F1 2012

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Lotus želi još jedan dobar rezultat u trci

Tim dosta očekuje od VN USA.

Posle prvih kvalifikacija na stazi u Ostinu, Roman Grosjean je zauzeo četvrto vreme dok je
    Kimi Raikkonen bio odmah iza njega. Pošto je Francuz dobio kaznu od pomeranjem za pet
    mesta na startu zbog promene menjača, njegov timski kolega startovaće sa četvrte pozicije dok
    će Grosejan u trku krenuti kao deveti.
    "Očekivao sam mnogo teže kvalifikacije ali se bolid ponašao najbolje tokom celog vikenda.
    Set-up nije bio baš onaj pravi kao na ostalim trkama ali je dosta sličan. Topliji uslovi su uticali na
    to da se bolid ponaša bolje što je dalo rezultate. Startovanje sa prljave strane staze možda nije
    najbolje ali se nadam da ćemo imati malo više prijanjanja nego li danas", izjavio je Raikkonen.
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Force Indija: Poeni su prioritet

Nico Hulkenberg je uspeo da udje u završni deo kvalifikacija.

"Srećan sam što sam uspeo da udjem u top deset vozača jer je to rezultat rada koji je ceo tim
      uložio, posebno posle jučerašnjih treninga. Moj krug u Q3 i nije bio tako loš ali mi je u zadnjih
      nekoliko krivina zasmetao bolid Williamsa. Očekuje dobru trku jer se pokazalo da smo na dužim
      stintovima jako dobri. Ova staza je dosta nepoznata za sve jer nemamo podatke iz ranijih
      godina pa se nadam da ću moći da uživam u sutrašnjoj trci", izjavio je Nico Hulkenberg koji će u
      trku krenuti sa sedmog mesta.
      "Ovo je težak vikend za mene jer se dosta mučim da gume dovedem na radnu temperaturu.
      Moj vozački stil je dosta nežan što mi nikako ne ide u korist oko rešavanja ovog problema.
      Dobra stvar je što se 13. startno mesto nalazi sa čistije strane staze. Biće ovo teška trka ali ne
      znam šta da očekujem od nje. Bolid se ne ponaša onako kao sam želeo ali verujem da imamo
      dobru taktiku koja nam može obezbediti poene", dodao je Paul di Resta koji će u trku krenuti sa
      13. pozicije.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Uobičajne kvalifikacije za Williams

Promene u set-upu su dosta pomogle vozačima Williamsa.

"Performanse bolida tokom kvalifikacija su bile mnogo bolje nego li na slobodim treninzima.
        Kvalifikacije su prošle uobičajno za nas gde smo i mi pokušavali da kroz duže stintove
        dovedemo gume na radnu temperaturu. Ali u Q3 nismo imali dovoljno prijanjanja što se odrazilo
        na naš rezultat. Mislim da imamo dobar bolid i nadam se da ćemo zabeležiti poene. Drago mi je
        što na tribinama ima dosta mojih sunarodnika što me dodatno motiviše", izjavio je Pastor
        Maldonado koji u trku kreće sa 10. mesta.
        "Nažalost napravio sam malu grešku u mom brzom krugu u Q2 gde sam otišao preširoko u
        krivini 19. To me je koštalo pola sekunde i mogućeg ulaska u treći deo. Imamo dobar bolid,
        izgledamo dosta konkurentno što se pokazalo na jučerašnjim treninzima", izjavio je Bruno
        Senna koji je kvalifikacije završio na 11. mestu.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Hamilton i Vettel moraju da modifikuju kacige za trku

Slogani na kacigama ovih vozača nisu bili odgovarajući sa propisima FIA.

