutar samog uredjaja sam vidio ali nisam u mogunosti objasniti sta i kako radi.Zamolio sam jednog starog rtv mehanicara da mi malo pojasni i kolko sam ga shvatio radi se o jednom velikom kondezatoru koji "pegla" struju a sve dalje je obicna regulacija napona koji potencimetrom dize i spusta.Uredjaj sa yutuba je vec u kutiji ali neso tj kolega sa kojim sam radio ima problema sa vladanjem istim jer mu previse vuce i imao je par havaarija sa elektronickim komponentama samog uredjaja.Spojio je on to sve lijepo digitalni ampermetar,voltmetar sila led dioda ali sto se pokazalo pogresnim nije odvojio napon sa celije i napon sa instrumenata i ako sam mu govorio da ti uredjaji su samo mjerni instrumenti i da ih sve spoji na bateriju od devet volti dok se to sve ne usavrsi.Posto je bolesnik od "mjehurica" tj jakog elektrolita svako malo neki "pozar" i ako mu savjetujem da sve istrese van i uspe cistu destilovanu vodu jer je u celiji vjerovatno ostalo dosta elektrolita i trebace dugo i dosta destilovane vode da njom ovlada.I sam sam cinio slicne greske u pocetku a mlad je naucice.

Comment

• painter
                      Banovan
                      • 04.03.2010
                      • 738
                      • beograd,m.mostanica

Pa dobro,fino,treba eksperimentisati. Ta gornja rupa je trebala biti sto vislja,a nije vam trebalo to dupliranje dihtunga jedan iznad drugog,nego samo jedan,a lim moze kvadratnog oblika...samo ste zakomplikovali. Rusi su tako uradili verovatno zbog hladjenja,jer ventilator duva izmedju limova i dihtunga. Neka stavi analogne instrumente za 220V naizmenicne,i nema problema. A koliko struje vuce?

Comment

• Toni103
                        CBC Početnik
                        • 04.11.2010
                        • 4
                        • BiH

Ma znam da je to moglo puno jednostavnije sve sloziti ali sam se trudio koliko toliko ispostovati kvadraturu pod elektrolizom kao na orginalu.U momentu kada je doslo do kvara na elektronici Neso kaze da je aparat vukao 4A mada mislim da je bilo mnogo vise,ali mi se nije dalo mnogo ubjedjivati sta je a sta nije.

Comment

• qwisko
                          CBC Veteran
                          • 10.07.2009
                          • 124
                          • Beograd
                          • 406

Veceras sam imao malu eksploziju u kolima. Naime, povezao sam instalaciju za elektrolizer preko releja koji je pobudni napon dobijao direktno sa alternatora, a nisam stavio prekidac u unutrasnjost automobila. Kad upalim auto, elektrolizer se automatski palio kad dobije signal sa alternatora. I to je sve lepo funkcionisalo par meseci. Malo pre sam u gradu parkirao kola, i posle desetak minuta se vratio, kako sam dao kontakt i upalili se grejaci (u pitanju je Pezo 1.9D), tako je puklo pod haubom . Pretpostavljam da je relej zalepio i da je ostao ukljucen, pa se sve napunilo sa HHO i kad su se ukljucili grejaci doslo je do malog ''pucketanja'' . Srecom, steta nije velika. Raspalo se kuciste filtera za vazduh, naravno i filter za vazduh se rascvetao, pukao je mali filter za bezin koji sam stavio izmedju posude i creva za vazduh posle filtera, i sto mi je najzalije, pukla je posuda koja je ujedno sluzila i kao babler.
                          Naravoucenije... od sada ne stavljam relej, nego prekidac u kabini, da palim i gasim po zelji, ali i ugradjujem halogenu sijalicu da sija kad je uredjaj ukljucen umesto neke diode

I sreca, pa nije bilo u blizini ljudi, inace bih noc proveo u zatvoru zbog remecenja javnog reda i mira
                          Last edited by qwisko; 11.11.2011, 00:13.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Dobro je prošlo. Preduzmite sigurnosne mere na dalje. Nije strašno, mada bi okolina drugačije reagovala (vile i baklje).
                            I Nobel je leteo u vazduh i jedva spasao živu glavu, ko ne reskira i ne profitira. Ipak, prekidač je baš propust, to nije bilo ni skupo ni teško ugraditi, no lako je biti general posle bitke. U svakom slučaju dobro iskustvo za druge.
                            Samo napred.
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• qwisko
                              CBC Veteran
                              • 10.07.2009
                              • 124
                              • Beograd
                              • 406

Sad vidim da je bio propust ne staviti prekidac. Ubedio me covek sa visegodisnjim iskustvom u autoelektrici da nema potrebe. Sad sam mu javio sta se desilo . Covek je u neverici, ne seca se kad se poslednji put dogodilo da relej tako zalepi da non-stop pusta struju, obicno crkne i ne radi uopste... ali... jedan sam ja, neopevani baksuz ...
                              Mada... sto bi moja baba rekla: ko zna zasto je to dobro

A kad malo bolje pogledamo, ne mozemo mi nista da napravimo da budemo apsolutno sigurni. Nadam se da ce ovo sto se meni desilo biti upozorenje za druge, da malo vise pripaze i postave sve sto moze radi dodatne sigurnosti... srecom, ja sam prosao sa blagim posledicama (citaj: stetom)

A kako je to puklooooo .... to treba doziveti

Comment

• painter
                                Banovan
                                • 04.03.2010
                                • 738
                                • beograd,m.mostanica

Bogami,tu je bilo puuno gasa! Zanimljivo iskustvo,ali prekidac nije resenje,moze se zaboraviti itd. Treba vise sigurnosnih elemenata...
                                Expendable gde pomenu Nobela,i brat i otac su mu poginuli u eksplozijama...

Comment

Working...
                                X