Pritisak u cilindru od 10,5 je MALEN, ako misliš da ti motor "ide". Kao podatak, navešću da je motor 1150, "hibrid", od Kljaje iz KG, pre 15ak godina ili možda više, u vreme kad je dobijao trke, gurao pritiske 17! Klipovi su bili Novosadski...ništa posebno, samo korektno upasovane "karike".
Za sada se sumnja na podesenost zubcastog remena, omjer goriva i zraka, kut paljenja iskre i kompresiju. Sto nedostaje, a narocito s obzirom da su preradjivani glava i ventili. I kako izmjeriti sve te fizicke velicine?
@ Type_R, mnogo duže...otvarali ga zbog sumnje..i ništa..bio je enigma za sve.
Ne bih dalje da skrećem temu, no kod trkačkog motora i nije bitan vek trajanja, ne u smislu kao kod uličnog.
@ VV, nisam primetio da je kalkulisan ODNOS kompresije, nedostaje koje faze ima bregasta, kolike su visine izdizanja...
Imao bih i ja jedno pitanje.
Ako su vec upustana sedista opruga,onda to podrazumeva valjda da je tu ubacena i neka druga bregasta.Od kojeg auta i da li se ona zupci na isti nacin kao i jugova(da li je stift remenice na istom mestu)?
Naravno da to ne utice mnogo na kompresiju,ali da znamo...
Imao bih i ja jedno pitanje.
Ako su vec upustana sedista opruga,onda to podrazumeva valjda da je tu ubacena i neka druga bregasta.Od kojeg auta i da li se ona zupci na isti nacin kao i jugova(da li je stift remenice na istom mestu)?
Naravno da to ne utice mnogo na kompresiju,ali da znamo...
brega je standard
sutra ce da proba da izmeri kompresiju sa sipanjem ulja u cilindre pa ce mo videti da li tu mozda curi kompresija
zasto krava nosi zvonce...?...?...?
pa zato sto joj ne radi sirena :) :) :)
Pole,cemu onda takva obrada glave i izlaganje musterije tolikom trosku ako se nije imala namera da se taj motor pojaca?Spustanje sedista opruga ima za cilj da se ubaci bregasta sa visljim bregovima.Nisam se nikada bavio friziranjem motora ali znam da takvi zahvati na glavi kostaju mnogo vise nego li standardna obrada.
...ili ja mozda negde gresim???
kazem majstoru da uradi hilzne nove na osnovu klipova kupim nove gecove karike nivi lezaljevi tj. sve novo i pitam majstora dali moze da mi sredi malo glavu mislim od auta.on potvrdi i sredi je.upustanje ventila siri ventili za 2 mm obradjeno leziste opruge na ist tezinu kanali u**** ma glava kao casa
Cilj je bio da se poveca snaga, islo se na 1.3 motor s dodatnom obradom glave, sirim ventilima, upustenim ventilima, te upustenim sjedistima ventila.
moja greska nisam dobro napisao upustena su sedista opruga,opruge su nategnute na istu tezinu,obradjena su sudista ventila,uradjene su i vodjice.majstor je rekao da je glava uradjena kao za mali en.
Ovo meni lici da su obradjena sedista opruga tj. obradjeno za veci hod ventila...
Comment