Uvek kontraverzni Lewis Hamilton je na svojoj kacigi imao natpis H.A.M što u prevodu znači
          "Hard as a motherf***er". FIA se nedavno oglasila da ne želi da vozači stavljaju uvredljive ili
          provokativne natpise na kacige, posebno na njenom zadnjem delu.
          "Mi ćemo ovaj natpis prelepiti trakom", izjavio je Peter Burger iz kompanije Arai koja proizvodi
          kacige Lewisu Hamiltonu.
          Takodje je i Sebastian Vettel posebno modifikovao svoju kacigu za ovu trku u kaubojskom stilu,
          gde je natpis "Gives you wings" bio problematičan. Arai će i njegov natpis prelepiti trakom.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

I Massa promenio menjač

Brazilac će zbog toga morati da startuje sa pet mesta slabije pozicije.

Felipe Massa je posle kvalifikacija imao sedmo najbolje vreme, ali je zbog Grosjeanove kazne
            bio pomeren na šestu startu poziciju. Upravo to pomeranje primoralo je Brazilca da startuje sa
            "prljave" strane staze koja je mnogo klizavija.
            Ipak u Ferrariju su se odlučili da Massi promene menjač pa će tako Brazilac u trku krenuti sa
            11. mesta, dok će njegov timski kolega sada startovati sa 7. pozicije.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Druga pobeda Hamiltona u Americi, Red Bull sampion

Lewis Hamilton je nakon fantastične borbe sa sebastianom Vettelom pobedio na VN Amerike. Vettel povećao prednost u šampionatu.

Kao što se i očekivalo, leva strana na gridu je bila veoma problematična na startu pa je tako Lewis Hamilton izgubio drugu poziciju od Marka Webbera, dok je Raikkonen pao tek na sedmo mesto. Najbolji start je imao Fernando Alonso koji se probio na četvrto mesto, dok su Schumacher i di Resta zadržali peto i šesto mesto.

Vozači su se tokom prvih nekoliko krugova dosta mučili. Bilo je puno grešaka, na svim delovima staze, a tu se najbolje snašao Hamilton koji je u četvrtom krugu obišao Webbera i povratio drugo mesto. Vettel je u tim trenucima imao dve ipo sekunde prednosti, dok je Alonso imao isti toliki zaostatak za Webberom.
              Fantastična brorba se vodila u sredini poretka gde je najviše izgubio Romain Grosjean koji je u jednom trenutku izleteo i znatno oštetio gume zbog čega je sa sedmog mesta pao tek na petnaesto. Schumacher je nakon solidnog starta počeo da značajno gubi tempo zbog čega se nakon deset krugova nalazio van bodova na jedanaestom mestu. Solidno su se držali Hulkenberg, Raikkonen, di Resta i Massa, ali oni na početku nisu mogli da pariraju tempu vodećih.
              Do petnaestog kruga, Hamilton se potpuno približio Vettelu i tokom narednih nekoliko krugova je konstantno pritiskao Nemca. Dva kruga kasnije, Webber je imao problem sa KERS-om, a samo par trenutaka kasnije je morao da parkira bolid pored staze i odustane.
              Hamilton je nakon nekoliko sjajnih krugova odjednom počeo znatno da gubi vreme što je Vettel iskoristio i povećao prednost pred prvu rundu pit stopova.
              Prvi su na promenu guma otišli Hamilton i Alonso, a mehaničari Ferrarija su tokom zamene pneumatika imali problem sa zadnjom desnom gumom zbog čega su izgubili nekoliko dragocenih sekundi u odnosu na Raikkonena koji je bio veoma blizu. Vettel je promenio gume krug kasnije i bez problema se vratio na vodeću poziciju. Iza njega je u tim trenucima bio Raikkonen koji je nekoliko krugova kasnije i izgubio poziciju od Hamiltona. Finac je na svoju promenu guma otišao u 25. krugu, ali su njegovi mehaničari, kao i Ferrarijevi napravili grešku koja ga je koštala pozicije u odnosu na Alonsa. Zahvaljujući toj grešci je profitirao i Felipe Massa koji je nakon svog pit stopa prošao Finca. Ipak, Raikkonen je uspeo da povrati poziciju u DRS zoni krug kasnije zahvaljujući tome što je imao zagrejane gume.
              Najduže su na stazi u prvom stintu ostali Button koji je bio četvrti, Ricciardo koji se sa sedamnaestog mesta na startu popeo na peto, i nico Rosberg koji je napredovao do osmog mesta. Oni su svoje pit stopove obavili u periodu od 31. do 36. kruga, a najbolje je prošao Button koji se vratio na sedmo mesto. U tom periodu je Felipe Massa ponovo počeo da sustiže Raikkonena i na kraju je uspeo da ga obiđe u prvoj krivini i tako se probije na četvrto mesto iza Alonsa.
              Duel između Vettela i Hamiltona je ponovo počeo u 35. krugu i konačno nakon velike borbe, Hamilton je uspeo da prođe Nemca u DRS zoni. Britanac je nakon toga napravio malu prednost, ali je Vettel držao priključak.
              Do kraja trke nije bilo većih uzbuđenja pa je Hamilton zadržao prvo mesto gok je Vettel morao da se zadovolji drugim. Ipak, tih sedamnaest bodova je bilo dovoljno da Red Bull obezbedi treću uzastopnu konstruktorsku titulu, a Nemac je povećao prednost u odnosu na Alonsa, koji je bio treći, na trinaest bodova. Felipe Massa je još jednom sjajnom vožnjom pokazao da se vraća u formu i na kraju je trku završio na četvrtom mestu . Button je nakon sjajnog prvog dela trke završio na petoj poziciji, šesti je bio Raikkonen, sedmi Grosjean, osmi Hulkenberg, deveti Maldonado, a deseti Senna.
              Poslednja trka u šampionatu je na programu za nedelju dana u Brazilu na stazi Interlagos.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Webber: Problemi sa alternatorom su za brigu

