Ams.
E da. I ona nalepnica koju daju je od običnog papira i rok trajanja joj je do prve kiše ili do prvog pranja auta, zavisno šta nastupi pre. Za 6000, bar je nalepnica mogla da je plastificirana, a ne da u knjižari kupujem kojekakva čuda da je sam prelepim.
Ja cuvam nalepnicu u fioci ispred suvozaca. Na technickom pregledu nisu trazili da bude nalepljen bilo gde, a ja necu platiti vise hiljada dinara svake godine za duplikat zato sto je neka ****** izmislila, da bi trebalo da bude zalepljen i nije napravio od kvalitetnog materijala.
I meni opet nije jasno zašto je sada moj auto bezbedniji nego pre. .
Zato se i zove periodični pregled.Da bi se utvrdilo,dali je sve ostalo,na bezbednosnom nivou(jako diskutabilno),od zadnjeg pregleda ili,dali je štagod od komponenata zamenjeno a nije prijavljeno.To pravilo/zakon je delimično OK,ali delimično nije.Pregled na svakih 5 godina,je izmišljen da bi tamo neko,da ne lajem ko,imao i dalje gomilu posla i veliku zaradu.A dobra strana tog pregleda je to što,jedan određen broj vozila(koji nije mali) su šetajuća opasnost na putu.Da sevratim,po stoti put na cenu pregleda.Pregled je 2004 godine koštao 1800rsd,pa onda 3460rsd i onda kad je ukinuta taksa za izdavanje naloga iz SUP-a,taj isti pregled je poskupeo na 5460rsd,da bi na kraju,po novom,poskupeo na 6000rsd.Posao je isti,papiri su skoro pa istog kvaliteta,ljudstvo je isto,ali su izgleda apetiti povećani.
A što se tiče kuke, ona je ispod branika (jer je branik dovoljno visoko) i ne viri više od 3 cm. To je beznačajno. Ali ajde, teorijski i praktično, auto je sada duži. .
obrni okreni,duži je,to jest nadograđen je i treba dokument
Pa ne treba valjda u saobraćajnoj da stoji "vozilo sa kukom" ili neka nalepnica da se lepi ili pitaj Boga šta.
Onda i auto sa krovnim nosačem mora na atest jer ima veću visinu A šta je tek sa bull barovima (koji srećom nemam ) ? I tu se menja dužina, a i masa auta i to za dvadesetak kg ako ne i više.
.
Neznam dali je tako u svim zemljama EU,ali kod Italijana sve mora stojati napisano u saobraćajnoj,pa čak i dozvoljene dimenzije guma.A ako hoćeš druge dimenzije guma,onda plaćaš gomilu para da,neko stručan,proračuna koja druga mera gume može i to upisuješ u saobraćajnu.A ta igrarija košta kao i 8 novih guma.A mislim da će to u neko dogledno vreme postati praksa i kod nas, s obzirom da se krenulol u popis dimenzija guma(pretpostavljam zbog statistike,radi procene,daljih poteza ABS-a).
E da. I ona nalepnica koju daju je od običnog papira i rok trajanja joj je do prve kiše ili do prvog pranja auta, zavisno šta nastupi pre. Za 6000, bar je nalepnica mogla da je plastificirana, a ne da u knjižari kupujem kojekakva čuda da je sam prelepim.
Ovde kod mene(Mašinski Beograd),uz uverenje i nalepnicu,obavezno daju i samolepljivu providno-zaštitnu foliju,jer ona nalepnica od guz-papira,teško da bez zaštite izdrži više od mesec dana.
Ja cuvam nalepnicu u fioci ispred suvozaca. Na technickom pregledu nisu trazili da bude nalepljen bilo gde, a ja necu platiti vise hiljada dinara svake godine za duplikat zato sto je neka ****** izmislila, da bi trebalo da bude zalepljen i nije napravio od kvalitetnog materijala.
Inace, gde bi trebalo staviti nalepnicu?
Po pravilu,nalepnica zamenjuje onaj kartončić.I predviđena je za pokazivanje policiji,na putu.
Treba da bude nalepljena na stub prednjih levih vrata(vozačeva),ali ako ima mesta.Ako nema,onda može na šasiju kod zadnjih vrata,na mestu gde je zaštićena,kad se zatvora vrata.A ako je auto sa 2/3n vrata,a nema mesta da se zalepi na stub,to je već problem jer niko od nadležnih nije znao da mi da odgovor na to pitanje.Mada razmišljajući,logično,dovoljno je da se nađe mesto na šasiji,koje je sastavni,a ne lako rasklapajući deo sa šasije(hauba,vrata,vrata gepeka,...)
uvek su i smo bili ovce koji su drzavi davali novce za njihove ateste,dok ovi drugi sto to nisu radili sad prolaze ne opazeno preko tehnickih pregleda sa ovakvim tiha jeza ugradjenim uredjajima.i niko ih nigde ne dira niti ih pita zasto nemaju atest.
sad ko mi dodje u radionicu i pita treba li da radim atest,a do sad ga nije radio,kazem da ne treba,mnogo je pametnije...vozi kao sto si i vozio i budi pametniji...
