F1 2012

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Kimi: Jednogodišnji ugovor sa Lotusom je dobro rešenje

Finac nije hteo da se obavezuje na duže staze.

Kimi Raikkonen produžio je saradnju sa Lotusom na još godinu dana, jer nije želeo da ima
    višegodišnju obavezu sa nekim timom. On će na kraju sezone odlučiti da li će ostati u Formuli 1
    ili će se opredeliti za neku drugu opciju.
    "Srećan sam što ću biti ovde još godinu dana pa ćemo posle videti šta će se desiti. To mi dosta
    olakšava život i zato ne vidim razlog zašto bih potpisao neki dugoročni ugovor", dodao je on.
    "Uživam u radu sa ovim ljudima. Oni se trkaju punim srcem i ne vode puno računa o politici, jer
    oni nisu veliki proizvodjač automobila pa to pravi razliku. Sa njima mi je uvek zabavno tako da
    nemam zamerki", izjavio je Raikkonen.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Hamiltonu pripao prvi trening u Abu Dabiju

Vozač McLarena imao je najbrže vreme na prvom treningu.

Kao što je običaj na prvom treningu priliku su dobili test vozači. Tako je Max Chilton zamenio u
      timu Marussije Charlesa Pica, Van der Garde se našao u bolidu Caterhama umesto Vitalya
      Petrova, Jules Bianchi je zamenio Paula di Restu u Force Indiji, Ma Qing Hua se našao u bolidu
      HRT umesto Naraina Karthikeyana i Valteri Bottas je kao i više puta ove sezone zamenio Bruna
      Sennu u Williamsu.
      Vreme u Abu Dabiju bilo je sunčano i toplo. Temperatura vazduha bila je 32 a staze 43 stepena.
      Posle uvodne pauze od pola sata prvi mereni krug postavio je Jean-Eric Vergne, koji je stazu
      Yas Marina obišao za 1m48.885s. Francuz je u tim momentima pojačao tempo pa je tako
      njegovo novo vreme bilo 1m46.708s. Valteri Bottas je po izlasku na stazu postavio svoj ritam sa
      Williamsom postavivši svoj još brzi krug od 1m45.602s.
      Već na polovini sesije stvari polako počinju da se zahuktavaju. Sve više vozača se nalazilo na
      stazi a Michael Schumacher postavlja najbolje vreme od 1m45.309s. Timovi testiraju svoje nove
      delove pa se tako moglo videti da dosta bolida radi aero test. Ferrari je za ovu trku doneo novo
      zadnje i prednje krilo i Alonso želeo da što više krugova provede testirajući ove nove
      komponente. Španac je napravio seriju brzih krugova od kojih je jedan bio dovoljan za novo
      najbrže vreme od 1m45.099s. Hamilton je odmah zatim pokazao da ima tempa i odgovorio na
      Alonsove krugove novim krugom koji je za sekundu bio brži od vremena Ferrarijevog vozača.
      U narednih par krugova Hamilton je bio sve više agresivniji i tako popravio svoje vreme na
      1m43.285s. Red Bull je tokom treninga testirao prednje krilo na kojem su se mogli naći tragovi
      zelene boje dok su Vettel i Webber konstantno bili u prvih četiri vozača.
      Do kraja treninga ništa se značajnije nije dešavalo, uglavnom vozači su vozili duže stintove i
      testirali svoju verziju set-upa.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Ferrari prekršio policijski čas

Mehaničari tima su u garažu ušli ranije nego li što je dozvoljeno.

Ferrari je jutros prekršio policijski čas i tako dopustio svojim mehaničarima da rade na bolidima
        ranije nego li što je dozvoljeno. Kako propisi nalažu svakom timu je dozvoljeno da četiri puta
        tokom sezone prekrši ovo pravilo a timu iz Maranella je ovo bio prvi put.
        Policijski čas prema pravilima počinje od 04h pa sve do 10h gde u ovom vremenskom periodu
        nisu dozvoljeni nikakvi radovi na bolidu.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Vettel najbrži na drugom treningu

Vozaču Red Bulla pripao je drugi trening na Yas Marini.