Mark Webber je potvrdio da je razlog njegovog odustajanja na VN Sjedinjenih Američkih Država bio problem sa alternatorom.

Ove sezone je njegov timski kolega već dva puta imao ovakav problem. Webber je držao treću poziciju ispred Fernanda Alonsa, ali je onda u sedamnaestom krugu morao da prakira bolid pored staze.

“Na kraju je ponovo bio problem sa alternatorom. Izgubili smo baterije i onda je otkazao KERS, a potom su se pojavili i problemi sa menjačem. Krug pre nego što sam odustao smo znali da imamo problemiI bilo nam je jasno da nećemo završiti trku.”
                “Ovo je veoma razočaravajuće pošto smo mogli da ostvarimo dobar rezultat. Pouzdanost bolida i dalje ostaje velika briga za nas”, izjavio je Webber.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Vettel: Sampionat sada izgleda malo bolje

Vozač Red Bulla povećao je razliku u odnosu na Alonsa za tri poena.

Sebastian Vettel je vodio trku za VN USA sve do 42. kruga kada ga je obišao Lewis Hamilton. Iako je Nemac "skupo prodao kožu", on mora biti zadovoljan današnjim učinkom jer je trku završio ispred svog konkurenta za titulu.

"Bilo je neverovatno. Svoju prvu trku sam imao još pre pet godina u USA. Sada je baš lepa prilika da ovde obeležim i 100. trku. Takodje, lepo je videti veliki broj ljudi koji su došli da nas gledaju", izjavio je Vettel.
                  "Sada je ostalo da napravimo završni korak u Brazilu. Što se tiče šampionata stvari su sada malo bolje. Drago mi je zbog tima jer smo uspeli da obezbedimo treću titulu u konkurenciji konstruktora", izjavio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Alonso: Trece mesto kao pobeda

Španac je bio zadovoljan sa osvajanjem trećeg mesta na trci za VN Sjedinjenih Američkih Država.

Španac se juče kvalifikovao tek kao deveti, ali je zbog promena menjača Felipea Masse i Romaina Grosjeana krenuo sa sedme pozicije.