Jel neko u toku sta se desava oko atesta metanskih uredjaja?Volim fiat multiplu bipower,metan mi je upisan u saobracajnu jos od prve registracije,sada mi traze atest za metan i nece da mi registruju auto bez toga iako je uredjaj fabricki ugradjen i upisan u saobracajnu,i nema bilo kakvo vazenje od kad do kad.Audo mi stoji vec par dana neregistrovan,a potrban mi je svaki dan,ako neko nesto zna nek pomogne.
Shvatio sam, da ti u stvari voziš multiplu! Sve što važi za TNG, važi i za metan. Znači, periodični pregled nakon pet godina, tzv. reatest. Trebalo bi, da je pojednostavljena procedura, jer se zaista radi o fabričkoj ugradnji. Da sam na tvom mestu, ne bih trčao pred rudu, nego otišao na tehnički pregled nešto ranije, pre isteka roka važenja dozvole (do mesec dana), praveći se pri tom Toša - bez zapitkivanja! Pa, kao što Chubs kaže: app! Koliko znam, još uvek prolazi!
Nisu u pravu, što se tiče atesta, jer se radi o serijski proizvedenom vozilu, koje nije moguće staviti u promet, bez dozvole Agencije, odnosno relevantne organizacije.
Ipak, kači te, kao i sve druge sledeća odredba:
Član252.
Uređaji za pogon vozila na gas koji su ugrađeni u motorna vozila moraju se podvrgavati periodičnom pregledu kod pravnog lica koga ovlasti Agencija.
Pregledi iz stava 1. ovog člana moraju se obavljati u rokovima koji ne mogu biti duži od pet godina.
O ispravnosti uređaja pravno lice iz stava 1. ovog člana izdaje potvrdu.
Pravna lica iz stava 1. ovog člana dužna su da pregled vrše propisno i na savestan način.
Vozilo u koje su ugrađeni uređaji za pogon na gas, ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu, dok se na pregledu iz stava2. ovog člana ne utvrdi da su isti ispravni.
Vozač vozila sa ugrađenim pogonom na gas mora posedovati kod sebe potvrdu iz stava 5. ovog člana i istu pružiti na uvid ovlašćenom licu.
Pouzdano znam, da registraciju prolaze vozila i bez ovog pregleda (reatesta)! To, u vezi propisnog i savesnog načina vršenja pregleda.
Nego, konstatovali smo da vozila bez atesta ili sa loše ugrađenim uređajima predstavljaju opasnost za sve nas.
Osim toga, zašto da ja platim, a on da ne plati ?
S tim u vezi, kome prijaviti vozilo sa opasnim plinskim uređajem? Pošto očigledno policija ili ne vidi ili se pravi da ne vidi takva vozila.
Nisu u pravu, što se tiče atesta, jer se radi o serijski proizvedenom vozilu, koje nije moguće staviti u promet, bez dozvole Agencije, odnosno relevantne organizacije.
Ipak, kači te, kao i sve druge sledeća odredba:
Pouzdano znam, da registraciju prolaze vozila i bez ovog pregleda (reatesta)! To, u vezi propisnog i savesnog načina vršenja pregleda.
Znam i ja da nisu u pravu sto se tice atesta kada je rec o fabrickoj ugradnji.Probao sam na svim tehnickim pregledima u GM i okolini ali niko nece da mi odradi tehnicki,plase se kazne i zatvaranja,a znam i ja da pojednini prolaze tehnicki i bez atesta i bilo cega i bez problema registruju auto.Ako neko zna gde bih mogao da odradim tehnicki neka mi javi na PP,posto sam vec postao ocajan jer mi auto bas treba svaki dan.
Originally posted by zoranbg
nemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..
kako nisu u pravu??? u celom svetu se poštuje rok važenja boce.Tako mora i u tvom slučaju.Ako joj je istekao rok,onda se mora zameniti.S obzirom da si u Gornjem Milanovcu,skokni do filijale AMSS-a u Čačku(to ti je 20km+-) i tamo ćeš dobiti detaljna uputstva,vezana za tvoje vozilo
Comment