Drugi trening krenuo je veoma žustro jer je dosta vozača odmah izašla na stazu. Vettel je bio
          prvi vozač koji je postavio neko značajnije vreme od 1m42.779s. Pošto je drugi trening počeo u
          kasnim popodnevnim satima po lokalnom vremenu temperatura staze je spala za čitavih 13
          stepeni u odnosu na prvi trening. U uvodnim trenucima moglo se primetiti da su skoro svi vozači
          koristili tvrdje pneumatike a to je baš odgovaralo Vettelu da popravi svoje vreme na 1m42.730s.
          Hamilton je nastavio u onom istom ritmu gde je stao posle prvog treninga, pa je tako veoma
          agresivnim krugom postavio najbrže vreme od 1m42.095s. Ferrari je u tim momentima vršio
          komparaciju novih delova gde je Alonso imao nove a Massa stare delove. Kako je padao mrak
          temperatura staze je spala na samo 29 stepeni što je dosta uticalo na nivo prijanjanja bolida.
          Već na polovini sesije mrak je već uveliko pao a Sergio Perez je u tim trenicima bio prvi vozač ali je samo Sebastian Vettel uspeo da sa tim gumama popravi svoje vreme na 1m42.056s i tako
          prezume prvo mesto od Hamiltona.
          Kako se zvanični trening približavao kraju tako je Sebastian Vettel bio sve brži. On je na pola
          sata do kraja sesije postavio novi najbrži krug od 1m41.751s a pritom je temperatura staze bila
          u konstantnom opadanju.
          Vozači su do kraja treninga testirali tempo na dužim stintovima pa vremena se nisu značajnije
          menjala.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Kobayashi želi bolji balans

Japanac je izjavio da on i tim mora da porade na balansu bolida.

Kobayashi je prvi trening završio na 16. mestu.
            "Definitivno me očekuje dosta posla kako bi poboljšao bolid. Stvari se ne odvijaju onako kako
            smo želeli ali tek nam je prvi dan u Abu Dabiju. Nivo prijanjanja staze se dosta popravio što
            nam može pomoći. Danas nisam uspeo da dovedem gume na radnu temperaturu, ali na dužim
            stintovima nisam imao problema sa degradacijom guma kod obe komponente", izjavio je
            Kobayashi.
            Sa druge strane Sergio Perez uspeo je da drugi trening završi medju top deset vozača.
            "Za mene ovo je bio dobar dan. Uspeli smo da završimo planirani program. Zadovoljan sam
            balansom bolida i moja pozicija na drugom treningu je ona koju priželjkujemo u trci. To znači da
            imamo tempa da se borimo za Q3", izjavio je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Pomešani utisci u Red Bullu

Vettel je bio zadovoljan današnjim učinkom dok je Webber bio u problemima.

"Imao sam problema sa KERS-om ali ovog puta problem nije isti kao li prošle nedelje. Nikada
              vam ne pomaže ako izgubite neko vreme tokom treninga ali šta je tu je. Rešićemo problem
              tokom noći i sutra ćemo nastaviti sa radom", izjavio je Webber.
              Njegov timski kolega je imao značajno više uspeha jer je na drugom treningu postavio najbrže
              vreme.
              "Mislim da možemo biti srećni današnjim učinkom. Imali smo veoma dobre krugove na mekim
              gumama ali i McLaren je dosta brz i konkurentan. Moramo da poboljšamo bolid preko noći kako
              bi što bolje dočekali kvalifikacije", kazao je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Ferrari: Novi delovi dosta obećavaju

Pat Fry je zadovoljan novim unapredjenjima na bolidu.

Tim iz Maranella je za ovu trku doneo novo prednje i zadnje krilo a i još par delova koji nisu bili
                vidljivi na bolidu. Tim treba da odluči da li će ove nove komponente koristiti tokom vikenda a
                šanse za to su veoma dobre.
                Fernando Alonso je drugi trening završio na sedmom mestu sa zaostatkom od osam desetinki
                za Sebastianom Vettelom.
                "Bilo je nekoliko novih delova na bolidu i mi smo radili prema našem planu i programu tokom
                jutra i posle podneva. Sve izgleda obećavajuće ali mi moramo da analiziramo sve podatke pre
                nego što odlučimo da li da ih koristimo", izjavio je Španac.
                Fry je izjavio da je prioritet tima poboljšanje tempa u kvalifikacijama: "Mi se jako trudimo kako bi
                popravili naše kvalifikacione performanse. Naš kvalifikacioni tempo je dosta razuman, što se
                videlo i na prošlom vikendu".

