TTL pulsevi ???????
M3 knedla
Collapse
X
-
Vanos II je varijabilan u cijelom rasponu od min. do max. i vjerojatno se kontrolira napustanjem maximalnog pritiska. Vanos ima svoju zasebnu pumpu vrlo visokog pritiska. Ja predpostavljam da je maximalni pritisak najprije reguliran hidraulicnim ventilom zbog pocetne stabilizacije a zatim napusten do potrebnog nivoa. Nevidim kako bi drugacije precizno pomicali Vanos pomocu kompjuterske kontrole. Sensor bregastih vjrerojatno sluzi za referiranje polozaja, a mozda koriste i nadgledanje disanja ili goriva.
Comment
-
-
Pogresno uzupcen bi vjerojatno utjecao na rad u cijelom spektru obrtaja. Ako se dobro sjecam knedla ne postoji ako se ubrzava postepeno u tom opsegu od 3500-4000 obrtaja.
Iskreno receno, ja ne poznajem niti jedan varijabilni sistem u velikoj mjeri. Imam neke ideje kako bih pristupio takvom problemu, no za uspjeh ne bih uvijek garantirao. Za tako sto potrebno je imati vece iskusvo postignuto duzim radom na istim sistemima. Osim toga vazno je imati uvid u operacione parametre kod propisno funkcioniranog motora, tako da se moze usporediti sto je dobro a sto nije.
Ako je Vanos uzrok tvom problemu, nece biti jednostavno. Radi se o kombinaciji mehanike, hidraulike i elektronike s kojom se nije lako nositi.
Volio bih vidjeti tvornicka uputstva za dijagnozu i servis istog sistema, mozda bi bilo lakse. Pristup BMW-ovom WEB site-u je nekih $50 po danu. Da je taj Vanos u mojoj garazi, jos bi se i zaletio.
PS": Posto obadvije bregaste imaju sensor, vjerujem da bi PCM uhvatio pogresno uzupcenje.
Comment
-
-
Pa znas kako, nisam imao preterano mnogo sanse da vozim taj auto odkako mu je radjena generalna - a generalna je radjena upravo jer je VANOS pukao, ispustio ulje i izazvao havariju na motoru. Znaci, tad je i menjan.
Od tada sam imao par prilika da vozim auto, dosta kratko, i iskreno percepcija odnosno reper mi je malo pomeren otkako vozim X5 tako da i ako je bilo nekih problema, na kracim voznjama nisam to mogao da primetim. Medjutim, cale ga stalno vozi, i on je primetio da se to stalno desava, cak cistio dizne u nadi da ce nesto pomoci...Jeste, ali marginalno.
Evo, danas, bas sam probao par stvari, definitivno knedla je SVE GORA, i sve se cesce javlja, odnosno u vecem rasponu obrtaja i sad je vec primetna u svakoj brzini. Ako u 4-toj normalno stisnem gas i ubrzavam 120-160, i ako iz trece presaltam navise da "izazovem" knedlu, razlika u vremenu 120-160 je skoro 2 sekunde. Knedla postoji i iz 2-3, odnosno manje se primeti jer auto brze "prevrti" preko polja gde je rupa (3800-4300). Poredjenja radi, auto bolje ubrzava u 5-toj sa 4000 navise, nego u 4-toj na istim obrtajima kad dobije knedlu.
Da ne duzim, ovo se dakle desava od remonta motora i zamene VANOS-a, ali je tek sad primeceno da ZAISTA pocinje da smeta jer se auto mnogo vise vozio u poslednjih 6 meseci nego neposredno posle remonta.
@VV
Pa ni meni nekako nije zvucalo logicno iz istog razloga kao i tebi, bas to sam i hteo da cujem.
Odvezao sam X5 da mu zamene letvu volana (ne pitajte...) pa kad ga pokupim, rece da mu ostavim M-a da se malo "pozabavi problemom..."
Comment
-
-
Sta imas u rezervaru? Vodu? Samo testiram , zale se na slicne simptome ovi po Svedskoj sa M3 masinama koje su bile na jugu Evrope.
Kazu da Vanos ako zeza zeza i na leru, sto nemora da bude uvek tako, i da imaju ceste probleme sa losim odzivom na gas izmedju 2-3K rpm, no za to je krivac magnetni ventil u njemu.
Najlaksi nacin da se odstranis svake kapi vode je da uspes oko 15% Etanola , izvuce svaku kapAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Comment
-
-
izaziva slican simptom a Vanos je specijalista da pomera spektar problema kroz obrtaje.
Dali si siguran izmedju ostalog da je vanos kad je promenjen,zamenjen NOVOM jedinicom a ne nekom polovnomAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
Comment