Dvostruki svetski šampion je iskoristio to što se našao na čistijoj strani staze pa je već na samom startu došao na četvrto mesto. On je kasnije nasledio treću poziciju od Marka Webbera koji je imao tehničke probleme. Španac poslednju trku u Brazilu dočekuje sa trinaest bodova zaostatka za Vettelom.
                    “Znamo da samo zahvaljujući prvom krugu još uvek imamo šanse za titulu. Ipak, danas nije bilo moguće pratiti Hamiltona i Vettela i imao sam taman toliko u rezervi da se odvojim od ljudi iza sebe. Ovaj vikend je kao pobeda za nas. Izgubili smo samo tri boda, a to nije delovalo moguće nakon kvalifikacija”, izjavio je Alonso.
                    “Idemo u Brazil znajući da još uvek imamo šanse za titulu. Za to smo se borili tokom cele sezone. Samo je Sebastian u boljoj poziciji od nas. Možemo da budemo ponosni, uživaćemo na poslednjoj trci i videćemo kakav će ishod biti na kraju”, dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Hamilton: Velika cast

Lewis Hamilton je bio prezadovoljan što je baš on prvi pobednik F1 trke u Ostinu.

Britanac je krenuo sa druge pozicije, a u 43. krugu je uspeo da pretekne Sebastiana Vettela. Hamilton je bio pobednik i na prethodnoj trci u Americi koja je vožena na stazi Indijanapolis 2007. godine.

„Bio je ovo sjajan vikend.Teško je pobediti Sebastiana i Red Bull, ali uspeli smo. Nismo bili loši u prvom stintu, ali je bilo jako teško pratiti Vettela. Uništio sam gume i morao sam dva kruga pre njega u boks. Sjajan je osećaj što sam prvi pobednik trke u Ostinu i zato sam veoma ponosan“, izjavio je Hamilton.
                      Sledeća trka će ujedno biti i poslednja za Hamiltona u McLarenu i on se nada da će se ponovo naći na najvišem stepeniku na podijumu.
                      „Imamo odličan bolid i možemo da se borimo sa rivalima na vrhu. Nisam u borbi za šampionat, ali se barem dobro zabavljam“, dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Schumacher: Gume su bile problem

Michael Schumacher je opisao VN Amerike kao veoma tešku trku, tokom koje je imao problema sa gumama.

Mercedesov vozač je trku startovao sa pete pozicije, ali je veoma brzo propadao kroz plasman, jer nije imao dovoljno prijanjanja. Krajni rezultat za sedmostrukog šampiona je 16. mesto.

"Ne mogu da pronađem reči koje bi opisale današnju trku. Bilo je dosta aktivnosti oko mene, ali nažalost u pogrešnom pravcu", rekao je Schumacher.
                        "Nisam imao dovoljno prijanjanja u mom prvom setu pneumatika. Morali smo da promenimo strategiju, ali se ta promena pokazala još gorom. Nismo ovo očekivali, pogotovo nakon petka i subote", dodao je on.
                        Njegov timski kolega je trku startovao sa 17. mesta, vozeći stariju specifikaciju bolida uspeo je da dođe do 13. mesta.
                        "Bio je ovo težak vikend za nas i nažalost nismo uspeli da osvojimo poene. Ipak naučili smo dosta toga što će nam koristiti sledeće godine", rekao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Massa: Kao da sam pobedio

Felipe Massa priznaje da nije srećan zbog odluke o promeni menjača i pomeranju na startu trke u Teksasu.

Pred početak trke, Ferrari je namerno izvršio promenu menjača na Massinom bolidu, kako bi Brazilac startovao sa pet mesta lošije pozicije.