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Nico Hulkenberg: Treba nam bolji tempo

Nemac smatra da Force India mora da napravi korak napred preko noći ukoliko želi da se
                  bori za bodove u Abu Dabiju.

Hulkenberg je na poslednje tri trke osvajao bodove, a danas je imao tek 13. vreme na drugom
                  treningu. On je priznao da je još rano donositi sud o formi tima, ali je napomenuo da je
                  neophodno popraviti balans bolida.
                  “Mislim da je još uvek teško reći kakve su nam performanse, ali mislim da moramo da
                  podignemo svoj nivo preko noći ako hoćemo da se borimo za bodove. Balans nije savršen i
                  moramo da poradimo na tome. Danas smo prošli kroz kompletan program i uspeli smo da
                  prikupimo podatke o gumama”, izjavio je Nico Hulkenberg.
                  Njegov timski kolega Paul di Resta nije vozio na prvom treningu pošto ga je menjao Jules
                  Bianchi.
                  “Mislim da smo danas dosta naučili, ali još uvek ima posla. Moramo da vidimo gde se nalazimo i
                  kako možemo da se popravimo. Na ovoj stazi vam je neophodno dosta prijanjanja i to će nam
                  večeras biti glavni fokus”, rekao je Paul di Resta.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

McLaren: U dobroj smo poziciji

Vozači McLarena su bili zadovoljni današnjim danom u Abu Dabiju.

„Naš bolid je delovao dobro na oba treninga. Ipak, na drugom je bilo malo teže postaviti dobro
                    vreme na mekim gumama, tako da ćemo večeras morati da vidimo kako da poboljšamo tempo
                    u toj situaciji. Očekivali smo da će Vettel biti brz i videli smo da je Red Bull na drugom treningu
                    pojačao tempo. Ali kao što sam rekao, naš bolid je bio brz na prvom treningu i blizu smo vrha,
                    tako da smo zadovoljni“, izjavio je Lewis Hamilton.
                    „Generalno gledano, bolid je danas dobro funkcionisao. Trenutno smo u boljoj formi nego u
                    Indiji i sve ide po planu. Ima nekih oblasti u kojima moramo da se popravimo i znamo šta nam je
                    činiti. Ključ će biti zagrevanje mekih guma u kvalifikacijama i moramo da se fokusiramo na to.
                    Dugi stintovi su ponovo bili dobri i danas smo gledali koliko možemo da pritiskamo na jednom
                    setu guma. Mislim da je u ovom trenutku bitnije da imamo bolji li jednak trkački tempo kao Red
                    Bull“, rekao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Mercedesu nedostajao tempo

I pored loših današnjih rezultata oba vozača tima su optimistična.

Mercedes GP nije zabeležio poene još od VN Singapura a današnji rezultati na treningu nisu
                      pokazali neki pomak napred.
                      "Bila je ovo dobra test sesija i tokom nje uspeli samo da razvijemo dosta različitih stvari.
                      Nažalost falio nam je tempo ali se nadam da možemo doći do nekih poena uz pomoć dobre
                      strategije. Degradacija guma nije velika kao prošle godine tako da biće zanimljivo videti šta će
                      se sve u trci dešavati", izjavio je Nico Rosberg.
                      Michael Schumacher je popodnevni trening završio na 14. mestu.
                      "Ono što smo videli na kraju današnjeg dana je naša realnost. U istom momentu nama je cilj da
                      zabeležimo poene. Sa druge strane impresivno je voziti ovde a pogotovo me fascinira činjenica
                      da trka startuje po danu a završava se noću", dodao je Schumacher.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Williams: Naš trkački tempo je dobar

U Williamsu su bili zadovoljni današnjim danom, a nadaju se da će sutra napraviti još
                        jedan korak napred.

„Danas je bilo odlično pošto je sve funkcionisalo kako treba. Naš trkački tempo deluje dobro,
                        dok je kvalifikacioni pod znakom pitanja. Ali ako pogledamo šta su ostali radili, mislim da
                        možemo da budemo zadovoljni. Kvalifikacije će biti važne pošto je ovde teško proeticati“, izjavio
                        je Pastor Malodonado.
                        „Bio je ovo težak dan za mene. Degradacija guma je bila velika i imao sam par problem sa
                        kočnicama. Ipak, imamo dosta podataka za sutra i nadam se da ću imati više sreće. Mislim da
                        je prolazak u Q3 moguć“, rekao je Bruno Senna.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Lotus zadovoljan jakim performansama na Yas Marini

Tim je radio na razvoju elemenata šasije i izduva.

Lotus je na Raikkonenovom bolidu radio na razvoju izduvnog sistema gde su imali problema
                          sa gubljenjem konjskih snaga. Grosjean je radio na razvitku aerodinamičkih delova šasije pa se
                          tim odlučio da ih koristi u nastavku vikenda.
                          "Bili smo dobri tokom slobodnih treninga u Indiji i to smo ponovili u Abu Dabiju. Testirali smo
                          neke nove delove na bolidu. Naša vremena krugova izgledaju dosta pristojno i nadam se da
                          ćemo sutra naći još malo tempa", izjavio je Kimi Raikkonen.
                          "Prema današnjim vremenima mislim da imamo šansu da se borimo sa bolidima koji ispred nas
                          ovog vikenda. Imao sam problema sa setom opcionih guma pa zato mislim da se sutra možemo
                          popraviti. Naši novi delovi rade dosta dobro tako da ćemo ih zadržati tokom vikenda", dodao je
                          Roman Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Produktivan dan za Toro Rosso

Italijanski tim je danas imao dosta posla, ali je tokom sesija napravljen određeni
                            napredak.

“Na početku prvog treninga nam je nedostajalo prijanjanja, ali se stanje popravilo između dve
                            sesije. Kraći stintovi su u redu, ali dugi su malo problematični. Generalno gledano, danas nismo
                            imali tempo. Vrućina nije tako velika kao u Singapuru tako da to neće biti problem“, izjavio je
                            Ricciardo.
                            „Lepo je ponovo voziti ovde. Ovu stazu poznajem bolje od bilo koje druge u kalendaru. Danas
                            sam uživao mada sam večeras imao problem koji me je koštao malo vremena. Čini se da nam
                            performanse nisu na nivou zbog nedostatka prijanjanja. Bili smo u ovakvoj situaciji i ranije i
                            nadam se da možemo da popravimo stvari pred nastavak vikenda“, rekao je Vergne.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Hamilton: Alonso je bolji od Vettela

Vozač McLarena je ponovo pokrenuo debatu izmedju Alonsa i Vettela.

Lewis Hamilton je dao zanimljivo mišljenje o vozačima koji se trenutno bore za titulu. On je
                              Sebastiana Vettela ocenio kao dobrog vozača u odličnom bolidu dok je Fernando Alonso
                              mnogo precizniji vozač.
                              "Mislim da mnogo ljudi u padoku žele da imaju Neweyev bolid ili bar da su konkurentni kao Red
                              Bull. Fernando je za mene mnogo precizniji vozač. On svako teme krivine prolazi baš kako
                              treba", izjavio je Hamilton.
                              "Sebastian je promašio četiri temena u jednom krugu i pored toga on je idalje najbrži. Ja to sebi
                              ne mogu da priuštim čak i kada vozim na limitu. Njegov bolid je daleko ispred bilo čijeg u
                              padoku", dodao je vozač Mclarena.
                              Takodje, Lewis je dodao da ukoliko Vettel osvoji naslov prvaka to neće biti nezasluženo.
                              "Mislim da je on pravi šampion. On je veoma učtiv, nikada nije u nevolji, lepo govori i pre svega
                              dobar je momak. Na kraju dana vi morate da obavite svoj posao čak i kada imate najbolji bolid",
                              dodao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Hamilton zadovoljan što je prekinuo Vettelov niz

Hamilton je konačno svrgao Red Bull sa vrha nakon što je Austrijski tim osvajao pol
                                pozicije na prethodne četiri trke.

Britancu je ovo bila 25. pol pozicija u karijeri i ima priliku da se u najboljem mogućem svetlu
                                oprosti od McLarena.
                                „Veoma sam uzbuđen pošto smo nakon dugo vremena ispred Red Bulla u kvalifikacijama.
                                Znam da će biti veoma teško, ali se nadam da smo dovoljno jaki da se borimo sa našim
                                rivalima. Ekipa je bila fantastična celog vikenda, a bolid dobro funkcioniše na ovoj stazi. Jako
                                volim da vozim ovde, a naš tempo u dugim stintovima mi daje za pravo da verujem u pobedu
                                sutra“, izjavio je Hamilton.

Comment

Working...
                                X