To je učinjeno kako bi Fernando Alonso startovao sa čiste strane staze. Međutim, Massa je dokazao da je dorastao visini zadatka, pa je trku završio na četvrtom mestu, odmah iza Španca, iako je startovao sa 11. pozicije.
                          "Mislim da je ovo bila moja najbolja trka ove sezone. Imam osećaj kao da sam pobedio", rekao je Massa.
                          "Sigurno nisam bio srećan jutros, ali mi znamo koliko nam je to važno", dodao je on, na pitanje u vezi kazne.
                          "Znamo da nije lako naći drugog vozača, koji bi učinio isto to", rekao je Brazilac.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Lotus: Zadovoljni smo sto su nam oba bolida u poenima

Tim je zadovoljan učinkom pošto je sakupio važne poene na trci.

"Ovo je bio dobar dan za mene ali ne tako lak. Imao sam loš start a kasnije i kontakt sa bolidom Force Indije gde sam izgubio nekoliko mesta. Posle toga moj bolid se ponašao dobro pa sam imao prilike da napravim neka preticanja. Tokom trke vremenski uslovi su se promenili pa je bilo sve teže da gume dovedem na radnu temperaturu. Baš u tim trenucima sam izgubio poziciju od Jensona Buttona. Još sam treći u šampionatu i učiniću sve da tu poziciju zadržim do kraja", izjavio je Kimi Raikkonen koji je trku završio na šestom mestu.

"Trka nije bila loša za mene ali okretanje u sedmom krugu mi je malo pokvarilo planove. Start je bio dobar kao i prvi krug. Zadovoljan sam rezultatom i sedmom pozicijom. Trudio sam se koliko sam mogao i srećan sam što sam uspeo da zabeležeim nove poene", kazao je Roman Grosjean koji je kroz cilj prošao kao sedmi.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Sauber: Nismo uspeli da iskoristimo nas potencijal

Ovo je bio težak vikend za švajcarski tim.

"Moj start je bio dosta dobar kao i prvih nekoliko krugova. Imao sam dobar tempo ali oko desetog kruga pojavio se problem sa kočnicama. Papučica za kočnicu postala je dosta duboka što mi je zadavalo poteškoća prilikom kočenja. To me je koštalo jako puno vremena i zato sam izgubio poene. Ako izuzmemo rezultat za mene je ovo bilo značajno iskustvo jer sa imao prilike da vozim pred velikim brojem Meksikanaca. COTA je sjajna staza i nadam se da će dugo vremena ostati u kalendaru", izjavio je Sergio Perez koji je u trci zabeležio 11. mesto.

"Tokom celog vikenda imao sam problema da dovedem gume na radnu temperaturu. Nivo prijanjanja se povećao tek u zadnjih nekoliko krugova u trci a ja sam tada bio na veoma dugačkom stintu sa tvrdim gumama. Nadam se boljem rezultatu u Brazilu", kazao je Kamui Kobayashi koji je trku završio kao 14.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Force India: Bitno je samo da se nadjemo ispred Williamsa

Tim je zabeležio poene na zadnjih osam trka.

"Još jedna teška trka ali sam veoma zadovoljan što sam imao dosta dobrih duela na stazi gde sam zabeležio nova 4 boda. Mislim da smo uspeli da izvučemo maksimum iz bolida. U prvih par krugova izgledali smo dosta brzo ali posle desetog kruga gume su počele da popuštaju. Kada smo se prebacili na tvrdu komponentu nismo izgledali tako brzo i konkurentno. U finišu trke bili smo pod velikim pritiskom oba bolida Williamsa koji su bili dosta brzi u prvom sektoru a imali su i prednost DRS-a", izjavio je Nico Hulkenberg koji je trku završio na osmoj poziciji.

"Imao sam dobar start i posle uvodnih krugova bio sam u dobroj poziciji. Možda smo predugo čekali sa odlaskom u boks jer sam se posle dosta mučio da zagrejem tvrde gume. U tim trenucima nisam mogao da zadržim Sennu a ni Maldonada. Imao sam problema sa zadnjim krajem bolida koji je bežao a i napravio sam grešku na krivini 19 kada sam se okrenuo. To izletanje mi je oštetilo gume pa sam morao još jednom do boksa", kazao je di Resta, koji je kroz cilj prošao kao 15.

Comment

Working...
                                X